Pázmány vagy Szeged?


Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 23:19

Ugyanakkor jelentkeztem Pécsre is, és akkor is ezt választottam volna, ha mindkét helyre felvesznek. Csak hiú vagyok a végtelenségig...

onom # 2006.12.14. 20:19

Akkor meg pláne nem értem. Én kissé hamarabb felvételiztem, mint te és már akkor sem volt felvételi elbeszélgetés. Az nagyon régen volt, amikor volt. De lehet, hogy 2002-ben megváltozott, látod, azt nem tudom. Végülis trök mindegy. Az a lényeg, hogy megtaláltad a jó egyetemet és kellő tudást szereztél onnan.

_Wasp_ # 2006.12.14. 20:11

A Pázmány védelmében meg kell jegyezzem, hogy nyugodtan választhatod ezt a kart is.

Összehasonlítani nem tudom a szegedi vagy pécsi egyetemmel, mert azokhoz nem volt szerencsém, de az ügyvédi irodák véleménye a Pázmányos oktatásról évről-évre jobb.
Az első eresztés (akik cirka 5 éve végeztek) állítólag nagyon gyenge volt ezen a karon, mindenkit áttuszkoltak a vizsgákon, és hát, ennek a rossz hírnév tekintetében meg is lett az eredménye. Azóta viszont a híre folyamatosan javul (és a vizsgák sajnos nehezednek).
Ha megnézed, felvételi pontszámot tekintve ez a kar az ELTÉ-vel fej-fej mellett vezeti a mezőnyt. (bizonyos tagozatokon persze az ELTE előnye behozhatatlan, de máshol a Pázmány vezet.) Ugyanakkor a túljelentkezés is a Pázmányon a legmagasabb. Szóval, ha ide pályázol, másodikként érdemes még megjelölnöd Szegedet is, hátha az első helyről lemaradva oda bekerülhetsz. (ámbár látva az elszántságodat, biztos felvesznek elsőre is bárhova)

Ma már szinte csak neves professzorok oktatnak, vizsgáztatnak (néhány tanszéken borzalmas keményen, de elmondható, hogy a 25-30% bukási arányú vizsga kifejezetten könnyűnek számít.)

Szerintem a Pázmányon végezni inkább jó, mint közepes ajánlólevélnek számít. Én pl. meló mellett levelezőn végeztem (most 5. éves vagyok), és könnyedén el tudtam helyezkedni egy jogi előadó, és a cég által megbízott ügyvédek mellé - mint jogi asszisztens. (nem ám minimálbérért) (olyan ígérettel, hogy doktorálás után, mint jogi előadó, illetve árukapcsolásban ügyvédjelölt alkalmaznak.)

Felelősségteljes munkát adnak: önállóan járhatok tárgyalásra, írhatok keresetleveleket, beadványokat, stb (csak természetesen be kell számoljak a tevékenységemről és annak eredményességéről a munkáltatómnak).

Amikor felvételiztettek az állásra, akkor - a Pp és polgári anyagi jogi kvíz után ;) - meghallva, hogy a Pázmányra jártam, kapásból megkérdezték, hogy ismerem-e EZT a professzort, AZT az alkotmánybírót és nem véletlenül ENNÉL írom a szakdolgozatot...

Azért hagyományosan az ELTE örvend a legnagyobb hírnévnek, de több osztálytársam is van, akit felvettek az ELTÉ-re is, de inkább a Pázmányt választották, ilyen vagy olyan okok folytán. A vizsgázás könnyűsége (amit bizonyára nem olyan mondotta volt, aki mostanában járt a kar folyosóin) egyébként nem szerepelt az okok között.

Szóval azt hiszem, egyfelől két kérdésedre is választ próbáltam adni, másrészt cizelláltam kicsit a képet a Pázmányosok lehetőségeiről...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 20:02

2002-ben kezdtem, akkor még volt felvételi elbeszélgetés. Sőt pontozták is. :)

onom # 2006.12.14. 19:01

Most már tudom:)

juli_18 # 2006.12.14. 18:33

onom,
Szegeden akkora koponyák vannak, hogy egy folyosói beszélgetés alapján is képesek megállapítani :) :)
Te ezt nem is tudtad?

onom # 2006.12.14. 18:06

Ehhez én csak gratulálni tudok, tényleg, az szép, amikor valaki summás lesz!Csak annyit nem értek, hogy milyen 2 perc alapján döntötték el?Ha jól tudom, nincs szóbeli elbeszélgetés a felvételin. Vagy esetleg valami kedves kis vizsga pl. jogtöri alkalmából mondták ezt ki?
woodslave nektek kellemes ünnepeket kívánok, remélem minden oké nálatok:)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:36

De helyesbítenék: a summa cum laudéról maradok le egy kicsivel. A cumot gépfegyverrel sem igen fogják tudni elvenni tőlem. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:34

:) Nem vagyok az a sértődőd fajta...

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 17:28

ebből is látszik hol igazán erős az oktatás színvonala :-)
Nehogy megsértődj, mert csak viccelek (egyik legnagyobb tudású figurának tartalok itt)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:11

Nem tudom, az honnan jött, hogy "A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez, "ez szerintem hülyeség,

Ad 1.: Amikor ezt írtam, ott volt mellette egy jókora vigyori.
Ad 2.: Onnan jött, hogy Szegeden cca. 2 perces beszélgetés alapján eldöntötték, hogy nem vagyok alkalmas jogi tanulmányok folytatására. Ehhez képest Pécsen már csak a záróvizsgáim vannak vissza, és nem sokkal maradok le a cum laudéról.

ico2 # 2006.12.14. 17:02

onom, ezzel a hozzászólással egyáltalán nem a Te tehetségedet akartam firtatni, csupán subi hülye kérdésére adtam egy szintén hülye választ... nem ismerlek, fogalmam sincs mennyire vagy tehetséges, de ha ismernélek se én állapítanám ezt meg:)
én tényleg polgári...:)

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 16:36

ja, hogy a témához szóljak, sztem inkább tanulj mérnöknek :-)

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.14. 16:36

még jó hogy nem én sütöttem el ezt a poént :-) Pedig én tudom hogy tehetséges.

onom # 2006.12.14. 15:54

...mert mondjuk lehet, hogy ő nem tehetséges
Hát lehet, hogy nem vagyok olyan tehetséges, hogy phd hallgató legyek potom pénzért vagy ügyvédjelölt 50 nettóért..., de bunkó sem vagyok, sőt képzeld, ezzel a diplomával és némi nyelvvizsgával elég jól keresek, holott „...lehet, hogy nem tehetséges
Asszem a polgár vizsgád inkább polgári nem
?Mindneki annyit ér, amennyit gondol magáról.
De nyugi, a polgári vizsgád egyszerű lesz.Én drukkolok neked, én a nem tehetséges:)

ico2 # 2006.12.14. 15:21

...mert mondjuk lehet, hogy ő nem tehetséges:)
bárcsak a jövőheti polgár vizsgámon is ilyen egyszerű kérdésekre számíthatnék :-)

subi # 2006.12.14. 14:19

"ez szerintem hülyeség, sok évf.társam maradt ott, aki tehetséges, "

Akkor, Te miért nem maradtál ott?
Ha átgondolod, az a "sok" sem olyan sok, ahhoz képest mennyien kezdtetek!
Jól mondom? Remélem megerősíted, mert a tények azok tények! :) (300-350 kezdőből jó ha összejön 90-100 évfolyamonként!

onom # 2006.12.14. 14:06

Én még a nemzetközi mellett a pénzügyi vizsgákra (direkt írtam többesszámot) is emlékszem. Az sem piskóta. Bár a három részből álló vizsga első harmadának tanára mára már más egyetemet boldogít, így nem tudom, milyen nehéz most a pénzügyi vizsga. Akkoriben nem volt egyszerű letenni. A nki jog sem valami leányálom, már ha valaki az 5 beugróból 1-et nem tud, hát az jöhetett uv-zni, igaz akkor már nem volt beugró, szerencsémre:)
Dehát ott van a polgári jog "kedves" professzora is és még oly sok "diákközpontú" tanár.
Ettől függetlenül Szeged jobb.Ott kapsz tudást is, és lehetőségeket. Nem tudom, az honnan jött, hogy „A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez, ”ez szerintem hülyeség, sok évf.társam maradt ott, aki tehetséges, felismerik. A Pázmányon könnyebb vizsgázni, viszont a tanári mentalitás ott sem egyszerű pl. tételek kiadása ráér utolsó szorgalmi napon, vagy annyi ötelezőt ad meg, hogy cipelni is nehéz. Az ELTE meg szerintem a hírnevéből él. Pécs még jó, sok jót hallottam róla.
Nos, ez az én véleményem,neked kell döntened, mindent mérlegelned kell. Az biztos, hogy mindenki a maga egyetemét dicséri. Ha esetleg tudni akarod a fejvadászok véleményét is, olvasd el az idei egyetemi rangsort. Az is elég támpontot ad.

T r a v e n # 2006.12.14. 14:04

Kedves Egyjogász!

A szegedi egyetemen mostanában már a második félévi jogtörténeti vizsgán kihajítják az évfolyam 80%-át.
Értesülésem szerint közel 600 fő várakozik (köztük negyedéves hallgatók), akik sokadik próbálkozásra sem jutnak át a jogtörténeti vizsgán.
Megjegyezni kívánom, hogy én mind a jogtörténeti, mind a nemzetközi jogi vizsgán elsőre átmentem (család mellett), az évfolyamunkon semmilyen aránytalan vagy lehetetlen "sztori" nem merült fel a Nemzetközi jogi tanszék vonatkozásában.

Megítélésem szerint semmilyen elérhetetlen és teljesíthetetlen követelményt nem állítottak a nevezett tanszékek a hallgatók elé, mindössze annyit, hogy módszeresen és rendszeresen tanulják meg a szükséges anyagot.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a diákok (az évfolyam kb. 60%-a) a fél évet elszórakozza és vizsga előtt max. egy héttel kezd tanulni. Utána pedig panaszikodik, hogy milyen vastag a tankönyv, milyen kibírhatatlan vizsgán a tanár és tulajdonképpen felháborító, hogy joghallgatóként, diákként, eltartottként, 22 évesen még tanulnia is kell, hétfőn reggel nyolcra be kell menni valamelyik órára (pedig még nem józanodott ki a minden hétvégén megtartandó "sárgaföldig leiszom magam" akcióból)... Stb.
Ezek után a NAGYBETÛS ÉLETBE kilépve nyilvánvaló, hogy a napi nyolc órai munka közel 90 ezer forintos nettó munkabérért, (amely csak a rezsiköltségre és az élelmezésre elegendő, sem a ruházkodást, sem a nyaralást, sem a megtakarítást stb. nem teszi lehetővé), tehát ez a perspektíva nem kecsegteti őket és elkeseredésükben külföldön boldogulnak vagy éppen a törvénytelenség útján keresik a jövőjüket avagy nem keresnek már semmit...

Egyjogász # 2006.12.14. 13:44

Kedves Traven!

Nem tudod, Szegeden még mindíg az a gyakorlat, hogy a T. Nemzetközi Jogi Tanszék a 9. félévben az évfolyam felét, háromnegyedét kivágja félévismétlésre?
Amikor én jártam oda, az is kirúgási ok volt, ha valaki egy beugró kérdésen egy-két másodpercnél többet mert gondolkodni.
Sokan a 8. félév végén próbáltak meg átmenni Miskolcra, Pécsre, csak nehogy ott kelljen nemzetközi jogból vizsgázniuk, mivel még a "mázliban" sem lehetett bízni, mivel a tanszék minden oktatója ilyen elvek szerint vizsgáztatott, nem lehetett "könnyebbet" kifogni.

T r a v e n # 2006.12.14. 10:49

Kedves Hozzászólók!

Az én véleményem és az általánosan tapasztaltak alapján tettem a kijelentéseket a "megaláztatásra".
Természetesen a mentalitás tanszékenként, oktatónként változó.
Nagyon sok jó tanárt ismertem meg az egyetemen és legalább annyi tehetségtelen, emberileg megkeseredett, szánalmas "oktatót".

junior jogász # 2006.12.14. 10:33

Miket nem olvasok, "nagyon nehéz, kemény évek várnak rá, sok megaláztatásban lesz része a joghallgatónak"!
Ez tényleg egy "pozítív" megállapítás! Nem elég, hogy a végzett jogász meg van alázva, már időben hozzá szoktatják őket egyes egyetemeken! :(

T r a v e n # 2006.12.14. 09:56

Kedves Hozzászólók!

Csak a szegedi egyetemről tudok nyilatkozni:

  • nagyon nehéz, kemény évek várnak rá, sok megaláztatásban lesz része a joghallgatónak,
  • viszont rendkívül sok lehetősége van annak a diáknak, aki kiemelkedő ismereteket szeretne szerezni a jogról, elhivatott az adott szakterületen, ténylegesen jogi pályára készül és a jog mélyebb értelmét is kívánja/óhajtja felderíteni.

Ha valaki csak azért szeretne jogi egyetemre járni, mert átlag értelembe véve tetszik neki a pálya, illetve lila gőze sincs, hogy mit kezdjen az érettségi után, akkor a szegedi jogi egyetemet nem ajánlom...

juli_18 # 2006.12.14. 09:55

Milyen kérdés!? Pázmány vagy Szeged?
Szerintem, egyik sem. Talán az ELTE szóba jöhet!
Igaza van kbs-nek, "a szegedieknek nincs szemük a tehetséghez", megjegyzem, hogy még más egyéb sincs!
Jó lenne másfele menni, de hogyan!

jogfenntartó denevér # 2006.12.12. 14:55

Nem akarlak kiábrándítani, de egyetemistaként aligha tudsz jogtanácsos mellett dolgozni. Egyrészt mert egyre kevesebb a jogtanácsos, másrészt a jogtanácsosok - a közigazgatástól eltekintve - jellemzően nagyvállalatoknál dolgoznak, ahol nemigen alkalmaznak joghallgatókat gyakornokként.