MBA v. LLM


Impossible # 2009.03.13. 17:33

És különbenis ha a mostani itthoni 5 évet kettébontanák, és lenne belőle 3+2, akkor a +2 szerinted az LL.M lenne. Nade ez azokon az itthoni egyetemeken sem LL.M, ahol már megvalósult az osztott képzés. Gondolom, ezt jobban tudod nálam, mert neked van LL.M-ed, viszont tök érthetetlen így, hogy összevissza beszélsz. :D

Impossible # 2009.03.13. 17:22

Úgy kéne értenem, hogy a mi 5 évünket leszarják, és úgy veszik, mintha 3 lenne? De ez meg mekkora baromság lenne?!

Impossible # 2009.03.13. 17:19

de bakker kacsa, épp te voltál az, aki azt magyarázta korábban, hogy BA 3 évvel lehet menni LL.M.-re külföldre, ami meg nekünk van az MA, és ezzel is lehet menni. Most akkor a mi osztatlan képzésben szerzett diplománkat minek nevezed? Az LL.M. nem ugyanaz mint az MA? Én korábban így vettem ki a szavaidból, de akkor ezekszerint megint félreértettem valamit...de most akkor hogy van ennek a rendszere, magyarázd már el.

Kacsa1111 # 2009.03.13. 14:55

Kedves Impossible,

A magyarországi jogi diploma mesterdiploma. Mégis mimás lenne?

nézz körül egy kicsit külföldön és megtudod, hogy bármi lehet, csak nem mester diploma...:)))

Értem én, hogy mehetnél 3 évvel, nade akkor minek van a további 2???

ugyanarra, amire most jó egy LLM...csak nem kell érte külhonba menned...


Kacsa11

Impossible # 2009.03.13. 14:52

Avelina,

"Imp :azt azért kérlek ne téveszd össze, hogy ez koránt sem mesterdiploma…ami ugye az LLM."

A magyarországi jogi diploma mesterdiploma. Mégis mimás lenne?

Kacsa,

az volt a kérdésem, hogy mi a franc értelme van a plusz 2 évnek, ha már a 3 évvel mehetsz jeleöltködni meg fogalmazni. :) Értem én, hogy mehetnél 3 évvel, nade akkor minek van a további 2???

Avelina # 2009.03.12. 17:30

Más:azt a kényszerképzetet , hogy a jogászoknak dől a lé és Mo-on mindenki jogász akar lenni nem értem.A napokban láttam, hogy modellek, a nyuszisak is jogi egyetemre járnak..azért ez furcsa.M


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Avelina # 2009.03.12. 17:21

Egyetértek Kacsával.Azt is értem miért beszéltek el egymás mellett.
Kacsa: Imp azért nem értheti , mert megnéztem a felvi.hu -n is MA egységes osztatlan jogász képzésként hirdetik.Azaz egyből Ma diplomát kapsz.
Imp :azt azért kérlek ne téveszd össze, hogy ez koránt sem mesterdiploma...ami ugye az LLM.
Három év után ahogyan Kacsa is mondta ugyan olyan lehetőségek állnak előtted , mint az 5 év után annyi különbséggel , hogy külföldön is megpályázhatsz LLM-et.Ha jelöltködni akarsz külföldön akkor előtte egy nemlétező magyar LLB -vel kereshetsz konvertáló képzést ami(egy év full time, két év part-time).


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Kacsa1111 # 2009.03.12. 17:15

Kedves Impossible,

megvilágítom neked egyszerűen, mint egy faék:

most van LLM-ed? nincs.
dolgozhatsz jelöltként, fogalmazóként stb.? igen

akkor egy LLB-vel ugyanott lennél, mint most az 5 éves szarral.


Kacsa11

Impossible # 2009.03.12. 16:54

Hogyhogy "ugyanoda jutnál"??? Hát ha ugyanoda jutnál, akkor mi a francnak hagynád meg létezni az MA-t? :DDD Hát az biztos, hogy nem értettelek meg. Esetleg megvilágíthatnád a dolgot kicsit jobban, persze lehet, hogy annyira sötét vagyok, hogy hiába világít. (Vagy a te készülékedben van a hiba.)

Kacsa1111 # 2009.03.12. 16:47

Kedves Impossible,

nem értettél meg.
a három év LLB-vel pont oda jutnál, mint az 5 éves osztatlan szarsággal...
akkor milyen lehetőség is lenne előled elvéve???


Kacsa11

Impossible # 2009.03.12. 16:33

Jó, az rendben van, de ha nem szeretnél jelöltködni mondjuk, és szeretnél továbbtanulni? Akkor lehet, hogy hiába szeretnél, mert nem jutnál be a limit miatt. Most azokon az egyetemeken, ahol bevezették az osztott képzést (Magyarország), ott csomóan nem tudnak továbbmenni MA-ra, mert nincsen annyi hely. Nálunk (osztatlan jogászképzés) legalább tuti továbbmehetsz, és kapsz MA-t. Ok, hogy az mennyit ér, mire jó, az más kérdés, de kapsz, amúgy meg osztott képzésben lehet, hogy nem is kapnál. Szóval ha 3+2 lenne jogászoknál is, azt úgy kellene megcsinálni, hogy mindenki továbbmehessen, aki akar, és ne szoruljon ki egy előre megállapított "limit létszám" miatt. Na ez a része nem tudom, hogyan van megoldva külföldön, nálunk egyelőre hiába van osztott a képzés, így van megoldva, hogy nem mehet tovább mindenki, sőt sajnos csak nagyon kis hányaduk mehet tovább - ez vajon miért van, megint csak azért, mert ez Magyarország?

Kacsa1111 # 2009.03.12. 16:10

Kedves Impossible,

ahogy Avelina is mondta: a 3 éves LLB-vel már mehetnél jelöltködni...
a jelenlegi 5 éves egyetemi képzést röhögve le lehetni nyomni 3 év alatt. Ehhez trimeszter rendszer kellene a szemeszterek helyett, és jó pár tök felesleges tantárgyat fakultatívvá kellene tenni.
ennyi.


Kacsa11

Avelina # 2009.03.12. 15:13

Imp értem , hogy mire gondolsz de én a 3 évet úgy értettem, hogy az lenne a mostani 5 helyett.3 év után lehetne mondjuk dönteni tovább mész LLM-re itthon vagy külföldön .UK-ban ha nem mész LLM-re választhasz , hogy vagy LPC-re mész ami Legal Practice Course akikből solicitor lesz, vagy elvégzed BVC ami Bar Vovational Course akikből barrister lesz.Természetes tisztában vagyok vele,hogy itthon nincs ilyen felosztás de mondjuk a magyar jogi egyetem alapkézése(ami most 5 év)csak 3 lenne és utána aki nem LLM-ezik az elmegy 2 évre ügyvédjelöltnek.Valóban sok a végzett jogász de egy külföldön is elismert LLB-vel nem csak itthon tudna állást keresni.Legrosszabb esetben aki végképp nem talál semmit és nem megy tovább akkor is csak 3 évet vesztegetett el nem 5-öt.
Én már nem hirdetem az igét úgysem változik semmi:)Inkább várom nézegetem az LLM course-at:)


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.12. 14:43

Az osztott képzésnél (3+2) annak ellenére, hogy előnyösnek meg jó ötletnek látszik az a probléma (nyilván többek között), hogy a 3 év után nem tud mindenki továbbmenni a 2-re, mert nem vesznek fel annyi embert. Sokan elvégzik a 3 évet, aztán ott állnak, ahol a part szakad, és azzal a 3 évvel nem mennek semmire sem.

Avelina # 2009.03.11. 19:52

Először elszállt amit írtam másodjára meg
elfelejtettem hozzá tenni de aztán rájöttem, hogy ezt felesleges is volt megemlítenem.Hiszen erre sztem nem is lesz szüksége.Viszont rengeteg érdekes hasznos dolog található rajta már akinek megéri és szüksége van rá pl:Encyclopaedia of Forms and Precedents,All England Law Reports and CaseSearch.
A könyvek közül nem tudom van-e Black's Law Dictionary ezért ajánlottam még kettőt ami tuti , hogy van itthon.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Legislator # 2009.03.11. 19:50

Akinek van rá 20 rugója, az vegye meg:-). (Nekem megvan a munkahelyemen, párszor már kisegített, korrekt szótár. Aki azt mondja: "Én ismerem az Amerikai Egyesült Államok jogrendszerét", azt azonnal ki kell nevetni, és hazugnak kell bélyegezni. A federális szint az kérem, egy dolog. De hogy félszáznyi tagállam jogának minden szegletét valaki egyaránt ismerje, ez blődség. Mondjuk tudja a texasi, az alaszkai, a rhode island-i, vagy az oregoni jog közül az egyiket. De annak is csak egy részét. Vagy ahogy boldog emlékezetű történésznk mondta nekem gimnázista koromban: "Higgye el, a társadalomtudomány olyan dolog, hogy maximum három kis részterületen van esély elmélyült tudásra." Igaza volt.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.03.11. 18:25

Kedves hunfrakk,

ezzel együtt sem tudom túlbecsülni a kurzus hasznosságát...

Kedves Avelina,

én mondjuk csak a black's law-t ajánlanám a három közül...

a lexisnexis nem fizetős ugyanúgy, mint a westlaw???


Kacsa11

Avelina # 2009.03.11. 17:24

Kedves Sz.Márton!

Amit írtam őszinte meggyőződésből írtam nem azért , mert pesszimista vagyok.Értem én , hogy tanítanak egy félévben 15 órányi Common Law-t meg még egy pár dolgot ami tetszett nekik.Csak számomra még mindig nem világos ezt mire lehet hasznosítani.Ahova én jártam ott is volt ilyen kurzus "Certificate in English Law" azoknak a külföldi diákoknak akik más országokból érkeznek és LLB undergraduate degree-t tanulnak majd tovább.Ez egyfajta foundation képzés, ami segítheti a felvételijüket majd és némi rálátást ad milyen tárgyakkal találkoznak következő évben.
Ott van némi alapja és értelme egy ilyen képzésnek, node itt mi?Rosszul gondolod ha azt hiszed valami jó dologról akarlak lebeszélni .

Ha mindenképpen támogatni akarod az egyetemet akkor,kezdésnek ajánlom ezeket a könyveket amiket itthon is könnyen beszerezhetsz:

1.Heidinger, Franz-Hubalek, Andrea-Bárdos Péter: Angol-amerikai jogi nyelv.
2.Móra Imre: Angol-magyar jogi szótár. Budapest, 1997. Adecom 3. kiadás.
3.Egynyelvűnek:Bryan A. Garner, editor, Black's Law Dictionary 8th ed.

Ha külön-külön a tantárgyakhoz kellenek tankönyv címek akkor adj meg egy emailt mert senki türelmét nem teszem próbára itt egy hosszú lista belinkelésével.Azonban úgy gondolom, a fent említettek tanulmányozásával feltudsz készülni rá.
Ezek hasznosak lehetnek:
http://jogiangol.lap.hu/
www.findlaw.com
www.lexisnexis.com

Kedves Hunfrakk!

Én értem , hogy itt American lawyers tanítanak ami erős túlzás mert David G. Hugley az egyetlen ,a többiek magyarok.Pedig nem vagyok jártas az egyetemek között , sem a magyar jogrendszerben de ezeknek tényleg nem nagy dolog utána járni.

Kedves Kacsa!
Azért jó, hogy valaki érti mi a bajom:))
Gondolom te is kíváncsi vagy miért pont szakértő elnevezést kapott ez a kurzus.Ez komoly elnevezés. A szakértő feltételez valamiféle széleskörű mélyreható jártasságot ,ismeretet...nah de nem értek én már semmit.Most sincs lol...

Ave


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

hunfrakk # 2009.03.11. 16:10

Szegedi képzésről (amerikai jogi szakértő):

A képzés célja, hogy a hallgatók az amerikai jogrendszerrel, annak legfontosabb jogágaival és azok nemzetközi vonatkozásaival megismerkedjenek, elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezve, új gondolkodásmódot és érvelési képességet elsajátítva.

Ebben lehetnek segítségükre az amerikai jogászok, illetve PhD-, vagy LLM-fokozattal rendelkező magyar oktatók által tartott, gyakorlatközpontú szemináriumok (tárgyalás-szimuláció, jogesetelemzés, szakfordítás), valamint az amerikai vendégprofesszorok által, tömbösített formában tartott előadások.

A résztvevők mindezek mellett intenzív szaknyelvi és szakfordítói oktatásban részesülnek.

Kacsa1111 # 2009.03.11. 16:10

Kedves Sz.Márton,

akkor légy realista, és vedd észre, hogy a szegedi 'amerikás' képzés sem más, mint az egyetem büdzséjének megtámogatása...
az amerikai jogrendszer, mint olyan, ismerete, nem alkalmazható tudás.
ha legalább egy-egy terület jogintézményein és jogi hagyományain mennének végig, azt mondanám, hogy oké...
de az, hogy most neked elmondják, hogy zsűri és precedens rendszer van, illetve végrehajtásban self-help stb. annak sok értelme nincsen, ha nem oktatják, hogy hogyan müxik a self-help a gyakorlatban, és nem olvastok leglaább pár precedenst...

ez olyan mint a magyar egyetemeken (már ahol oktatják) amikor a GATT/WTO egyezményeket oktatják...a WTO panelek döntvényei nélkül; sőt magát az egyezmény szövegét sem kell elővenni egy jeles vizsgához!


Kacsa11

Sz.Márton # 2009.03.11. 15:23

Kedves Avelina!

Köszönöm jótanácsaidat és szívesen veszem a könyvek címlistáját. Bevallom, bízom a Szegediek jóérzésében, bár én nem ott végeztem. Azért csak nem adnák a nevüket a semmihez. Jövőre kezdeném el, mert a munkámhoz jól jöhet és addig információt is szerezhetek az első évfolyam tapasztalatairól. Nem szabad ennyire pesszimistának lenni!/csak realistának/

Üdv: Márton

Ui: Ave Cézár Ave Lina

Avelina # 2009.03.11. 15:04

Kedves Márton!

Ha rám hallgatsz inkább a meglévő nyelvtudásod képezd vagy kezdj másik nyelv tanulásába.Az ilyen képzés kész vicc.Arra jó, hogy megismerd az amerikai jogrendszert felületesen de alkalmazni szerintem nem fogod tudni itthon, külföldön még inkább nem.(Ha érdekel az angolszász jogrendszer tudok ajánlani tankönyveket a tanult tárgyainkból,ezzel kapcsolatos oldalakat, jogeseteket,ingyenes online előadások stb)Ahogy néztem a tandíjat sztem ezen a pénzen simán futja belőle egy nívós nyelvsulira , a nyelvtudás többet ér .Engem kicsit bosszant is, hogy ilyen hangzatos neveket adnak neki.Ez szintén vonatkozik a másikra a cambridge-i "diplomára" ami persze nem az de így sokkal jobban hangzik.

Ave


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Sz.Márton # 2009.03.11. 14:45

Kedves A...!

Egyetértek, bár én bevallom kinéztem az SZTE általad említett amerikai típusú kiegészítő képzését, hátha plusszként segít még valamít! Majd részletesen utána érdeklődöm...

Avelina # 2009.03.11. 13:17

Kedves Sz.Márton!

Nem az átjelentkezésekkel van baj meg az egyetemek közötti különböző követelményrendszerrel, hanem az egész képzéssel.Már leírtam máshol is még sztem itt is korábban, hogy az egységes jogászképzés időrablás.Itt is lehetne 3éves LLB undergraduate képzés (open book vizsgákkal, gyakorlati órákkal, rengeteg jogeset megoldással) aztán lehetne szakosodni két éves LLM-re itthon vagy külföldön.Ezen kívül jelentős anyagi forrást jelentene az egyetemeknek a külföldi diákok jelenléte, egy itthoni LLM-en.Egyrészt jobban elismernék a magyar jogi diplomát külföldön, másrészt az egyetemek jó hírét öregbítenék a nagy világban.A bolognai rendszer bevezetésekor a jogi egyetemeken is el kellett volna kezdeni az átalakítást. Akkor nem kellene senkinek sem más országban a boldogulását keresnie ha a gyakorlatban is használható jogi diplomát akar (a szakvizsga előtt ).
Nevetséges, hogy különbségeket tesznek az egyetemek között, amikor nem létezik különbség közöttük.Az olvasottak alapján még én is leszűrtem , hogy csak keménykedés közötti különbség létezik.

Üdv:Ave


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Legislator # 2009.03.11. 09:33

Jaj, Kacsa:-)))).


Sunshine after the rain.