Szakmai gyakorlat munkaszerződés, bérezés nélkül


robii404 # 2024.03.25. 13:02

Tisztelt Ügyvédek!
Két különböző, de egymáshoz kötődő kérdésem is van, mindkettő szakmai gyakorlattal kapcsolatban.

Felsőfokú szakképzésben tanulok egy egyetemen (nem hiszem hogy releváns a neve), melynek utolsó félévébe léptem. A záróvizsgára bocsátás feltétele pedig egy egybefüggő, 14 hetes szakmai gyakorlat elvégzése külső helyszínen (tehát pl. egy cégnél) vagy különleges esetben az Egyetemnél. Mivel sajnos nem tudtam határidőre céget szerezni, az Egyetem adott lehetőséget a szakmai gyakorlatom teljesítésére, ahol 2 oktató a kapcsolattartóm és munkaadóm. Egyikük a záróvizsga témáért felel, másikuk napi jellegű munkákat biztosít. Az oktatók és a gyakorlatért felelős vezetők is arról tájékoztattak, hogy ha az egyetemen, vagy valamilyen más iskolában végzem a gyakorlatot, azért nem jár pénz, és nem kell munkaszerződést sem kötni. Elsőre logikusnak tűnt és elfogadtam a tényt, úgy is kezdtem meg a gyakorlatomat hogy nem volt munkaszerződésem és fizetést sem kaptam. Most viszont átbújtam az egyetem szabályzatát, amiben a következők állnak:

7.5. § (1) A hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát:

  1. a duális képzés képzési ideje alatt külső gyakorlóhelyen, a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során az EGYETEMen, az EGYETEM által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen;
  2. a képzési programhoz közvetlenül nem kapcsolódóan az EGYETEM alaptevékenysége körében az EGYETEMen vagy az EGYETEM részvételével működő gazdálkodó szervezetben

(2) Szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató az (1) bekezdés a) pontja szerinti, a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát.

7.7. § (1) A hallgatót

  1. a 7.5. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben díjazás illetheti, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat ideje alatt, valamint a duális képzés képzési ideje alatt díjazás illeti, amelynek mértéke legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) hatvanöt százaléka, a díjat – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizeti;
  2. a 7.5. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a felek megállapodása szerinti díjazás illeti, melynek ellenében a hallgató által e jogviszonyban létrehozott dolgok tulajdonjoga, illetve a szellemi alkotásokhoz fűződő vagyoni jogok – eltérő megállapodás hiányában – az EGYETEMre, illetve az általa létrehozott gazdálkodó szervezetre az átadással átszállnak.

(2) A képzési program keretében, illetve a képzés részeként – a 7.5. § (1) bekezdés a) pontja szerint – megszervezett szakmai gyakorlatra költségvetési szervnél hallgatói munkaszerződés és díjazás nélkül is sor kerülhet. A hallgatót ez esetben is megilletik mindazon jogok, amelyeket az MTV. biztosít a munkavállalók részére. A gyakorlati képzésben részt vevő hallgatóval e tevékenységére tekintettel a Kormány által meghatározott feltételekkel megállapodást kell kötni

Ez alapján helyesen gondolom, hogy nincs olyan lehetőség, ami alapján munkaszerződés nélkül dolgozhatnék? Tudomásom szerint a 7.5.§ (1) a) pontja vonatkozik rám.
Jól értem, hogy a 7.7.§ (2) bekezdésében a "képzés részeként", valamint a "költségvetési szervnél" fogalmak között ÉS kapcsolat áll fent és együtt értelmezendőek? Mert az egyetem 2021-ig valóban költségvetési szervként létezett, amit viszont a Kormány 2021-ben egy rendelettel jogutód nélkül megszüntetett, az egyetemet pedig alapítványi fenntartásba szervezték. Tehát ez a pont az egyetemre nézve nem érvényes.
Amennyiben nekem van igazam és szerződés, illetve bérezés járna a gyakorlat alatt, úgy mi a teendőm? Hol kell ezt jelenteni, kihez tudok fordulni hogy megkapjam a pénzem?

Tudom hogy hosszúra nyúlik a kérdés, de a múlt hét végén esedékes lett egy másik probléma is. A záródolgozatért felelős oktató szerda reggel SMS-ben kért meg egy aznap délutáni feladat elvégzésére "meg tudja oldani?" kérdéssel az üzenet végén. Mivel aznap a másik oktatóval dolgoztam, nemleges választ adtam, mire szintén SMS-ben válaszolt az első oktató azzal, hogy akkor ő elkér az oktató óráiról. Ezt meg is tette, én viszont úgy gondoltam hogy nem kell SMS-ben tett kérésekre órákon belül ugranom, így azzal az indoklással hogy szakmai szempontból nem érzem relevánsnak a feladatváltást, újból elutasítottam a kérést. Még aznap este kaptam egy emailt, miszerint a szakmai gyakorlatomat felfüggesztették, és nem tartanak igényt a munkámra semelyik területen. Erről viszont a két, felelős oktató nem konzultált egymással, a záródolgozatért felelős oktató saját maga küldte el az emailt, hivatalos papírt azóta sem kaptam, és a szabályzat sem ad lehetőséget a szakmai gyakorlat megszakítására. Természetesen ez már elúszott, hiszen nem tudunk együtt dolgozni, de mindenképpen szeretnék panaszt tenni az ügyben. A gond csak az, hogy egy másik ügyben, korábban is tettünk már panaszt az egyetemnek emailben és személyesen is, de abban az ügyben sem történt szó szerint semmi. Az egyetem szabályzata előír határidőket és fellebbezési lehetőségeket, de ha nem tartják be ezeket, mi a teendő? Van itt valakinek jogi felelőssége, vagy fordulhatok valamilyen hatósághoz, ha az egyetemnek tett panaszomra nem reagálnak? Mert sajnos eléggé egyedül érzem magam, fogalmam sincs hogyan érvényesíthetném a jogaimat ilyen ellenállással szemben.

Nagyon köszönöm annak aki végig olvasta és előre is köszönöm a segítségeket.