Jogász Póker


Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:48

Egy bajnokság késő (PoF) fázisában azért nincs dolgod a flop asztalra kerülése után, mert vagy már nem vagy bent (eldobtad a lapot), vagy már úgyis minden zsetonod a bankban van (pusholtál).

A preflop-postflop nem a bajnokság fázisai, hanem egyetlen leosztás szakaszai. A kettő nem keverendő.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:44

Zoli, a PS-en vannak abszolút kezdő cikkek. A Stratégia/Általános pókercikkek/Kezdő kategória alatt találod őket, az első azt is elmagyarázza, mi az a pár, sor, flös, meg hogy hogyan történik a licitálás.

A PS-nek egyébként megéri a kezdőtőke kölcsönadása. Egyrészt folyamatos jutalékot kap a termekből a rajta keresztül regisztrált játékosok játéka után, másrészt ez a jutalék nő, ha egy játékos nyereséges lesz, hiszen egyre nagyobb téteken játszik. Ők pedig bíznak a tananyagaikban - szerintem joggal -, az üzleti modell pedig működik. Szóval szó sincs jótékonykodásról.

Ismétlem: szerintem SSS-sel kellene kezdened, ott nincsenek fázisok. 12 induló lap van, a többi mintha nem is lenne. A liciteken sem kell sokat töprengeni, csak emelhetsz vagy dobhatsz, megadás kiesik.

Impossible # 2009.06.30. 11:19

Egyébként szólj, ha már fárasztanak a kérdéseim, és ne tegyek fel többet. Amíg nem szólsz, addig beírom.

Értelmezési problémám akadt a következő szöveggel kapcsolatban:

A késői fázis (14-nél kevesebb nagy vakod van)
Ha a vakok már nagyon magasak, akkor bekerülsz a legfontosabb, és a tényleges játékfázisba. Ez a push-or-fold fázis, amiben a flop előtt vagy all-in mész, vagy kiszállsz.

Szóval a késői fázis=push or fold fázis, ami akkor áll fenn, ha 14-nél kevesebb nagyvaknyi zsetonom van, VAGY ha az előttem lévő és utánam következő játékosoknak van 14-nél kevesebb. ekkor dönthetek, hogy beteszem az összes zsetonomat, vagy kiszállok. De miért írják, hogy A FLOP ELŐTT? Mert a flop után már nem?? Hát ha a flop után nem, hanem csak a flop előtt, akkor meg a játék fázisai egyáltalán nem függetlenek attól, hogy flop előtt vagy után vagyunk, te pedig korábban azt írtad, hogy független. Most akkor hogy van ez? Ilyen összevisszaságban nem lehet gyakorolni.

Impossible # 2009.06.30. 10:08

wasp,

elolvastam a cikkeid egy részét...elképesztő! Hiába van magyarul...szóval szeretnék olyan szöveget találni valahol, ami tényleg abszolút kezdőknek szól, és nemcsak szól, hanem az abszolút kezdők - átlagos intelligenciával - érthetik is. :D Ehhez még hozzájön, hogy olyan kifejezéseket használsz, amit egy kezdő nem érthet, mert sosem hallott róla. Már régebben is megpróbáltam tanulni pókerezni, de ugyanígy elakadtam, amikor a kezdőknek szóló oktatóanyag arra döbbentett rá, hogy az oktatóanyag megértéséhez előfeltétel némi tudás, ami persze egy ténylegesen kezdő kezdőnek nincs meg. Vagy ezt az érthetetlenséget fogadjam el úgy, mint a tanulás kezdeti, elkerülhetetlen velejáróját, és reménykedjem abban, hogy idővel megvilágosodom? :)
Például szeretnék látni egy táblázatot vagy valamiféle rendszerezést a pokerfajtákról, ezeket egymástól megkülönböztető ismérvekkel, ilyet sem találtam. Megértem, hogy a profik már nehezen beszélnek az analfabéták nyelvén, de így nem lehet megérteni őket, és főleg attól tartok, hogy ha valamit félreértek a tanulás során, az majd rögzül, és hülyeségeket fogok csinálni.

_Wasp_ # 2009.06.30. 09:14

az Ax bármilyen ászos lapot jelent. tehát az A2o-t is, aminél jobb az A2s.

a PS 50 dollárja nem játékpénz? Dehát így akkor rengeteg pénzt kidobnak, nem? Pl. ha 1 hülye rengetegszer regisztrál, ésm idnet eljátssza. De ha csak 1-szer, még akkor is.
a többszöri regisztráció csalásnak számít.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.30. 09:00

"há' hülyén van írva. vagy A2o+ vagy Ax."

A2s+ nem? A többi, amit ennél írt a program, mind s+

kbs,

a PS 50 dollárja nem játékpénz? Dehát így akkor rengeteg pénzt kidobnak, nem? Pl. ha 1 hülye rengetegszer regisztrál, ésm idnet eljátssza. De ha csak 1-szer, még akkor is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 07:42

Zoli, igazán nem akartunk zavarba hozni vagy elbizonytalanítani. Igazából nem is kell még értened azt amiről Wasppal beszélgettünk, de ha szorgalmasan tanulsz és játszol, rövidesen érteni fogod.

A valódi tétre menő játékot nem lehet megúszni, mert a játékpénzes komolytalan, azzal igazából csak a kliens kezelését lehet megtanulni (azt viszont azzal is kell), mást nem.

Nyugodtan igényeld a PS 50$-ját, akár el is játszhatod, elvégre ingyen van. De ha nem csinálsz nagy hülyeségeket, és nem vagy kivételesen balszerencsés, akkor gyarapodni fog.

_Wasp_ # 2009.06.29. 19:11

Köszi, így már értem.
Lenne még kérdésem. :)
Most oldogatom meg a tanulóprogram feladatait.
Ezt írja:
Ebben a helyzetben az alábbi kezekkel lehet all-in menni:
Párok: 22+
(Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy 2-es pártól felfelé bármilyen pár)

jól érted

Egyszínű lapok: Ax+ K6s+ Q8s+ stb.
Itt az Ax+ azt jelenti, hogy Ász tök mindegy mivel? De akkor mi értelme van azt írni, hogy ezek felett is? Ezt nem értem.

há' hülyén van írva. vagy A2o+ vagy Ax.

És az „s“ azt jelenti, hogy egyszínű, az „o“ meg azt, hogy különböző színűek a lapok? És miért pont „s“ ás „o“, minek a rövidítései ezek?
suited, off suit


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bajussz # 2009.06.29. 19:07

igen wasp, abból

nem minimálbérért "dolgozik" napi 8 órát, és még főnöke sincs:)

Impossible # 2009.06.29. 18:47

Köszi, így már értem.

Lenne még kérdésem. :)

Most oldogatom meg a tanulóprogram feladatait.
Ezt írja:

Ebben a helyzetben az alábbi kezekkel lehet all-in menni:

Párok: 22+
(Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy 2-es pártól felfelé bármilyen pár)
Egyszínű lapok: Ax+ K6s+ Q8s+ stb.
Itt az Ax+ azt jelenti, hogy Ász tök mindegy mivel? De akkor mi értelme van azt írni, hogy ezek felett is? Ezt nem értem.
És az "s" azt jelenti, hogy egyszínű, az "o" meg azt, hogy különböző színűek a lapok? És miért pont "s" ás "o", minek a rövidítései ezek?

_Wasp_ # 2009.06.29. 18:28

„nyitni“: első beszélőként megkezdeni a licitálást. Előtted senki nem emelt, (max csak berakták a vakokat), te pedig emelsz. (bármelyik utcán)
utca: preflop (flop előtt), flop, turn, river

sng fázisai: ajánlom neked az általam elküldött cikkeket, azok pontosan elmagyarázzák a dolgot. (röviden: Független attól, hogy flop előtt vagy flop után vagyunk, attól függ, mekkorák a vakok, és hányan maradtunk)

a szupernova státusz azt jelenti hogy annyit játszik, hogy rengeteg rake-et termel valaki, tehát sok pénzt hoz a kaszinónak, illetve ha van rakeback, akkor ebből rengeteget kap vissza. ha valaki stabilan szupernova, vélem, ebből is él.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.29. 18:13

Hát köszi, wasp, egyelőre zsibbad az agyam a rengeteg információtól. :D
A pokerstrategy oktatója elomdhatná kicsivel világosabban is a dolgokat, vanna kfogalmak, amiknek a jelentését egyszerűen nem mondják meg, pedig egy tök kezdő ilyenkor nem tud mit kezdeni vele, sejteni nem elég, tudni kellene, pl. mit jelent az, hogy "nyitni"...Az mit jelent? Meg azt mondja, hogy egy SNG 3 részre osztható: korai, középső meg késői fázis. Ok, eddig rendben is van, de mindezekről a "hogyan játsszál a flop előtt" című cikkben szól, majd következik a "hogyan játsszál a flop után" című írás, ahol viszont megint szóbahozza a fázisokat. Szóval nem tiszta, hogy a felosztások hogyan viszonyulnak egymáshoz. A játék fázisa tök független attól, hogy flop előtt vagy után vagyunk?

bajussz # 2009.06.29. 17:26

ja, van egy barátom, valami oldalon már szupernova

azt ki tudja, hogy mit jelent?

bajussz # 2009.06.29. 17:25

azt hiszem, én is maradok a fájernél:)

_Wasp_ # 2009.06.29. 16:57

kbs: tulajdonképpen egyetértettünk, csak nem tudtuk :)

imp: regisztrálj egy weboldalról, tudok olyan helyet mondani, ahol a 20 dollárodhoz, hozzátesznek még 15 dolcsit bónuszban, meg még 20-at amit rakeback-el nyerhetsz meg.

ha ügyes vagy, akkor 20 dollár befizetése után, 2 hónapnyi 1 dolláros tétű nyomulással van 40-50 dolcsid.

Mit nem értettél?

sng: egy asztalos verseny. CG készpénzes játék (cash game)

JJ+ bubi pár vagy jobb indulólap. AK: ász király
100 BB: a nagyvak 100 szorosa van nálad, amikor beülsz (5cent-10 centen (kisvak-nagyvak) 10 dollár van nálad)

BB/100: 100 leosztásonként átlagosan megnyert (elvesztett) összeg nagyvakra számolva

"ennyi bb-t emel" a nagyvak ennyi szeresével emeli a tétet

sss: short stack strategy: egy viszonylag könnyen megtanulható taktika, amivel a nagyvak 20szorosával ülsz be full ringre (10 fős asztalhoz), csak prémiumlapokkal játszol, és arra apellálsz, hogy a nagyobb pénzzel rendelkező játékosok kitúrják egymást a kasszából, illetve gyengébb lapokkal játszanak ellened, illetve arra, hogy mivel flop elött berakod az összes pénzed, nem számít, hogy flop után lejátszanának a pályáról, nem számít az sem, ha rosszabbul játszanád azt a részt.

van még valami amit nem értettél?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.29. 15:45

Kb. úgy érzem magam köztetek, mint a kínai piacon (persze Kínában). Nyilván nehéz lenne úgy beszélni, hogy én is értsem, megértem, nade így nem értem. :D

Egyébként a pokerstrategy 50 dollárját meg a számlanyitást se értem, én azt hittem, hogy ez az 50 dollár jétákpénz. A legelején nem szeretném élesben nyomni, sztem tuti elvesztek mindent, kellene egy kis idő, amíg belejövök.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 15:40

No, de ezt az egészet csak arra hoztam fel példának, mekkora hiba azt feltételezni, hogy az ellenfél értelmesen játszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 15:38

Természetesen úgy értettem, hogy három limpelő után emelek 8BB-re, csak ők dobnak. :)

Nem elég a 100BB a megadáshoz, BSS full ringben párokkal (22-JJ) csak akkor adhatsz meg egy emelést, ha neked is és az ellenfélnek is megvan legalább a hússzorosa annak az emelésnek. De ha ez az emelés extrém, tehát jóval bagyobb 3-4BB-nél, akkor legjobb dobni, még a JJ-t is. Mert ahogy mondtad, jószerivel csak a szettel nyerhetsz.

Egyébként szinte mindig attól függően emelek, hogy hányan szálltak be előttem. 4+1 BB. Amúgy is elég olvasható vagyok, nem akaom ezt még súlyosbítani is az emelés nagyságával.

_Wasp_ # 2009.06.29. 14:14

(egyébként átgondolva 77-el 100 vak felett megadható (200 felett feltétlenül) - akár - a nyolc bb emelés az osztógombról, hiszen 8,5-egyhez eséllyel szettesedsz, amivel kb 6-ból ötször nyersz ezért ha agresszív vadállat emel 8 vakot, aki betolja az allineket ha lapja van, akkor várható, hogy elveszti a stackjét a túlértékelt középszar lapjával.

bár én tényleg nem cg-s vagyok...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.29. 14:06

értem, hogy cg, perszehogy.

elkerülte a figyelmem, hogy azt írtad: 8bb-t emelsz. Ez ugyanis standard emelésnek túl sok lenne!

cg-ben ekkora csak akkor jó, ha előtted limpeltek ketten, vagy egy 2,5BB emelésre visszaemelsz.

50bb-beülőnél a tipikus a 2,5 - 3bb emelés preflop ha nincs előtted limpelő/emelő. Ha magasabb az asztal agressziószintje akkor 3,5-4 vak. A 8 vak mire jó?

Ha mindig 8 vakkal emelsz, akkor a közepes párjaidat nagyon kifizeted, ahelyett, hogy nyernél velük. Ha csak a prémium lapokkal emelsz ennyit, akkor elárultad magad: AQ+, JJ+ van nálad, és az épeszűek csak AA, KK, esetleg AK lapokkal adnak meg ellened, de ezekkel vissza is emelnek.

8vak emelésre a tartás vitathatatlanul rossz a monstereken kívül bármivel. (ettől még a 8 vak emelés nem lesz jó)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 13:55

Na, jó, ha mind a kettőtöknek megvan 160 BB-je, de szerintem akkor is jobb dobni. A KK-t is kifizetem, de azzal meg vissza kellett volna hívnia preflop.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 13:53

Nem versenyről beszélek. :) Nincs olyan helyzet full ring cash gameben, amivel a 77-tel megadható egy 8BB-s hívás preflop.

_Wasp_ # 2009.06.29. 13:34

(az előző leosztás értékelése ugyan attól függ, hogy hányan voltunk az asztalnál, hány zsetonnal, mit tudunk az ellenfélről, de 7-2-t mutatni egy emelés után ritkán vall jó játékra. A 77-t és a 22-t 30BB felett nem lehet kizárni, főleg ha Villain nagyvakban ült. A KK-ról nem is szólva. Ennek ellenére 30 vak beülőig kifizetném, 50 vakig talán, 100 vaknál nem.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 13:21

Apropó, gondolkodás. Mindig akkor veszítettem a legnagyobbat, amikor gondolkodtam a hüvelykujjszabályok helyett, és feltételeztem, hogy Villain is gondolkodik. Ez ugyanis teljesen téves kiindulás - az ellenfelek nem gondolkodnak, tök idióták.

Biztos ismered a szituációt: AKs-jal emelsz egy nagyot, mondjuk 8 nagyvakot preflop. Mindenki dob, mögötted egy valaki megadja. A flopon K72 szivárvány. Emelsz egy nagyot, Villain visszatolja az egészet, all-in. Itt gondolkodóba esel: mivel játszhat így, mi lehet nála, amivel megver.
Sora, flöse nem lehet, ha sorhúzóval tolta be, akkor az rossz játék, te vagy az esélyesebb. (Hozzátéve, hogy sorhúzója sem nagyon lehet, hiszen 43-mal, 54-gyel értelmes ember dobott volna a flop előtt egy combos emelésre.
A legjobb, amije lehet egy szet - no de megint ott vagyunk, hogy még a hetes pár is kicsi ahhoz, hogy a flop előtti emelést megadhassa. Marad még a két pár, de azzal is ez a helyzet: se a K7-tel, se a K2-vel nem adhatta meg a hívást.
Mi maradt? AA - azzal nincs mit tenni, kifizetjük. Esetleg A7s és A2s (igazából ezek is határesetek, túl laza játékosra vallanának). Ezekkel szemben előnyben vagyunk, és az sem segít rajtuk, ha lejön még egy ász.

Ezen - egyébként helyes gondolatmenet alapján megadjuk a hívást, az ellenfél pedig virítja a különböző színű 72-t, amivel aztán nyer is, mert se király, se ász nem jön.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.29. 13:03

Az ellentmondás csak látszólagos. Egy dolláros SnG-vel kezdhetsz, de ahhoz is kell legalább 50$. (Mellesleg ezt állja a PS.) Ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy az első versenyt rögtön nyered is. Márpedig ha veszted, és egy dollárod volt összesen, akkor már vége is. Ha viszont 50$-ból teszel fel 1-et, akkor 25-ször is veszíthetsz zsinórban, és mlg mindig meg van a tőkéd fele. (Az egyszerűsítés miatt most nem számolok a jutalékkal.)
Mondjuk nekem a leghosszabb vesztő sorozat SnG-ban egy nyolcas volt. Egy éve alatt.

by Wasp: „a deep stack-ben játszani szerető ellenfelek utálják az őket hiénázó SSS-eket
Hehe. Annál jobban már csak maguk utálják azt a marhát, aki ugyanahhoz az asztalhoz beül negyediknek. Vagy hatodiknak. Pedig épp ez az a játék, amelyikre fokozottan igaz, hogy megfelelő asztalválasztással a legjobb stratégiát is tönkre lehet vágni.