Akár az iskola, akár a munka vagy szimplán a márkának fogadott örök hűség miatt választottál Apple laptopot, a pénztárcád bizonyára alaposan megérezte a kiadást. Az almás gyártó termékei sosem a kedvező ár/érték arányukról voltak híresek, és erre a jövőben sem érdemes számítani. Épp ezért ha már egy kisebb vagyont költöttél arra, hogy MacBook tulaj lehess, akkor érdemes mindent megtenned annak érdekében, hogy szeretett géped évekig hűségesen szolgáljon. Ehhez adunk most pár tippet. (X)

Rendszeres tisztítás

A laptopok legnagyobb ellensége (ez alól bizony még a MacBook sem kivétel) minden kétséget kizáróan a por. Az alattomos kis szemcsék beférkőznek a gép szellőzőnyílásain, és 1-2 év alatt szépen megtelepednek odabenn. A felgyülemlett porréteg megül a ventillátor lapátjain és a szellőzőrácsok belső felén, ezzel meggátolja a meleg levegő távozását, a gép hűtése pedig drasztikusan csökken. 

A felmelegedett alkatrészek eleinte csak váratlan leállásokat okoznak, később azonban a hardverek végleges károsodását is okozhatják, amin már csak a csere segít. Ezért érdemes minden évben megtisztítani a készüléket a portól, valamint újrapasztázni a processzort és a videokártyát a hatékony hőelvezetés érdekében. 

Ha csak nem vagy jártas a műveletben, akkor ne kísérletezz vele otthon saját magad, hanem inkább vidd szervizbe a gépet, ugyanis laikusként több kárt okozhatsz, mint hasznot! 

Külső állagmegóvás

Azt még a legelszántabb Apple-ellenzők is elismerik, hogy a MacBookok dizájnban bizony nagyon ott vannak. A kifinomult, ám elegáns külső és a prémium anyaghasználat valóban elismerést érdemel, azonban más gyártók termékeihez hasonlóan sajnos ez a gép sem “sérthetetlen”. 

Amiben viszont előnyt élvez, hogy rengeteg kiegészítőkkel foglalkozó cég gyárt rá szuper védőtokot, amiből a Tok-Shop.hu oldalán is hatalmas választékot találsz. A műanyag tokot elég csak rápattintanod a készülékre, és máris alul-felül kap egy plusz védőréteget, nem mellesleg stílusos is lesz, köszönhetően a változatos színeknek. 

Ezáltal védett lesz a karcokkal és kisebb sérülésekkel szemben, plusz a saját ízlésedre is formálhatod laptopodat. A könnyű felhelyezésnek köszönhetően pedig a csere sem bonyolult, így a gép akár hetente más színben pompázhat.

Szoftveres karbantartás

A MacOS rendszer sajátosságairól oldalakat lehetne írni, azonban tény, hogy az Apple igencsak sok energiát fordít arra, hogy az általa forgalmazott készülékeken lévő operációs rendszer mindig naprakész és stabil legyen. A rendszeres frissítések új funkciókat és hibajavításokat hoznak, ezért érdemes figyelned arra, hogy ezek a te gépedre is felkerüljenek.

Mivel azonban ez a folyamat nem jár teljes, tiszta telepítéssel, ezért egy idő után a rendszer belassulhat. Ilyen esetekben érdemes készíteni egy biztonsági mentést, majd újratelepíteni a komplett MacOS-t, hogy visszakapd géped újkori teljesítményét.