Bírósági nyilvánosság és védett magánszféra - Vitafórum az igazságügyi adatkezelésről és a tájékoztatásról

2014.03.17. Jogi Fórum / MTI

Az igazságügyi adatkezelésről és a tájékoztatásról rendezett regionális konferenciát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Debreceni Ítélőtábla a hadú-bihari megyeszékhelyen.

Az OBH kommunikációs munkacsoportja készített egy vitaanyagot, amely a bírósági adatkezelés és a tájékoztatás kapcsolatait szabályozó későbbi törvény alapja lehet - mondta Gyarmathy Judit, a OBH elnökhelyettese a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Gyarmathy Judit a legfontosabb célnak nevezte, hogy olyan törvény szülessen, amely egyértelműen meghatározza a tárgyalás nyilvánossága és a magánszféra védelme közötti határt.

Az ítélőtáblák székhelyén tervezett regionális konferenciák sorát a budapesti tanácskozás zárja, ami után véglegesítik a törvényi koncepciót, amiből szeretnék, ha mielőbb törvény születne - jelezte az OBH elnökhelyettese.

Hilbert Edit, az OBH kommunikációs munkacsoportjának vezetője közölte: elkészítettek egy olyan problématérképet, amely feltárja, milyen kérdéseket kell feltétlenül tisztázni az adatkezelés és a nyilvánosság összefüggésében.

Példaként említette a bírósági határozatok által tartalmazott személyes és egészségügyi adatok kezelésének kérdését, illetve a fiatalkorúak védelmét.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta, hogy bíróságuk és a Debreceni Törvényszék tavaly együttműködési megállapodást kötött a helyi sajtóval a korrekt, zökkenőmentes együttműködés érdekében.

A Debreceni Egyetemen a személyiségi jogvédelemről, a tájékoztatásról és a sajtó különleges felelősségéről rendeztek konferenciát a joghallgatók részvételével - tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:

A bírósági nyilvánosság és a sajtó szabadsága - Az OBH vitaanyaga társadalmi párbeszédre ösztönöz

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
SAJTÓ
SAJTÓSZABADSÁG
JOGALKOTÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL