Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések - A Közbeszerzési Hatóság szakmai útmutatója

2018.11.26. Jogi Fórum / Közbeszerzési Hatóság

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Közbeszerzési Hatóság 2018 októberében együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy fokozzák Magyarországon az innovációs célú közbeszerzések hatékonyságát és elterjedését. Az együttműködés fontos aktualitása, hogy a Közbeszerzési Hatóság elkészítette az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató tervezetét.

A kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának fontos részét képzi. Amellett, hogy a K+F+I tevékenység a gazdasági versenyképesség és a társadalmi jólét növelésének egyik kulcseleme, kiemelt szerepet játszik a környezeti fenntarthatóság biztosítása terén is. Mindezek érdekében az Európai Unió és ezzel összhangban Magyarország is kiemelt célként kezeli, hogy a magánberuházások bevonzása érdekében növelje a kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadásokat.

Az innovációs partnerség egy olyan speciális közbeszerzési eljárás típus, melynek célja egy még nem létező innovatív szolgáltatás vagy termék beszerzése.

A Közbszerzési Hatóság keretében működő Tanács által most egyhangúlag elfogadott útmutató kitér az innovációs partnerség alkalmazásának eseteire, az innovációs partnerség tárgyára, illetve az ajánlatok bírálatának speciális szabályaira. Ezen túl röviden szól a kutatási és fejlesztési projektek bemutatásáról, valamint az innovációs partnerség és az egyéb eljárások – a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés (PCP) és a versenypárbeszéd – kapcsolatáról. Az útmutató végezetül iránymutatást kíván adni a partnerségi szerződés tartalmi elemeinek meghatározásához, köztük kiemelten a szellemi tulajdonjogok rendezéséhez. Az útmutató a Közbeszerzési Értesítő 2018. évi 226. számában jelent meg.

Az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató ITT elérhető.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
KÖZBESZERZÉS
STATISZTIKA, KUTATÁS