Újabb Hunvald-per

2012.09.19. MTI

Tagadta bűnösségét Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester és Weinek Leonárd volt zuglói szabad demokrata polgármester a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán megkezdődött büntetőperben.

A vádirat szerint a két volt polgármester összesen ötvenmilliós kárt okozó hűtlen kezelést követett el fiktív tanácsadói szerződésekkel 2007-ben és 2008-ban.

Hunvald György elsőrendű vádlott ugyanakkor a tárgyaláson állította, hogy szabályosan járt el, utódja is az általa kialakított gyakorlatot követte, azt pedig senki nem írhatja elő, hogy egy önkormányzati vezető milyen feladatokat miként végezzen el. Hozzátette: a tanácsadás különben is teljesen ad hoc tevékenység, az ezzel kapcsolatos ügyészségi vizsgálódás pedig szerinte az önkormányzati autonómiát sérti.

A bíró a tanácsadói feladatokkal és azok eredményeivel kapcsolatban részletesen kérdezte az elsőrendű vádlottat, aki hosszasan válaszolt, és a következő tárgyalásra iratok bemutatását is ígérte, megjegyezve: "az eredmény az én sikeres működésem". Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e kicsit soknak egyenként havi 3-400 ezer forintért 10-20 tanácsadót szerződtetni, Hunvald úgy reagált, hogy egy 15 milliárdos költségvetésű, 60 ezer lakosú kerület élén állt.

A bíró a tanácsadók munkájának tartalmát firtatva idézett írásos anyagaikból, amelyek szerinte időnként nehezen értelmezhetők, például előadásokról, rendezvényekről szóló, rövid formális beszámolókat tartalmaztak vagy hosszasan taglalták, hogy szeptemberben iskolakezdés van.

Hunvald kifogásolta az ügyészségi eljárás több részletét, és szóvá tette, hogy az ügyben a nyomozást a Magyar Hírlap 2010. márciusi cikke "inspirálta", mi több, az ügyészség vádirata szövegszerű egyezéseket mutat a napilap egyes írásaival, például, amikor a "keresztszerződések" megfogalmazást használja, ami a vádlott szerint a nyomozati iratokban sehol nem szerepel.

Az elsőrendű vádlott sem a vagyonáról, sem jelenlegi, illetve korábbi jövedelméről nem nyilatkozott a bíró kérdésére.

A Központi Nyomozó Főügyészségnek az első tárgyaláson ismertetett vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester 2007-ben úgy döntött a másik kerület egyes képviselőinek, illetve egy közös barátjuknak a külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a munkát.

A vádirat rögzíti azt is, hogy a tanácsadók többségének nem volt az érdemi munkához szükséges szakirányú végzettségük, a megbízási díjakat tényleges szerződésszerű teljesítés nélkül elfogadták, a két kerületi polgármester pedig a tanácsadói szerződésekkel valójában az érdekkörébe tartozókat akarta jövedelemhez juttatni.

Az ügyészség szerint a két egykori polgármester bűnsegédként megvádolt társai jobbára havi 400 ezer forintos díjazást kaptak közbiztonsági, városfejlesztési, gazdasági vagy szociális ügyekkel kapcsolatos tanácsadás címén, tényleges teljesítés azonban nem történt. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot fizetett ki a megbízási szerződések alapján, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek - két erzsébetvárosi képviselőnek és a két polgármester közös barátjának - fizetett összesen mintegy 28 milliót. Ennek során a két polgármester megsértette az önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás kötelezettségét.

A két önkormányzat jogi képviselői a tárgyaláson mintegy ötvenmilliós polgári jogi igényt jelentettek be a vádlottakkal szemben, és kérték vagyonuk zárolását.

A VII. és XIV. kerület tanácsadói szerződéseivel kapcsolatos büntetőper pénteken vádlottak meghallgatásával folytatódik a PKKB-n.

A büntetőper egyik vádlottja Gál György, Erzsébetváros volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnöke is, aki az egyik szerződés alapján tízmilliós tanácsadói díjat vehetett fel. Gál György jelenleg előzetes letartóztatásban van a másik nagy erzsébetvárosi korrupciós ügy kapcsán, amely másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával korábban indult perben idén februárban első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, nyolc és fél évre pedig Gál Györgyöt.

Abban az ügyben Hunvald Györgyöt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés, Gál Györgyöt pedig vesztegetés, csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság. Hunvald Györgyöt a milliárdos ingatlanpanamával kapcsolatos súlyos vádak alól bizonyítottság hiányában mentette fel a törvényszék, viszont éppen a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban elmarasztalta azért, mert érdemi teljesítés nélkül fizetett milliókat az önkormányzat.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG