MBA v. LLM


Legislator # 2009.03.18. 16:40

Nekem ahhoz nem kell ott dolgoznom, hogy ott lehessek, ha akarok:-).

Impi,

Jelenleg Mo.-nak sincs tengerpartja, itt hogyan bírod ki tengerpart nélkül?:-D


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.18. 16:27

Luxemburgnak nincs tengerpartja, nekem az hiányozna. De hátha tudnék venni egyet. :D

Sz.Márton # 2009.03.18. 16:21

Lehet indulni! Aki nem oda született csak bizonyos beosztásokba érezheti ott jól magát! Ismerek olyanokat akik voltak (vannak)ilyen helyzetbe, de ezek a helyek pár évig jók, érdemes pénzt keresve kipróbálni, csak 'nagyon' ügyesen kell pályázni! Utána más megoldás kell! Például itthon, ja de ez már lejárt lemez egyeseknek.

Impossible # 2009.03.18. 16:14

Márton,

Kacsával nem érdemes vitatkozni, mert annyira kitart saját véleménye mellett, hogy nem veszi észre, ha esetleg módosítani kellene rajta, illetve én úgy vettem észre, ennek a lehetőségét magában már jóelőre ki is zárja. Viszont vannak nagyon hasznos hozzászólásai, amiket nagyra értékelek. Meg kell látni, mi a másik ember jó oldala, és inkább azzal törődni, ezt tudom tanácsolni neked is, én is erre törekszem.

Legislator # 2009.03.18. 16:11

Luxemburg per capita GNP és GDP tekintetében évek óta 1-3. hely között van a világon. Nem egy szegényház.


Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2009.03.18. 16:06

Kedves Kacsa!

Úgy vettem észre, szerinted nem érek fel a kiértékelő stílusú, masszív zsenialitásod, életed fő helyszineként megteremtett fórumszintű önmegvalósításához. Biztos túl gyenge helyeken képeztem magam. Azért büszke vagyok rájuk. Bár ez a Luxemburg fóbia már kezelendően dicséretes! Van egy pár nagyobb ország is az EU -ban, hát még messzebb. Engem tényleg érdekelnek a képzések közötti arányok megfeleltethetőségek, ha van értelme az összehasonlításoknak és nem meddő vita.
Egyébként meg a legyek is elfoglalják néha a légypapírt, de minek! Hátha mások tényleg leírják, vagy elmondják ezen képzések egyedi vonásait, akár személyes fórumokon. Én vállalom az érdemi vitát nemcsak fórumozva.

Üdv:
Sz Márton

Impossible # 2009.03.18. 15:35

Kacsa,

mindegy, úgyse jutunk sehová. :D

Kacsa1111 # 2009.03.18. 15:31

Kedves Impossible,

nekem inkább az az érzésem, hogy te nem gondoltad végig azt, amit ketten is elmagyaráztunk ezerféleképpen...:)

Kedves Sz.Márton,

nem igazán jött le szerintem neked, hogy itt miről is beszélgetünk tulajdonképpen...

egyébként 6000 euró (gondolom havonta) már majdnem egy rendes jogászi fizetés Luxemburgban...:)


Kacsa11

Impossible # 2009.03.18. 15:23

Kacsa,

ok, tök felesleges ezen vitázni, én ugyanazt tudom mondani, mint eddig, te meg uyganúgy nem gondolod végig, miért mondom azt, amit mondok, és milyen igazság lehet benne. Nem látom, hogy átjött volna neked, amit kb. 3x-4x levezettem, nem értem, miért nem lehet felfogni azt a gondolatmenetet, amit leírtam. Egy idő után ennél a témánál is - mint az Egyházas témánál - felesleges tovább ragozni a dolgot, egyszerűen itt sem gondolod végig, amit mondok, de mindegy, hanyagoljuk, jobb, ha mi nem bitatkozunk, inább majd csak informálódom tőled, az eddig is a hasznomra vált.

Sz.Márton # 2009.03.18. 14:19

Kedves Kacsa!

Bár nem szívesen megyek bele ilyen vitába, de amikor váltani megyek egy nemzetközi szövetségbe a cégem jelenlegi jogászát (vagy egyéb beosztásba megyek) kb. 6000 euróért majd tájékoztatlak! De legyen igazad a külföld a minden és a fórumon az alapkérdés ugyanaz marad! Azért én továbbra is elismerem a magyar oktatást és megfelelő területet (már régóta) kiválasztva élek a lehetőségeimmel, tégy így Te is! Minden tiszteletem a kint végzetteknek is! Javaslom, hogy konkrétan és többet írjanak a kinti képzések érdekességeiről abból mindannyian tanulunk.

üdv:

Sz. Márton

Kacsa1111 # 2009.03.18. 14:06

Kedves Sz.Márton,

jelentkeztél már állásra külföldön, vagy dolgoztál már külföldön jogászként?
nem hiszem, mert akkor nem írnád le ennyiszer, hogy mi állja meg a helyét és hogyan...:)


Kacsa11

Sz.Márton # 2009.03.18. 11:42

Kedves hozzámszóló!

Tisztelt Kacsa!

A legnagyobb fórumozó tisztelettel örvendek a kontextusos, szerinted "naív" mondataim elemzésének! Nem kértem, de önjelölt próféták ezt meg tehetik. Jó a küldetéstudat, de vigyázni kell vele. Én jóideje megélek az átgondolt, tapasztalati elveken alapuló jóhiszemű naivitásból. Én is láttam protekciós vizsgáztatásokat és eseti visszaéléseket, de a magyar képzések ettől függetlenül megállják a helyüket! A protekciós kiváltságosokat pedig egy életre jól megjegyeztem magamnak! Tegyetek így Ti is! A tehetséges ember meg sok nyelven tanulhat ha akar, még sportolhat is tanulás mellett, nem is akárhogyan! Ne az legyen a megoldás, hogy ami ebben az országban hivatalos az semmire nem jó, főleg annak aki nem tudja hasznosítani! Én hiszek a magyar jogi oktatásban, mert az elméleti alapok tradicionálisan nagyon jelentősek.(ellentétben az állításoddal sokszor jelentős jogbölcseleti és dogmatikai eltérésekkel, pl: tanszéki vélemények kötelezővé tétele az anyagi jog oktatásában) A perbeszéd versenyek a nappalisoknak vannak, én már tanulás előtt is a munka világában letettem valamit, mint oly sokan még megtehetnek és hál' istennek meg is fognak ha itt végeztek és akarnak!

Avelina # 2009.03.18. 08:12

Kedves hunfrakk!

Te állítottad, hogy nem lehet egy magyar jogi egyetemet elvégezni úgy, hogy mellette valaki aktívan profi szinten sportol nem úgy , mint a Harvard-on.

Erre az volt a válaszom, hogy de igen lehet mert a vízipólós fiúk közül többen is jogot tanulnak vagy jogászok.Arról egy szót sem ejtettem, hogy biztos mindent megtanulnak és azonos esélyekkel vizsgáznak, mint egy nem olimpiai bajnok.

Kedves Legislator!

Szerintem nagyon sokan csak a papír miatt és a dr.cím miatt csinálják.Gyengébbek reál tárgyakból így maradnak a humán tárgyak.Mit tanuljon..bölcsész, tanár nem akar lenni és mivel az a tévhit kering kis hazánkban, hogy aki jogász az rengeteget keres(kiindulva az esküdtszékes amerikai filmekből ,színpadias perbeszédekből),elmennek jogásznak.Aki komolyan veszi szorgalmas és megérti amit tanul.A többség "átvészeli" az egyetemet 5-6-7-8 év alatt és igen ők azok akik besétálnak a diplomát átvenni.Azért a Harvard-ra nem vesznek fel egy szépségkirálynőt levelezős szakra(nincs is levelező jogon ,sztem másban sem) a legalacsonyabb ponthatárral, hogy tudják az emberek neki van intelligenciája....dr.miss universe vagy mi a szösz:))


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Legislator # 2009.03.18. 07:28

No igen, mások vért köpnek, ezek meg besétálnak átvenni a diplomát. Azonban egy szakmai vitában nem lennék a helyükben (tisztelet a számos kivételnek).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.03.18. 07:26

Szerintem bizonyos tárgyaknál (legalábbis az ELTÉ-n) magolni is kell-ezek a tételesjogi tárgyak. Az ideális az lenne, hogy az alapvető (a döntő) a megértés-átlátás, de szükséges a magasszintű tételes jogi tudás ("sorolja fel a-tól x-ig"). (Mondjuk tételes jogi tudás hiányában nincs mit átlátni). Valaki tudhatja fejből az x törvényt (ilyen persze nincs), de ha nem érti, amit "tud", az nem pótolható utólag, míg a törvénytudás (vagy más jogszabályok tudása) fejleszthető később, persze, van egy erős alapkövetelmény. És akkor ott van tanulhatatlan mennyiségű BH., PK., KK. stb., szóval a döntvényjog. Szóval, a "tehetséges eszes" tulajdonsághalmaz itt önmagában kevés. "Nagyjaink" közül nem kevesen headsettel vizsgáztak le, vagy írásbeliben közönséges csalással. Erre szoktam mondani, hogy fél-egy óra szakmai beszélgetés után bárkiről megmondható, hogy hol is áll.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.03.18. 07:26

olimpiai bajnok vizilabdázóval
nemzetközi közjogból a kollokvium
nem a nemzetközi közjogról,
hanem a szép győzelmekről szólt,
és már íródott is be a szép "jeles"
megérdemli, hiszen Hazánk büszkesége Ő
mondott utólag a vizsgáztató
(amúgy mindenkihez nagyon rendes, kedves idős prof.)

Legislator # 2009.03.18. 07:17

Ja, most látom, hogy ez egy harvardos sportolóról szólt. Más, akinek csak szórakozásból kell "a papír", és más, aki mondjuk a tudományos életben képzeli a jövőjét-hogy a két végletet idézzem. Elvégezni-így vagy úgy-mindent el lehet, legyen az teológia, sinológia stb.


Sunshine after the rain.

Avelina # 2009.03.18. 07:07

Kedves Legislator!

Persze ezzel én is tisztában vagyok , hogy a vízipólós kedvencek:) nem dolgoznak jogászként de nem is ez volt a lényeg.Idézem hunfrakkot "nagymamám szomszédja:magyar válogatott kosárlabdázó, nagy klasszis Euroliga final four-ban többször jelen volt Harvardon végzett úgy, hogy közben űzte profi sportot is egy magyar jogász szak mellett ez nem menne szerintem" Oh, dehogy nem.

Szépségversenyre és fotózásra járás mellett is el lehet végezni.Anno elmeséltem egy storyt arról, hogy egyik ismerősöm a cambridge-pázmányos papírt hívta angol jogi diplomának, ő konkrétan modell és rengeteget utazik.Ezzel csak arra céloztam, hogy évente kétszer 6 hetet végig tanulva csupán szorgalommal és nélküli magolással(tudom, hogy nem mindenki magol és vannak tehetséges eszes emberek itt is) Third-Class Honours eredménnyel el lehet végezni.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Legislator # 2009.03.18. 06:37

Nem akarom leszólni hőn szeretett sportolóinkat, de ők általában nem azért járnak egyetemre, hogy a szakmában dolgozzanak.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.03.18. 06:30

Kedves Impossible,

az érveidre válaszoltam már többször...
mivel hatástalan volt, ezért vágtam a fejedhez, hogy sokszor ismétled ugyanazt.

de hunfrakk végre kifejtette a lényeget, amire korábban utaltam: nem osztott képzésnél nem hívsz semmit sem LLB-nek vagy LLM-nek, mert sem ez sem az.

az meg egy külön kérdés, hogy miként kezeli a piac, ha találkozik egy osztatlan képzésben szerzett jogi diplomával...tartalom alapján LLB-nek kezelik.

Kedves hunfrakk,

kint számít, hogy melyik egyetemen végzel;)

Kedves Sz.Márton,

nem tudok nem mosolyogni azokon a naiv dolgokon, amiket írtál...

A magyar jogi oktatás bár egyetemenként eltérő és nem mindenben egységes azért megállja a helyét!

ebben rögtön két zöldség van:
1)
a magyar jogi oktatás nem tér el lényegében egyetemenként (nem annyira, mint két amcsi pl.)
2)
és nemzetközi jogesetmegoldó- és perbeszédmondó versenyeken, valamint később a 'piacon' kiderül, hogy nem állja meg a helyét.

ha pedig nyelvet is tanulunk már mehetünk is a nagy EU-ba munkát vállalni.

ez annyira vicces, hogy nem is tudom, hol kezdjem kommentálni (valszeg le sem írom minden gondolatomat ennek kapcsán):
1)
a magyar jogi diplomával röghöz kötött jobbágy vagy, értve ez alatt, hogy az a tudás, amit a magyar egyetemen szereztél, tökéletesen piacképtelen bármely más országban.
2)
azzal, hogy pusztán tudsz pl. angolul (értve ez alatt felsőfokú nyelvvizsgát, tényleges aktív tudással), még nem tudsz angol nyelven, értékelhető jogi munkát végezni. mág akkor sem, ha évekig éltél a "nyelvterületen" és "gyakoroltad a nyelvet".

A probléma a kinti árakkal azért lehet…
most azon túl, hogy nem látom át a mondat szerepét a kontextusban, felhívnám a figyelmedet arra, hogy árszínvonalunk már megelőzte pl. Luxemburg-ét...

bizonyítsuk be itt, hiszen az eredményét úgy is mi fordítjuk le nekik,
a magyar piac olyan pici, hogy az ottani jog tudása nem túl piac képes, még akkor sem, ha valaki már rendkívül elmélyült tudással rendelkezik...
ergó senki sem lesz erre kiváncsi.

Mi többek lehetünk a plussz nyelveken keresztül ha néha kicsik is vagyunk.
a fenti komment értelemszerűen erre is alkalmazandó...
és még hozzátenném, hogy mi semmilyen plusz nyelvet nem tudunk pl. ahhoz a luxemburgi lakoshoz képest, aki a német, francia, luxemburgi nyelveket anyanyelvként beszéli, és még csak innen kezd plusz nyelveket tanulni...4-5 nyelvet minden legalább érettségivel rendelkező tökéletesen beszél...hol vagyunk mi ettől???


Kacsa11

Sz.Márton # 2009.03.17. 21:23

Kedves hozzászólók!

A magyar jogi oktatás bár egyetemenként eltérő és nem mindenben egységes azért megállja a helyét! Aki oly nagyon külföldön akar tanulni az nyugodtan kimehet és rögtön láthatja az ott alkalmazható tudás értékét, főleg ha nem ott született és asszimilálódni próbál egy generáció alatt. Mi ha akarjuk itthon is érvényesülhetünk a sokat szidott magyar jogi végzettséggel, hiszen nyugodtan képezheti magát mindenki az egyetem után is sőt kell is, ha pedig nyelvet is tanulunk már mehetünk is a nagy EU-ba munkát vállalni. Aki itt elvégzi az kint is el tudná, ha másképpen nem, akkor a nyelvterületen kell gyakorolnia előtte pár évig a nyelvet. A probléma a kinti árakkal azért lehet...Nem hiszem, hogy mindeféleképpen hasonlítgatni kell az össszehasonlíthatatlanul más képzéseket, hiszen egy egykori neves angolszász jogtudós megvilágosodásnak hívta a common law rendszeréből a kontinentális jog területére lépő jogászt! Hátha részben igaza is volt, bizonyítsuk be itt, hiszen az eredményét úgy is mi fordítjuk le nekik, nem hinném hogy kint törekednének a mi rendszerünk és nyelvünkön keresztüli megismerésre! Érvényes ez a nagy fél- vagy negyed műveltségű USA-ra is. Mi többek lehetünk a plussz nyelveken keresztül ha néha kicsik is vagyunk. BA, LLM vagy MA... a fenét, akarat,szorgalom,tudás, leleményesség ahogy mi Magyarok szoktuk és kész!!!

Baráti üdvözlettel minden jóakaratú jogásznak!

Avelina # 2009.03.17. 21:17

"úgy, hogy közben űzte profi sportot is
egy magyar jogász szak mellett ez nem menne szerintem"Elkerülte a figyelmed, hogy az általam rajongott vízipólósaink közül sokan játékosként jogon tanulnak vagy végeztek.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Avelina # 2009.03.17. 21:10

1.A nagy rejtély az lehet, hogy ha minden állításod igaz,:ez a személy nem jogi pályára való + mivel ott van rangsor valószínűleg egy alacsony besorolású jogi szakra járt Skóciában.Nincs ezen mit meglepődni Mo-on sok jogász úgy végez, hogy egy szerződést képtelen írni, azért ez még a Thames Valley-soknak is megy a UK-ban(legutolsó a sorban).Erre kérdezhetném, hogy ha ilyen kemény a jogi kar hogyan végzi el a fél miss balaton ?
2.A nagymamád szomszédja valószínűleg sportösztöndíjas és nem agysebésznek tanult.Olyan suli , mint a Harvard megteheti, hogy elengedi a hallgatóit olimpiára világversenyekre, super bowl-ra is:)
3.Magyar jogász szak: kérlek azt tartsd szem előtt, hogy nem azért kemény a suli , mert fejtörést okozna a sok gondolkodás a jogeseteken és az önálló feladatmegoldásokon vagy az , hogy készülsz az aktív órai munkára ami beleszámít a vizsgajegyedbe.Inkább arról szól, hogy hol vizsgáztatnak keményebben, hol veszik komolyabban az adott tárgyat és hol tudják jobban bevasalni azt a 300-350 oldalt precízebben.

Jaj még valami: állítom, hogy hülyék itt is kapnak "degree"-t, hogy a te szókészleteddel éljek.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

hunfrakk # 2009.03.17. 20:43

Egyéves, sikeres skóciai európajogi tanulmányok után (BA diplomával) miért nem tud Magyarországon levizsgázni Európajogból a jelölt?

Miért nem tudja Európajogból, mi is az direct effect, vagy mi is az az EBRD?
(pár hónappal a skót diploma átvétele után)

/ha hülye az illető, miért kapott degree-t odakint? - szép bankjegyekért?/

hivatkozott személy mesélte:
skót évfolyamtársai nem akarták elhinni, hogy Magyarország az EU tagállama (2008-ban) - állítólag az előadó oktató is zavarba jött a téma hallatán...

nagymamám szomszédja:
magyar válogatott kosárlabdázó, nagy klasszis
Euroliga final four-ban többször jelen volt
Harvardon végzett
úgy, hogy közben űzte profi sportot is
egy magyar jogász szak mellett ez nem menne szerintem

ez nem értékítélet tőlem
hiszen egyértelmű, hogy a piacon a külföldi diploma ér többet
bár a magyarok mindig csúsztak-másztak, ha vmi külföldivel találták magukat szembe - mert az mindenképp jobb

egyébként vitákat megelőzendő, kijelenthetjük, hogy ay magyar jogi oktatás színvonala elégtelen

Legislator # 2009.03.17. 20:37

Bármit is választ, a magyar jog és az angolszász jog nem csereszabatos. Esetleg lehet angolszász földön magyar érdeket védő jogász is.


Sunshine after the rain.