különbség?!


Naina # 2011.06.08. 04:57

Szia Tarentum!

Ha jogi karon szeretnél tovább tanulni, arra számíts, hogy bármelyiken beléd taposnak.Azt sem hiszem, hogy az Elte mélyebb ismereteket ad, mint a Pázmány. Ezek sztereotípiák.
Lényeg, hogy neked milyen mély lesz az érdeklődésed a tárgyak többsége iránt, lesz -e igényed arra, hogy egyetemen kívül is ismereteket szerezz és elsősorban kitartásod, erőd. Talán ez utóbbi a leglényegesebb,mert enélkül belebukhatsz.Öt év hosszú idő, az alatt bármi történhet az emberrel mentálisan,változhat a környezete,munkája,családi állapota stb...mindezek mellett kell tartani az érdeklődést, kitartást, szorgalmat.

Tarentum # 2011.06.02. 17:06

Tisztelt Fórum,

Mivel nemsokára megint kiderülnek a ponthatárok, kicsit elbizonytalanodtam a jelöléseimet illetően. Elte-ájk vs Pázmány-ják... ezt a sorrendet módosítottam, de örülnék, ha nem csak a laikusok véleménytengerébe volna szerencsém megmártózni, hanem szakmabeliektől is kapnék visszajelzést..

Döntésemben szerepet játszott, hogy:

1.Fejvadász vélemény alapján a piac inkább a gyakorlatot részesíti előnyben, az intézmény neve másodlagos (de legyen presztízse..)

2. Ha minden igaz, idén végzek a BCE ig.szervezővel, nem engedhetek meg magamnak csúszásokat (hiszen eleve 3 éves "csúszásban" vagyok), Eltén pedig jóval nagyobb esély van rá.

3. Az Eltén talán (relatíve) mélyebb ismereteket lehet szerezni a Pázmánnyal szemben (bár laikusként ezt sem cáfolni, sem igazolni nem tudom), de ezért aránytalanul jobban beletaposnak az emberbe.

Véleményt szeretnék kérni a két intézményről, ill. mennyire látjátok megalapozottnak az érveket? Előre is köszönöm!

üdvözlettel:

Norbi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 06:24

Kacsa nem mondta, de oda kell érteni, hogy szerinte csakis a külföldi jogi egyetem ér valamit. Ott az embereknek a seggében is fej van.

Gaben54 # 2011.03.08. 17:49

aha, a könyveket illetően valóban tévedtem, persze, nem mindenhol ugyanazok a könyvek. bár persze nem minden tárgyból van 8 féle könyv. :)

Kacsa1111 # 2011.03.08. 17:27

Kedves Gaben54,

kbs álláspontján annyit árnyalnék, hogy

  1. bár valóban vannak különböző könyvek (jórészt egymást plagizálva - szóval annyira nem is különbözőek), annyiféle nincs, amennyi jogi kar...tehát simán tanulnak különböző karokon ugyanazon könyvekből.
  2. bár valóban nem kizárólag könyvekből kell tanulni, megint csak az a helyzet, hogy kb. 3-4 karra való oktató haknizik a 9 jogi karon...tehát simán fognak téged ugyanazok az oktatók tanítani, mint más karokat végző kollégáidat.
  3. ehhez nincs mit nagyon hozzátenni...talán csak azt, hogy a legkisebb jelentőségű az előző kettőhöz képest, és mégis ez fogja jelenteni a legnagyobb különbséget a jogi karok között, mivel - mint arra fentebb utaltam - a másik kettő szempontjából nincs köztük különbség...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.08. 16:55

Egyrészt nem ugyanazokból a könyvekből, tanulnak másrészt a jurátus nem csak könyvekből tanul, hanem előadásokból, konzultációkból, szemináriumokon, amelyek aztán végképp nem ugyanazok, még ugyanazon az egyetemen se. Harmadrészt mások a csoporttársak, más az egész egyetem szubkultúrája, és ezek szintén nem lehanyagolható mértékben formálják a leendő jogászt.

Gaben54 # 2011.03.08. 14:55

Sziasztok! Szerintetek vannak különbségek a jogi egyetemek között? Vannak, akik azt mondják, hogy vannak, illetve a rangosorok is ezt mutatják. Én meg nem tudom, hiszen mindenhol hasonló tankönyvekből tanulnak a joghallgatók, és ugyanazok a jogszabályok az ország minden pontján. Akkor mégis mi a különbség a jogi egyetemek között?