Pár kérdés egy leendő joghallgatótól


_Wasp_ # 2008.05.30. 10:17

marlow: vizsgákon is remekül működhet majd.... :)))


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Marlow # 2008.05.24. 16:36

A tautológia az tautológia.
:)

-=Henti=- # 2008.05.23. 18:02

A nyelvizsga-témában érkezett hozzászólás nagy része úgy ahogy van igaz, véleményem szerint.
Én hoztam fel a témát, két felsőfokúm kapcsán, de félreértés ne essék, tényleg nem hivalkodni akartam vele.

Sokmindenre nem jó, ha nem szakmai(mondjuk azok sem érnek sokat, mert az adott szakmai kifejezéseknek nagyon kis hányadát követelik meg...), de mintegy határozott jelzésalapként szolgál: mutatja azt, hogy elég nagy (vagyis az átlagnál nagyobb) esély van arra, hogy az illető meg tud bírkózni az elébe állított nyelvi követelményekkel.
Persze, az sem mindegy, hogy milyen szervezetnél szerezte az illető a papírjait: vanak olyanok, amelyek tényleges tudásról tesznek tanúbizonyságot, de vannak olyanok is, amiket bizony irreálisan könnyű megszerezni....
Így bebizonyosodik az is, hogy a tényleges nyelvtudás akkor derül ki, amikor élesben kell használni.

bandeeraz # 2008.05.23. 15:42

Nekem nincs fix helyem, csak gyakornokként (bocsánat, paralegalként:) dolgoztam 2 évet nemzetközi irodában, most államvizsgázok. Azért is kérdezem:)!

Judit_31 # 2008.05.23. 08:05

Nem kell félned, nem fog fájni!:-) Amirő Te írsz az megint más!
A kezdés a lényeg! Nem azok teszik fel a kérdést a fórumon erről, akiknek már fix helyük van.

bandeeraz # 2008.05.23. 06:29

Nekem nincsen angolból nyelvvizsgám (németből és franciából van), mégis számtalan szerződést fordítottam oda-vissza, és írtam memo-kat, jogszabályi összefoglalókat, és folyékonyan beszélek (nem csak ún. társalgási szinten). Most kezdjek el félni?

Judit_31 # 2008.05.23. 06:12

Az a munkáltató aki "tényleges" nyelvtudást igényel az ritkán hív be kezdőt. Ha kezdőt is "hajlandó" alkalmazni akkor nincs más kiindulópontja mint a nyelvvizsga eredménye!

office1 # 2008.05.22. 16:24

A jogi szaknyelvet az tudja, aki eleve jól beszéli a nyelvet plusz már néhány éve írogat szerződéseket az adott nyelven meg tárgyal rajta stb. Reálisan máshogy nem lehet elsajátítani, ezért fontos az állásinterjún a tényleges nyelvtudás és nem a nyelvvizsgapapír. Tovább megyek, az sem mindegy, hogy milyen jogterületről beszélünk: aki penge közbeszerzések jogában az lehet, hogy csak bután pislog, ha mondjuk családjogot kell idegen nyelven művelnie, két totál külön szókincs kell hozzá. Nincs az az iskolapad, ahol ezt meg lehet tanulni, csak a gyakorlatban elsajátítható, tudják ezt a munkáltatók is, ha azt írod be az önéletrajzodba, hogy van nyelvvizsgád, az mondjuk arra jó, hogy behívnak interjúra (mert mondjuk egyébként be sem hívnának), de ott valszeg le fogják tesztelni, hogy mit is ér a nyelvtudásod...

Legislator # 2008.05.21. 18:17

A töri szakon úgy tanítanak római jogot, mint a jogon középkori latin oklevélolvasást.


Sunshine after the rain.

Pjotr # 2008.05.20. 14:52

Junior, az nem így van, persze sehol nem hátrány a nyelvvizsga, de önmagában a papírnak senki nem hisz manapság.
Meg egy olyan állásban, ahol tárgyalási szintű tudás kell, ott az lehet, hogy a precíz nyelvtani vizsgán nem megy át, az oxfordon meg hasonlón igen, de az meg nem sokat ér.

Marlow # 2008.05.20. 12:57

Én kéttannyelvű érettségivel és felsőfokúval mentem angol szakra (elte). Akkor azt hittem, tudok angolul és hát jött a pofáraesés, persze a kéttannyelvűs tapasztalatom miatt azért jobb voltam, mint az átlag angol szakos. Ennek ellenére nem derogált letenni a jogi szakmai felsőt, meg hát kiröhög a munkaadó, ha odabököm az orra alá az angol szakos abszolutóriumot két jeles és egy jó szigorlattal - az gyakorlatilag nem feltételez semmit (a diploma meg csak jövőre várható).
Mellesleg két mondat után kiderül, milyen nyelvi kompetenciával rendelkezik a jelölt. Most meg lehet, azért lesz bukó egy szaklektori állásinterjúm, mert németül csak középfokon beszélek, a fordítási tapasztalatom ellenére. No majd meglátjuk.

junior jogász # 2008.05.20. 12:39

Szerintem annak "fölösleges" a nyelvvizsga, aki nem tud megfelelni a követelményének!
Drága, drága! Ma már, semmi sem olcsó! "Nagy a jólét"!!:-)

dr.klau # 2008.05.20. 12:20

Marlow: mert drága és fölösleges.

Marlow # 2008.05.20. 11:48

Én csak azt nem értem, hogy ha adott nyelvtudással rendelkezik a delikvens, akkor miért luxus neki elmenni nyelvvizsgázni...

Judit_31 # 2008.05.19. 10:10

Van egy jó hírem! A "kutyákat" (is), nagyon is érdeklik a nyelvvizsgák. Nyilván való, hogy eredményes nyelvvizsgával rendelkezőtől, alaposabb nyelvtudás várható!

Pjotr # 2008.05.19. 06:18

Hát persze eweol így van, csak irigyek vagyunk....
Jártam már egy-két felvételei beszélgetésen, de senkit, de senkit nem érdekelt, hogy milyen papírom van nyelvtudásból.
Vagy fordítanom kellett szakmai anyagot vagy lehívtak egy embert aki vagy külföldi vagy jól beszélte az adott nyelvet és vele kellett elbeszélgetnem.
De olyan még nem volt ahol elhitték volna a papír alapján, hogy beszélek bármilyen nyelven.
Persze, ettől, még a felső fokú jó dolog, mert azért valamit jelez, és mostanában a nyelvtudás sokszor fontosabb mint a szakmai tudás...
Nem azt akartam mondani, hogy hátrány, mert egyáltalán nem az, sőt, de idejönni és fittzni vele, ahol ha másért nem de a diploma miatt mindenkinek megvan....

_Wasp_ # 2008.05.18. 22:17

nem kell szakmai nyelvvizsga. Ha tényleg felsőfokon beszélsz, és hajlandó vagy fordítani is, nem csak jogi munkát végezni, válogathatsz majd az ajánlatokban. Ismerek egy majd 40 éves hölgyet, aki most fejezte be a jogi kart (!!!), de csak úgy kapkodnak utána a nemzetközi irodák. (igaz, hogy neki szakfordítói vizsgái is vannak, de ahogy elmondta, nem az kell, hanem a tudás.)

sok szerencsét (és kitartást)!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Eweol # 2008.05.18. 18:40

a hozzászólók egyik-másika valószinüleg még dadogni sem tud egy idegen nyelven sem, így aztán bejelentik a "rosszhírt"... nevetséges.

-=Henti=- # 2008.05.18. 08:48

Nekem is van egy hírem: tisztában vagyok vele, nem kell bemutatni. De nem hiszem, hogy hátrányt jelentene, akármit is mond akárki.

Pjotr # 2008.05.18. 08:12

van egy rossz hírem, a kutyát nem érdekli manapság a nyelvvizsga, persze jól mutat az önéletrajzban, meg ha közalkalmazott vagy, akkor számít a fizetésnél, de egyébként senki nem foglalkozik vele.

-=Henti=- # 2008.05.18. 07:29

Elég rosszul hiszed, nem fogok kővel a nyakamba Dunának menni, mert vki beszólt nekem egy fórumon.
Sokaknak meg még az sincs, kíváncsi vagyok, Te hány felsőfokút tudsz felmutatni... ;}

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 16:32

Ha nem szakmai, akkor meg minek dicsekedsz vele:))

Úgy látom minden szavam mélyen érintett. Legközelebb a nyelvembe harapok.

-=Henti=- # 2008.05.17. 15:30

Inka001!

Jogot végzett volt iskolaigazgatóm, egyben töritanárom pár tanárral egyetemben szánt engem jogi pályára a gimi után, mert úgy vélte, hogy feküdne nekem az a világ.
És én saját magamat, elsősorban.

-=Henti=- # 2008.05.17. 15:26

Nos, nem hittem volna, hogy ennyien válaszolnak. :)

Noha nekem közöm nincs a joghoz még, azt érdekesen veszem észre, hogy mindenki csak és kizárólag az ügyvédi pályában gondolkodik. Én nem akarok ügyvéd lenni...

Ami meg "Kriszta 11" válaszát illeti... Nem vagyok gyámoltalan azért, mert "megfutamodtam" a jogi kartól Szegeden.... Akkroiban tudniillik olyan kőkemény családi problémák szakadtak a nyakamba, hogy majd' belerokkantam, így nem a berezelés állt a háttérben. De ezt nem írtam le, így nincs, harag, nem tudhattad.
És hogy elvettem egy helyet valakitől... nagy kaland, nem én vagyok az egyetlen, aki így tett, emiatt nem fogom magam rosszul érezni.

Az előre tanulás meg lehet, hogy hülye ötlet volt, de épp ezért jöttem ide: ki akartam kérni joghallgatók/jogászok véleményét a dologról. Megtudtam, amit akartam.

Ami meg az elhivatottságomat érinti: nyilván egy laikus interpretációjában teljesen más értelmet nyer a "jog iránti elhivatottság", mint egy joghallgató szájából. Engem valahogy érdekel ez az egész, és kedvet érzek magamban arra, hogy belekezdjek, minden egyes buktatójával egyetemben. Vállalom, mert SZERETNÉM csinálni.

A nyelvtudásról meg annyit (és ezt mindenféle nagyképűség nélkül szeretném közölni), hogy igaz, hogy nem szakmai, de két felsőfokú nyelvvizsga lapul a zsebemben angol/német nyelvekből.

Ja, és becenevem: nem tudom, miért nőies:) A "Hentes"-ből lettem átnevezve Henti-re. ennyi.
Köszi mindenkinek!

Mz

Big Joe # 2008.05.16. 14:22

Én csak gratulálni tudok mindenkinek,aki végig futotta az ÁJK éveket sikerrel. Elismerem, hogy sokan nem tudják mi a különbség egy büfé szakos diploma és egy jogi vagy orvosi diploma között.Nekem volt részem büfésben is, közepesen nehézben is, és belekóstoltam kicsit a jogiba is.
Mindenesetre ez a terület még talán az ahonnan nyugdíjba mehet valaki különösebb nehézségek nélkül.Itt nincs létszámleépítés, cég megszűnés, talán nincs annyira avulás sem tudás terén. Inkább a tapasztalat szerzés, a gyakorlat amit felvesz az ember az évek alatt.
Szemben pl. egy számítástechnikai szakemberrel ugye. Csak az utóbbi évek fejlődését nézve.

Apropó! Találkoztam egy Megyein praktizáló tündérien kedves, intelligens, szakmailag igen felkészült bírónővel.Ergo- nem biztos, hogy a bírónak mindig hidegnek,túlzottan komolynak kell mutatkoznia.A szakmai tudás vagy hiány ebben a szakmában is kiderül hamar.
Ha valamelyik gyerekem majd jogásznak készülne (akár bíró,akár ügyvéd) mindenesetre elbeszélgetnék vele, hogy csak akkor ha tudás szempontjából is szakmai kihívásnak tekintené, nem pedig "csak" egy jól fizető szakmának.
Remélem nem beszélt le itt senki senkit a jogi egyetemről.

A cigiről való leszokást is végig lehet csinálni,csak nagyon akarni kell.