terhesség - felmondás?


Sherlock # 2015.02.27. 17:03

Borús hangulatban vagy Wers kedves?

wers # 2015.02.27. 16:22

Legkésőbb a közléskor jelezni kell.

Miért kell? Ha nem akarja? Persze akkor bukja a védettséget.

Lyonee # 2015.02.27. 14:29

"3 hónapos terhes kismama munkaviszonyát munkáltató közös megegyezéssel, azonnali hatállyal megszüntette."
Ha közös megegyezés volt, akkor nem a munkáltató szüntette meg a jogviszonyt, hanem az a két fél közös akaratával történt. Ez nem munkáltatói felmondás.

Sherlock # 2015.02.27. 12:07

Ezt elcseszte.

Ha azonnali hatállyal megszűnt, akkor nincs felmondási idő.

A terhesség tényét nem közölte előre. Úgy tudom, már nem kell.

Legkésőbb a közléskor jelezni kell.

Kismamának a munkáltató nem mondhat fel. Ez igaz a közös megegyezés esetére is?

Nem.

Mi történik a felmondási idővel? Ha nincs róla szó a megegyezésben, jár-e akkor is (és hozzá a munkabér)?

Nincs felmondási idő, a megállapodás szerinti napon szűnik meg a munkaviszony. Ha "azonnal", akkor azonnal, ha két hét múlva, akkor két hét múlva. Amíg nem szűnik meg, járni kell melózni - ha pedig megszűnt...

Levente49 # 2015.02.27. 11:55

Tisztelt Fórum!

Következő kérdésre szeretnék választ kapni.

3 hónapos terhes kismama munkaviszonyát munkáltató közös megegyezéssel, azonnali hatállyal megszüntette.

Felmondási idővel kapcsolatban nincs rendelkezés meghatározva a megegyezésben.

Kérdés:

A terhesség tényét nem közölte előre. Úgy tudom, már nem kell.

Kismamának a munkáltató nem mondhat fel. Ez igaz a közös megegyezés esetére is?

Mi történik a felmondási idővel? Ha nincs róla szó a megegyezésben, jár-e akkor is (és hozzá a munkabér)?

Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.27. 09:45

Nem az kérdés hogy aláírathat-e, hanem az, hogy aláírod-e.

Kérdező1 # 2015.02.27. 08:34

2015. január 1-jén járt le egy éves határozott idejű munkaszerződésem. A mai napig nem kaptam a munkáltatómtól módosított szerződést. Rendesen dolgozom január első munkanapjától szerződés nélkül. Aláírathat visszamenőleg 2015. január 2-től határozott idejű szerződést velem a munkáltató? Jogszerű? Vagy csak határozatlan idejűt kaphatok?
Köszönöm szíves válaszát!

Kérdező1 # 2015.02.26. 17:45

Tisztelt Cím!
2015. január 1-jén járt le egy éves határozott idejű munkaszerződésem. A mai napig nem kaptam a munkáltatómtól módosított szerződést. Január első munkanapjától szerződés nélkül dolgozom. Aláírathat visszamenőleg 2015. január 2-től határozott idejű szerződést velem a munkáltató? Jogszerű? Vagy csak határozatlan idejűt kaphatok?
Köszönöm szíves válaszát!

vaczkor... # 2015.02.26. 14:14

Mit tehetek, mire készüljek fel? Mi az, amibe semmiképp ne menjek bele?

Gondolom a kérdés költői…

Ha nem mond fel, úgy a munkáltató vagy megvárja amíg megszül és ekkortól évekig nem fogja látni önt, vagy rendkívüli, új nevén azonnali hatályú felmondással elküldi, ennek azonban szigorú szabályai vannak.

Ha nem akar elmenni, semmiképpen ne írjon alá közös megegyezéssel történő jogviszony megszüntetést tartalmazó okmányt.

anyuka02 # 2015.02.26. 13:17

Tisztelt Cím!

Határozatlan idejű szerződéssel április óta dolgozom egy cégnél. 2 hete bejelentettem terhességemet. A munkaadóm semmiképp nem szeretne tovább foglalkoztatni. (konkrétan látni sem bír) Tudom, hogy védettségem van, de tartok tőle, hogy ha nem mondok fel, keresnek valamilyen okot a felmondásra. Mit tehetek, mire készüljek fel? Mi az, amibe semmiképp ne menjek bele?
Előre is nagyon köszönöm segítségüket!

ObudaFan # 2015.02.20. 14:52

Itt valami nagyon nem stimmel. Határozatlan idejű munkaviszonyban voltál, most mégis havonta van valamilyen határozott idejű szerződésed hosszabbítgatva? MErt az úgy nagyon nem tűnik jogszerűnek.

istencsaszar # 2015.02.20. 10:23

Tisztelt Fórum!

2011-óta dolgozom egy vállalkozónál 2014 ókt.kiderült,hogy kisbabát várok amit én 2014 dec. közöltem a munkáltatómmal ő 2015 jan. közepén elküldött táppénzre és azóta egy hónapra adja csak a szerződésem azt is csak 2015 június 01-ig szeretné megírni, mert nem szeretne három év után szabadságot fizetni stb,én 2015 július 12-re vagyok kiírva és azt olvastam ,hogy szülés előtt van egy 42 napos lehetőség ha valakinek megszűnik a munkaviszonya szülés előtt ,hogy attól még jár neki minden egyéb ellátás pl: gyes.gyed,tgyás ha nincs meg ez a 42 nap szerződés vége és a szülés között akkor viszont csak a tgyás és a gyes jár egész végig ami 28.500.- jelenleg ez tényleg így van és ha igen ezt hol lehet megnézni és utána járni.

Beky # 2015.02.15. 16:34

Tisztel Hozzáértők!

Ha terhes vagyok és munkaidőben kell elmennem vizsgálatra, akkor a munkáltatónak azokat a mínusz órákat le kell majd dolgoznom?

A munkahelyemen azt mondták, a túlóráimból fogják levonni azokat az időszakokat amikor a reggeli vérvétel stb. miatt nem fogok beérni időben.

Ez tényleg így van?

Válaszukat előre is köszönöm.

Dia34 # 2015.02.06. 13:18

nem tudom mit csináljak. február 13-án jár le a próbaidőm ,hétfőn megyek dolgozni, anyum azt mondja már szóljak hétfőn amikor megyek mert nem tehetnek ki mivel 35.dik éves leszek és veszélyezetett terhes. na de a nődoki azt mondta inkább ne szóljak addig de ha akkor meg felmondanak akkor bukta van.nehéz ez nagyon. köszönöm a segítséget

Sherlock # 2015.02.05. 13:10

Értelek én. De a faxot a törvény expressis verbis minősíti írásbeli közlésnek - az emilt meg nem.

Melyik? A régi Ptké-ben volt benne, az újban nincs.

(Szerintem egyébként a jogalkotó az aláírt okirat faxon megküldött másolatára gondolt.)

Már korábban sem: BDT2001. 496: Az érvényességi feltételként megszabott írásbeli alak esetén további megszorító előírás hiányában nem szükséges a szerződést közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalni. Ha a jogszabály írásbeli alakot rendel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában, írásbeli alakban létrejött szerződésnek kell tekinteni a levélváltást, a táviratváltást, és a géptávírón történt üzenetváltás útján létrejött megegyezést. A távirat és géptávíró esetében a címzetthez megérkező okirat értelemszerűen aláírást nem tartalmaz, hiszen a táviratot telefonon, míg a géptáviratot elektronikus úton továbbítják a címzetthez. Ezekhez hasonló az az eset, amikor számítógép felhasználásával és erre szolgáló program (szoftver) alkalmazásával készített szöveget elektronikus közvetítő segítségével (telefax) közvetlenül küldenek meg a címzetthez, így az okirat materalizált formában (írásban) csak a címzettnél jelenik meg. Az így keletkezett okirat híven tükrözi készítőjének gondolatait, de névaláírását nem tartalmazza.

Ahogyan te meg én könnyedén meg tudjuk változtatni egy aláíratlan doc-fájl szövegét, ugyanúgy tudja egy informatikailag képzett személy megváltoztatni az emil szövegét, egyéb adatait. Ujjgyakorlat.

A törvény azt mondja, hogy alkalmas, nem azt hogy megmásíthatatlan.

Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására.

Ahogy a fax sem, lsd. lejjebb. (Csak a telszám derül ki)

Garfield79 # 2015.02.03. 17:28

KBS, köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 15:47

Garfield79, az azonnali hatályú felmondás nem tilos akkor se, ha terhes az a munkavállaló. Csak erős indok kell hozzá.

ObudaFan # 2015.02.03. 13:25

„Miért nem felel meg?”

Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására.

Garfield79 # 2015.02.03. 13:25

Tisztelt Hozzáértők!

Mint munkáltató tudom hogy terhesség alatt a munkavállaló védelem alatt áll, felmondani neki nem lehet.
Mi van abban az esetben, ha a munkavállaló ezt kihasználva pl. engedély nélkül távozik munkaidő vége előtt, vagy nem jön be dolgozni amit előző nap fél órával a munkaidő vége előtt jelent be, ha nem végzi munkáját megfelelően?
A lényeg: attól hogy védelem alatt áll gyakorlatilag azt csinál amit akar? Ha nem akar nem jön be, ha akar igen, de hamarabb távozik, nem végzi el a munkáját, nem hajlandó a jelenléti ívet sem aláírni...? Én mint munkáltató nem vagyok védve? Élhetek-e ilyen esetben rendkívüli felmondással? Nem veszélyeztetett terhes, ráadásul adminisztratív munkát végez, semmi fizikai munka nincs rábízva, nincs is a munkaköri leírásában, azt leszámítva hogy a szemétkosárból dobja ki a szemetet, de gondolom ezt otthon is megcsinálja...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 11:48

Értelek én. De a faxot a törvény expressis verbis minősíti írásbeli közlésnek - az emilt meg nem. (Szerintem egyébként a jogalkotó az aláírt okirat faxon megküldött másolatára gondolt.)

Ahogyan te meg én könnyedén meg tudjuk változtatni egy aláíratlan doc-fájl szövegét, ugyanúgy tudja egy informatikailag képzett személy megváltoztatni az emil szövegét, egyéb adatait. Ujjgyakorlat.

Sherlock # 2015.02.03. 07:54

Hogy mire akarok kilyukadni: a faxból is csak a telefonszám derül ki, nem az hogy ki(!) küldte . Az info változatlan visszaidézésére pedig alkalmas a sima mail is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 05:56

Miért nem felel meg?
Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására? Vagy az információ változatlan visszaidézésére?

Egyjogász # 2015.02.02. 23:37

A fórummotor monnyon le!!:)

Egyjogász # 2015.02.02. 23:36

"Ha a közös megegyezést aláírom ,akkor már nem lesz terhességi védelmem?"

Közös megegyezéssel a terhesség alatt is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

A védelem a munkáltatói felmondás esetére vonatkozik, de az nem közös megegyezés.

(Közös megegyezés esetén mindkét fél akarja a munkaviszony megszüntetését, munkáltatói felmondás esetén csak a munkáltató - úgyhogy olyan nincs, hogy "közös megegyezéssel felmondani".)

Egyjogász # 2015.02.02. 23:33

"Ha a közös megegyezést aláírom ,akkor már nem lesz terhességi védelmem?"

Közös megegyezéssel a terhesség alatt is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

A védelem a munkáltatói felmondás esetére vonatkozik, de az nem közös megegyezés.

(Közös megyegzés esetén mindkét fél akarja a munkaviszony megszüntetését munkáltatói felmondás esetén csak a munkáltató - úgyhogy olyan nincs, hogy "közös megegyezéssel felmondani".)