Figyelmeztetési eljárás a GVH eszköztárában - A megfelelőségi program bemutatásának hiányában megindul a végrehajtás

2016.09.30. Jogi Fórum / MTI

Először figyelmeztetett eljárás alá vont kis- és középvállalkozásokat (kkv) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a versenytörvény módosítása értelmében a hatóság ezt az eszközt is alkalmazhatja.

A GVH csütörtöki tájékoztatása szerint ez a szankció a kkv-k által elkövetett jogsértések esetében alkalmazható, de csak akkor, ha az adott vállalkozás először sért jogot, és nem közbeszerzési kartell keretében, nem uniós jogot sértve vagy sérülékeny fogyasztók kárára.
    

Az Aramis Pharma Kft. esetében a versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás jogsértően reklámozta Fluimucil termékcsaládját, mert a vény nélkül kapható gyógyszereket nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be.
    

Jogsértést állapított meg a GVH a Kőrös-Net Szolgáltató és Kereskedő Kft. esetében is, mert a vállalkozás megalapozatlan, valamint az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek nem megfelelő állításokat tett az általa forgalmazott étrend-kiegészítőkről.
    

A figyelmeztetés keretében a versenyhivatal egyúttal kötelezte a két vállalkozást olyan versenyjogi megfelelési mechanizmus elfogadására, amely alkalmas arra, hogy megelőzze a jövőbeni jogsértéseket.
    

A közlemény szerint a megfelelőségi programot a vállalkozásoknak belső eljárásrendjükben kell rögzíteniük, és ez alapján gondoskodniuk kell arról, hogy a jövőben megjelenő reklámjaikat egy megfelelően hozzáértő belső munkatárs és egy külső, független szakértő ellenőrizze azok megjelenése előtt, hogy a kampány megfelel-e a tisztességes kereskedelmi gyakorlat előírásainak.
    

A figyelmeztetett vállalkozásoknak be kell számolniuk a versenyhatóságnak megfelelőségi programjuk megvalósításáról, ennek elmulasztása esetén a GVH haladéktalanul megindítja a végrehajtást, és végrehajtási bírságot is kiszabhat - közölték.

  • kapcsolódó anyagok
GVH