Munkaügyi per


Györgyi1 # 2009.06.26. 07:04

Az elmaradt /kifizetetlen/ munkabérét, ami kb 200 eFt és annak kamatait, mivel tavaly szeptembertől adósak a fzetéssel.A jegyzőkönyvben egyébként elismerték, hogy a férjem ott dolgozott bejelentés nélkül,és nem fizették ki. Egyébként tudomásunk szerint többeknek nem fizettek.

Idna # 2009.06.25. 17:21

Bocsánat kicsit szétszórt vagyok még a levél hatása miatt. A kérdés itt az lenne, lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy megmaradjon a munkám, vagy törödjek bele és ennyi! Egyébként szívesen megmutatnám neked kedves K_B_S az eredeti dokumentumot, mert annak lenne iagzán értelme.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 14:15

Idna, kedves, a tényeg után, légy szíves, írd le a kérdéseidet is.

Idna # 2009.06.25. 12:07

Tisztelt Fórumozók!
Nem találtam jobb helyet a kérdésemnek. Leírom a tényeket.
2004.01.01-től munkaviszony
2006.04.08.tól GYED-GYES
2009.04.08-tól GYES utánai szabadság
2009.04.20-tól táppénz
2009.06.16-tól ismét a GYES utánai szabadság
mai nappal megkaptram a felmondásom ami 2009.08.31-el lép érvénybe, a felmondási idő megkezdődik 2009.07.16-án
eggyik gondom: mi van ha közben szabadságról megint betegálolományba kerülök?(mert a táppénzemet sajnos leletek hiányában kellett megszakítani, hála a gyors egésszségügynek)
a másik: az indoklásban az szerepel megszünt a munkaköröm, de ez bizonyíthatóan csak papíron van így mert azóta is napi szinten egyazon ember látja el ugyanazt a munkakört?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 11:34

Györgyi, ennek nem sok köze van a munkaügyi felügyelettől kapott "papírhoz" - bár bizonyítékként jól jöhet. Mit szeretnétek kifizettetni a munkáltatóval?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 11:32

Már kaptál választ Joy. Csak abból is annyit értettél, mint a perből.

Györgyi1 # 2009.06.25. 09:40

Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni.
Férjemet tavaly foglalkoztatta egy biztonsági cég.
Alkalmi munkavállalói kiskönyvvel, de a napokat nem igazolták. Feljelentés tettünk az Országos Munkaügyi Felügyelőségnél. Ma visszahivtak, hogy nagy nehezen elérték a cégvezetőt, aki elismerte, hogy foglalkoztatta a férjemet, de fizetni nem tud.
Az lenne a kérdésem, hogy a Munkaügyi Felügyelőségtől kapott irattal el tudunk-e menni a munkaügyi biróságra,és az elmaradt munkabért+ kamatait be tudjuk-e hajtani?Köszönettel Györgyi1

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.25. 06:44

Jaj.
Az "állítása" ugyanolyan "jelentőséggel bír". Csak a jogi képviselő tudja, mit célszerű állítania, a laikus fél meg nem.
Ahogyan a laikus sokszor még kérdezni se tud; ládd, te is jobban tetted volna, ha a konkrét problémádat írod le ehelyett a - megbocsáss - hülye kérdés helyett.

Veci # 2009.04.27. 11:04

Szerintem a határozata szerint vissza kell helyezni eredeti munkakörébe, ha ez szerepe a határozatban. Persze az más kérdés, hogy utána hogy lehetetlenítik el a helyzetet. Erre láttam példát a környezetemben.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.21. 18:45

http://www.jobpilot.hu/…jog0425.html?…&

Munkavállalói rendes felmondás...
http://www.munkaugy.hu/…getpage.aspx?…
A munkavállaló által a munkáltató felé közölt, rendes felmondás esetén a munkavállalót az a kötelezettség terheli, hogy az Mt-ben (vagy a kollektív szerződésben, illetve a munkaszerződésben) szabályozott felmondási időt munkavégzéssel töltse.

Szerintem a felmondólevélben írd meg, hogy a külföldi utad idejére kérsz szabadságot, ha elfogadja, akkor oké a dolog. Ha van szabadságod még, akkor próbáld meg. Persze, ha nem jó a viszony, akkor megtagadhatja.

http://www.mail-archive.com/…sg00899.html


Üdvözlettel Veci

balazskam # 2009.04.21. 14:41

Tisztelt Szakértők?
Felmondási idő alatt lehet szabadságra menni? Tudom hogy ez a kérdés furcsán hangozhat. De! Május végén muszály elutaznom 4 napra külföldre és tudom hogy nem fognak elengedni.Május közepén akarok felmondani egy hónapos felmondási idővel. Mit mndd erről a törvény. MOndhatják azt hogy nem mehetek? És ha már elötte beadoma felmondásomat?
Előre is köszönöm
Gabi

Maple-Leaf # 2009.03.28. 16:40

Kedves Samusamu!

Nincs standard eset. Nyilván van buta munkáltató, aki felvesz valakit egyből másnap, nem változtatja meg a munkakör nevét, nem változtatja meg a munkakör tartalmát sem. Itt akár egyszerűbb dolgod lehet. Van okosabb, aki átnevezi a munkakört, hozzákölt néhány feldatot, átszervez, beszervez, kiszervez és kész az új "munkakör". Itt bonyolultabb lehet a bizonyítás, emiatt elhúzódhat a per.

.... ha pedig a munkáltatónak van egy kis esze, akkor vár 1 hónapot, mert akkor már semmit nem tudsz csinálni, mert a munkaviszonyod megszüntetésétől 30 napod van, hogy bírósághoz fordulj. A 31. naptól legfeljebb tépheted a hajad vagy a tapétát dühödben.

samusamu # 2009.03.27. 16:52

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Érdeklődni szeretnék, hogy kb. mennyi ideig tart egy munkaügyi per?Tudom sok mindentől függ, de vegyük a legalapvetőbb esetet.

  • Munkáltató felmond
  • Valakit felvesz ugyan azon munkakörre előbb/utóbb
  • Bizonyítható

Köszönettel.

1964 # 2009.03.27. 09:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor
Először is köszönöm a múltkori válaszát(JELSZÓ:PÓKER)

Megvólt az első tárgyalás,amin a bírónő azt határozta meg számomra,ha a bíróság jogellenesnek itéli meg a felmondást,akkor konkrétan határozzam meg mennyi anyagi kártérítést kérek.
Több mint három és félévig dolgoztam itt(ha van köze hozzá).
"a bíróság a munkáltatót - az eset összes körülményeinek, így különösen a jogsértés és annak következményei súlyának mérlegelésével - a munkavállaló legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi."

Kérdésem mennyi lehet (már ha van ilyen)a jogos követelésem,a fent említett törvény alapján?

Tisztelettel:1964

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.26. 13:42

Nem kellene keverni a munkaviszonyt, az ahhoz kapcsolódó fogalmakat a megbízásos jogviszonnyal. A megbízott nem fizetésre jogosult, hanem megbízási díjra.
Ezen túl:
A papírokat kérhetem-e levélben?
Milyen papírokat?

el kellett volna-e már küldeni a fizetésemet
Hogy mikor esedékes a megbízási díj, az a szerződésből derül ki - azt pedig te ismered, mi nem.

Ha már csütörtökre teljesült a szerződésbe foglalt feltétel, akkor mindezeket hogyan kell értékelni ebben az esetben ?
Ezt meg nem értem.

bujdos # 2009.03.26. 13:04

Kedves K_B_S és a többiek!
Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyra ( megbízás) szólt a megbízásom márc. 13- ig.Az utolsó napon férjemet baleset érte és így nem mentem be dolgozni, de telefonáltam(megértették).Azóta is ápolásra szorul. itthon vagyunk.A szerződésben foglaltakat már csütörtökön teljesítettem, ezt közöltem a helyettessel, majd erre ő lecsapta a kagylót. A biztonság kedvéért e-maileztem is. Azóta nem veszik fel a telefonomat,papírjaim még ott vannak.
Kérdéseim:
A papírokat kérhetem-e levélben?
El kellett volna-e már küldeni a fizetésemet (mondjuk az utolsó napon) a megadott bankszámlaszámra, ha letelt a megbízásom ?
Ha már csütörtökre teljesült a szerződésbe foglalt feltétel, akkor mindezeket hogyan kell értékelni ebben az esetben ?
Köszönöm a válaszokat, segítséget :
bujdos

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.26. 12:37

Legalább egy számlával szemben meg kell kísérelni az inkasszót.

Egyjogász # 2009.03.26. 11:16

A számlák elleni inkasszót meg kell kísérelni, utána pedig önálló bírósági végrehajtóhoz kell fordulni.
(Vh. lap kiállítása, stb.)

balazskam # 2009.03.26. 10:51

Kedves Kovács Béla!
Nincs iratom az inkasszórol mert minden számlához és alszámlához külön eredeti iratokat kelett volna benyújtani. A közjegyzővel hitelesített másolatok elkészíttetése egy ujabb vagyon lett volna. Már az ügyvédet is épp hogy ki tudtam fizetni. Viszont megnézték nekem a cég összes ( cégjegyzék szerinti) bankszámláját és mind passzív hónapok óta és minuszban van. Ettől függetlenül szükségem lesz az iratra hogy sikertelen volt az inkasszó?
A cég tudlajodonásnak egy külföldi illetve egy Virgin islandi cégvan bejegeyezve. Ez egy pici cég ha elveszik a gépeket meg a butorokat az ér hozzávetőlegesen 50 000 forintot, ami a tizede sincs az én eddigi költségeimenk.
Feltételezem a béreket és bérleti díjakat kintről fizetik, vagy kp-ben mint annak idején nekem is tették.
Érdemes esetleg behajtó céghez fordulnom? Vagy majd nekik is kifizetek rengeteg pénzt aztán nem tudnak majd semmit tenni?
elöre is nagyon köszönöm a segítséget,
Balazs

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 14:31

Van iratod az eredménytelen inkasszóról?
mindent bérel
Hogyne. A számítógépeket, bútorokat is? Nincsenek követelései, kintlévőségei? Akkor hogyan működik? Hogyan fizet bért, bérleti díjat?

(Mi az, hogy "offshore számla"? :))

balazskam # 2009.03.25. 09:09

Tisztelt Kovács Béla, illetve szakértők!

Ahogy sejtettem, a bíróságon nekem itélt pénzt nem fizetik ki és inkasszózni sem tudom mivel a cég minden számlája psszív. A cégforma KFT, tulajdonában szinte semmi sincs mindent bérel. VAn bármennyi esélyem pénzhez jutni tőlük? Az offshoros számláikat nem tudom inkasszózni? Behajtó cégek vállalnak ilyen ügyeket?

Üdvüzlettel,
Balázs

Egyjogász # 2009.03.16. 07:02

Közös megegyezéssel akkor szűnhet meg a munkaviszony, ha ezt mindkét fél akarja, és mindkét fél aláír egy erre vonatkozó megállapodást. Ebben bármiben meg lehet egyezni, de a közös megegyezést a munkavállaló nem köteles aláírni. Akkor érdemes belemenni a közös megegyezésbe, ha többet fizetnek, mint ami akkor járna, ha a munkáltató mond fel rendes felmondással.

Az un. védettség kizárólag a munkáltatói rendes felmondás esetén van, de ez is viszonylagos, nem abszolut védettség.

Egyrészről a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

Másrészről a végkielégítésnek az Mt-ben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

  1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.

Pircsi54 # 2009.03.15. 20:07

1954-ben születtem 36 éves munkaviszonnyal rendelkezem egy Borsodi cégnél. Jelenleg úgy néz ki április 1-től elküldenek, közös megegyezéssel mondják ők. Érdekelne hogy létezik-e még olyan, hogy védett kor? Az öregségi nyugdíj előtt bizonyos idővel nem küldhetnek el? Tudna nekem ebben valaki tanácsot adni? Köszönöm.

KöBöKöBö # 2009.03.15. 19:36

Hát...ezzel nemlettem okosabb , kedves KBS UR. De ha majd az öreggel találkozok, csak próbárateszem. Deazért köszönöm válaszát. T. KÖBÖKÖBÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.14. 20:57

milyen határidőt szoktak adni az ilyen fizetére?
15 nap az ítélet kézbesítésétől.

Hogy a végrehajtás mennyi ideig tart, azt csak az öregisten tudná előre megmondani. Vagy ő se.
Ez a válasz - a felülvizsgálatra megfefelően alkalmazva - KöBöKöBönek is szól. Hozzátéve, hogy a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya a végrehajtásra.