Az alapvető jogok biztosához számos panasz érkezik az önkormányzatok által kivetett helyi adókat érintő kérdésekben. Az ezek alapján indított egyedi eljárásokban a felmerülő hatósági ügyviteli problémák mellett több esetben tapasztalható az is, hogy a települések adórendelete vet fel alkotmányossági vagy törvényességi aggályokat. Ezekben az ügyekben az ombudsman elsődlegesen az érintett önkormányzattal és az illetékes kormányhivatallal együttműködésben törekszik a felmerült probléma rendezésére.

Az alapvető jogok biztosa az AJB-1839/2019. számú ügyben Martonvásár Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletével kapcsolatban megállapította, hogy az a magánszemélyek kommunális adójának szabályozása körében olyan adótárgyról is rendelkezést tartalmazott, amelyről törvény alapján nem lett volna lehetősége előírásokat megfogalmazni. Magánszemélyek kommunális adójával ugyanis nem terhelhető a termőföld.

Az alapvető jogok biztosa erre a körülményre hívta fel az ügyben érintettek figyelmét. Az eljárás során felvette a kapcsolatot Martonvásár Város Önkormányzatával, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatallal. A Kormányhivatal felhívására az Önkormányzat intézkedett a jogszabály módosításának az előkészítéséről. Az alapvető jogok biztosa 2019. november 25-én kibocsátott jelentésében megállapította, hogy a vizsgált szervek együttműködő, a probléma megoldására törekvő magatartása miatt nem indokolt további ombudsmani intézkedés az ügyben. Egyúttal felkérte az Önkormányzatot és a Kormányhivatalt, hogy tájékoztassák a helyi rendelet módosításának tényleges megtörténtéről.