A cseh főváros önkormányzata hétfőn Jan Sternet nevezte ki “éjszakai polgármesternek”, aki munkatársaival, elsősorban a belváros és a városi rendőrség képviselőivel együtt a cseh főváros éjszakai életének a problémáival fog foglalkozni – közölte Hana Trestíková, városi tanácsos.

A sajtó szerint a lakosságot leginkább a rendkívül zajos éjszakai élet, a bárok és a vendéglők körüli szakadatlan mozgás zavarja.

“Szeretnénk elkerülni a félreértéseket. Az éjszakai polgármester szerepe nem az lesz, hogy járja a várost és csendre intse a szórakozó embereket. Szisztematikus intézkedéseket szeretnénk hozni a nyugodtabb és kulturáltabb éjszakai élet érdekében, összhangba kell hozni a magán- és a közérdekeket, ami időbe fog kerülni” – magyarázta Hana Trestíková. Leszögezte: a város vezetésének nem az éjszakai élet visszaszorítása a célja, hanem a kulturált belvárosi szórakozás szabályainak a kialakítása.

Az éjszakai polgármester tisztségének bevezetése összhangban van az önkormányzat azon igyekezetével, hogy módosítsák a Prágáról mint olcsó szórakozási helyről kialakult képet. “Prága az olcsó alkoholnál sokkal többet tud nyújtani” – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Prágát az utóbbi időben évente mintegy hétmillió turista kereste fel, akik egy része elsősorban a belvárosi szórakozóhelyeken tölti éjszakája egy részét. A helyi lakosok szerint túl zajosan, és a rendbontások sem ritkák.