kis segítség egy kezdőnek


Ryan # 2008.09.21. 13:19

röviden valaki felvázolná nekem az egyetem elvégzése(abszolutórium) után mik a lehetőségek/állomások egy jogász életében? abszolute nem látok tisztán!
p.s: kiváncsi lennék az összes lehetséges opciora,nagyon megköszönöm ha segítesz:)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.21. 13:40

Majd Kacsa 11 elmondja.

Kacsa11 # 2008.09.21. 14:06

Kacsa 11 sajna ma nem ér rá, ezért majd holnap fogja elmondani, ha el nem felejti, de egyúttal reméli, hogy lesz még, aki tippeket ad a srácnak...

vzoli # 2008.09.21. 14:15

Bőrfotel, pénz, nők, kocsik.

Még nagyobb bőrfotel, még több pénz, még jobb nők.

Bársonyszék, pénz WC-papír helyett, Claudia Schiffer.

Priccs a Markóban; némi aprópénz cigire; vigyázol, ha lehajolsz a tusolóban a szappanért.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.21. 14:18

Főszabály szerint, abban az esetben, ha nem nyomnak be a közigazgatásba, akkor a diplpoma megszerzését követően legalább 4 évig nem nagyon fogsz pénzt keresni.

hunfrakk # 2008.09.21. 14:26

válaszok pont a Ryan által indított "szerintetek érdemes-" című topikban

elég szomorú (és az adott egyetemet égeti), hogy egy nappali tagozatos, előadásokra bejáró harmadéves jogahallgató nem lát tisztán e kérdéskörben - esetleg az sem világos, hogy milyen jogászi pozíciók vannak? bíró, ügyész, ügyvéd, jogi előadó, végrehajtó, bv-s, közjegyző, kutató, újságíró?

először is az abszolutórium megszerzése és az egyetem elvégzése nem szinonim fogalmak
aboszolutórium kiállítása után jönnek ugyanis záróvizsgák, vagy 1989 előtti szóval élve az államvizsgák

három év munka után jön a szakvizsga, ahol 12 tárgyból kell vizsgázni - tételhúzás nékül

NetBandita # 2008.09.21. 15:40

elég szomorú (és az adott egyetemet égeti), hogy egy nappali tagozatos, előadásokra bejáró harmadéves jogahallgató nem lát tisztán e kérdéskörben – esetleg az sem világos, hogy milyen jogászi pozíciók vannak? bíró, ügyész, ügyvéd, jogi előadó, végrehajtó, bv-s, közjegyző, kutató, újságíró?

Bár második alkalommal elolvasva, már nem úgy tűnik, hogy az egyetem lenne a ludas a kontextusban, azért kihangsúlyoznám, hogy itt a "nappali tagozatos, előadásokra bejáró harmadéves joghallgatónak" róható fel inkább a tájékozatlanság. Miskolcon (és a Pázmányon is, ha még ugyanabból a könyvből tanulják a bevezetés a jog- és államtudományokba című tárgyat) a már zárójelben említett könyvben külön alcím foglalkozik azzal, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk, joghallgatók előtt a munkaerőpiacon.

Ha valaki forgatja a De jurét, szintén nem egy elveszett ember (2008. évi 6. szám - fenn van a neten is).

Állásbörzéken megtapasztalhatja, hogy mennyire keresettek a jogászok.

Az eddigi begyűjtött ismereteim alapján, ha ügyvéd is akarnék lenni, tuti, hogy nem egy ügyvédi irodában kezdenék. Megpróbálkoznék inkább az ügyészi pályával (melyre már joghallgatóként készülök is), hogy a) jobban megfizessenek, b) legyen három hetem felkészülni egy-egy szakvizsgára (három nap helyett, ha jó fej a főnök), c) minden szakvizsga-területen kapjak megfelelő ismereteket.

hunfrakk # 2008.09.21. 15:53

egyetértünk NetBandika!

őszintén szólva én is a joghallgatót tartom hibásnak, ha még ezt sem tudja

de nem akartam megbántani -

Legislator # 2008.09.21. 16:00

Az a gyanúm, hogy a Ryan-fiú olyasmit is meg akar tudni, amit az egyetemen nincs idő elmondani, mert ott általában csak felületesen darálnak az oktatók, nagyon kevés, akit érdekel is a hallgatók sorsa, vagy nem restellnek valódi válaszokat adni az esetlegesen feltenni merészelt kérdésekre szimpla lekoptatás helyett. Kérdve kifejtő módszer. Ő kérdez, mi meg kifejtjük a választ:-))).


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2008.09.21. 16:02

amint látom,
ma mindenkinek (érdemi hozzászólónak)
igaza van

Legislator # 2008.09.21. 16:07

Ha kevésbé leszek fáradt, két pozíció kifejtését vállalom (lehetőleg azt a kettőt, amelynek a legkisebb valószínűsége, hogy Ryan belefuthat-nem megbántás, csak talán ez a két legkisebb szegmens-: egyetemi/főiskolai oktató, (tudományos) intézeti kutató(jogász).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.09.21. 16:10

Érdemes lenne a többit is valakinek vállalni, és írhatnánk csatlakozó kommenteket, Ryan közben csillogó szemekkel okosat kérdez, a jogifórum népe egyetértően hümmög, vagy intelligens módon eszmét cserél.


Sunshine after the rain.

NetBandita # 2008.09.21. 16:21

Legislator, jó ötlet! Kifejezetten kíváncsi vagyok, hogy egy tudományos kutató jogásznak mi a feladata. Az oktatókkal - legalábbis egy aspektusból - már tisztában vagyunk, de jó belelátni a háttérbe (valamiért, úgy érzem, a főiskolai/egyetemi tanárokat nagyobb érdeklődés övezi a hallgatók részéről, mint mondjuk a középiskolai tanárokat).

Eweol # 2008.09.21. 17:28

Ryan, a kérdést jó lett volna már a jelentkezés / jogi tanulmányok megkezdése előtt tisztázni, de jobb később mint soha.
A már említett klasszikus jogi pályákon kívül még állítólag bármi lehetsz, akár miniszterelnök is.

Kacsa11 # 2008.09.21. 19:31

Kedves Legislator,

ez a felosztás remek ötlet,
én akkor holnap írok a nk-i irodákról és a multikról, ha el nem felejtem.

guba # 2008.09.21. 19:45

Ja, a nemzetközi irodák, az a te kompetenciád! A mi okos (Kacsa)tojásunk, már megint vindikált. :-))

Kacsa11 # 2008.09.21. 20:36

felőlem írhatsz róla te is...
apropó, mi lett a diszpécser állással?

Lybra # 2008.09.21. 20:45

Örülök ennek a kezdeményezésnek, kifejezetten szimpatikus, hogy többek között Kacsa és Legislator ilyen segítőkész.

Én is joghallgató vagyok, nem árt, ha kicsit tisztábban látunk. Noha én tudom, hogy kb. mire számíthatok, mégis néha jó a megerősítés vagy cáfolat. Munka mellett járok egyetemre, emiatt aztán nem is sikerült túl jól az első néhány év, jelenleg ott tartok, hogy így túl a felén, talán 6 év alatt sikerül diplomázni, de ha nem akarom, hogy tornyosuljanak felettem a tárgyak, akkor biztosra véve 7 év alatt kijövök... Így aztán még van 3 évem. Lenne is rögtön egy kérdésem: szerintetek érdemes lenne a munkából visszavenni és az egyetemre koncentrálni, hogy egy cum laude meglegyen, vagy elégedjek meg a rite-vel, 7 év alatt szerzett diplomával? Sajnos így is rengeteget túlórázom, a kettő együtt nem megy. Ráadásul a munkámat nem is igazán tudom majd hasznosítani jogi területen - gyakorlat szempontjából. A motívációm meglenne, érdekel is ez a pálya, erre készültem mindig, de sajnos nem adatott meg a lehetőség, hogy nappalis legyek. Így közelítve a 3. X-hez ráadásul az idő is szorít. :) Lényeg a lényeg: szerintetek érdemes feltenni mindent így a célegyenes felé közelítve (vagy legalábbis a felén túl) egy eredményesebb diplomáért - esetleg a jelenlegi munkát is feladva - vagy ugyanannyira tudom hasznosítani a 7 év alatt megszerzett rite-s diplomámat is? Leginkább a közigazgatásban szeretnék helyet találni.

Impossible # 2008.09.22. 00:05

Nem, nem, nem és nem! :D Nem a joghallgató hibás, ha nem tudja, van-e élet a diploma után, és hogy az milyen. Hunfrakk, netbandita és még nem tudom kik, akik így gondolják, a hallgatókat teszitek felelőssé az oktatás szar színvonaláért. Merthogy igenis dolga lenne az oktatóknak megismertetni a hallgatókkal a gyakorlatot is. Úgy is mondhatnám, hogy Ryan a rendszer áldozata, és a valóság a gyengék mátrixa. :D Ryan esete sajnos épp az állatorvosi ló: a gyatra oktatási rendszer következményeinek mintapéldája.

Impossible # 2008.09.22. 00:14

Ryan,

Neked pedig azt tanácsolom, hogy semmi esetre se stubírozz abban, hogy esetleg elhúzod az egyetemi éveidet 7-8 évre. Egy olimpiai bajnok nagyon bölcs mondása: "Én mindig az aranyra készülök, és így sikerül az ezüst. Ha csak az ezüstre készülnék, a bronzot sem kapnám meg..." Lefordítva: Ha eleve 7 évre tervezel, akkor könnyen abban a helyzetben találhatod magad, hogy egyszer csak 10 év után végleg kirúgnak az egyetemről (merthogy bizony némi hibaszázalék mindig adódhat, és tervezés nélkül is előfordul, hogy az ember megcsúszik). Sokak tervezik, hogy 5 év alatt elvégzik az egyetemet, és 6 alatt sikerül. Talán ez már általános képletnek is mondható. De van, aki mégtovább csúszik (pedig nem szándékozott). Tehát mindenképpen azt ajánlom, hogy törekedj minél előbb befejezni az egyetemet. Ne odázd el az életedet, mert nincs nagyon hová elodázni. Húzhatod a rétestésztát, de egyszer bizony ott lesz az asztal széle...

Impossible # 2008.09.22. 00:17

Bocsánat, némi korrekció: Az előző hozzászólásom nem Ryan-nak, hanem Lybrának szól. Eltévesztettem a megszólítást.

Legislator # 2008.09.22. 07:15

Szerintem legyen egy egységes vázlat. Mindjárt felskiccelek egyet,majd kérek véleményeket, kiegészítéseket, Tőletek, srácok. Azonban most fodrászhoz kell sietnem, holnap könyvbemutató lesz.


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 07:16

Ha jól emlékszem, akkor Ryen testépítő. Vagyis számára példa lehet Ksesnauer kolléga karrierje: hirdethet, mint aktmodell.

NetBandita # 2008.09.22. 07:18

Impossible, a smiley-kból arra következtetek, hogy te sem gondolod komolyan, amit mondasz. :)

(Véletlenül én is „nappali tagozatos, előadásokra bejáró harmadéves joghallgató" vagyok.)

Egyjogász # 2008.09.22. 07:34

Bocs, de én már elvesztettem a fonalat.
Ez a Ksesnauer jogász és aktmodell valós személy vagy olyan mint Rejtőnél Troppauer az érzékeny lelkű költő?