Pedagógus továbbképzés


DAVMAT # 2008.10.15. 17:37

Köszi, megnézem!

Lyonee # 2008.10.15. 17:05

Ezt böngészd át!
277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről

DAVMAT # 2008.10.14. 20:53

Lyonee! Nekem esélyt sem adtak az óracserére. Áprilisban, amikor felvettek a beiskolázási tervbe, a főnököm azt mondta, ha a nyári szünetben lezajlik a tanfolyam, akkor a suli teljes mértékben fedezi az árát.Ha nem, akkor fizetem a 24 ezer Ft-ot, s lesz pénz helyettesítésre.Erre bizonyítékom sajna nincs.Végig azt gondoltam, mentesíteni fognak ezekre a napokra, aztán az orrom elé tolták a papírt a túlóráimról. Már csak azt nem értem, ha ez törvényileg így van, minek akkor nekem ezt írásban kérnem?
Lehet még bonyolítani, mert öten mentünk, kettőnek teljes egészében fedezték a tandíját, viszont órákat kellett cserélniük, ami egy összevont iskola két tagintézményében osztott angolórák esetében nem is könnyű feladat.
Egy másik kollégám táppénzre ment, na ez volt a legjobb megoldás.Neki semmi dolga tovább.Egy kollégámnak meg nincs túlórája, lett most - 20 órája. Próbálják helyettesítésekkel megoldani, de két hét alatt ez nem fog menni. Nem baj, mondták neki, majd szemet húnynak a mínuszok felett.És akkor jövök én, tőlem meg elvesznek 19 túlórát.Nekem van a suliban a legtöbb plusz órám, a magyar-ének/zenetagozaton/ nem egy láblógatós páros. Na erre varrjatok gombot, kedves fórumozók! Adjam a 19 órámat, vagy ne adjam?

DAVMAT # 2008.10.14. 20:26

Úgy emlékszem, hogy a közoktatási törvénynek (1993) valamelyik passzusában benne van, hogy a fenntartónak biztosítania kell azt az összeget, amely a hiányzó pedagógus helyettesítési díját fedezi. Ez már nem érvényes?

Lyonee # 2008.10.14. 17:20

Ezt sajnos a közoktatási tv. írja elő, a térítés módját pedig kormányrendelet. Ha nincs meg a 120 kredit, a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt megszüntetheti.
A továbbképzéseken való részvétel miatt a garantált illetménye nem csökken senkinek, még akkor sem, ha nincs meg a kéthavi időkeret óraszáma, de a túlórákat sajnos elnyeli. Főleg ebből adódik DAVMAT vesztesége.
Ha lehet, át kell rakni másik napra legalább az órák egy részét, vagy már lehetett volna úgy tervezni.

efi99 # 2008.10.14. 16:29

Lyonee
Azt mindjárt gondoltam. De itt nem az összegről, hanem az elvről van szó. Miért is kéne a munkavállalónak egy kötelező tanfolyamért fizetnie?? Nyilván nem 2 millát, de az 50 ezer Ft most sok vagy kevés? Ki dönti el? Mert szerintem, ami itt nullánál több, az már sok.

Lyonee # 2008.10.14. 14:49

efi99!
Ezek akkreditált tanfolyamok, a 7 évenkénti kötelező 120 órás pedagógus-továbbképzést szolgálják. Nem külföldi 2 millás tanfolyamok.
A szombatokkal viszont lehet kezdeni valamit. efi99, ebben biztos tudnál segíteni DAVMAT-nak.
DAVMAT!
A kollektív szerződésnek meg nézz utána, esetleg az SZMSZ-t is böngészd végig.

DAVMAT # 2008.10.13. 20:23

Köszi a választ! Nem lettem tőle boldogabb. Sajnos nem tudom, mit tartalmaz a kollektív szerződés.(egyáltalán van nekünk olyan?)Én is túlzásnak tartom, hogy egy számomra kötelező tanfolyamra a nettó fizetésem közel felét oda kellene adnom.És kézzel-lábbal tiltakoztam, mert nem akartam menni!

efi99 # 2008.10.13. 19:30

De azért az már mégis csak túlzás, hogy a munkavállaló finanszírozza ennek egy részét, úgy hogy számára a részvétel kötelező vagy - úgymond - kvázi-kötelező. És ha Ausztráliában lett volna egy 2 millióba kerülő tanfolyam, akkor annak is ötöde+utazási költség...?

Lyonee # 2008.10.13. 18:25

Ha az intézmény kollektív szerződése úgy rendelkezik, hogy a pedagógus-továbbképzésben, illetve ezen felül is a munkáltató által elrendelt más képzésben való részvétel miatt távol töltött idő munkavégzés alóli felmentésnek minősül,akkor a tanítási időkeret - a munkavégzés alóli felmentésnek számító - továbbképzések miatt kieső tanítási napokra tervezett órák számával csökkenthető.
Ha a kollektív szerződés ezt nem tartalmazza, akkor bizony a túlóráidat elviszi a továbbképzés, nem is kell ezt neked kérni. Ha viszont benne van, akkor kötelessége a munkáltatónak betartani.

A Kt. 1.sz. melléklet Harmadik rész II/6. pontjában meghatározottaktól - miszerint "A tanítási időkeretet az adott tanítási napra a pedagógus kötelező órájának terhére tervezett órák számának megfelelően csökkenteni kell minden olyan kieső tanítási nap után, amely az Mt. 151. §-ának (2) bekezdésében megjelölt távollét napjaira, a keresőképtelenség időtartamára esik. A nevelési-oktatási intézmény vezetője a fenntartó egyetértésével meghatározhatja azokat a távolléteket, amelyekkel a tanítási időkeretet csökkenteni lehet.."- nem lehet eltérni.
Az Mt. 151. § (2) bekezdése szerint távolléti díj nem illeti meg a munkavállalót sem a tanfolyami továbbképzésen, sem az iskolarendszerű képzésben való részvétel miatti kieső időre. A 151. § (2) bek. g) pontja értelmében azonban távolléti díj jár a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára. Az Mt. 13. §-ának (1) és (2) bekezdése a következő:
"13. § (1) A munkaviszonnyal összefüggő kérdéseket törvény, illetőleg törvényi felhatalmazás alapján egyéb jogszabály szabályozza.
(2) Kollektív szerződés a munkaviszonyra vonatkozó bármelyik kérdésről rendelkezhet, de - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - jogszabállyal ellentétes nem lehet."
(3) Kollektív szerződés, illetve a felek megállapodása e törvény harmadik részében meghatározott szabályoktól - ha e törvény másképp nem rendelkezik - eltérhet. Ennek feltétele, hogy a munkavállalóra kedvezőbb feltételt állapítson meg.

DAVMAT # 2008.10.13. 17:30

Egy ált. isk.-ban tanítok 1987 óta alsó- és felső tagozaton egyaránt. A hétéves kötelező továbbképzési tervemet teljesítettem. 2008 áprilisában enyhe munkáltatói nyomásra jelentkeztem a nem szakrendszerű képzéssel összefüggő 120 órás tanfolyamra.A jogszabály szerint nem kellett volna még mennem, hisz rendelkezem a jogszabályban előírt feltételekkel, azaz tanítottam 2004 szeptembere előtt öt évig alsó tagozaton.
A beiskolázási feltételek szerint a 120 ezer forintos tandíjból 24 ezer forintot + az utazási költséget nekem kellett fizetnem.A nyári pótszabadságból 5 napot elvontak tőlem, de a tanfolyam beleért a szorgalmi időbe, esetenként szombaton is mennem kellett.Ezt elfogadtam. Most arra akarnak kötelezni, hogy a túlóráim terhére kérjem a távolléti időmet.Ez nekem összesen kb. 50 ezer forintomba kerülne.Túl azon, hogy utólag kellene kérnem ezt, egyáltalán előírhat-e számomra ilyen feltételt a munkáltató, és ha igen, milyen jogforrásra hivatkozhat?