Alkotmányellenesen hosszabbította meg a bíróság Sanader vizsgálati fogságát - November 30-án elhagyhatja a börtönt a volt kormányfő

2015.11.25.

Jóváhagyta a horvát alkotmánybíróság Ivo Sanader volt kormányfő ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesen hosszabbította meg Sanader vizsgálati fogságát, s emiatt jogalap sem volt arra, hogy óvadékot szabjanak ki szabadlábra bocsátása érdekében. A volt kormányfő legkésőbb november 30-án elhagyhatja a börtönt.

Sanader védőügyvédei a beadványukban arra mutattak rá, hogy a volt kormányfőnek joga van szabadlábon védekezni, amit azzal magyaráztak, hogy letelt a törvényben meghatározott legfeljebb három és fél éves határidő, ameddig a vizsgálati fogság Horvátországban tarthat. A volt kormányfő pedig már közel négy éve van börtönben, mert Sanadert korábban a bíróság jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Hypo Bank- és az Mol-INA-ügy egyesített perében.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A horvát alkotmánybíróság pedig idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Zágráb megyei bíróság akkor azzal indokolta döntését, hogy számításai szerint nem telt le a vizsgálati fogság maximális határideje, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik korábbi ítéletére hivatkozott. A vádlott különböző bűncselekmények miatt van őrizetben, s ezeket a fogva tartásban töltött időszakokat nem lehet összeadni - közölték. Jelenleg két másik korrupciós ügyben is folyik eljárás Sanader ellen, azokban viszont még nem született jogerős ítélet.

Sanader ügyvédei az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért. "Annak ellenére, hogy különböző ügyekben folyik eljárás a vádlott ellen, már letöltötte azt az időt, ameddig a vizsgálati fogság tarthat" - mondták, hozzátettéve, hogy ügyfelüket korlátozták szabadságában és megsértették alapvető emberi jogait. Ezt a fellebbezésnek hagyta most jóvá az alkotmánybíróság.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BŰNÜGY
HORVÁTORSZÁG