levelező jogász képzés


Lilu # 2004.02.08. 09:21

Köszönöm tanácsotokaz, hozzászólásaitokat. Remélem a jövőben nagyobb szerencsém lesz, a remény hal meg utoljára. Lilu

Béres-Deák Attila # 2004.02.08. 09:08

Nincs különösebb. Csak, ha Miskolcra járnál akkor évfolyamtársak lennénk. Bár ott is a miskolcitaárok tanítanak, így lehetözös tapasztalat.


attika

darby shaw # 2004.02.07. 21:10

Debrecenben. Van ennek valami jelentősége?

Béres-Deák Attila # 2004.02.07. 20:43

Kedves "darby shaw"! Melyik egyetemen koptatod a PTK-t?


attika

darby shaw # 2004.02.07. 19:03

Én most vagyok negyedéves és én is munka mellett végzem az egyetemet. Nem fizikai munkát végzek és tanulmányi szerződésem sincs. Hál'istennek eddig még minden félévet sikerült simán, viszonylag jónak mondható átlaggal elvégezni. Azt hiszem egyetlen titka van a dolgonak: AKARNI KELL. Kérdezd meg magadtól, hogy valóban jogász akarsz-e lenni? Valóban ezt akarod-e csinálni? És mit vagy hajlandó feláldozni érte? Én sok mindent feláldoztam érte, első sorban az éjszakáim, a hétvégéim, a nyaralást és ezzel együtt minden szabadidőmet. És az az igazság, hogy büszke vagyok rá, hogy napi 10-12 óra munka mellett olyan eredménnyel végzem az egyetemet, mint más napi 24 óra semmittevés mellett se. Azt még hozzá kell tennem, hogy ugyan anyagi hátszelem az nincs, de a barátaim és a családom lelki támogatása és megértése mindvégig megvolt, és azt hiszem e nélkül nem is sikerült volna.

Order (törölt felhasználó) # 2004.02.06. 15:08

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

B.B. # 2004.02.06. 07:55

Kedves BDA, nálunk az évfolyamban a negyedévig megmaradtak többségét három csoport alkotja:

  1. tanulmányi szerződésesek (vagyis igen erős hátszelesek) tanulmányi szabadsággal,
  2. gyesesek,
  3. kitartottak.

Olyan, aki munka mellett, tanulmányi szerződés nélkül tanul (ami rohadt nagy konfliktushelyzet egy munkahelyen), nagyon kevés maradt, a többség elsőben végleg elvérzett. Fizikai dolgozóról nem tudok.

Thetys # 2004.02.04. 14:55

Azért mégis könnyebb, hogy ha van már előtte egy diplomád, és nem a gimiből esel a nagybetűs életbe. Pl. a piszkos anyagiak miatt nem lehettél nappalis. Igazad van Attika, nekem is van olyan évfolyamtársam, aki éjszakánként a Tescoban árufeltöltő. Erre mondják, hogy "miből lesz a cserebogár?"

Béres-Deák Attila # 2004.02.03. 18:28

Ne vessetek rám követ, de munkamellett tanulók java része fizikai munkát végez. Egyrészt könnyebb fizikai bujtyi mellett tanulni, másrészt ad egy lökőerőt, hogy minnél hamarabb elvégzem annál hamarabb abbahagyhatom a fizikai melót. Megjegyzem ez rám sem vonatkozik. Próbáljátok ki!


attika

B.B. # 2004.02.02. 15:21

Sziasztok!

Lilu, amikor elkezdtem a jogot 2000-ben, éppen munkahelyváltás kellős közepén voltam. Olyan szinten, hogy az évnyitóról, "egyetemi polgárrá avatásról" mentem egyenest felvételi elbeszélgetésre. Egész egyszerűen nem közöltem velük a dolgot (ahol közöltem, ott majd' lefordultak a székről). Jött később egy másik (nálam népszerűbb) srác az osztályra, aki szintén jogra járt levelezőn. Ez azért némileg puhított a dolgon. Szépen fokozatosan tálaltam be a dolgot, arra helyzve a hangsúlyt, hogy a rendes szabi így, meg úgy, és nincs nyaralás. Úgy-ahogy lement az első vizsgaidőszak. A második félévben viszont a munkámmal kapcsolatos botrányokat kevertek pont azokra a napokra, amikor vizsgáztam. Elég húzós volt így, tele lettem kettesekkel, ami alapján szépen be is skatulyáztak a vizsgákon az indexeket fintorogva-fejcsóválva lapozgató tanárok.

A mostani munkahelyemen még húzósabb. Itt mondjuk megmondtam, sőt, az önéletrajzomba is beleírtam, de amikor az előző vizsgaidőszakra (6. félév) került sor, teljesen elvágtam magam. Onnantól kezdve "mumus" lettem a cégnél. Pedig rendes szabiról volt szó mindig, és ugye, ennek megfelelően nem is nyaraltam. Érdekes, hogy három hét szabit szívesebben adnak nyaralásra, mint egyet-kettőt tanulásra. Maga a tanulás ténye, ami nagyon népszerűtlen, bárhogy is oldja meg az ember. Beszéltem egy vizsga előtt valakivel, aki épp emiatt meg sem mondta, hogy egyetemre jár, csak kiveszi a szabikat - persze nem is kell indokolni, mit csinálsz a rendes szabadságod alatt.

Talán nem az irígység a fő motívum (bár az is jelen van), hanem az, hogy nem fér be a munkahelyek "szürke hétköznapi egyensúlyába" a tanulás ténye. Aki egyetemre jár, az nem része a rendszernek, amiben a tanulást ellenző vezetők hisznek. Igaz, az én esetemben nem szakirányú a jogászképzés, hiszen közgazdász vagyok. Tehát eleve benne van ebben a helyzetben, hogy ha végzek, váltani fogok, nem tervezek hosszú távra a jelenlegi munkakörben.

Most amúgy elég közel állok az egy év csúszáshoz is, aminek van előnye és hátránya is - a terv mindenesetre nem 12 félév volt... Eddig mindenem megvolt, most a PP léce rezeg rendesen. Utolsó UV-lehetőségre megyek, ami nálunk keményen büntetővizsga-jellegű, és a meló miatt nem fogok tudni rendesen felkészülni.

Thetys # 2004.01.30. 08:00

Sziasztok!
Lilu csak annyit tudok tanácsolni (meg más munka-keresőnek), h. ne várj a 6számjegyű fizetésre. Én minimálon vagyok, nagyon nem tetszik, büszkeség...stb., de sokan vagyunk, akiknél a szükség nagy úr (pl.számlák havonta). Szerencsére tolerálják az egyetemet. Általában a vizsga előtti és vizsga napját veszem ki szabadságnak, és igyekszem úgy pakolgatni az időpontokat, h. hétfőre, v. keddre essen. Sokat túlórázom, amiért nem pénzt kapok, hanem szabadnapot. Na meg néha kiíratom magam táppénzre. Így -számolgatva- össze lehet hozni a vizsgaidőszakokat, és még nyaralni is el tud menni az ember.
Ha vknek viszont csak zsebpénzre van szüksége, az nyugodtan próbálkozhat egy-egy ügyvédi irodánál gyakornoknak. Napi6-7 óráért havi kb.20.000 mindenhol adnak.
Elég pocsék helyzetben vagyunk, mert a gimnáziumból kikerülve "csak"egy érettségink van, az egyetemet még nem végeztük el. Így végzettség nélkül meg sehol nem kell egy joghallgató.

Lilu # 2004.01.27. 18:43

Sziasztok, Lilu vagyok! Miskolcra járok, levelezőre. Tulajdonképpen meg vagyok elégedve, habár filozófiából a vizsgán karót kaptam, hiába tudtam a tételt, és nem keveset tanultam rá. Úgy gondolom nem lehet minden tökéletes. A problémám más jellegű. Engem sem tudnak eltartani, és dolgoznom kell, ha lenne hol! Ha meghallják, hogy egyetemre járok azonnal az a válasz, hogy ezt nem tudják vállalni. Minden vágyam, hogy elvégezzem az egyetemet, de így nem tudom az alapvető költségeimet előteremteni. Valahogy ezt a problémát is orvosolni kéne!!!

B.B. # 2004.01.13. 11:00

Order írta: "itt már mindenki felnőtt ember, mindenki maga döntötte el, hogy elmegy-e tanulni vagy sem. ha meg már ott van, ne sírjon."

Nos, erre azt tudom mondani, hogy ennél azért árnyaltabb a kép. Tudod, nem mindenki tanulmányi szerződéses (ez az én szememben egyfajta kiváltság - bocs'), nem mindenki kitartott, és nem mindenkinek van lehetősége, hogy érdemi munka nélkül, tőkejövedelemből éljen. Nekünk, akik tanulmányi szerződés, azaz tanulmányi szabadság (!) nélkül csináljuk az egyetemet, fel kell vennünk az előbbiekkel a versenyt a vizsgákon, akik gyakorlatilag levelezős létükre főállású diákok. Az, hogy amögött, hogy meg tudunk jelenni egy-egy vizsgán, milyen főnökökkel, irígykedő beosztott-társakkal vívott harcok, alvás helyett áttanult éjszakák vannak, sajnos senkit nem érdekel. Én rendes szabadság terhére vizsgáztam eddig (munkáltatói pampogások, fenyegetőzések közepette), most az is veszélybe került, hogy kiadják a rendes szabimat Pp-kollokvium előtt, ami azért nem egy egyéjszakás tantárgy. Kapcsolati tőke hiányában így fest a "diákélet"...

Igen, felnőtt ember vagyok, el kell tartanom magam és az egyszemélyes, egykeresős háztartásomat.

Thetys # 2003.12.22. 08:18

Sziasztok!
Elég régen történt az utolsó hozzászólás. Csak érdeklődni szeretnék, hogy indultak a vizsgáitok?
/Továbbiakhoz kalappal!/

Fiore # 2003.10.31. 13:44

Este mikor elolvastam az új hozzászólásokat azon gondolkodtam, h nálunk kb milyen lehet az arány az évfolyamba! De ahogy magam elé képzeltem a csoportot úgy láttam,h azért kb egyenlő arányba vagyunk fiúk lányok! Ez így tök jó, de szerintem az sem jelentene gondot ha esetleg valamelyik nem túlsúlyba lenne! Ehez hozzá kell tennem, h elég "családias" "kis" csoport vagyunk és jól elvagyunk együtt! Gondolom és remélem ha kikerülünk az egyetemről és majd a szakmánk gyakorlása során esetleg találkozunk,nem az lesz a téma,h -neked azért van munkád mert férfi vagy és ez a szakma amúgy is férfias, vagy fordítva!

Roxal # 2003.10.30. 15:57

Nem hiszem, hogy azon múlna, ki milyen nemű. Nekem pl volt olyan polgár jogi ügyvédem, aki nem sokat ért. El is vesztettem. Nála még én is többet tudtam, akkor még laikusként. Egyes szakok biztos jobban fekszenek, ezt saját példámon is látom, de ez inkább rátermettség, mint nem. Persze ettől függetlenül azért elgondolkodtatóak az érvelések :-)

Leiterjakab # 2003.10.30. 14:41

Attila!

Azért Fiore és Thetys is inkább arra hajlik mint én: nincs jelentőssége annak, hogy egy jogász milyen nemű. Különben nekem sincs szakállam...:-)


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.10.29. 22:39

Látod JAKI!
Egy ilyen felvetéssel mennyire meg lehet húzni a fórumot! ( Megjegyzem hasznosan.) Cenzoráció helyett jánlom az illetékesnek.


attika

Leiterjakab # 2003.10.29. 18:09

Hát nem tudom, hogy tényleg mennyire "férfias" a szakma, de pl. nálunk az évfolyamon kb. 90-100 lány és kb. 30-40 fiú van...


Leiterjakab

Fiore # 2003.10.29. 14:26

Thetys! Totál igazad van! De azért szakálat inkább nem ragasztanék!

Fiore # 2003.10.29. 14:20

Úgy vélem azért a büntető joghoz is kell némi női logika! Én pont forditva gondoltam (mint Roxal) eszembe sem jutott,hogy büntetővel foglalkozzam most meg azt szeretem a legjobban! Nyilván ez tanár függő is, mert előző évben az általános résznél még nem gondoltam igy mert totál kínai volt az egész! De aztán jött a megvilágosodás és az egész anyag összeállt, rájöttem, h azért itt is kell gondolkodni, nem lehet csak a tv szövegre hagyazkozni és az majd megold 1-1 esetet! A különös részt meg mégjobban birom,persze itt nagyon jó az előadó aki mellesleg nő! Ez még a vizsga előtti véleményem! Szóval szerintem unisex ez a pálya, ki mire érez elhivatottságot és ez független attól, h férfi e az illető vagy nő!

Thetys # 2003.10.29. 14:11

Nem értek azzal egyet, hogy vannak nőiesebb/férfiasabb területek. Szerintem ez inkább ember függő. Pl. én is büntető ügyész szerettem volna lenni, de valószínű csak azért, hogy kiéljem a vérengző hajlamaimat, meg tetszett az igazság védelmezője szerep. A büntető nagyon jól megy, sokkal kevesebb erőfeszítést kell tennem, mint mikor pl. a polgárt tanulom. Nem hiszem, hogy bármelyik ágazatra rá lehetne húzni, hogy ki a jobb benne. Darby abba tényleg igazad van ,hogy a jog, mint egész,még mindig "férfias" szakmának számít. (Max. szakálat növesztünk)

darby shaw # 2003.10.29. 12:38

Sokáig én is úgy gondoltam, hogy a jog uniszex. Mielőtt felvételiztem az egyetemre eltökélt szándékom volt, hogy egyszer naaagy büntető ügyész legyek - nyilván a sok film hatására. Tudjátok, a bűn rendíthetetlen üldözője... :) Aztán tanultam büntetőjogot és rájöttem: ez nem nekem, sőt nem hiszem, hogy nőnek való. Viszont vannak olyan területek, amihez szerintem kifejezetten a női logikára van szükség.

Hidd el Jakab nincs semmi gond :)). Sőt, én úgy látom, hogy annak ellenére, hogy sok a nő a jogász-pályán, azért a jog úgy egészében véve inkább mondható férfiasnak, mint nőiesnek.

Leiterjakab # 2003.10.29. 09:59

Még mindig kételkedem, egy kicsit lehet, hogy "nőies" vagyok ezek szerint...:-)


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2003.10.29. 07:07

Pedig így van. A polgári jogban sokszor az apró részletekben van a lényeg és ezt az apró részletet a nők könnyebben észreveszik, kikutatják, értelmezik. A közigazgatási jog inkább férfias, mert ott stratégiában kell gondolkodni. Nagyvonalúbb, nem a részletekbe menő elintézési módot képvisel. Pl. egy férfi jobban meg tudja állapítani, hogy egy tervezett kocsmától a templom hány száz méterre van. Még ki sem kell mennie a helyszínre. Stb.,stb., stb.


attika