Idén jelentősen bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7 450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelőleg levonásakor is kérhető a munkáltatónál, de érvényesíthető az SZJA-bevallásban, egy összegben is.

A vonatkozó kormányrendelet összesen 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amely jogosulttá tesz az éves szinten 90 ezer forintot jelentő adókedvezményre. 2019 január elsejétől ebbe a körbe tartozik az endometriózis, illetve az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat is. Noha a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, fontos tudni, hogy a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonló módon akár öt évre visszamenőleg is járhat, amennyiben a betegség diagnosztizálása ennyi idővel korábban megtörtént.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Egyik gyakori oka a krónikus (menstruáció során felerősödő) alhasi fájdalmaknak, illetve a meddőségnek is. Előfordulása gyakori, Magyarországon becslések szerint mintegy 200 ezer nőt érint enyhébb vagy súlyosabb formában ez a betegség.

Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év első hónapjában adóelőleg-nyilatkozatot kell leadniuk –, vagy az éves adóbevallásukban igénylik vissza egy összegben. A korábbi évekre visszamenőleg járó adókedvezményhez (ez az akkor érvényes minimálbérek 5 százalékát jelenti) az érintett évekre vonatkozó adóbevallások utólagos revíziójával lehet hozzájutni. A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül.

„Mivel jelentős összegről van szó, minden olyan munkavállalónak, aki valamilyen tartós egészségügyi problémával él, javasoljuk, hogy konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy betegsége jogosíthatja-e őt az adókedvezményre” – javasolja Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője. “A kedvezményezett betegségek közé ugyanis a különböző érzékelési és mozgásszervi fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok mellett olyan látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémák is beletartozhatnak, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, egyes becslések szerint a kedvezményezetti kör kibővítésével ez a szám idén akár meg is kétszereződhet.