Jogászképzés 3+2 (???)


andzsinszan # 2006.01.19. 11:50

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ki hogyan vélekedik a 3+2-es ciklus bevezethetőségéről a jogi karokon. jelenleg még nem ez a helyzet, de már nem sokáig, hiszen Európában egyedül Ausztria és Magyarország nem vezette be ezt a systémát, és ahogy tavasztól átalakul az egyetemek vezetése nem kétséges, hogy "erőből" fogják ráoktrojálni a jogi karokra, ha egyáltalán karok lesznek még...

Rexor # 2006.01.19. 13:24

Az én véleményem az, hogyha be is vezetik az oktatás szisztémáján akkor sem fog semmit se változtatni. Ehhez szerintem az oktatói karban is kellene némi vérfrissítés, mert az idősebb tanárok nem hiszem hogy változtatnának az eddig követett sémájukon.

andzsinszan # 2006.01.19. 15:09

kénytelenek lennének...

boszika # 2006.01.19. 17:52

Sziasztok!

Én személy szerint úgy látom , hogy így is nagy bajok vannak az oktatásban és nem csak a jogi egytemekre gondolok , hanem úgy zusammen ganz egal az egész. Ha itt lesz változás akkor még jobban felborul ez a rendszer ami még nem mükődik jól , de nem is lesz már lehetősége rá hogy jól müködjön mert meg változik.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.01.20. 10:06

ennek akkor lenne értelme, ha a 3 éves alapképzéssel is lehetne vmilyen jogi munkát vállalni, dehát lassan a "normális" jogászok se találnak.

kirobit # 2006.01.20. 11:55

Sziasztok!

Szerintem az a legnagyobb baj, hogy állandóan a képzés idején, módján akarnak változtatni, de azt nem veszik észre, hogy talán a munkaerőpiaci igényekhez is igazodni kellene: például differenciált jogi oktatás kellene, ahogyan van ez több nyugat-európai országban is: sokkal kevesebb hallgató egy-egy szakon és már az egyetemi évek alatt kialakul, hogy ki az, aki alkalmas a pályára és ki az aki nem.

Sajnos nem egy esetet tudnék felhozni, amikor volt évfolyamtársaim mesélik, hogy summa cum laude-val végeztek és mivel a bíróságokra, ügyészségekre hiába pályáztak (ismerősöket rite-vel vettek fel helyettük), most a munkaügyi központ által támogatott képzéseken kénytelenek részt venni!!

Ezért lenne fontos, hogy az oktatáson úgy változtassanak, hogy ne haladjunk tovább ezen a mostani úton...
különben nagyon lemaradunk Európától és a híres pesti, pécsi, szegedi... képzések elveszítik presztízsüket.

Legislator # 2006.01.20. 12:27

Nem úgy volt, hogy nem lesz a jogin meg az orvosin ez a bolognai tészta? Szerintem sok értelme nincs. (Az orvosin mi lesz, az amúgy is hat év).


Sunshine after the rain.

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.20. 16:40

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.20. 16:44

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

praetor01 # 2006.01.21. 18:48

Én azt nem tudom, hogy hogyan lehetne elosztani az 5 éves tananyagot. Mi lenne az, amit az első 3 évben oktatnának. Az egésznek szerintem is csak akkor lenne értelme, ha a 3 év után el lehetne helyezkedni. Megoldás lenne, ha mondjuk mindenből zanzásítva oktatnának valamit az első 3 évben, aztán kibővítenék a következő 2 évben? Vagy bizonyos tantárgyakat oktatnának az első 3 évben, és megint másokat a 2 évben? Szerintem ez sehogysem kivitelezhető.

andzsinszan # 2006.01.22. 16:14

Hát így is lenne, zanza polgári, zanza büntető...
aztán jönne a master a 2 évben, ami gyakorlatilag már szinte szakjogászi lenne.

A 3 év után természetesen nem lehetne az illetőből, bíró vagy ügyész, az, hogy egyébként így mire lenne jó, nem tudom, meg kéne nézni nyugaton, hogyan működik.

amit kirobit ír, nem tudom, hogyan érti azt, hogy szakosodni, de majd elmondja...

az, hogy egyébként túlképzés van, az mindig attól függ, hogy honnan nézzük, nem fogom mégeccer elmagyarázni, hogy relatíve még mindig az utolsó helyek egyikén vagyunk a jogi diplmák száma/populáció arányban, ergo ha máshol sokkal nagyobb kibocsátást meg tudják oldani, akkor mi is tudnánk kezelni, erre persze az OM. reakciója az, hogy visszabutítják az évfolyamokat 150-200 fősekre.

én még úgy jártam egyetemre, hogy mindenki tudta mire lesz lehetősége ha végez. ma már , aki úgy jár jogi egyetemre, hogy azt hiszi, hogy utána fognak kapkodni, már elnézést, az hülye. egy 18 éves ember nézzen utána, hogy melyik diplomával mit lehet kezdeni és ne akkor kezdjen el sírni, amikor elvégez egy egyetemet és nincs munkája. a jogi diploma már lassan 8 éve nem jelent garanciát "jogi" állásra, vagy pedig nem az ötödik évben kell elkezdeni siránkozni, hanem az öt év alatt folyamatosan arra készülni tudatosan, hogy mi leszek ha nagyleszek.

Rexor # 2006.01.23. 07:55

Azt hiszem hogy akármilyen diplomája is van az embernek eléggé félre van tájolva ha azt hiszi kapkodni fognak utána az egyetem, fősuli után. A joggal is ez a helyzet, aki tényleg ezen a pályán akar elhelyezkedni, nem árt ha már az egyetem befejezése előtt elkezd helyezkedni, gyakornoki munkákat keresni, mert másképpen nem megy. Egy jogásztól pedig szerintem különösen elvárható, hogy talpraesett legyen. Amúgy szerintem megfelelő szűréssel tényleg megoldható lenne a 3 éves képzés, azért mindenki elismerheti, hogy sok olyan tárgy van, aminek sok értelme nincsen (illtev akár rövidebben is lehet oktatni). Csak tényleg attól félek - hogy bár az elképzelést jónak tartom - az oktatók merevségén fog elbukni az egész.

andzsinszan # 2006.01.23. 13:32

itt az oktatóknak nincsen szava, az új ftv. szerint az aktuális kormányzat erőből is bevezetheti, azaz elrendelheti, sőt hovatovább akár a Karok is megszűnhetnek, lehet hogy jövőre már Karok sem lesznek...

Legislator # 2006.01.23. 14:13

Szép világ! Aztán csudálkozhatunk-é, ha a társadalom torkán lenyomott bolognai spagetti időnként visszajár kísérteni? Vagy jön egy gyomortükrözéses reform?
Rexor: a bátyám felesége most végez valami agrárgagyi intézményben, és komolyan gondolja, hogy a diplomája miatt havi nettó 200 ezres állása lesz. A bátyám persze gyorsan kiábrándította.
Andzsin: Te még a boldogabb időkben végeztél.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2006.01.23. 14:13

Szép világ! Aztán csudálkozhatunk-é, ha a társadalom torkán lenyomott bolognai spagetti időnként visszajár kísérteni? Vagy jön egy gyomortükrözéses reform?
Rexor: a bátyám felesége most végez valami agrárgagyi intézményben, és komolyan gondolja, hogy a diplomája miatt havi nettó 200 ezres állása lesz. A bátyám persze gyorsan kiábrándította.
Andzsin: Te még a boldogabb időkben végeztél.


Sunshine after the rain.

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.23. 14:50

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Rexor # 2006.01.23. 14:58

Senki nem hülyézte le őket, legfőképp nem nevezném őket még mai fiataloknak a magam 29 évével (majd elkezdem szidni őket mire 60 leszek :). De komolyra fordítva a szót, azért kell már egyetemen helyezkedni, mert a munkaadók általában a gyakorlati időt nézik. Pl. jogászként egyetemi évek alatt elmehet valaki gyakornoknak, ami alapvetően elég kulimunka (pl. cégbíróságokon sorbaállás, nyomtatványok kitöltése), de ezt akkor az ember még szivesen csinálja, és sokat lehet belőle tanulni is. Nem biztos, hogy diplomával a kezedben is ilyen szivesen csinálod már mindezt, és a munkaadók is inkább az egyetmitákat fogják előnyben részesiteni, mivel nekik lehet minimálbér alatt is fizetni. A kormányváltás alapvetően nem oszt nem szoroz ezen a dolgon persze mindig jó szidni valakit, ettől csökken az ember feszültsége :), de mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.

Legislator: Azért az is jó, ha optimista a bátyád felesége. Én anno annak örültem, ha munkát kapok (igaz akkor még jobban kapkodtak utánunk, mint most).

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.23. 15:09

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Rexor # 2006.01.23. 16:19

Order fősuli alatt én is dolgoztam, de azokhoz a munkákhoz képest a nyomtatványkitöltés és a sorban állás luxusmunkahelynek számított :) Csak néhányat megemlítve a teljesség igény nélkül: újságárusítás a Nyugati pu-on(előtte az ott alvó hajléktalanoktól és melléktermékekiktől megtisztitva a standot..), mosogatás, felszolgálás, stb. Hidd el, hogy nyomtatványkitöltésből nagyon sokat leht tanulni (pl. cégbíróságra ha mész, és Te töltöd ki a nyomtatványokat van rá időd, hogy belolvass ezekbe, pontosan tudni fogod mik kellenek a benyújtáshoz, cégbíróknak mi a nyűgje, vagy földhivatalnál mit hogyan szeretnek az ügyintézők). Ezekből igenis lehet tanulni. Nem kell filozófusnak lenni ahhoz, hogy az ember nyitott szemmel járjon a világban. Egy 18 éves felnőtt embertől (aki már szavazni elmehet) elvárható, hogy tudjon előre tekinteni. Ha akkor nem képes rá, nem lesz rá képes 30 évesen sem, kivéve ha rákényszerül.

Order (törölt felhasználó) # 2006.01.23. 17:39

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

andzsinszan # 2006.01.23. 21:39

Na offoljunk még egy kicsit: Pont arról van szó kedves Order, amit írtál, a cucializmusban mindeki tudta hová fog kerülni, az egy olyan rendszer volt. Most meg egy olyan rendszer van, hogy minden bizonytalan. Ergo egy 18 éves sem gondolhatja komolyan, hogy 5 év múlva kisétál az egyetemről és hopp az ölébe ugrik egy zsíros állás, azok az idők már elmúltak. Ha ebben a szülők a hibásak, akkor hogy maradjunk a szóhasználatomnál, akkor ők a "hülyék", ők nevelték ilyenné a saját gyereküket. És igenis az öt év alatt tenni kell azért, ha valaki "valaki" akar lenni, aki meg nem akar "valaki" lenni, az ezerféle munkát találhat a diplomájával. Nekünk anno a gólyatáborban, amikor még Harmathy volt a dékán:), azt mondta ő személyesen, hogy az egyetemet elvégzők harmada pályaelhagyó lesz! A jogi egyetemi végzettség már csak ilyen.

zsebjogasz # 2006.02.01. 21:29

A jogász kézpést nem érinti a bolognai folyamathoz való csatlakozás.

andzsinszan # 2006.02.04. 14:06

majd fogja, csak idő kérdése:))

andzsinszan # 2006.02.04. 14:07

Egyébként meg érinti, nagy tévedés azt hinni, hogy azért mert most még nincsen 3+2-re szétszedve attól még minden marad a régiben.

Vadmacs # 2006.02.07. 09:13

Sziasztok! A bolognai folyamat sem a jogászképzést sem az orvosi képzést nem érinti. Véleményem szerint a jogi és az orvosi karok vezetőinek van olyan befolyásuk a döntéshozatalra, hogy ez nem történjen meg. Nyugodtak maradhatunk ebből a szempontból. A másik ami aggaszt engem, az az, hogy a három év után kihulló fiatalokkal mi lesz. Az egész olyan nekem, mintha szándékosan kitolnák azt az időszakot, amikor az emberből fiatal pályakezdő munkanélküli lesz. A hab a tortán, hogy mostanában nyilatkozták azt is, hogy a szakiskolai képzéshez nem kell a 8 osztály elvégzése. És akkor itt kapok a fejemhez: írni, olvasni tanítunk majd a szakikban? Hova hülyítik még az országot? Na ezt muszáj volt kiböknöm, bocsi.


Üdv néktek