Diszkriminálták a magyar felvételizőket az újvidéki jogi karon - Bírósági döntés alapján biztosítani kell a magyar felvételi lehetőségét

2018.04.23. Jogi Fórum / MTI

Diszkriminatív volt a magyar felvételizőkre nézve, hogy az újvidéki egyetem jogi kara megszüntette a magyar nyelvű felvételizés lehetőségét - az erről szóló bírósági ítéletet Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ismertette hétfőn. A bírósági döntés alapján a jövőben biztosítani kell a magyar felvételi lehetőségét.

Gulyás Tibor rámutatott: szervezetük tiszteletbeli tagja, a Vajdasági Magyar Diákszövetség győzelemre vitte az újvidéki magyar felvételizők ügyét.

Mint kifejtette: a hatályos vajdasági tartományi szabályok szerint a magyar közösség számára lehetőséget kell biztosítani a magyar nyelvű felvételizésre, azonban ezt a gyakorlatot az újvidéki jogi kar megszüntette. A VAMADISZ az első pillanattól kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntesse, majd a szervezet képviselői 2015-ben bíróságra vitték az ügyet - idézte fel a hallgatói vezető.

Hozzátette: a perben vesztes helyzetből fordított az ifjúsági szervezet, hiszen 2016-ban a bíróság még elutasította a kérelmet, de végül a fiatalok nyertek.

Az ítélet a felsőoktatási intézményre nézve kimondja: "A 2015/16, 2016/17, 2017/18 tanévekben, amikor nem szervezte meg a felvételi vizsgákat magyar nyelven is, diszkriminatív módon lépett fel a magyar nemzeti kisebbség tagjai ellen, akiknek olyan szándékuk volt, hogy beiratkozzanak a Jogtudományi Karra vagy felvételi vizsgát szerettek volna tenni a Jogtudományi Karon."

"Ez az ügy a hallgatókon, a fiatalokon túlmutató, a magyar közösség egészét érintő szimbolikus ügy, amelyet széleskörű összefogással sikerre vittünk" - mondta Gulyás Tibor a HÖOK vezetője

  • kapcsolódó anyagok
JOGÁSZKÉPZÉS
ESÉLYEGYENLŐSÉG
KISEBBSÉGI JOGOK
SZERBIA