Pázmány vagy Szeged?


subi # 2007.01.15. 11:13

Köszi a "pontosítás"! Nagyon valószínűnek tűnik, hogy akiket érdekelt azok már utána néztek, informálódtak!

Marlow # 2007.01.15. 11:00

"Az egyetem neve 1921-től királyi magyar Pázmány Péter Tudományegyetem lett. A hallgatók felvételét korlátozta a numerus clausus törvény."
[...]
"1950-ben az egyetem új neve Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, és megszűnt évszázados joga a tudományos fokozatok adományozására."

forrás: www.elte.hu

"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara a Pázmány Péter bíboros, prímás esztergomi érsek által 1635-ben Nagyszombatban alapított Egyetem Hittudományi Karának jogutódja. Bölcsészettudományi Karát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1992-ben alapította az Apostoli Szentszék hozzájárulásával, mely az Egyetem egészét Katolikus Egyetemnek ismerte el. A Jog- és Államtudományi Kart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1995-ben alapította." (http://www.ppke.hu/…et/index.htm)

Tehát az ELTE-nek max annyiban van köze a mai Pázmányhoz, hogy egyszer azt is Pázmánynak hívták (igaz, 1777-ben áttelepítették Budára a Nagyszombati Egyetemet, és ebből jött létre az az intézmény, amit ma ELTÉ-nek hívunk, viszont ennek csak a Hittudományi Kara alakult át Pázmány-nevű létesítménnyé, de ehhez a bölcsész- és jogi karoknak már semmi köze).
Csak a pontosítás kedvéért.

juli_18 # 2007.01.15. 09:47

Van ilyen is! :) Meg, esetleg lesz is!
Csak ezeket az eseteket ritkaságként kell kezelni!

Avita # 2007.01.15. 09:38

Kedves Juli,
most nem azért, hogy okoskodjak, de én a Pázmányon végeztem és minden ismeretség néálkül találtam az utsó államvizsgámtól számított 6 hét alatt munkahelyet (nem minimálbérért).

juli_18 # 2007.01.15. 09:17

Igaza van Wasp-na, az első az eredeti a Pázmány VOLT! Mikor lesz?
Hogy le lehet-e vizsgázni? Talán!
Hogy lesz-e munkahely? Nem valószínű!
Hogy pikkelnek-e a tanárok? Nem jobban mint máshol!
A "bölcselőnek" meg annyit, hogy annak idelyén nem volt így "elkúrva" minden!

Roni04 # 2007.01.12. 17:01

Lhotse-val teljesen egyetértek. Én is ezt próbáltam leírni, lehet egy kissé rövidebben..:)
Az én kis történetemmel csak arra próbáltam utalni, hogy szerintem nem lehet ilyen alapon különbséget tenni az egyetemek között, hogy ez meg ez szar, mert én ezt meg ezt hallottam. Mindegyik egyetemnek megvan a sajátos rendszere, megvan az erőssége. Nyilván ha van múltja az egyetemnek, az nem egy utolsó dolog.
Édesapám az akkori Janus Pannonius Egyetemre járt levelezősként, és utána magánügyvédként tudott elhelyezkedni.

Mátéfi Dalma hozzászólásához: én is azt gondoltam mikor a Pázmányra jártam, hogy mennyire pozitiv és jó ennyi féle tárgyat tanítanak. Csak amikor egy félévben a dupláját kellett teljesíteni, mint máshol, akkor ez nem volt annyira jó. És ezek plussz tárgyak, persze hasznosak lennének, de nincs annyi óraszám, ami alatt az adott tárgyat úgy leadják, hogy abból mondjuk profitálhatna az ember. Egyszerűen nincs rá idő, hogy elmélyedj benne komolyabban. Persze ha van rá idő, nincs probléma. de olyan mélyen, mint törzstárgyakat nem tanitják. pl. az egyik ilyen választható tárgy volt a bank és tőzsde jog, vagy európai únió közigazgatása. Tényleg nagyon érdekes.
Egyébként a Pázmány tényleg az ELTE elődje volt. Csak ezt nagyon kevesen tudják.
Az oktatók is nagyban befolyásolják azt, hogy milyen a megítélése az egyetemeknek.
Egyébként semmivel sem kevesebb az aki nem az Eltéről kerül ki. Tény, hogy nagy neve van. De én pont a diplomák egyenrangúságából indulok. És tartom a korábbi vélemény, ami megegyezik Lhotse-val.

Lhotse # 2007.01.12. 16:25

A puding próbája az evés. Az, hogy mennyire tudod használni az egyetemen szerzett ismereteidet, az csak az egyetem után, a munkaerőpiacon fogod megtudni. Ott meg nem elsősorban az számít, hol végeztél, hanem elsősorban a kapcsolat, másodsorban a rátermettség (tudás, fellépés, ilyesmi.), amelyek nem (csak) az egytemen szerezhetőek meg.

Marlow # 2007.01.12. 15:48

_Wasp_, köszi.

_Wasp_ # 2007.01.12. 15:06

Az ELTE nem csak név. Tényleg jó egyetem. "Az egyenesen parlamentbe csücsülhet" azért - finoman szólva is - erős túlzás. (nézd meg a parlamenti, és egyéb "zsíros helyek" számát és a kibocsátott joghallgatókét.)

Az egyetemek erőssége nem hinném hogy nagyon nagyon különbözne. Az egyes hallgatók közti különbség SOKKAL-SOKKAL szignifikánsabb.

Sokan nem tudják: Az első, az "eredeti" jogi egyetem a Pázmány volt, az ELTE "csak az utódja", de a Pázmány újraalakulásával kettévált a szervezet.

________________
érdekesség :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mátéfi Dalma # 2007.01.12. 14:31

Oh, milyen figyelmetlen vagyok, az eltére gondoltam...persze

Mátéfi Dalma # 2007.01.12. 14:30

Ja és még az is, hogy azt modnják aki onnan kikerül madjnemhogy egyenesen a parlamentbe csücsülhet, amit meg én nem szeretnék..szal ez mennyire hiteles?

Mátéfi Dalma # 2007.01.12. 14:29

TAlán abban is van igazság amit Roni04 mond, de én mindenhonnan azt hallom, hogy bár vizsgaidőszakban keményebb, hogy sok a tárgy, és sokkal többet kell tanulni ezáltal, de később megtérül, hiszen máshol ezeket nem oktatják, vagy nem iylen magas óraszámban. És hosszú távon ez kecsegtetőbb, hiszen sokkal több helyen el tudsz helyezkedni.
Igazából újabb kérdést szerettem volna feltenni....úgy látszik nem tudok kifogyni belőlük:). Szal eddig szentl meg voltam győződve hogy az első helyen az ELTE-t jelölöm meg, hiszen ugye mégiscsak ez a legmagasabb pontszámú ésugymond legszinvonalasabb is(mindenféle felmérés stb alapján), de mostmégis elbizonytalanodtam, emrt azt is hallottam , hogy mára már csak a neve nagy, a tartalom egyre higabb,és ezzel utalni szeretnék Roni04-re is aki azt mondta nem a név számit, és ez részben igaz, ezért kérdem, ez mára már tényleg csak név?

Roni04 # 2007.01.12. 13:26

Sziasztok!

Most olvastam végig ehhez a témához írt összes hozzászólást, és hát vegyes érzelmeket keltett bennem. Kezdtem hinni abban, hogy talán mára már nem ennyire kiélezett az egyetemek közötti "rangsor" vonatkozásában a vita.
Én 2 egyetemre jártam. 3 évig jártam Kecskemétre, ami a Szegedi Egyetem és a Károly Egyetem közös képzési helye volt, de valójában Szegedhez tartozott, aztán 4. évben jártam a Pázmányra, majd visszatértem immáron Szegedre. 2006 őszén államvizsgáztam.Mondhatom, nem volt könnyű....de szerintem egyik egyetemen sem volt az.
Pázmányról: Nehezen vettek át. Kellett különbözeti vizsgát tennem. Az volt a baj, hogy akkor mikor átmentem, akkor vezették ott be a kredit rendszert, és nem igazán működött. Erős ezen az egyetemen a közgáz, mivel 2 évig tanítják, nem úgy mint a többi egyetemen. Mondván, a jogi diplomával egy kis közgáz diplomát is kapsz. A rendszer véleményem szerint nagyon merev volt. Mára már ahogy hallom rugalmasabbá vált. A tanárok nagyon nevesek. De ugyanúgy van minden egyetem neves tanár, mint pl. Szegeden Nagy Ferenc a büntetőjog terén, de Balogh Elemér is, aki most jelenleg alkotmánybíró. Vagy Czúcz Ottó, aki az Európai Bírósághoz ment ki 2 éve.
Eleinte én is dilemmáztam, hogy hova menjek De szerintem felesleges, mert elvileg a diplomáknak egyenrangúaknak kellenne lennie, és szerintem most már el kellene odáig jutnia a joghallgatóknak, meg a jogász társadalomnak, hogy nem aszerint kellene öszehasonlítani az egyetemeket, - ha egyáltalán kellene, vagy erre szükség lenne- amilyen szempontok alapján teszik most, hanem hogy ki hogyan tudja az egyetemen szerzett tudását az életben kamatoztatnia, hogyan tudja használni, hiszen ez a mérce. Szerintem.
Én szerettem a Pázmányra járni annak ellenére, hogy nem jártam jól vele, de Szegedet is nagyon szeretem/tem. Teljesen más az oktatási rendszer. Pázmányon negatívként értékeltem, hogy rengeted tantárgyat oktatnak, szerintem fölöslegesen, mert a fontos tárgyak elvesznek mellette, pontosabban nincs sok időd egyikre sem. Pozitív, hogy levelezőn, bevezették a gyakorlatot.
És levelezőn végeztem, ugy hogy mellette dolgoztam. Persze jogi területen éri meg ilyenkor dolgozni. Én a földhivatalnál kötöttem ki. Nem bántam meg.
Nagyjából ennyi..
Szerintem egyik jogásznak sem kellene elszállnia magától, azért mert jogász, tény, hogy sokat kell küzdeni érte, de szerintem mindenki küzdött a diplomáért és a doktori címért, akinek már megvan. És semmivel sem kevesebb azért mert nem az egyik jobban nevesített egyetem végzett.

_Wasp_ # 2007.01.12. 13:00

Marlow:

Varga Csaba több művében is érintette.
Úgy gondolom, hogy nem sértődik meg egy jogbölcselő sem, ha kikéred a tanszéken a véleményét, hogy ki lenne a legalkalmasabb konzulens, mégha az nem is ő.

más

Juli18: Nem értelek. Mi a bajod az egyetemmel? Le lehet vizsgázni? (igen) El lehet vele helyezkedni? (igen) Túl könnyűek a tárgyak? :D (Jó neked... De be tudsz választani olyat, amitől szétszakadsz, mint a véreshurka). Valamelyik tanár pikkel rád? Na ne már....
Ha felvettek a Pázmányra feltehetően elég a pontszámod a többi egyetemre is. Miért nem mész át, ha ennyire elégedetlen vagy?

Szerintem tudom a válasz. Ha tippelnem kéne, azt mondanám hogy olyan nappalis vagy, aki 19-20 évesen kezdte a jogot, és az elképzelései nem találkoztak a realitásokkal. Sok jogászpalánta ábrándul ki a pályából, aki rájön, hogy az egyetem elvégzése csak az első, és nem a végső akadály...

De lehet, hogy más van a háttérben. Ez esetben kérlek, ha már egyszer ilyen határozott negatív véleményt nyilvánítottál, légy szíves, írd le, mi a gondod, tapasztalatod, hátha haszonnal olvassák.

Köszi,

W.

__________________
"Az ember ne szarjon oda, ahonnan eszik" (ismeretlen bölcselő)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Avita # 2007.01.12. 12:38

Dr. Frivaldszky János foglalkozik vele asszem, legalábbis piublikált a témában.

Marlow # 2007.01.12. 12:13

Engem elsősorban a jogbölcselet érdekel, filozófia szakon Gadamer hermeneutikájából/hermeneutika-történetből fogok szakdolgozni. Nem tudjátok megmondani véletlenül, hogy ki avatott szakértője a témának a Pázmányon belül, hogy esetleg felvétel előtt kapcsolatba kerülhessek vele?

Köszi előre is
M.

Avita # 2007.01.12. 10:38

Kedves Dalma,
valóban látogathatod a nappalisok összes óráját, ha időd engedi. Előadásoknál egyszerűen csak beülsz, gyakorlatoknál pedig keresel egy szimpatikus csoportot és megbeszéled a gyak.vezetővel; mondjuk ez nem fog mentesíteni azon gyakorlati órák látogatása alól, amelyeket egyébként a levelezősöknek rendszeresítettek.

juli_18 # 2007.01.12. 09:28

Ott a baj, hogy egyre többen "rühellik"! :)
De, hogy miért!? Nem is tudom!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.12. 09:17

Oppardon, azt neked bátorkodtam ajánlani, ha már annyira rühelled a jogi pályát.

juli_18 # 2007.01.12. 09:13

Valószínű, hogy nem is merted volna mondani! "Meg is öltek volna" ha azt hongoztatod, hogy műkörmösség a vágyad!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.12. 08:53

Nézd, Juli! Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de engem nem kergettek kiskoromban az asztal körül, ha azt mondtam, hogy nem akarok jogász lenni. Műkörmösökre is nagy szükség van...

juli_18 # 2007.01.12. 08:03

Wasp!

Akkor mi van, ha esetleg a Pázmányon végzek ill. végeznék!!? Sajnos!
Ne kérdezd miért! Itt a válasz is, igy alakult!
Van olyan víz is, melyben nem szivesen úszik a kacsa!:)

Mátéfi Dalma # 2007.01.12. 04:55

Kedves _Wasp_!
Köszönöm, hogy Te is leirtad a véleményed, nagyon örültem neki:)
Tegnap voltam nyilt napon a Pázmányon és ott is ezt mondták és tulajdonképpen nagyon szimpatikus volt.Örülök, hogy itt nem azt hallottam,hogy az emberek alig ismerik egymást.
Viszont abban még tudnál segiteni, hogy ha levelezore járnék, akkor a nappalisok minden óráját látogathatom?
Mostmár csak egy nagyon jo magyar és töri emelt szintűt kell produkálnom és akkor nem lesz gond a felvételivel sem:)
Szal köszi midnenkinek aki segit/segitett nekem:)
szép napot mindenkinek!

_Wasp_ # 2007.01.11. 21:08

Kedves Dalma és Pázmány iránt érdeklődők:
véleményem szerint annak érdemes a Pázmányt választani, aki otthon akar lenni a közösségi - nemzetközi jogban.
Jelenleg az országban ezen a szakterületen a legerősebb képzés elismerten a Pázmányé. EU köz, magán, eljárásjog dögivel, kollíziós jog, eu BV, nemzetközi választottbíráskodás, és a többi nyalánkságok pihenésnek. Ez jócskán megnehezíti az egyetem elvégzését, de busásan megtérül amikor állást keresel.

Oké, van pár "felesleges" vizsga is: Katolikus hit alapjai (1 félév), kánonjog (2 félév), keresztény erkölcs és jogászi etika, keresztrefeszítés az ókorban (választható tárgyak) kb ennyi. Egyik vizsga sem nehéz, inkább csak arra kiváncsiak, hogy van-e véleményed, és abszolút nem hátrány (sőt), ha más vallású vagy.

Szerintem jó lenne, ha más karok hallgatói is leírnák, hogy náluk "mire mennek rá", talán ez segítene a legtöbbet a hezitáló gólyajelölteknek kiválasztani a megfelelő intézményt.

más

Kedves Juli18:

miért ez a lekicsinylő hangnem a Pázmányról? Nem vitatom (hiszen nem ismerlek) jogi szaktudásod lehengerlően páratlan mivoltát, de ez az egzisztenciális halálfélelem, amit hozzászólásaid tükröznek nem vet rád - sem az egyetemre amin tanulsz - túl jó fényt.
Korai még aggódnod. Gondolom, el fogsz tudni helyezkedni majd te is. Nem feltétlen baj, hogy nem a Pázmányon végzel, nem kell hát irigykedni, nekünk se fenékig tejfel az élet.

___________
"soha nem a víz a hibás, ha nem tud a kacsa úszni"


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mátéfi Dalma # 2007.01.11. 14:25

Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt a kérdésemre. Juli 18nak csak annyit, hogy ha neki nem tetszik a jog akkor ne csinálja, de szeretném én eldönteni, hogy hova jelentkezem, és miért. Azért pedig tényleg ne hgdujatok, hogy rosszul irtam le a Károli nevét, magam sem tudtam, hogy kell helyesen y-al vagy nélküle. Bocsi :)
Amugy a dilemmámat még most sem sikerult pontra tennem, hisz egyikőtök azt mondja, hogy a Pázmány, másik meg hogy nem, szal...
Amugy valóban levelezősként is bejárhatok a nappalis órákra? És mindre?
Mert ma voltam nyilt napon, és azt mondták, hogy nemzetkozi szakról át lehet járni jogra, vagy forditva, de igy is? Mert ez akkor végulis szinte olyan, mintha nappalin lennék.