Egységesítenék a reptéri szkennereket - Az EB ezáltal növelné a légi közlekedés biztonságát

2016.09. 8. Jogi Fórum / MTI

Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztató keretében.

A javaslat a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt berendezésekre vonatkozik.
    

A tájékoztatás szerint az uniós tanúsítvány bevezetésének jelentősége abban áll, hogy az engedély lehetővé fogja tenni egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezés forgalomba hozatalát egy másik tagállamban. A javaslat az uniós biztonsági ágazat versenyképességének javítását is célozza.
    

Az előterjesztés szerint a bizottság egységes uniós minősítési rendszert hozna létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz.
    

A berendezések kölcsönös elismerését lehetővé tevő uniós rendszer létrehozása orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban, és hozzájárul a légi közlekedés biztonságának fokozásához Európában - tette hozzá a szóvivő.
    

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a javaslatról kiadott brüsszeli közlemény szerint úgy nyilatkozott: a légi közlekedés biztonságát szolgáló berendezésekre vonatkozó szabályok egyszerűsítése és harmonizálása biztosítani fogja azt, hogy a szigorú szabályokat az unió összes repülőterén alkalmazzák.
    

Az Európai Bizottság tavasszal javaslatokat ismertetett annak érdekében, hogy az EU-tagállamok közelebb lépjenek egy "biztonsági unió" megteremtése felé, vagyis dolgozzanak ki uniós szintű koncepciót a sok országot érintő fenyegetések kezelésére, mint például a terrorizmus. A bizottság akkor jelentette be azt is, hogy javaslatot dolgoz ki a reptéri átvizsgálást végző berendezések minősítésének egységesítésére.

  • kapcsolódó anyagok
EU