A bialowiezai fakivágások leállítása - Az Európai Bizottság felszólította a lengyel hatóságokat

2017.08. 3. Jogi Fórum / MTI

Felszólította az Európai Bizottság a lengyel hatóságokat, hogy tegyenek eleget az uniós bíróság előző heti rendeletének és ne folytassák a fakivágásokat a bialowiezai erdőben.

Mina Andreeva, a brüsszeli testület illetékes szóvivője kijelentette, hogy"az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtása szerves része az európai jognak, melyen az unió alapul.
    

A varsói környezetvédelmi tárca hétfőn közölte, a bíróság döntése dacára folytatni kell "az erdő megóvását célzó elengedhetetlen tevékenységet", a hírcsatornák pedig friss felvételeket sugároztak a folyamatban lévő fakivágásokról.
    

Andreeva kiemelte, hogy az üggyel a Lengyelországgal szembeni jogállamisági mechanizmus keretében is foglalkozni fognak, ha megerősítést nyer, hogy folytatódik az erdőirtás a területen.
    

"Lengyelországnak meg kell majd magyaráznia a döntését a bíróság előtt" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság komoly aggodalommal figyeli a helyzetet.
    

A bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, miután jóváhagyták a faritkítás kiterjesztését az erdő nem védett részén. Ennek értelmében mintegy 180 ezer köbméter fát vágnak ki egy évtized alatt.
    

Az intenzív fakivágás májusban vette kezdetét, ami az európai hatóságok és a környezetvédők szerint veszélyezteti a kontinens utolsó érintetlen erdejét, Varsó azonban azt hangoztatja, hogy az intézkedés célja az ősrengeteg pusztulásának megállítása, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködő rovarok támadták meg.
    

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A körülbelül 20 ezer állatfajnak és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó nemzeti park 1979-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára.

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI BIZOTTSÁG
LENGYELORSZÁG