álláshirdetés - van - e határ?


joginő # 2009.03.11. 14:24

Még annyit, hogy értem, hogy a kisméretű irodák nem engedhetnek meg nagy bérköltséget, viszont nincs joguk derékba törni fiatal életeket. Ezek nem nagy szavak, hanem tények. 23-24 évesen végzel jóesetben a jogon, 3év a szakvizsgáig az 27, így 30előtt se rendes munka, kégli, se gyerek, és ezek egy nőnél kardinális kérdések. Nem életpálya, hogy előbb jelöltként, aztán alkalmazottként gürizz ugyanott a semmiért. Több barátném él így, csak nekem van férjem, lakásom, normális életem és gyerekem a pocakomban.

joginő # 2009.03.11. 14:19

Ex ügyvédjelöltként mondom, hogy vérlázítóak a körülmények. Attól valaki nem lesz jobb ügyvéd, hogy 3évig nulla önbecsüléssel nincs pénze se albérletre, se szakirodalomra, se továbbképzésre és mindezt a szülei adják meg neki.

Én ezért dobbantottam. Az új helyemen nemhogy fizetésem van, de kaptam banki hitelt lakást venni, tudom fizetni a hitelem és a rezsim, járok továbbképzésekre. Tény, hogy itt is sok a meló, de erről szól egy munkahely. Azonban nem mindegy, hogy mivel telnek a napjaid: jogi munkával, vagy ügyvédúr magánügyeinek intézésével.

Csipke # 2009.03.11. 13:38

Avelina,

:))) jól látod... nem arra gondoltam, hanem mondjunk nyelvismeretekre (nem csak papíron) például :))


Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 13:33

Túl könnyűt kérdezel. (Persze, a jutalom is ahhoz igazodik.)
Ügyvédet csak önálló ügyvéd vagy ügyvédi iroda alkalmazhat - a Tra-Üdi nyilván sem egyik, sem másik.
Valójában vagy jogtanácsost keresnek tehát, vagy nem állást hirdetnek, hanem állandó megbízást szeretnének adni egy ügyvédnek.

kondidori # 2009.03.11. 13:33

bandeeraz:

Csak nem az ügyvédi szakvizsgára gondolsz?

Egyébként ha jól nézem a címet, akkor ez a korábbi Traubi cég lehet.

Avelina # 2009.03.11. 13:29

Én egyetértek Csipkével.Csak remélem az 1. pontban írt "valami plusz amit fel tudnak mutatni"az nem a PPKE-Cambridge "jogi diplomája" vagy (mosolyog)a "SZTE -American Legal Expert" diplomája, hanem magas fokú nyelvtudásra gondolsz.
Még mindig kérdés ,mit csinál egy amerikai jogi szakértő??(költői kérdés , ne válaszoljatok)Most írhatnám, hogy "lol" de nincs kedvem.

Üdv:Ave


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

bandeeraz # 2009.03.11. 13:24

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Tra-Üdi álláshirdetését. 10 térítésmentes fórumhozzászólást kap az, aki kiszúrja a hibát:)))

Csipke # 2009.03.11. 12:26

Kedves Kacsa,

teljesen igazad van, egyik sem fog tudni egy egyszerű adásvételt sem megírni, tökmindegy hol végzett.

Nem is azt mondtam, hogy ÚGY számít, hogy hol végzel, mert ebből a szempontból teljesen mindegy, hanem hogy számít sajnos, mikor jelentkezel valahova - mindig megkérdezik, hol végeztél és nyilván jobban érdekli őket, mint az aznapi időjárás:)) (a virtuális "beszélgetés" átka, hogy a hangsúlyt nem lehet jól jelölni). Ezért is írtam, hogy én is diszkriminatívnak tartom.

Szóval na... Érted? :))


Csipke

Kacsa1111 # 2009.03.11. 12:20

Kedves Mohos doktor,

csak azért címzem neked, mert Te említetted:

a modern technika lehetővé teszi, hogy a kavét a gép főzze...minden különösebb közreműködés nélkül.:)

Kedves Csipke,

  1. pontoddal nem értek teljesen egyet: bárhol is végzett kishazánkban a majdnani jelölt, ha elé vágok egy üres papírt, hogy legyen oly kedves ebből egy toll segítségével biztosítéki engedményezést kreálni, akkor csak nézni fog rám, mint jolán a metéltre...

Kacsa11

Legislator # 2009.03.11. 09:43

Az a gond, hogy akik felett nincs kontroll, azok bármit megtehetnek/megtesznek. Rajkinnal élve: "A nyúl (=számos ügyvéd) elszemtelenedett." Azt csak remélni merem, hogy a hirdető nem úgy gondolta, hogy a munkát elvárja ugyan, de az ellenérték csupán a tapasztalatszerzés, és a jelölti évek igazolása.


Sunshine after the rain.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.11. 09:14

Arról van szó, hogy az ügyvédek abból indulnak ki, hogy a jelöltből soha nem lesz ügyvéd. Ebben tévednek.
Másrészt a modern iroda technika nem teszi szükségessé- egy bizonyos bevétel határig- a titkárnő vagy a tiszti szolga alkalmazását.

Csipke # 2009.03.11. 08:35

Sziasztok!

Nekem három hozzáfűzni valóm van:

  1. sok az eszkimó, kevés a fóka... ha bárhol szerzett "mezei" diplomád van, és nincs valami plusz, amit fel tudsz mutatni, addig nyilván nem fogod magad gennyesre keresni jelöltként
  2. tök felesleges 8 egyetem egy 10 milliós országra (de erről korábban valahol már diskuráltunk) tetszik vagy nem, számít, hol végzett a "jelölt" (még ha diszkriminatívnak tartom én is)
  3. a jelölteket alkalmazó (jó)néhány kollégára is ráférne a szemléletváltás. Értem ezalatt, hogy kávéfőzésre titkárnőt tessék felvenni. Jelöltet akkor vegyen fel, ha "hajlandó" tanítani is.

Üdvözlettel,


Csipke

Kacsa1111 # 2009.03.11. 08:17

Kedves Impossible,

a probléma az álláshírdetéssel nem az, hogy 'hajlandó dolgozni', hanem az, hogy „az ügyvédi hivatáshoz szükséges ismerek elsajátítása érdekében” hajlandó dolgozni...
már bocsánat, de én pénzért vagyok 'hajlandó' dolgozni...
az ismeret megszerzése együtt jár a munkával.

ezért pofátlan a hírdetés.

Kedves Mohos doktor,

nálad sem lettem volna jelölt szívesen az biztos...

Kedves Egyjogász,

Kacsa nemzetközi álomirodáival szemben a rögvalóságban inkább ilyenekről hallani…
remélem ezzel nem azt akarod mondani, hogy nem létezik olyan, hogya jelöltet tisztességesen megfizetik...:)

Kedves Avelina,

van néhány begyöpösödött jobbágy, aki elhiszi, hogy ha a szar barnább, akkor jobb is...
na ezek írnak olyanokat az álláshírdetésbe, pl. hogy ELTÉ-sek kíméljenek...


Kacsa11

Avelina # 2009.03.11. 06:43

Azért ez megdöbbentő , hogy milyen hirdetéseket képesek kreálni.Még mindig érthetetlen számomra, hogy ha nincs egyetemek közötti rangsor akkor nem mindegy hol végzel??Az azért világos, hogy a példa kedvéért egy Harvard educated és egy Thurgood Marshall Texas-i egyetemen végzett jogász nem azonos esélyekkel indul.Olyan országban ahol van 8 jogi kar és kb azonosak az oktatóik ugyanazzal a módszerrel tanítanak és csak a nevük tér el, különbséget tenni ostobaság.

Arra meg nincs szó, hogy "jogász hölgy 30 alatt", már csak az hiányzott , hogy legyen modell alkatú és hasonlítson Keira Knightley-ra.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Ildikóka82 # 2009.03.10. 17:04

Ismételten felment a pumpám...elkeserítő...mondanék csúnyákat, de inkább itt nem teszem meg!


Iwikó

Egyjogász # 2009.03.10. 16:38

Hogy van-e határ? Manapság nincs határ!
Hogy miért? Pl. az lehet az ok - mint ma reggel a rádióban hallottam - hogy elmarad a szokásos jogász állásbörze, mert hónapok alatt nem tudtak annyi komoly állásajánlót összegründolni, hogy értelme legyen megtartani.
Néhány jellemző VALÓS jogász hirdetési formula az elmúlt 1 év terméséből (néhány a Fórumon jelent meg).

  • 30 év alatti jogász hölgyet keresek (vajon mire?, egyébként nyíltan, duplán diszkriminatív)
  • Fizetés: csak tapasztalat (....)

(de lehet, hogy a jelölt a közterheket is fizetheti maga után) - Kacsa nemzetközi álomirodáival szemben a rögvalóságban inkább ilyenekről hallani...

  • Amit nyújtunk: a jelöltként ledolgozott idő beleszámít a szakvizsgához szükséges gyakorlati időbe

(OK., de ezt miért a hirdető nyújtja???)

  • Feltétel: nappali diploma (a hirdető nappalin végzett, és szerinte a levelezős jogász nem jogász)
  • Feltétel: levelezős diploma (vélhetően levelezőn végzett ügyvéd adhatta fel)
  • Feltétel: ELTE, SZTE, JPTE, stb. diploma, vagy ugyanezek kíméljenek)
  • A vicces: "nálunk garantáltan megtanul szendvicset készíteni, és kávét főzni"

(És tényleg...., egy ismerősöm hasonló felfogású ügyvéd mellett dolgozott, és amikor megkérdezte, hogy ételhordásra és kávéfőzésre miért nem vesz fel egy titkárnőt, az volt a válasz, hogy "Kedveském, egy titkárnő pont a háromszorosába kerülne, mint maga....)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.10. 15:53

A hivatkozott hirdetésszöveg,( a munkavégzés hangsúlyozása) hétköznapi jelentése nem szokatlan a munkát keresők nagy többsége számára.

Avelina # 2009.03.10. 15:50

Ebben igazad van de szerintem az sokkal durvább amit itt mutatott valamelyik topicban, hogy"pázmányosok kíméljenek "a hirdetés szövegében.Mintha nem lenne mindegy melyik egyetemen tanulod ugyanazt.Kacsa említette, hogy itthon nincs igazán rangsor, akkor meg nem értem az ilyen ostoba hirdetőket.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.10. 15:32

Megteheti, de a Jogi Fórumnak meg azt kellene megtennie, hogy az ilyen tahót nem engedi itt hirdetni. Álláshirdetések feltételéhez kellene valami kontroll, mindennek van határa.

Avelina # 2009.03.10. 07:19

Szerintem ez csak annyit jelent, hogy a hirdető tisztában van vele, hogy bárki helyére tud 10-20 másik jelentkezőt.Ilyen feltételek mellett megteheti, hogy úgy fogalmaz ahogyan akar.


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.10. 06:40

Imp.:Álmodozni mindenkinek szabad.

Nils # 2009.03.09. 19:04

Ha a nőkkel való kommunikáció módját illetően nem is, de ebben mindenképpen egyetértünk, Imp. :)

Impossible # 2009.03.09. 16:51

Hát ne csicskáztasson senkit se. Mit képzel? Eléggé szomorú, hogy hagyják neki, hogy ilyet feltegyen a jogi fórumra. Az álláshirdetéseket le kellene ellenőrizni, mielőtt felengedik a lapra. Bunkók hirdessék magukat az utcán, talán onnét lesz is néhány jelentkező, aki "hajlandó dolgozni". lol

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.09. 16:27

De igen. Itt sima csicskázásról van szó.

Impossible # 2009.03.09. 16:07

Hát bakker, aki jelentkezik ügyvédi irodába azzal, hogy ott szeretne dolgozni, az HAJLANDÓ DOLGOZNI. Aki nem hajlandó, az meg nem jelentkezik. Egy: minek kell tehát ezt kiírni álláshirdetésbe? Kettő: enyhénszólva alja szöveg a "hajlandó dolgozni" egy álláshirdetésben, nem segédmunkás kerestetik építkezésre talicskatoláshoz...
Nyilván a hirdetés feladója sem érzi, hogy pofátlanság, amit művel, és jogászhoz méltatlan szöveg, esetleg kicsit tisztelhetné azokat a jövendőbeli jelölteket, akik őhozzá szeretnének menni dolgozni (aki nem faragatlan tuskó, az ezekután tuti nem jelentkezik ilyen ügyvédhez).