levelező jogász képzés


Order (törölt felhasználó) # 2004.04.25. 12:12

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2004.04.25. 12:08

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

chabba # 2004.04.21. 12:42

Sajna a levelező tagozat nem számít iskolarendszerű képzésnek.

Megnyilvánul ez még az egészségügyi ellátásban is (nem jár), ösztöndíjban, tanulmányi támogatásban, a BKV bérlet árában, vonatjegynél, stb.
Ellenben dolgozhatok és munkanélkülinek számítok, ha elbocsájtanak, azaz kapok segélyt. Ez a nappalisoknak nem jár

Etimológiailag pedig az egyetem egyébként sem iskola.

Legislator # 2004.04.20. 22:56

B.B., ha van kedved, időd, és ideged, nézz bele itt a publikációkba (érdemes időrend szerinti nézetet választani), három opus:) tőlem való.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.04.20. 22:53

Vow! Hello, B.B.! Pacsi! Nem gondoltam, hogy ide is jársz:)))!


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.04.20. 16:34

Nincs mérlegelési lehetősége.

B.B. # 2004.04.20. 13:08

The big cat, köszönöm az infót! Igen, erről tudtam is, de csak végső esetben fogok vele előhozakodni. Sajnos jelenleg szükségem van a szabadnapok fizetett mivoltára. :-) Viszont úgy érzem, most lényegesen fontosabb, hogy meglegyen a félévem, mint hogy itt élmunkaerőnek minősüljek... Az Mt. szerint egyébként nincs mérlegelési lehetősége a tanulmányi szabit illetően a munkáltatónak, nemde?

Legislator, kicsit ezen is dolgozom (pl. néha nem sietek annyira reggel, és a törzsidő kezdete után 15-20 perccel esek be, ami nagyon nem tetszik a népnek, legyen vezető vagy másik beosztott - igaz, a napi átlag 10 óra így is megvan :-)). Szerintem a most következő vizsgaidőszakot illetően kifutottam az időből, de azért megpróbálok a vizsgaidőszak érdekében taktikázni...

Tényleg, Legislator, az e-mailcímemből láttad, ki vagyok? :-)))

Thetys, attól függ, hogy ítélnek meg azon a munkahelyen. Ha ismeretség útján kerültél oda, akkor szerintem előhozakodhatsz azzal, hogy mi jár, ha nyilvános pályázattal, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy konfliktus lesz a dologból...

Thetys # 2004.04.20. 12:24

Hallottam én is a tanulmányi szabadságról, igaz nem jártam utána. Létezik ez akkor is, ha részmunkaidőre vagyok bejelentve?
Most kicsit kacifántosan oldom meg (betegszabi, túlóra-csúsztatás), félek attól, h. ha előhozakodnék azzal, h. "mi jár" nekem, akkor keresztbe tennének.

Legislator # 2004.04.19. 17:45

B.B.: Ha megoldható, lehet, hogy jobban jársz, ha kirúgatod magad...


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.04.19. 13:34

Aki iskolarendszerű képzésben vesz részt annak tanulmányi szabadság jár, mégpedig vizsgánként 3 nap+a vizsga napja, továbbá 10 nap a szakdolgozat elkészítésére.

Ez fizetetlen szabadság, hacsak nincs mondjuk tanulmányi szerződésed, amiben ezt fizetettnek minősítitek. De adni így is úgy is kötelező, a munkáltatónak ezt tűrnie kell.

B.B. # 2004.04.19. 12:30

Kedves Thetys, erősen gondolkodom rajta, hogy most, a 8. félévi vizsgaidőszak előtt felmondással oldjam meg a szabadságot.

Eddig csak a rendes szabit vettem igénybe - nyaralásról tehát szó sem volt az utóbbi években. Egy-két napom volt egy-egy vizsgára, szigorlatra, ami sajnos meglátszik a jegyeimen. Nálunk a táppénzt kicsit necces ilyen célra igénybevenni, mert mindenki totálisan le van informálva...

Thetys # 2004.04.19. 10:13

sziasztok!
Érdekelne, ki, hogyan oldja meg a munkahelyi szabadságolásokat vizsgaidőszakban? Mer'hogy ugye pályakezdőként van 20 napunk. Januárban még vizsgáztunk, decemberben meg még fogunk, na meg itt ez a mostani máj.-június, tehát vagy zseni az ember, v. máshogy oldja meg a dolgot.
Pl. nekem szigorlatra nem elég 2nap, még ha 1 hétvégét is közbe/mellé iktatok.

B.B. # 2004.04.09. 13:30

Hoppá, véletlenül elment befejezetlenül a hozzászólás, pedig nagyon kezdtem mondani a frankót (beleért a kezem a "touch pad"-be) :-)

Szóval csak akkor lehet ezt a fajta szabadúszást megvalósítani, ha van egy olyan szakmád, amivel közvetlenül tudsz szolgáltatni (vagy ha van tőkéd más vállalkozáshoz). Én pl. közgazdász vagyok, ezzel nehézkes dolog ez, a korrepetálás köre is szűkebb, mint a nyelvóráknál. Ezért nem nagyon van más választásom, hogy fenn tudjam tartani magam, mint a másoknak végzett munka, az alkalmazotti státusz. Lehet, hogy hülyén hangzik, de jelen esetben a legjobb egy jogellenes munkaviszony-megszüntetés lenne, mert akkor jövedelmem is lenne (igaz, csak később realizálódna), de csinálhatnám nyugodtan a három szigorlatos 8. félévi vizsgaidőszakot. Új munkahelyet nincs pofám ebben a helyzetben keresni, mert nálunk nemcsak a 8., hanem a 9. félév is szívás (utóbbiban a PNP), így nem tudnám magam rendesen bedolgozni egy új helyen, nomeg nem is szerencsés azzal indítani, hogy kérek két szabadnapot, mert szigoratozom PP-ből, aztán a rá következő 4-5 hétben ugyanez, az utolsó héten "naaa, még egy napot", amikor az x-edik UV-ra megyek...

B.B. # 2004.04.09. 13:22

Kedves M. P. (nem D-209-re gondoltam :-)), ezt a fajta szabadúszást csak akkor teheted meg, ha van egy

Roland69 # 2004.04.05. 15:57

Sziasztok!
Az előző hozzászólásokból ítélve látom, hogy mindenki hordja a maga keresztjét. Én is dobtam egy jó nagyot (keresztet) a saját vállamra, amikor elkezdtem Pécsen a másoddiplomás levelező képzést munka mellett, 30 évesen és ráadásul villamosmérnökként. Na, de ha a jog érdekel, akkor mit lehet tenni? Csak azt bánom, hogy nem nappalira jártam annak idején. Sokkal könnyebben el lehetett volna végezni kiváló eredménnyel. Magunkhoz képest nem rosszak az eredményeink, de munkavállalásnál nem fogják megkérdezni, hogy miért rosszabb egy nappalis eredményénél. Nem baj, nekünk legalább már van egy kis élettapaszatalatunk.

Matusek_Piroska # 2004.03.28. 12:11

én a munka-mellett-tanulás kényes kérdését úgy oldottam meg, hogy -mivel az első diplomám nyevtanári- angolt tanítottam, míg nem végeztem a jogon.

számomra ez volt az abszolút ideális megoldás, mivel egyedül én határoztam meg, hogy mikorra vállalok órát. Vizsgaidőszak csúcsán pl teljesen szüneteltethettem is minden nem-tanulás jellegű tevékenységet. (Ehhez persze hozzá tartozik az is, hogy addig sem haltam éhen, mert barátom, szüleim gondoskodtak rólam.)

Tehát ez csak azoknak megoldás, akik ismernek egy nyelvet elfogadható szinten, de ez ma már nem olyan egzotikus elképzelés...


macsek

Fiore # 2004.02.11. 21:37

Szóbeli végrendeletről szól. Ezt elfelejtettem mondani!

Fiore # 2004.02.11. 15:57

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!!
Keresem a LB PK 107.sz állásfoglalását!
Kérem aki tud segítsen! Fontos lenne!
Köszönöm!

Thetys # 2004.02.11. 11:06

sziasztok!
új hozzászólás a témához.
Pár hete voltam egy xy ügyvédi irodában munkaügyben. Lóti-futit és egy olyan személyt kerestek, aki ért és van tapasztalata az adminisztráció területén, teljes mnkaidőben.
Egy szimpatikus fiatal hölgyemény (ügyvéd nő) fogadott, minden klappolt. Tetszett neki, hogy van gyakorlatom a titkárnősködésben, nyáron nem lépek 2-3hétre szabira, és a vizsgaidőszakban is bemennék dolgozni.
DE!!!!
Fizetés.
Elképzelésük szerint mindezért 30-35.000 forint a megfelelő egy végzettség nélküli, joghallgató lánynak.
Ott fordultam ki az irodából és az épületből.
Bár a fűtés és a villany talán kijönne ebből...

B.B. # 2004.02.11. 08:15

Az még egy 22-es csapdája, hogy tulajdonképpen le kell mondani a karrierről, amíg az ember tanul. Legalábbis nekem így nincs pofám vezetői állásokra pályázni (nem mintha hátszél nélkül különösebb esélyem lenne erre). Mindenesetre tavaly egy interjún megkérdezték, hogy hogy lehet az, hogy ennyi idősen (akkor 28) még nem vagyok vezető (mondjuk ez is @...ság).

Az még egy érdekes kérdés, hogy a szakvizsgához szükséges gyakorlatot hol és milyen körülmények között szerezzük meg, ugyanis csak teljes munkaidős főállást fogadnak el. Amit erről hallani, az elég elkeserítő - főleg úgy, hogy akkor már bőven túlleszek a huszonéves korszakon... Az első diplomát valószínűleg el lehet felejteni arra az időszakra, akármeddig is jutott el az ember abban a szakmában.

darby shaw # 2004.02.10. 17:55

Sajnos ez egy ördögi kör: tanulnom kell és tanulni akarok, hogy dolgozhassak és előre léphessek az életben; de nem tanulhatok anélkül, hogy ne dolgozzak, hiszen akkor nem tudnám biztosítani a megélhetésem :(

Roxal # 2004.02.10. 14:35

Kedves mindenki!

Elsőként mindenkinek gratulálok, aki már túl van a vizsgáin (köztük magamnak is :-) ), akik pedig még küzdenek, sok sikert.
Munkahely. Az én helyzetem sem egyszerű. Ahol én dolgozom szerencsére engedik a csúsztatást. Enélkül nemis tudnám megoldani, ugyanis nállunk kötelező leállás van. Augusztusban és decemberben, ami elviszi az összes szabadságomat. (Persze tudom, hogy ez jogszerűtlen, de hát ez a rendszer). Ugyhogy marad a túlórázás és a csúsztatás, viszont kizárólag csak a vizsgákra. Tehát nekem csak az marad, hogy a napi 9 óra munka+1 óra utazás után menjek haza tanulni. Perzse én vállaltam, de néha nagyon nehéz. S mindez persze a jegyeimen is meglátszik, folyamatosan küzdök a hármas átlagért. Na de ha el akarunk érni valamit...

B.B. # 2004.02.09. 11:28

Kedves darby shaw, ahol én dolgozom (és ahol eddig dolgoztam), ott nem ilyen egyszerű sajnos. Persze, akarni kell, de ez nálam kevés, én ennél többet akarnék, ha lenne lehetőségem. A fizikát nem tudom becsapni, a 24 óra az 24 óra marad, ezekre a nyamvadt munkahelyekre pedig jelen pillanatban sajnos rászorulok. Csak az elszántságnak köszönhetem, hogy egyáltalán idáig eljutottam. Eddig nincs évcsúszásom (7. félév), a jegyeim viszont rosszak. Ez az elsős jegyek alapján történt beskatulyázás eredménye is - a szóbeliztető tanárok többsége az index fejcsóválva végiglapozása után mond jegyet. A római jog és a Be. bosszant főleg, azokat nem kettesre tudtam, hanem sokkal jobban... Ez egy beszűkült szemléletnek köszönhetően bizony mérce a munkaerőpiacon.

A csúsztatást egyik munkahelyemen sem engedték, és rendes szabit is úgy adnak ki, hogy feltételhez kötik. Ha egy határidő a szabi időtartamára esik, akkor előre kell dolgoznom, szabi előtt be kell fejeznem, különben nem mehetek el. Akkor sem, ha csak egy vagy két nap szabiról van szó (többet nem szoktam kivenni egy vizsgára). Nem egyszer fordult elő, hogy éjfél után is bent voltam, hogy másnap szabin tanulhassak a két nappal azutáni vizsgára. Szóval ha összeszámoljuk a túlórákat, arra jutunk, hogy tulajdonképpen le kell csúsztatnom a kiírt rendes szabadságot (túlórafizetés pedig nincs). Az a groteszk, egyik nap megcsinálják velem, másik napon pedig pont azt kérdezik munkajog vizsgán, hogy ez és az ehhez hasonló jogellenes-e. :-) Sajnos muszáj most nyelnem, mert közgazdászként és hátszél nélküliként enyhén szólva nem vagyok a mai munkaerőpiac ásza, és férfiként nem is élhetek olyan munkaerőpiaci-munkaviszonybeli többleteszközökkel (nem kell "rosszra" gondolni), amikkel a szebbik nem kedves képviselői. :-) Legalább a 8. félévi vizsgaidőszakig ki kellene itt húzni, azt úgysem lehet nálunk munka mellett megcsinálni a három szigorlattal, köztük a Pp-vel.

A táppénzzel meg az a helyzet, hogy itt igencsak kilógna a lóláb, ha "pont véletlenül" vizsga előtt "betegednék le". Olyan szinten le vagyunk informálva, hogy ihaj (ez a sajátos tevékenységi kör miatt részben érthető, de azért mindennek van határa). Tele van az osztály vezetők körül sertepertélő bizalmi emberekkel - az az igazi bolsevik vállalati kultúra, az Amerikából importált legszélsőségesebb, kint már rég elavult, a beosztottakat stresszkeltéssel motiváló katonai típusú yuppie-szemlélettel sajátos elegyet alkotva...

darby shaw # 2004.02.08. 10:42

Lilu! Egyébként én is - mivel nincs tanulmányi szerződésem - sajnos azokhoz a régen bevált módszerekhez kell folyamodjam, mint a betegszabi, meg a fizetés nélküli szabi. Ennél jobb ötletem sajnos nekem sincs. A korábbi munkahelyemen meg is gyűlt a bajom a főnökömmel. Szerencsém van, mert a jelenlegi főnököm jogász, most fog szakvizsgázni, úgyhogy tudja, hogy mi fán terem a "joghallgatás", így a nagy átlagnál megértőbben viszonyul hozzám. Persze azért itt is megvan a "valamit valamiért elv", mert ha nincs suli, bizony le kell dolgozzom a hiányzásokat. :(

darby shaw # 2004.02.08. 10:36

Hát igen, végülis a debreceni jogikar úgymond a miskoci "kistestvére". Javarészt a miskolcon tanító tanárok és az ott végzett egykori hallgatók hozták létre a debrecenit. Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy van sok-so közös pont :)