gyes mellett munka


lindika # 2007.08.09. 04:13

Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy gyermekem 2008.01.19-én tölti a 3. évét. Most viszont kaptam egy jó lehetőséget szeretnék dolgozni menni. Az eddigi munkahelyemen nekem kell felmondanom? A gyerekem nagyszülőknél lesz elhelyezve. Kapok akkor gyest továbbra is? És hogy ne legyen olyan egyszerű közbel főiskolára is járok, ami eddig a gyes miatt ingyenes volt. Most ha jár a gyes, de dolgozok, az iskola után fizetnem kell?

banoka # 2007.08.09. 18:38

Amíg jár a gyes, addig dolgozhatsz más cégnél is, és nem kell az eredeti munkaadódnál felmondani.

szerintem a főiskola is marad ingyenes-de ezt a főiskolán megmondják.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.09. 19:13

Mint más rovatokban azt már többször kifejtettem, nem értek egyet. Szerintem munkát vállalni úgy, hogy közben fizetés nélküli szabadságon vagy, joggal való visszaélés, akár még rendkívüli felmondásra is alapul szolgálhat.

emhely # 2007.08.09. 19:37

Jelenlegi jogszabályok megengedik, hogy gyes mellett akár 8 órában is dolgozhass, és a gyerek még intézményben (bölcsöde, óvoda) is lehet. Nem kell felmondanod. Gyes melletti foglalkoztaói jogviszony.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 05:09

Igen. Csak nem egy másik munkáltatónál.

okoska # 2007.08.10. 05:28

Kedves kbs!
Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a GYES-en lévő kismamák a GYES ideje alatt esetleg más munkáltatónál dolgoznak. A mi cégünknél is vannak ilyen dolgozók, és mi kismamáink is dolgoznak máshol. Tudsz olyan jogszabályról amely ezt tiltja?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 07:30

Persze, általánosan elterjedt gyakorlat. Miközben még az a lehetőség sem ismert széles körben, hogy az eredeti munkáltatónál lehet dolgozni a gyes mellett.
Ez itt nem pókerbajnokság, a blöffnek semmi értelme.

Mt. 3. § (1)

okoska # 2007.08.10. 09:11

A kismama részére biztosított fizetés nélküli szabadság nem munkáltatói kegy, hanem kötelezettség. Azzal, hogy a kismama talál pl. egy hajnali irodatakarítási munkát, vagy hétvégi elfoglaltságot, nem tanúsit tisztességtelen magatartást az eredeti munkáltatójával szemben. Nálunk az a bevált gyakorlat, ha a GYES-en lévő kismamánk olyan munkát talál, amely az időbeosztásának megfelel, akkor közli velünk és kész. Van olyan munkáltató, amelyik szokott kérni egy igazolást a mi kismamánktól, hogy nálunk van alkalmazásban, s jelenleg a fizetés nélküli szabiját tölti. Ha a kismama nem akar a GYES ideje alatt az eredeti munkáltatójánál dolgozni, mert számára kedvezőbb feltételekkel, időbeosztásban dolgozhat máshol, akkor nem értem, hogy hol van a joggal való visszaélés.
De én nagyon nem vagyok jogász :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 09:20

A kismama részére biztosított fizetés nélküli szabadság nem munkáltatói kegy, hanem kötelezettség.

Így igaz. És mi a rendletetése ennek a szabadságnak?

okoska # 2007.08.10. 10:11

Természetesen az, hogy 3 évnél fiatalabb gyermekét gondozza. De, ha a jogszabályok megengedik, hogy 8 órát dolgozzon a GYES mellett, akkor a gyermek gondozása eleve sérül. S itt szerintem akkor már mellékes körülmény, hogy hol dolgozik, ha az eredeti munkáltatójánál kedvezőbb lehetősge van, akkor ott. Ezzel az fő munkáltató érdekei véleményem szerint nem csorbulnak, anyagi vonzata nincs.
De ismétlem, ez annyira általános dolog, hogy nekem pl. meg sem fordult a fejembe, hogy valamilyen jogszabályba ütközik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 10:16

Nos, ha a rendeltetése az, hogy 3 évnél fiatalabb gyermekét gondozza, akkor a m,ás munkáltatónál történő munkavégzésre való felhasználás ellentétes a céljával. A jog céljával ellentétes felhasználása pedig maga a joggal való visszaélés - ami tilos. Sic erat demonstrandum.

(Amikor valaki az eredeti munkáltatójánál dolgozik gyes mellett, az nem lehet a fizetés nélküli szabadság rendeltetésével ellentétes felhasználás - hiszen nincs is fizetés nélküli szabadságon. Ne keverjük össze a szabadságot a gyessel!)

Lyonee # 2007.08.10. 10:38

Okoska!
Ajánlom a figyelmedbe!
http://www.hrportal.hu/index.phtml?…

okoska # 2007.08.10. 11:08

Rendben, megadom magam :)
Ettől függetlenül az a helyzet, hogy a fél ország kismamái más munkáltatónál dolgoznak a GYES időtartama alatt, pl. a hipermarketekben hétvégéken, hajnali irodatakarítóként, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.10. 11:10

Nincs is azzal gond, ha az eredeti munkáltató tudtával és engedélyével teszik.

lindika # 2007.08.12. 17:01

köszönöm a hozzászólásokat. Én nem akarok az eredeti munkáltatómnál dolgozni, ott szeretnék felmondani, mert az új munkáltatónál tovább szeretnék dolgozni nem csak a gyes alatt. Az eredeti munkahelyemre nem is tudtam, de nem is akartam volna visszamenni. A fősulit megkérdeztem ez a félévem még ingyenes munka mellett is.

lindika # 2007.08.12. 17:03

Sajnos dolgozni viszont muszáj, hiába szerettem volna én is otthon maradni gyermekemmel 3 évig, de 24 ezer Ft-os Gyesből nem lehet megélni.

Gréta35 # 2010.10.21. 11:37

Tisztelt Szakértő(k)!
Lehet hogy rossz fórumcímhez fordulok...egyszer már segítettetek nekem a problémám a következő.
2008.májusi a lányom és van egy ovis fiam is november 2-tól dolgoznék szabadságaim letelte után a cégemnél...csakhogy azt mondják a régi helyemen IX.ker.nincs hely viszont a reptéren ill. Gyálon lehet hogy lenne - én XXI.ker-i vagyok és ide járnak a gyermekeim is bölcsibe, oviba - a munkaszerződésemben a MUNKAVÉGZÉS helye változó munkahelyre szól (munkavállaló munkahelyi beosztást a munkaköri leírás tartalmazza amiben IX.ker.van írva).
Volt nagyon régen egy fórum amikor a bölcsis fiammal mentem vissza dolgozni akkor is megpróbáltak kirakni a reptérre akkor egy jogász a Mt. 105.par. (3) bek.-ét írta nekem segítségül: miszerint nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben (tehát más városban v.faluban) végzendő munkára a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke 3éves koráig.
Írta még a (Mt. 76/C. (4) bek.) ha a munkáltató székhelyének,telephelyének változása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul...stb.törvényt

  • a lényeg hogy tudnám finoman a munkahelyem tudomására hozni hogy ez elég messze lenne nekem a régi munkahelyemhez képest (+bölcsi,Ovielhozatal)miatt emberi időben vagy hogy lehetne ha mondjuk a kocsimat rendelkezésre bocsátanám benzinpénzt ill. utipénzt kérni ezért a hosszú utazásért... annyira nem szeretnék balhézni viszont nem szeretném visszatértemkor órákig utazni főleg ha bedugul a város egy baleset miatt (nem érnék haza a kicsikért) és nem szeretném ha a fizetésem a benzinpénzre menne el...Kérlek segítsetek okosan megoldani a problémámat Segítségeteket előre is köszönöm Gréta
Gréta35 # 2010.10.21. 11:41

Bocsánat azt nem írtam le hogy a cégvezetőnek több néven van kisebb cége kb. 5helyen és sem a székhely sem a telephely nem változott és annyira nem vágynék vissza a IX.ker-be mert ott senkinek nincs és nem is lesz gyermeke (emiatt nem voltam népszerű - már a bölcsis fiammal sem visszatértemkor)
A munkaszerződésem határozatlan idejű és 2003 óta dolgozom a cégemnél...
Köszönöm még egyszer

cathy55 (törölt felhasználó) # 2010.10.25. 13:29

Én ezt nem értem!Mindenhol azt olvasom hogy ha gyed letelte után jelzem hogy vissza akarok menni dolgozni akkor kötelesek visszavenni engem. Vagy nem jól értem? 7éve dolgozok ott a gyerek novemberben tölti a 2 évet és jeleztem hogy vissza mennék. addig rendben is van hogy elfogadták és kiadják a szabimat, de ma voltam bent a bölcsihez kért papírokért meg a munkaszerződés másolatát kikérni .Közölték hogy januártol nem valószínű hogy foglalkoztatnak. Ezt megtehetik? Azt mondják nincs hely hová tegyenek. De minden forumon azt olvasok hogy vissza kell állítaniuk! Akkor most mi van? És ha letellik a szabi mi van akkor? Ki nem rúghatnak a gyerek 3 éves koráig, de ne is menjek dolgozni? Vagy abba reménykednek hogy megijedek hogy nem lesz munkahelyem és önként felmondok? Szó szerint kijelentették hogy szabi letelte után nekik semmi kötelezettségük nincs és ilyent nem is hallottak még hogy 3 éves korig védettség és hogy nekik kötelező engem foglalkoztatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.25. 13:43

Jól tudod; nem tehetik meg; ha nem tudnak foglalkoztatni, írásban mentsenek fel a munkavégzés alól, és fizethetik az állásidőt. Ha nem hiszik el, akkor majd munkaügyi bíróság elmagyarázza nekik. Igaz, nem ingyen.

nandy # 2010.10.25. 14:31

cathy55: nagyon sok munkáltató megpróbál mentesülni a kötelezettsége alól, így inkább átveri a munkavállalót, kihasználva annak tudatlanságát. (Itt a fórumon már olyat is írtak, hogy a munkáltató JOGÁSSZAL konzultált, aki azt mondta, hogy... Ezt persze mi nehezen hisszük el, de mások nem kételkednek.)

Szomorú, de ez van.

cathy55 (törölt felhasználó) # 2010.10.25. 15:20

akkor mi most a teendőm? Eddig csak szóban kértem a állományba helyezésemet, de nem késtem le semmiről, gyorsan kérem téritvényes levélben nehogy letagadják, és kérem benne hogy ???? Tehát az állományba helyezést és azt hogy januártol vissza állhassak munkába? vagy mit írjak bele? És meglátom pappíron mit írnak? mert szóban lerázzák az illetőt, de írásban csak nem teszik meg, ha mégis már van rola írásom:) Ja és mikor mondtam hogy munkaügyi jogásztol hallottam ezt hogy vissza kellik venni, persze azt nem mondtam hogy nem nekem mondták csak fórumon olvastam. Erre szó szerint kijelentette azt hogy honnan vette ezt a hülyeséget a munkajogi jogász????őket csak 3 éves kortol kötelezhetik. Esküsznek hogy így tudják. De persze azt nem tudják mit csinálnak ha munkaviszonyban vagyok, de nem kell dolgoznom.Azt mondja erre pénz nélkül nem maradok, kapom a gyest:))))Én paragrafusokat nem ismerem, hogy leírnám nekik, csak ilyen fórumokrol vannak az informácioim.

Lyonee # 2010.10.25. 15:29

cathy55!
Elképzelhető, hogy januártól GYES mellett csak 4 órában lehet dolgozni. Várj egy kicsit, hogy lesz-e tv. módosítás ezzel kapcsolatban, nehogy feleslegesen elromoljon a kapcsolat közted és a munkáltató között.

Lyonee # 2010.10.25. 16:31
nandy # 2010.10.25. 20:11

Ez egyelőre még csak terv, azt sem tudják, hogy mikortól áll vissza a 2006. év előtti szabályozás, azaz hogy a gyes mellett nem lehet dolgozni, illetve csak napi négy órában.

Szerintem kérjed mindenképp, semmi baj nem lesz, ha januártól mégiscsak korlátozzák a gyes melletti munkavégzést, ráérsz akkor is változtatni.