Pár kérdés egy leendő joghallgatótól


_Wasp_ # 2008.05.16. 13:59

(Off: Egy elektronikus hitelesítés szolgáltatónál vagyok. (jogszabálykövetés, belső ellenőrzés, hatósági ügyek) Ingyenmunkához már öregnek érzem magam. On.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 13:55

és most mit dolgozol, ha nem vagyok vindisgréc?

_Wasp_ # 2008.05.16. 13:51

én végigtoltam levelezőn, hitelekkel, tartásdíjjal a nyakamban.
az első két évben 3 műszakos munkát csinálva, (utána már csak laza egy műszakot melóztam 8-10 órákkal, az nyaralásnak tűnt), hétvégén láthatásra járva a gyermekemhez.

Végig lehet azért jutni rajta. Kell hozzá szerencse, szorgalom, de leginkább elszántság.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Big Joe # 2008.05.16. 13:42

Hozzászólnék én is.

Lebeszélni senkit sem akarok.
"Megmérettetett és nehéznek találtatott."
Én 2006-ban kezdtem el Szegeden a levelezőst.Nem 23, nem 30, hanem 39 évesen jött az ötlet. 3. dipiként, csupán "érdekel a jog" alapon.
Az előző 2 dipinél is voltak meleg helyzetek, de sikerült túllendülni az akadályokon.Az ÁJK-n viszont kőkemény volt már az első féléves vizsga is.Szerintem munka mellett lehetetlen. Ha valaki keményen tanul levelezőn, de mellette nem kell dolgoznia, mert van aki eltartsa (sőt nem kell hogy másokat is eltartson),akkor ráérősen lehet tanulgatni a vizsgákra.
Nekem erre nem volt lehetőségem sajnos, így abba halasztani kellett.De nem lesz folytatása....,úgy döntöttem.

vivi1111 # 2008.05.16. 11:01

Pont a napokban hallottam, hogy egyre kevesebeben jelentkeznek a jogi karora, sőt, kb. 2/3-a az idén végzőknek csak külföldön lát esélyt a megfelelő munka megtalálására (ennyi jogász még az EU szervekhez sem kell ám...), és több mint 40%-uk nem a jogot válsztaná, ha újra egyetemet kezdhetne.

Szóval, lehet, hogy mire Te végzel, Henti, már nem lesztek ennyien kezdőként a piacon.

Viszont ma már a közigazgatásban is (nemhogy az ügyvédi, közjegyzői pályán) a több nyelvet beszélő jogászokat keresik előszeretettel. Ezt azért vedd figyelembe.

Inka001 # 2008.05.16. 08:33

Ja és úgy tudom római jogot töri szakon is kell tanulni... :)))

És hát téged mások "szántak" jogi pályára vagy TE szántad magad arra?

Inka001 # 2008.05.16. 08:28

Henti!

Én is lebeszélnélek erről, bár nem vagyok jogászt,de Szegeden én is éltem együtt joghallgatókkal! ...

Gondolj bele, hogy mire meglesz a diplomád, addigra akár családot/házat szeretnél... És hát elmegy az életed,mire jól kereső jogász leszel.

Volt "szerencsém" alperesnek lenni egy gyerektartási ügyben.Ez nem nagy per, de azt láttam,h úgy kell vágni az észnek,mint a borotva.Ügyvéd nélkül én esélytelen lettem volna.Sosem lehet tudni,h a tisztelt ellenérdekű fél mit fog felhozni és arra tudunk-e rögtön reagálni stb...

Persze ha ez az egyetlen álmod az életben, akkor tedd!
Csak én se értem, miért büfészakra mentél, ha jogász akarsz lenni.Bár a kommunikáció is nagyon fontos az ügyvédi pályán... :))))

Pjotr # 2008.05.16. 08:10

Mehet még rendőrnek is...

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 07:37

sztem meg igenis kötelességünk lebeszélni. :-) Na jó, nem de legalább felhívni a figyelmét. Azt írja elhivatottságot érez a jogászi pálya iránt. Akkor minek mondjátok, hogy más szakmához is hasznos a jogi végzettség? Sztem aki elhivatott, az bíró, ügyész, vagy ügyvéd, közjegyző legyen a jogi végzettségével. Ezek közül 30 évesen levelezős végzettséggel szinte kizárólag az ügyvédi pálya jöhez szóba. 3 évig jelöltként ellenni meg nem egy nagy perspektíva.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 07:28

Az utóbbi, abban a pillanatban pedig idegesített. A rossz tulajdonságaim közé tartozik, hogy mindig kimondom, vagy leírom amit gondolok, aztán később megbánom, most is így van.
Sajnálom.

A gyámoltalant azért írtam, mert felvették Szegedre, és el sem kezdte, anélkül lépett vissza, hogy tudta volna bírja-e, vagy sem. Lehet, hogy így elvett valakitől egy helyet feleslegesen.

Rexor # 2008.05.16. 07:09

Kriszta Te valami vezető pszichológus, vagy pszichiáter lehetsz, ha annyiból, hogy valaki jegyzeteket tanulmányoz előre megállapitod, hogy gyámoltalan és mesterkélt (vagy neked van valami rejtett frusztrációd :).

Egyébként szerintem sem késő 24 évesen jogra menni. Mindenki ügyvédjelöltségről beszélt, ki mondta, hogy egy jogászból mindenképpen ügyvédjelöltnek kell válnia??? Húszezer más szakma is van (a jogtanácsoson az ügyészen és a birón kivül is..), amihez hasznos a jogászi végzettség.

A jegyzettel kapcsolatban egyébként igaza van, az első link tényleg a jegyzetoldalra visz.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 04:19

Kedves Marlow!

Tudtam, hogy valahonnan ismerős a neved, de csak most esett le.

2007. januárjában írtál egy nagyon szép gondolatot, akkor kitettem a falra - azóta tapétázáson is túl vagyunk - de mégis, azóta őrzöm.

Marlow # 2008.05.15. 02:02

Maple Leaf,

te többéves munkaviszonnyal ratyiznál ügyvédi irodában minimálbérért? Nem rossz az a másoddiploma, még ha levelező is. De engem vár a jogbölcseleti (mg)tsz. Bárhol, bármikor. lol

Marlow # 2008.05.15. 01:58
Írva vagyon a diplomában, hogy levelező, vagy nem? .. Lehet, hogy megtetszik majd a Jogbölcselet Tanszék, és maradsz rabszolgandusznak... Mindazonáltal olvasgasd a császáRbíboR színű, rendkívül sok dologra alkalmas (tégla, síléc,
  • nek látszó tárgy etc.) magnum opust úgy esténként, viccből próbáld meg elképzelni, milyen fejből idézni belőle, öltöny-nyekkendőben és ülő helyzetben és valami elképesztő és rendkívüli és kellemetlen hatást keltő kérdésre válaszolandó.

De késő van.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 16:43

:)))Megtaláltam, nem volt nehéz:)))

Olvasgasd a Ktv-t, nekem vacsorát kell főznöm.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 16:32

A második bekezdés 2 mondata a tiéd, a többi Hentié, különben is egy fiú, férfi, hogy választhat ilyen női nevet magának:)

Mit kérdeztél?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 16:26

Szia

most kihez beszélsz?
hozzám vagy hozzá?

inkább a kérdésemre válaszolnál :-)))

hadd tanuljon, ha van kedve

ha nem a pályára való, úgyis elmén :-)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 16:20

Szia, mi van túlórázol?

Ne beszéld rá a jogi pályára. Nincs benne affinitás. Sajnos túl gyámoltalannak és mesterkéltnek tartalak ezzel az előre tanulással. A jogi pálya arról szól, hogy az ember találja fel magát minden helyzetben. Te pedig elsőre megfutamodtál, most pedig túráztatod magad.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 16:11

Szia,

szerintem ne add fel, ha tanulni akarsz, mindenképp érdemes.

Nem biztos, hogy ügyvéd akarsz lenni, ugye?

Talán közjegyző, jogtanácsos - netán bíró - ügyész stb.

Sok szerencsét

Maple-Leaf # 2008.05.14. 15:22

Kedves Henti!

Én röviden és tömören lebeszélnélek a terveidről. Lebeszélnélek róla, mert

A szüleidnek és a volt tanáraidnak gőze nincs arról, hogy ma mit is jelent ügyvédjelöltkent illetve ügyvédként érvényesülni, fogalmuk sincs arról, hogy ez milyen áldozatokkal jár. Ők csak látnak néha 1-2 übergazdag ügyvédet a TV-ben és azt hiszik, hogy mindenkiből ez lesz aki elvégzi a jogot.

Ha 23 évesen nekikezdesz a jognak, akkor minimum 27-29 leszel, amikor befejezed az egyetemet és elkezdheted a jelölti pályafutásodat. Ez sok irodában „öregnek” számít, hiszen egy 23 éves pályakezdőt jobban lehet irányítani, betörni, mint egy közel 30 éves, öntudatos embert. Ráadásul 30 évesen más céljai is vannak általában az embernek, mint mondjuk 23 évesen, így a bérigény is magasabb egy 30 éves pályakezdőnél.

Komoly ügyvédi iroda, ahol nem minimálbérért kell gürcölni, levelezős diplomával nem fog felvenni. Ezt majdnem biztosra mondom. Levelezős diploma azoknak jó, akik a rendőrségen vagy a közigazgatásban dolgoznak és a már meglévő szakmájukhoz kapcsolódó plusz képzést akarnak. De hidd el, levelezősökből nem leszek Petrocellik. De ha a levelezős diplomáddal be is kerülnél egy ügyvédi irodába, akkor ca. 4 évig (3 év jelölti idő + ca. 1 év szakvizsga) minimálbérért dolgozhatsz napi 10-12 órát.

Összegezve: Szerintem az egyetemmel és a jelölti idővel elpazarolnál minimum 8-9 évet az életedből, amelyből 4 éven keresztül jobb esetben minimálbérből kellene megélned és orvérzésig dolgoznod. Kell ez neked. Ráadásul 28 évesen, levelezősként esélyed nem lesz jobb irodákban (ahol meg is fizetnek és a földhivatalba kell rohangálni) a 23 éves, nappali tagozaton végzett, fiatalabb, jobban betörhető és manipulálható, nyelveket felsőfokon oda-vissza beszélő konkurencia mellett.

Sz…l hangzik tudom, de szerintem ez az igazság.

-=Henti=- # 2008.05.12. 13:04

Köszönöm, hogy tisztáztad a dolgot, én tényleg nem akartam bonyodalmakat.

Athina586 # 2008.05.12. 12:03

Kedves Fórum olvasók!

Elnézést, hogy kereskedelmi oldalam bonyodalmat és konfliktust keltett itt, de Henti nem mulasztott, mert (mivel magam is joghallgató vagyok) üzemeltetek egy jegyzetoldalt.

A Jogi fórum webes motorja tördeli hibásan a linkeket, ezért a bemásolt linket az eleje után levágta, így az aloldalakat már nem alakította kattinthatóvá, tehát aki a link elejére kattintott, a webáruházamba jutott, nem a jegyzetoldalra, ami az athinahu/jogjegyzet címen érhető el, és valós jegyzeteket tartalmaz.

Elnézést a kellemetlenségekért.

Üdvözlettel,
Athina

-=Henti=- # 2008.05.11. 19:00

Nem akarok többet veszekedni, nem azért jöttem ide... nem vettem észre, hogy kereskedelmi oldal az általam belinkelt, így én kérek elnézést... egyszerűen ezt dobta ki az elsők között a goole :)

A kommenteket meg köszönöm! És lebeszélni nem fogm magam róla :)

_Wasp_ # 2008.05.11. 17:40

egyébként, hogy érdemben is hozzászóljak, NE jegyzetből tanulj, ha már nem tudod magad lebeszélni a jogról.
Én azt javaslom, törvényt és kommentárt lapozgass. (ahol nincs ilyen ott ajánlott irodalmat.) Több okból: a jegyzet a tömörítvény zanzája. Szerinted mire elég 50-150 oldal egy polgárjogi vizsgán? Vicc.. Legfeljebb arra jó, ha megtanulod az anyagot, akkor át tudod ismételni a jegyzet szerint. Másfelől a tanárok sokszor ismerik az elterjedtebb jegyzeteket, azok hibáit, két kérdéssel kiderül abból tanultál-e, és ha igen: már röpülsz is.
Ha nem tűnt volna fel ugyanis az elmesélésekből, a jogon vizsgán nem sokszor hangozhat el a "nem tudom". És hiába van 160+ IQ-d, vagy megtanultad az anyagot, vagy nem - kitalálni a megoldást általában lehetetlen.

Egyébként meg a nyektetést félretéve: sok sikert!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.11. 17:25

na kattints gyorsan a linkre amit beraktál mielőtt hülyeségeket írsz össze. Az egy kereskedelmi lap főoldalára visz. És én kérek bocsánatot.

Ha egyébként ennyire nem bírod a kritikát, akkor átgondolnám a helyedben pályaválasztási elképzelésedet. Lehet, hogy ez nem a te műfajod.

De ha menned kell, hát menj.
(könnybe lábadt szemmel zsebkendőt lobogtat)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása