Pázmány vagy Szeged?


ico2 # 2006.12.12. 13:05

Értem.. Azt jól látod, hogy nem csak a képzés számít, főleg, mert szerintem az elte se mínőségibb, csak a lehetőségek szélesebbek. (ld. könyvtár, szakkolégium...)
És szerintem az egyetemi évek arra is valók, hogy jól érezd magad, barátságokat, kapcsolatokat alakíts ki... Nem csak a szórakozás miatt, sokszor késöbb egy összeköttetés fontosabb lehet, mint hogy pp szigon kettessel csuszól át, vagy ötössel teljesíted...:)

fafej # 2006.12.12. 12:57

Nem akarok oda menni.Az vhogy nem az én világom.Ismerek pár embert, akik oda járnak és nagyon nagyképűek, elszálltak maguktól és attól, hogy ELTÉsek. Ez csúnyán hangzik és tudom, hogy nem mindenki ilyen, de a tapasztalatom azt súgja: nem nekem való.Erre azt fogod írni - gondolom - nem ezzel kell foglalkozni, hanem a tanulással. Igazad van, de szerintem nem érezném jól magam. És ez is fontos a képzés minőségén túl.
Sajnos mennem kell, mert lejárt az időm a könyvtárban (csak itt tudok netezni), de majd holnap jelentkezem:)

ico2 # 2006.12.12. 12:48

Az ELTE nem jutott még eszedbe?:)
Ott is rajtad múlik, milyen jogász leszel, ott is a magyar rendszer szerint oktatnak, de Mo-on szerintem az a jogi kar kínálja a legtöbb lehetőséget...

fafej # 2006.12.12. 12:18

Kedves ico2 (éstermészetesen a többiek:)!
Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan reagáltok egy "kezdő" kérdésére, köszönöm!
Szóval azt javasolod, hogy amint tehetem, pályázzak egy külföldi ösztöndíjra? Õszintén, ez még eszembe sem jutott, nem is merek rá gondolni, mi sajnos nagyon szegények vagyunk. Úgy gondolom, hogy hiába az angol és az orosz felsőfok, azért a szülői támogatás nélkülözhetetlen, + vmi "hátszél" is jól jöhet. De ráhajtok a felvételire, aztán ha lesz vmi lehetőség, megragadom. Rexornak: én is azt hallottam, hogy a szegedinek kicsit jobb a híre, de a Pázmány számomra helyben van. Szval gondolkodom még!

Lehetségesnek tartjátok egyetem mellett egy jogtanácsos mellé elszegődni (akár lóti-futiként, másként nem is igazán lehetne:)), hogy még államvizsga előtt tisztában legyek azzal, hogy valójában mit is takar a munkája?

ico2 # 2006.12.12. 11:25

Ezt a félévet egy németországi jogi egyetemen töltöttem...(Passau)
Az összes magyarországi karon ugyanazt oktatják, szvsz. ugyanolyan szarul.
Nem akarok belemenni az örökös elmélet/gyakorlat vitába, de itt bekerülnek a joghallgatók, első félévben alkotmányjog, polgári jog alapkurzus, nem jogtörténetekkel szöszmötölnek, melyeknek az ég világon semmi értelmük nincs.
A vizsgák 3/4-e kizárólag jogesetmegoldás, itt nem ez a "magold be a törvényt" szemlélet van, a törvényszöveg azért van, hogy használjuk a vizsgán.
Ha ilyen jól állsz már most nyelvek terén, anyagi lehetőségek engedik esetleg, vagy sikerül egy hosszabb távú ösztöndijat megcsipni (gimi után ez nagyon nagyon nagyon nehéz) akkor én a helyedben nem Mo-on akarnék jogot tanulni...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.12. 11:16

Pécs. A szegedieknek nincs szeme a tehetséghez :)

Rexor # 2006.12.12. 11:06

Általában mindnki azt az egyetemet szereti dicsérni, ahova ő is járt :). A szegedi egyetemnek kicsit jobb híre van mint a Pázmánynak, de véleményem szerint teljesen mindegy melyiket választod. Az elhelyezkedési esélyek pedig szinte csakis és kizárólag rajtad múlnak (mennyire vagy ügyes, hogy helyezkedsz már az egyetemi évek alatt, sikerül e pl. egy külföldi ösztöndíjat megcsípned).

fafej # 2006.12.12. 10:40

Sziasztok!
Gondolom gyakorló jogászok vagytok, ezért bízom, hogy segíteni tudtok. Negyedikes gimnazista vagyok, jövőre szeretnék felvételizni jogra. Már másodiktól tudatosan készültem és készülök; majd'minden elképzelhet pluszpontot begyűjtöttem (2 felsőfokú nyelvvizsga stb). Barátaimmal és szüleimmel már beszélgettünk az egyetemválasztásról, kettő érdekel: a Pázmány és a szegedi universitas. Szeretném, ha megosztanátok velem ismereteiteket: milyen az oktatás, az egyetemi élet, milyen hírük van a szakmában, az elhelyezkedés esélyei (jogtanácsosi munka érdekel). Előre is köszönöm!