Pázmány vagy Szeged?


fafej # 2006.12.12. 10:40

Sziasztok!
Gondolom gyakorló jogászok vagytok, ezért bízom, hogy segíteni tudtok. Negyedikes gimnazista vagyok, jövőre szeretnék felvételizni jogra. Már másodiktól tudatosan készültem és készülök; majd'minden elképzelhet pluszpontot begyűjtöttem (2 felsőfokú nyelvvizsga stb). Barátaimmal és szüleimmel már beszélgettünk az egyetemválasztásról, kettő érdekel: a Pázmány és a szegedi universitas. Szeretném, ha megosztanátok velem ismereteiteket: milyen az oktatás, az egyetemi élet, milyen hírük van a szakmában, az elhelyezkedés esélyei (jogtanácsosi munka érdekel). Előre is köszönöm!

Rexor # 2006.12.12. 11:06

Általában mindnki azt az egyetemet szereti dicsérni, ahova ő is járt :). A szegedi egyetemnek kicsit jobb híre van mint a Pázmánynak, de véleményem szerint teljesen mindegy melyiket választod. Az elhelyezkedési esélyek pedig szinte csakis és kizárólag rajtad múlnak (mennyire vagy ügyes, hogy helyezkedsz már az egyetemi évek alatt, sikerül e pl. egy külföldi ösztöndíjat megcsípned).

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.12. 11:16

Pécs. A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez :)

ico2 # 2006.12.12. 11:25

Ezt a félévet egy németországi jogi egyetemen töltöttem...(Passau)
Az összes magyarországi karon ugyanazt oktatják, szvsz. ugyanolyan szarul.
Nem akarok belemenni az örökös elmélet/gyakorlat vitába, de itt bekerülnek a joghallgatók, első félévben alkotmányjog, polgári jog alapkurzus, nem jogtörténetekkel szöszmötölnek, melyeknek az ég világon semmi értelmük nincs.
A vizsgák 3/4-e kizárólag jogesetmegoldás, itt nem ez a "magold be a törvényt" szemlélet van, a törvényszöveg azért van, hogy használjuk a vizsgán.
Ha ilyen jól állsz már most nyelvek terén, anyagi lehetőségek engedik esetleg, vagy sikerül egy hosszabb távú ösztöndijat megcsipni (gimi után ez nagyon nagyon nagyon nehéz) akkor én a helyedben nem Mo-on akarnék jogot tanulni...

fafej # 2006.12.12. 12:18

Kedves ico2 (éstermészetesen a többiek:)!
Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan reagáltok egy "kezdő" kérdésére, köszönöm!
Szóval azt javasolod, hogy amint tehetem, pályázzak egy külföldi ösztöndíjra? Õszintén, ez még eszembe sem jutott, nem is merek rá gondolni, mi sajnos nagyon szegények vagyunk. Úgy gondolom, hogy hiába az angol és az orosz felsőfok, azért a szülői támogatás nélkülözhetetlen, + vmi "hátszél" is jól jöhet. De ráhajtok a felvételire, aztán ha lesz vmi lehetőség, megragadom. Rexornak: én is azt hallottam, hogy a szegedinek kicsit jobb a híre, de a Pázmány számomra helyben van. Szval gondolkodom még!

Lehetségesnek tartjátok egyetem mellett egy jogtanácsos mellé elszegődni (akár lóti-futiként, másként nem is igazán lehetne:)), hogy még államvizsga előtt tisztában legyek azzal, hogy valójában mit is takar a munkája?

ico2 # 2006.12.12. 12:48

Az ELTE nem jutott még eszedbe?:)
Ott is rajtad múlik, milyen jogász leszel, ott is a magyar rendszer szerint oktatnak, de Mo-on szerintem az a jogi kar kínálja a legtöbb lehetőséget...

fafej # 2006.12.12. 12:57

Nem akarok oda menni.Az vhogy nem az én világom.Ismerek pár embert, akik oda járnak és nagyon nagyképűek, elszálltak maguktól és attól, hogy ELTÉsek. Ez csúnyán hangzik és tudom, hogy nem mindenki ilyen, de a tapasztalatom azt súgja: nem nekem való.Erre azt fogod írni - gondolom - nem ezzel kell foglalkozni, hanem a tanulással. Igazad van, de szerintem nem érezném jól magam. És ez is fontos a képzés minőségén túl.
Sajnos mennem kell, mert lejárt az időm a könyvtárban (csak itt tudok netezni), de majd holnap jelentkezem:)

ico2 # 2006.12.12. 13:05

Értem.. Azt jól látod, hogy nem csak a képzés számít, főleg, mert szerintem az elte se mínőségibb, csak a lehetőségek szélesebbek. (ld. könyvtár, szakkolégium...)
És szerintem az egyetemi évek arra is valók, hogy jól érezd magad, barátságokat, kapcsolatokat alakíts ki... Nem csak a szórakozás miatt, sokszor késöbb egy összeköttetés fontosabb lehet, mint hogy pp szigon kettessel csuszól át, vagy ötössel teljesíted...:)

jogfenntartó denevér # 2006.12.12. 14:55

Nem akarlak kiábrándítani, de egyetemistaként aligha tudsz jogtanácsos mellett dolgozni. Egyrészt mert egyre kevesebb a jogtanácsos, másrészt a jogtanácsosok - a közigazgatástól eltekintve - jellemzően nagyvállalatoknál dolgoznak, ahol nemigen alkalmaznak joghallgatókat gyakornokként.

juli_18 # 2006.12.14. 09:55

Milyen kérdés!? Pázmány vagy Szeged?
Szerintem, egyik sem. Talán az ELTE szóba jöhet!
Igaza van kbs-nek, "a szegedieknek nincs szemük a tehetséghez", megjegyzem, hogy még más egyéb sincs!
Jó lenne másfele menni, de hogyan!

T r a v e n # 2006.12.14. 09:56

Kedves Hozzászólók!

Csak a szegedi egyetemről tudok nyilatkozni:

  • nagyon nehéz, kemény évek várnak rá, sok megaláztatásban lesz része a joghallgatónak,
  • viszont rendkívül sok lehetősége van annak a diáknak, aki kiemelkedő ismereteket szeretne szerezni a jogról, elhivatott az adott szakterületen, ténylegesen jogi pályára készül és a jog mélyebb értelmét is kívánja/óhajtja felderíteni.

Ha valaki csak azért szeretne jogi egyetemre járni, mert átlag értelembe véve tetszik neki a pálya, illetve lila gőze sincs, hogy mit kezdjen az érettségi után, akkor a szegedi jogi egyetemet nem ajánlom...

junior jogász # 2006.12.14. 10:33

Miket nem olvasok, "nagyon nehéz, kemény évek várnak rá, sok megaláztatásban lesz része a joghallgatónak"!
Ez tényleg egy "pozítív" megállapítás! Nem elég, hogy a végzett jogász meg van alázva, már időben hozzá szoktatják őket egyes egyetemeken! :(

T r a v e n # 2006.12.14. 10:49

Kedves Hozzászólók!

Az én véleményem és az általánosan tapasztaltak alapján tettem a kijelentéseket a "megaláztatásra".
Természetesen a mentalitás tanszékenként, oktatónként változó.
Nagyon sok jó tanárt ismertem meg az egyetemen és legalább annyi tehetségtelen, emberileg megkeseredett, szánalmas "oktatót".

Egyjogász # 2006.12.14. 13:44

Kedves Traven!

Nem tudod, Szegeden még mindíg az a gyakorlat, hogy a T. Nemzetközi Jogi Tanszék a 9. félévben az évfolyam felét, háromnegyedét kivágja félévismétlésre?
Amikor én jártam oda, az is kirúgási ok volt, ha valaki egy beugró kérdésen egy-két másodpercnél többet mert gondolkodni.
Sokan a 8. félév végén próbáltak meg átmenni Miskolcra, Pécsre, csak nehogy ott kelljen nemzetközi jogból vizsgázniuk, mivel még a "mázliban" sem lehetett bízni, mivel a tanszék minden oktatója ilyen elvek szerint vizsgáztatott, nem lehetett "könnyebbet" kifogni.

T r a v e n # 2006.12.14. 14:04

Kedves Egyjogász!

A szegedi egyetemen mostanában már a második félévi jogtörténeti vizsgán kihajítják az évfolyam 80%-át.
Értesülésem szerint közel 600 fő várakozik (köztük negyedéves hallgatók), akik sokadik próbálkozásra sem jutnak át a jogtörténeti vizsgán.
Megjegyezni kívánom, hogy én mind a jogtörténeti, mind a nemzetközi jogi vizsgán elsőre átmentem (család mellett), az évfolyamunkon semmilyen aránytalan vagy lehetetlen "sztori" nem merült fel a Nemzetközi jogi tanszék vonatkozásában.

Megítélésem szerint semmilyen elérhetetlen és teljesíthetetlen követelményt nem állítottak a nevezett tanszékek a hallgatók elé, mindössze annyit, hogy módszeresen és rendszeresen tanulják meg a szükséges anyagot.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a diákok (az évfolyam kb. 60%-a) a fél évet elszórakozza és vizsga előtt max. egy héttel kezd tanulni. Utána pedig panaszikodik, hogy milyen vastag a tankönyv, milyen kibírhatatlan vizsgán a tanár és tulajdonképpen felháborító, hogy joghallgatóként, diákként, eltartottként, 22 évesen még tanulnia is kell, hétfőn reggel nyolcra be kell menni valamelyik órára (pedig még nem józanodott ki a minden hétvégén megtartandó "sárgaföldig leiszom magam" akcióból)... Stb.
Ezek után a NAGYBETÛS ÉLETBE kilépve nyilvánvaló, hogy a napi nyolc órai munka közel 90 ezer forintos nettó munkabérért, (amely csak a rezsiköltségre és az élelmezésre elegendő, sem a ruházkodást, sem a nyaralást, sem a megtakarítást stb. nem teszi lehetővé), tehát ez a perspektíva nem kecsegteti őket és elkeseredésükben külföldön boldogulnak vagy éppen a törvénytelenség útján keresik a jövőjüket avagy nem keresnek már semmit...

onom # 2006.12.14. 14:06

Én még a nemzetközi mellett a pénzügyi vizsgákra (direkt írtam többesszámot) is emlékszem. Az sem piskóta. Bár a három részből álló vizsga első harmadának tanára mára már más egyetemet boldogít, így nem tudom, milyen nehéz most a pénzügyi vizsga. Akkoriben nem volt egyszerű letenni. A nki jog sem valami leányálom, már ha valaki az 5 beugróból 1-et nem tud, hát az jöhetett uv-zni, igaz akkor már nem volt beugró, szerencsémre:)
Dehát ott van a polgári jog "kedves" professzora is és még oly sok "diákközpontú" tanár.
Ettől függetlenül Szeged jobb.Ott kapsz tudást is, és lehetőségeket. Nem tudom, az honnan jött, hogy „A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez, ”ez szerintem hülyeség, sok évf.társam maradt ott, aki tehetséges, felismerik. A Pázmányon könnyebb vizsgázni, viszont a tanári mentalitás ott sem egyszerű pl. tételek kiadása ráér utolsó szorgalmi napon, vagy annyi ötelezőt ad meg, hogy cipelni is nehéz. Az ELTE meg szerintem a hírnevéből él. Pécs még jó, sok jót hallottam róla.
Nos, ez az én véleményem,neked kell döntened, mindent mérlegelned kell. Az biztos, hogy mindenki a maga egyetemét dicséri. Ha esetleg tudni akarod a fejvadászok véleményét is, olvasd el az idei egyetemi rangsort. Az is elég támpontot ad.

subi # 2006.12.14. 14:19

"ez szerintem hülyeség, sok évf.társam maradt ott, aki tehetséges, "

Akkor, Te miért nem maradtál ott?
Ha átgondolod, az a "sok" sem olyan sok, ahhoz képest mennyien kezdtetek!
Jól mondom? Remélem megerősíted, mert a tények azok tények! :) (300-350 kezdőből jó ha összejön 90-100 évfolyamonként!

ico2 # 2006.12.14. 15:21

...mert mondjuk lehet, hogy ő nem tehetséges:)
bárcsak a jövőheti polgár vizsgámon is ilyen egyszerű kérdésekre számíthatnék :-)

onom # 2006.12.14. 15:54

...mert mondjuk lehet, hogy ő nem tehetséges
Hát lehet, hogy nem vagyok olyan tehetséges, hogy phd hallgató legyek potom pénzért vagy ügyvédjelölt 50 nettóért..., de bunkó sem vagyok, sőt képzeld, ezzel a diplomával és némi nyelvvizsgával elég jól keresek, holott „...lehet, hogy nem tehetséges
Asszem a polgár vizsgád inkább polgári nem
?Mindneki annyit ér, amennyit gondol magáról.
De nyugi, a polgári vizsgád egyszerű lesz.Én drukkolok neked, én a nem tehetséges:)

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 16:36

még jó hogy nem én sütöttem el ezt a poént :-) Pedig én tudom hogy tehetséges.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 16:36

ja, hogy a témához szóljak, sztem inkább tanulj mérnöknek :-)

ico2 # 2006.12.14. 17:02

onom, ezzel a hozzászólással egyáltalán nem a Te tehetségedet akartam firtatni, csupán subi hülye kérdésére adtam egy szintén hülye választ... nem ismerlek, fogalmam sincs mennyire vagy tehetséges, de ha ismernélek se én állapítanám ezt meg:)
én tényleg polgári...:)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:11

Nem tudom, az honnan jött, hogy "A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez, "ez szerintem hülyeség,

Ad 1.: Amikor ezt írtam, ott volt mellette egy jókora vigyori.
Ad 2.: Onnan jött, hogy Szegeden cca. 2 perces beszélgetés alapján eldöntötték, hogy nem vagyok alkalmas jogi tanulmányok folytatására. Ehhez képest Pécsen már csak a záróvizsgáim vannak vissza, és nem sokkal maradok le a cum laudéról.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 17:28

ebből is látszik hol igazán erős az oktatás színvonala :-)
Nehogy megsértődj, mert csak viccelek (egyik legnagyobb tudású figurának tartalok itt)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:34

:) Nem vagyok az a sértődőd fajta...