Rendszeres hosszú kölföldi utazás


Majordomus # 2023.10.28. 20:11

De van az a péz amiért érdemes feláldozni...

efi99 # 2023.10.28. 20:07

Pénzzel nem lehet (szabad)időt vásárolni....

Majordomus # 2023.10.28. 19:58

Nagyon egyszerű a kérdés.
Ár-érték arány.

Ha anyagilag megéri akkor nincs gond,ha nem,akkor munkahelyváltás.

Ha már van hová menned akkor zsarold meg a munkaadót,higy 20% fizetésemelés. Ha elhajtanak melegebb éghajlatra akkor váltasz,ha megadják,akkor bejött a blöff.

drbjozsef # 2023.10.28. 18:54

efi99,

Igazad van, a magyar szabályozás nem tesz különbséget a "kiküldetés" utazásánál.

Az egyetlen kapaszkodó talán ez lehet :

https://curia.europa.eu/…D79CAAECC277?…

Az Európai Bíróság szerint azok a munkakörök ahol a munkavégzés szokásos helye nem állapítható meg, ott az utazás a munkaidő részét képezi.
De ez sajnos tényleg csak arra vonatkozik, ahol nincs ilyen hely. Mint a kivonuló karbantartó, vagy utazó ügynök. (ahogy mi hívjuk : vigéc).

efi99 # 2023.10.28. 18:29

Ez a külföldi tárgyalgatás tipikusan ilyen, néhány idióta miatt, akiket ez tényleg nem zavar, mert se kutyája, se macskája, ilyen eszement időpontban/időtartamban szerveznek nagy távolságokba - amúgy nagyrészt értelmetlen - "meetingeket", meg "egyeztetéseket", lehetőleg minél többet. Emiatt aztán másokat is erre köteleznek, ez válik úgymond normává.
Egyébként meg az azért nem úgy van általában, hogy az ember a mínusz első napon tisztában van vele, hogy mit fog elvállalni és milyen áron. Vagy akár, hogy ugyanabban a munkakörben megváltozik később a gyakorlat. És nehogy azt hidd, hogy a munkaszerződésbe beleírják, vagy akár szóban elmondják előre, hogy évente papuskám 15x vasárnap fogsz jó messze utazni, meg egész héten távol lenni, mert az jó neked. Max sunyin csak annyit, hogy időnként ki kell menni tárgyalni.

drbjozsef # 2023.10.28. 12:56

Akiket össze-vissza küldenek tárgyalni Európába, de akárcsak egy helyre is rendszeresen, azoknak ugyanúgy 1 belföldi város van megadva a munkavégzés helyének a munkaszerződésben.
Igen. De ők ennek tudatában szerződnek. Nem az van, hogy nyolc évet egy irodában dolgoznak, aztán hirtelen elkezdik őket küldözgetni.
Ha eleve ennek tudatában szerződsz, akkor azzal nincs semmi baj. Ha megéri a juttatással is a heti két nap utazás, akkor megéri. Ha nem, akkor nem szerződik.

efi99 # 2023.10.27. 17:33

Akiket össze-vissza küldenek tárgyalni Európába, de akárcsak egy helyre is rendszeresen, azoknak ugyanúgy 1 belföldi város van megadva a munkavégzés helyének a munkaszerződésben.
Külföldi kiküldetés. Az MT mélyen hallgat róla, hogy - az amúgy jó hosszú - utazásokkal mégis mi van. És rengeteg - talán 44 napra - is el lehet zavarni kiküldetésben. Az lehet, hogy belátható, hogy nem kóser szabadidőben utazgatni, de az kevés, hogy a logika ezt diktálja.

drbjozsef # 2023.10.27. 15:47

A munkavégzés helyének szerepelnie kell a munkaszerződésben, vagy ha nem szerepel, akkor a szokásos helyet kell annak tekinteni (Mt. 43.§ (3)).
Ettől eltérően csak bizonyos ideig, korlátok között lehet alkalmazni a munkavállalót. Értem én, hogy vannak szemét munkáltatók, és lúzer ésvagy munkahelyét féltő dolgozók, de az elég könnyen belátható, hogy nem kóser az, hogy két napot utazik valaki hetente ingyen. Pluszban.

efi99 # 2023.10.27. 14:14

drbjozsef
Dehogy írtam úgy alá.
Támaszd alá, hogy miért nem szabályos, mert anélkül ez csak ilyen óhajféle.

drbjozsef # 2023.10.27. 05:44

efi99,

Ha te úgy írtad alá a munkaszerződésedet, hogy a munkavégzés helye 1000 km-re van a lakóhelyedtől, az azért a te bajod.
Ha nem ez a helyzet, akkor azért ez nem ennyire egyszerű. Bár nyilván lehet játszani valamennyire ezzel az utazással, de ez így nem szabályos.

efi99 # 2023.10.26. 21:32

drbjozsef
Az MT-ben ez van:
"(3) Nem munkaidő.....b) a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama."
Innentől kezdve a munkáltató úgy szopatja a munkavállalót, ahogy akarja. Utazás a szabadidőből megy, önként és dalolva, akár hétvégén is, hiszen még csak akkor van igazán szabadideje a munkavállalónak.
Tudom mert én is csináltam anno. Ráadásul minősített esete volt: hé-csü 8 óra 30 perc volt a(z irodai) munkaidő, pénteken 6 óra, külföldi kint tartózkodásnál viszont naponta egységesen 8 órát számoltak el. Úgyhogy úgy nézett ki a dolog, hogy elmentem vasárnap, visszajöttünk csütörtök délután, aztán pénteken iroda, ahol ugye úgy kezdtem, hogy van -2 órám... Tehát 1 nappal rövidebb volt a hétvége, 5 napot a családtól távol voltam 1000 km-re és akkor még pénteken túlórázzak. A pofátlanságnak nincs határa és mindez törvényi segedelemmel. Ez már több, mint 10 éve volt, de azóta sem kezelték ezt a problémát a törvényben.

Majordomus # 2023.10.25. 19:54

Olvasd el alaposan a szerződésedet...

drbjozsef # 2023.10.25. 12:52

Rezfaszu,

Ha a munkáltató betartja az Mt. rendelkezéseit, leginkább a munkavégzés helyére, a pihenőidőre, pihenőnapokra vonatkozó szabályokat (ezt neked kell tudnod, hiszen te ismered a szerződésedet, a beosztásodat), akkor nincs sok lehetőséged. Vagy csinálod, vagy beadod a felmondásod.

Rezfaszu # 2023.10.23. 13:46

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, milyen lehetőségeim vannak, ha munkáltatóm az új feladataimmal kapcsolatban elvárja, hogy rendszeresen, akár havi sűrűséggel utazzak a külföldi központba, ahova azt út 16-18 órát vesz igénybe, így havonta egy vasárnapom odaúton és egy szombatom hazaúton elveszik. Az időeltolódás miatti kellemetlenségekről nyilván már szó se lehet noha ez további terheket ró a felségemre a gyermekeink ellátásával kapcsolatban.

Köszi