"Eltűnő kereskedőkkel" csaltak el több mint 400 millió forintnyi áfát - A Fővárosi Főügyészség vádat emelt

2019.02.18. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

A betonacél kereskedelemben építettek ki fiktív cégláncolatot, strómanok felhasználásával és így csaltak adót - a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellenük.

A vádirat szerint egy 43 éves férfi vádlott jelentős vagyonnal és befolyással rendelkezett a hozzá kötődő, nála rosszabb anyagi helyzetben lévő személyek felett, Bátonyterenyén és környékén. A férfi kiépített egy, az általános forgalmi adó elkerülését célzó cégláncolatot, amelyhez többek között építőipari munkákat végző személyeket használt fel.

A 43 éves férfi és láncolata 2013 májusától egy, betonacél megmunkálásával és értékesítésével foglalkozó – ténylegesen egy 37 éves férfi által irányított – cég számára tette lehetővé az adóelkerülést. A kiépült bűnszervezet az adót oly módon csalta el, hogy az Európai Közösségen belüli vagy fiktív cégekkel Közösségen belüliként feltüntetett beszerzés után a cégláncolatba úgynevezett ,,eltűnő kereskedőket” épített be, akik adóminimalizáló, valótlan tartalmú adóbevallásokkal eltűntették a betonacél áfáját.

2015. január 1. napjától a betonacél kereskedés a fordított adózás szabályai alá került, ezért a vádlottak felhagytak a betonacél vonatkozásában végzett adócsaló tevékenységükkel, eddig azonban mintegy 410 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, többükkel szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége, egyes stróman ügyvezetők ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt.

A költségvetést – bűnszervezetben és üzletszerűen – 50 millió forintot meghaladóan megkárosító cselekmény büntetési tétele húsz évig terjedő szabadságvesztés.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG