phd


Legislator # 2010.07.27. 16:06

Meg az kollektív meló. Kivéve a kivételeket.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.27. 16:02

Csinálhatsz te bármilyen király törvényszöveget, a Kossuth téren úgy szétbombázzák, hogy rá sem ismersz (kivéve, ha nagyon szaktörvény, pl. közig. nemperes elj.).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.07.07. 16:58

"Valóban, a disszertáció az innovációról kellene hogy szóljon, nem pedig törvényszövega­nalizálásról."

Ha sikerülne jobb törvényszöveget csinálni, akkor az nem lenne innováció? Ahhoz pedig nem analizálni kellene? Csak költői kérdés. :)

Legislator # 2010.07.07. 06:56

Sazkály=Szakály


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.07. 06:55

Nézd, minden területen megvan az a 2-3 ember, akihez érdemes elmenni beszélgetni. E tekintetben a régi történésznemzedék (Benda, Engel, Kosáry, Kubinyi, Sazkály, Szűcs Jenő, Vörös Károly) sokkal szívesebben fogadott bárkit, mint a jogászprof.-ok.


Sunshine after the rain.

Fotos_Szisz # 2010.07.06. 16:27

Valóban, a disszertáció az innovációról kellene hogy szóljon, nem pedig törvényszöveganalizálásról.

Ezt megteszik amúgy is az illetékesek.

Ezért gondoltam, hogy ha hozzáveszek egy komoly társadalmi, szociológiai etikai csomagot (lebutítva fogalmazván) akkor csak jobban lehet "a jogot igazítani az élethez", ez az amiről ugyebár a jogalkotásnak jóesetben szólnia kellene.

A gond az, hogy sokszor a tanárok sincsenek tisztában az ilyen jellegű dolgokkal, és sokszor kérdeznék de nincs kitől.
Zavarban vagyok kissé, csak nekem az az érzésem, hogy mostanában a színvonal minden jogászi területen csak süllyed és süllyed? (Az egyetemen is érezhető volt ez,
többször volt rá példa, hogy csak úgy a "kétszépszemünkért" kaptunk jegyet. Ez akkor és ott jó volt, de utólag nem túl pozitív.)
Miért van ez?
Hm, körülnézek, hátha van valami vitázóstéma ehhez. ;)

Az expozémról majd írok, hogy hogy sikerül haladni vele, nekiülök, de talán nem ostobaság feltételezni, hogy még nem tudom, hogy megvalósítható-e mert az majd "útközben" fog kiderülni.

Sz.Márton # 2010.07.01. 10:02

javítva a "fokozattal" szó, (majd nyugdíjasként esetleg hozzá a megkoronázott "tudású" fogazattal)... /híába, a gyorsírás szépségei../

Sz.Márton # 2010.07.01. 09:50

Kacsa11!

Az a vita még az egyetemi alapismertek oktatásáról szólt, amelyben valóban szintén válság van, de inkább a nem "valódi" hagyományos szakmák (hivatások) területén papírt kibocsátó "megnemnevezem" áltudományok terén (zsákutcájában)

...(de), a felesleges tudományoskodás valódi tehetség és innováció nélkül a cím eléréséért, főleg, hogy egyes területek tagjai a jogon, orvosin vagy más komoly akár műszaki területen, egy rendes (fél)évet nem bírnának elvégezni és mégis szuperszinoním értékkel leírt dolgozat alapján (is) tudományos fokzattal életük végéig Nagybetűvel eldoktorkodnak a köznép még megetethető része előtt villongva, (mint értelmiségi csúcsvégzettségű) az már érdekes!
Főleg egy másik komoly, de nem csak az államilag eltartott helyen, a (még most "korai") nyugdíj után, egyszer egy valódi munkakeresés alkalmával felhasználva, a nagy PhD "magvas" tudásanyagát és (végre..???) hasznosítható tartalmát...

Tisztelet a kivételnek, de az valamire használhatót alkot és magas szinten még oktat is! / Pl: a legendás szegedi lézerkutató, aki már végre egyetemi vezető is. Azontúl, hogy nagyszerű kutató és élvezetes, valamint megérthető előadó, még egy hasonló tudományokra kevésbé fogékony más beállítottságú ember számára is!

Legislator # 2010.07.01. 08:56

Szisz: szvsz. mindegy, sőt, olyan egyetem is van, ahol még jogi diploma sem kell a PhD-hoz, lehetsz szociológus vagy politológus is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.01. 08:43

Önmagában törvényszövegre még soha nem adtak tudományos fokozatot Mo.-n.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.07.01. 08:13

Kedves Sz.Márton,

Azért Edison még az elemi iskolák elvégzése nélkül is többet hozott, mint az utóbbi évek néhány tudományos kutatójának eredménye, a digitális és elektronikus dolgok kivételével…
Ha meg nincs új eredmény, akkor minek a nagy tudományos fokozatok, erre a jelenkori (talán azért jogos) társadalmi ismeretlenségre és érdektelenségre…?
Talán egy időre át kéne gondolni a kiadásuk mikéntjét és miértjét, főleg egyes érdekesebb területeken......

emlékszem parázs vitánkra, amikor én kb. ugyanezeket (és egyebeket...) vetettem az egyetemi jogászság szemére...
mi változott benned?:)


Kacsa11

Sz.Márton # 2010.07.01. 00:52

Azért nem ártana tudományos dolgozatokban, néha valódi érdemi és hasznosítható dolgokat is felmutatni(...!) Az utóbbi időkben, ha beleolvas az ember ilyen "művekbe", abban a részben, ami az új tudományos eredményt mutatja(mutatná) meg, a címmegszerzési motivációtól átitatott rizsán kívűl, valódi innováció nem igazán, vagy igen nehezen bontakozik ki e szegény ország honpolgárainak gyarapodására....(Mert úgy jól (le)kommunikálva őket a széles társadalomnak, olyan nagyon gyarapodtunk is tőlük...???)

Pl.hasonló dolgokat találhatunk bennük:
"Bebizonyítottam (mások után rokon értelmű szavakkal...), hogy a számunkra szinte nonfiguratív szereplők szociális léte, az nagyban függ a megközelítésük preferenciájának széles spektrumától és a mintavételi eljárás módszereitől." Magyarul ha jelentősebb mennyiségű motivációs vitaindító-anyaggal stimuláljuk az utcai kéregető "csoze-szolgálatok" tagjait, szinte bármit megtudhatunk az élet nagy dolgairól más megvilágításban. (a sötétségből előtörve..)

Társadalomtudomány vagy egyéb nagyon fontos "cociológia" területén pl. inkább ilyeneket szeretnénk látni:

  • "Módszeremmel végre meg tudjuk pontosan mutatni a társadalmi probléma igazi okait és a megoldási metódusok betartásával a teljes és célravezető szociális gondoskodás megoldási kulcsa naprakészen a kezünkbe kerül..."

Orvoslás: - "Meg tudunk gyógyítani akár egy egyszerű megfázást is(!!!) és felismerjük, valamint a jövőben a kutatási eredményeimnek köszönhetően, teljesen elkülönítjük egymástól (végre) a különböző betegségeket a pácienseknél.
Slussz poén: "Miután a fél világ kutatóközpontjai a legfejlettebb országokban is dollármilliárdokat elköltöttek a kutatására, én feltaláltam végre a rák ellenszerét és tünetmenetes teljes gyógyításának a menetét és a módszerét, amelyet az alábbiakban részleteznék:....."

Jogász: - "Bebizonyítható végre, mi a pontos jogi megoldás az adott esetekben és a javaslatom alapján, mely egy lehetséges törvényszöveg tervezetét is tartalmazza, minden kétség kizárásával megválaszthatjuk magunknak a helyes irányt."

Bármi más egyéb általános, akár "android kultur-demagógia":

  • A dolgozat ezen része pontos megoldást nyújt a megoldásra és nem szinoním értékű szavakkal a cím megszerzése érdekében félremagyaráz és azt a kevés olvasót is, aki végigtekinti, igyekszik a szavak erejével meggyőzni egy használhatalan és nehezen magyarázható áltantárgyi innovációval, ami valójában csak csavaros mondatok egymás utáni elhelyezése lenne.

Álomszerű közgazdasági tudományos eredmény luxuskivitelben: -"Módszeremmel bebizonyítom, hogy az eddigi nehéz gazdasági helyzeteket előidéző próbálkozások után, mi lehet az egyetlen és üdvözítő közgazdasági megoldás, makró-és mikró öko-bio (meg egyéb alkémiai) szinten az országunknak a politikai berendezkedéseitől egyébként függetlenül, de azokat szinte kummulatív erőként bevonva a válságok mielőbbi rendezésére.

További álom:- "Ez a dolgozat végre hosszú idők elfedései és kollektív passzivitása után, a társadalmi igazság megközelítően teljes feltárásával és kimondásával igyekszik egy nagyon nagy társadalmi csoportokat is érintő gondot nem elfedni, valamint (ál)eu-konform hivatkozásokkal félremagyarázni. Hanem felvállalva az úttörő szerepét (a sok társadalmi álcserkész-kisdobos és ki- és besúgó "spionír" után) azok sorozatos problémaköreit orvosolni és igyekszik hosszú távon megoldási metódusokkal javítani .."

Mostmár találjatok ki ti is valami szebbet, mert túl késő van és biztos csak úgy születnek az "eredeti" innovációk azokban a kis okos magyar fejekben, csak nem biztos, hogy mindig a hivatalos kutatásért felelős központok PhD-éhes gondolkodóinak tollából...pardon fejéből, majd dolgozatként az ujjából a klaviatúrán, - de remélhetően nem mindig a régi, már leírt-átírt stb. után!

Azért Edison még az elemi iskolák elvégzése nélkül is többet hozott, mint az utóbbi évek néhány tudományos kutatójának eredménye, a digitális és elektronikus dolgok kivételével...
Ha meg nincs új eredmény, akkor minek a nagy tudományos fokozatok, erre a jelenkori (talán azért jogos) társadalmi ismeretlenségre és érdektelenségre...?
Talán egy időre át kéne gondolni a kiadásuk mikéntjét és miértjét, főleg egyes érdekesebb területeken......

Esetleg egy nagy tudásanyag fejben történő felhalmozására (főleg az internet korában..)meg lehet esetleg adni, de a fejben történő folyamatos megtartása már kérdéses. Minden tudós a pokolban is tudós?

Impossible # 2010.06.30. 22:16

Olyat kell írni, hogy az olvasása közben mindig elaludjanak. :D Így aztán nem is kell olyan jónak lennie, elég, ha nagyon unalmas. Bár ahhoz már tehetség kell. Pl. Természetjog című tankönyvből meríthetsz ihletet. lol

Fotos_Szisz # 2010.06.30. 21:23

Legislator: igen :) a feltételezésemet azért írtam ide, mert ismerve egyes protekciókirályságokat, esetleg ilyen is van - ehh, nálam persze nem, különben nem is kérdezősködnék.

Hm, opponenciát?

De akkor mindegy hogy több benne a filozófia/társadalomszociológia/jogszoc?

Legislator # 2010.06.30. 08:26

"Esetleg – most durvát feltételezek – olyan is van, hogy ha kedvenc vagy, bármiről lehet írni a témán belül, mert úgyis elfogadják?"

Aki le akarja magát járatni, az ilyenbe is belemehet. De hogy sosem lesz DSc, az biztos.

Szerintem olyan témát adhatsz be, amire találsz opponenciát.


Sunshine after the rain.

Fotos_Szisz # 2010.06.29. 23:18

Kedves Fórumozók!

PhD témával kapcsolatban szívesen hallanám a véleményeteket.

Szeretnék egy olyan dolgozatot írni, ami az alapjogokon keresztül az értékek mai közvetítését taglalja, határok, ütközési pontok, satöbbi.

Nem tudom, muszáj olyan dolgozatot beadni, ami feltétlen csak és csakis anyagi joggal foglalkozik, vagy lehet kissé filozófikusabb is?

Tudom, valami újat kellene a PhD munkának adnia, de ezt feltétlenül csak ezen a síkon lehet megvalósítani?

Tanácstalan vagyok, ez a téma amiről írni szeretnék, már régóta foglalkoztat, de úgy érzem, nem találom azt a "vezérfonalat" amin elindulhatok, mit gondoltok az ilyen dolgozatok témáiról, kinek van tapasztalata?

Esetleg - most durvát feltételezek - olyan is van, hogy ha kedvenc vagy, bármiről lehet írni a témán belül, mert úgyis elfogadják?

Köszi előre is minden segítséget!

Kacsa11 # 2008.09.24. 08:15

Kedves drnagyzs,

természetesen jobb lenne, ha lenne:)...de nem kizàró ok.

a jelentkezés beküldése utàn személyes meghallgatàson kell àtesned, ahol arról kell meggyözni öket, hogy téged mennyire érdekel a kutatàsi témàd, és hogy a témàdat megéri kutatni...valamint talàn arról is, hogy az egészet komolyan gondolod.

drnagyzs # 2008.09.24. 08:03

Kedves Kacsa! szóval akkor a felvételihez csatolandó dokumentumok közül a publikációk, kutatási munkák, TDK-k, s egyéb promóciók hiánya nem fogja a lehetőségeimet korlátozni? elárulnád, hogy zajlik egy ilyen felvételi eljárás?

Kacsa11 # 2008.09.24. 07:53

Kedves drnagyzs,

ehhez mindenképpen be kéne iratkoznod phd-re...

esélyed van, de nem foglak azzal àltatni, hogy sok...:)

drnagyzs # 2008.09.24. 07:47

kedves fórumosok! egy ideje azon töröm a fejem, belevágjak e a kutatói munkába. közigazgatási gyakorlattal, szakvizsgával, jelenlegi diplomáciai tanulmányokkal úgy érzem, az oktatás jobban vonz, mint a gyakorlat. a véleményetekre lennék kíváncsi, érdemes és lehetséges e ilyan feltételekkel, nőként, vidékiként, publikációk híján megpróbálkozni azzal, ami még nálam jóval képzettebb szakembereket is próbára tesz? vagy érdemes kivárni, megjelenni a nyilvánosság előtt komolyabb felmutatható elméleti kapacitással, és aztán próbálkozni...?

Impossible # 2008.09.23. 12:49

Frakk,

Azt mondod, az esetleges semmittevés nem azonos a lustasággal. Nem állítottam, hogy azonos. A semmittevésben is megnyilatkozik a lustaság. Hogy milyen következményei vannak a lustaságnak, az más kérdés, én nem erről beszéltem. Kifejtettem - szerintem kellően - azt is, hogy a lustaságnak, mint fogalomnak több értelmezési lehetősége van, és mint ilyen, van hasznos oldala is. Részleteztem, mi ez a hasznos oldal. Ezekután teljesen alaptalannak találom a látszólagos cáfolatodat. Azért látszólagos, mert valójában nem cáfol, csupán azt szándékolja.

FRAKK # 2008.09.23. 12:37

két hétig ülni a tó partján, és semmit nem csinálni
az nem lustaság

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.23. 12:28

Impossible-nek: talán a Walden-tó partján üldögéltél?

FRAKK # 2008.09.23. 12:28

most általánosságban írok
nem szól senkinek

lustaság mint tulajdonság
nem azonos
az esetleges semmittevéssel

a semmittevés lehet a pihenés egy formája,
de a lustaság az létállapot

  • egy jogász / joghallgató ne legyen állandóan a lusta, majd megcsinálja helyettem, majd utánanéz helyettem más állapotában – amúgy az ilyen hozzáállás egyenes következménye hosszú távon a biztos szakmai csőd
FRAKK # 2008.09.23. 12:26

most általánosságban írok
nem szól senkinek

lustaság mint tualjdonság
nem azonos
az esetleges semmittevéssel

a semmittevés lehet a pihenés egy formája,
de a lustaság az létálapot

  • egy jogász / joghallgató ne legyen állandóan a lusta, majd megcsinálja helyettem, majd utánanéz helyettem más állapotában - amúgy az ilyen hozzáállás egyenes következménye hosszú távon a biztos szakmai csőd