Tanulmányi szerződés ismét


Sonja # 2004.09.22. 14:43

Kedves Rexor,

Mindenesetre köszi a tájékoztatást. :)

Üdv,
Sonja

Rexor # 2004.09.22. 13:47

A tájékozottság sohasem árt, és mindig az apróbetűs részben van a lényeg, ahogy mondani szokták. :) De tanulmányi szerződésből tényleg rengeteg fajta létezik, sokszor kötnek ilyet jogszabályellenesen (pl. a munkakör ellátáshoz szükséges az adott iskola, mégis tanulmányi szerződést kötnek), de fő szabály szerint a két fél akaratnyilatkozata a döntő mint minden szerződésnél.

Sonja # 2004.09.22. 13:41

Szóval ez akkor egyéni szájíztől függ, h kinek, mi éri meg. Nyilván vannak mindkét oldalról elvárások és kötelezettségek és józan ésszel az ember nagyjából el tudja dönteni, h neki mi a megfelelő vagy mi nem, csak azért szerettem volna tájékozódni, h ha előáll egy addig fel nem vetődött kérdés, szitu, akkor az ember fia tudjon határozottan és naprakészen reagálni. Én is voltam már olyan helyzetben, h felajánlottak valamit, amiről azt hittem ott és akkor, h ez baromi jó lesz (mert nem volt korábbi tapasztalatom és minden plusznak örül az ember) aztán később rájöttem, h jobban is járhattam volna, ha kicsit tájékozottabb vagyok. :)

Rexor # 2004.09.22. 13:32

A béremelés, egyéb juttatások kérdése pedig végképp nem függ a szerződéstől, ez a teljesítmény alapján jár vagy nem jár.

Rexor # 2004.09.22. 13:30

Bár bevallom nem vagyok nagy munkajogász csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani Veled. A Mt. 115. paragrafusa szerint 4 nap szabadság jár vizsgánként a vizsga napját is beleszámítva. Ez az ami a törvény erejénél fogva kötelező.

A többi kérdésedre válaszolva legjobb tudomásom szerint konzultációs napok miatti hiányzás miatt nem kötelezhető túlórára a munkavállaló. Amikor én voltam hasonló szituban, úgy működött, hogyha a munkaadó fizette a tandíjat, akkor annyi idő volt a plusz idő, mint a suli időtartama, ha nem akkor fele annyi. Utazás, szállásköltség, és egyéb plusz dolgok szerintem már a felek megállapodásától függ.

Sonja # 2004.09.22. 13:24

Ja, igen!
És, hogy a tanulás ideje alatt ugyanúgy részesül-e éves béremelésben, egyéb juttatásokban a munkavállaló?

Köszönöm

Sonja # 2004.09.22. 13:18

Kedves Rexor,

Köszönöm a hozzászólásodat. Az a helyzet, h nem rólam van szó, de az illető magánvállalkozásba szeretne kezdeni az iskola elvégzését követően valamennyivel, még nem tudni, mikor, ez a körülményektől függ majd. Jelenleg jó a munkahelye, de a dolgok változ(hat)nak. :) Szóval egy általános példa érdekelne, h reális legyen a szerződés. És azzal sem nagyon vagyok tisztában, h mik lehetnek a munkáltató kötelezettségei, amelyek elvárhatók és mik a munkavállalóéi. Ja! A képzést nem a munkáltató forszírozta, hanem a munkavállaló, a munkáltató sztem már eddig is rendi volt, h támogatja, persze gondolom megkéri majd az árát! :)

Hallottam olyan verziót, h a munkáltató fizeti a tandíjat, szabadidőt biztosít a konzultációk idejére (ez havi 2 nap), de nem tudom,

  1. mihez járulhat még hozzá (hogy mit nem pofátlanság megemlíteni) és ezért mit kérhet cserébe?
  2. Mennyi szabadság jár vizsgák idejére (felkészülés és vizsga napja),
  3. az utazás ill. szállás költségeit el lehet-e kérni,
  4. és ezekkel arányosan mennyi időt célszerű aláírni a suli utánra,
  5. kötelezhet-e túlórára a konzultációs napok miatti hiányzás miatt, és ilyenek?
Rexor # 2004.09.22. 12:36

Legjobb tudomásom szerint igen változóak a feltételek, általában annyi plusz évet kell "lehúzni" a munkaadónál, ameddig az iskola tart ha fizetik a sulit és a szabadságot. Azt hogy mit érdemes aláírni, azt Neked kell eldöntened, ha nem akarsz utána váltani, vagy tetszika munkahelyed, akkor célszerű elfogadni.

Sonja # 2004.09.22. 12:34

Az én kérdésem a következő volna:

Milyen feltételekkel érdemes tanulmányi szerződést kötni általános 4 éves egyetemi képzés esetében? Gondolok itt a diploma után ezen munkahelyen eltöltendő időre, támogatás összegére (tandíj teljes munkáltató általi fizetése v. részleges), esetleges túlórára a konzultációs napokon történő távollét miatt, STB.

Útmutatóként kérnék tájékoztatást, hogy általában milyen feltételekkel kötik az ilyen szerződéseket, hogy mit érdemes/jogos aláírni.

Köszönettel,
Sonja

szebe # 2004.09.10. 12:45

A kérdést a szerződés tartalma szerint kell megnézni. Ha az abszolutóriumot v. tanulmányi követelmények teljesítését írtátok a teljesítésnek akkor minden ok., ha a diploma megszerzését akkor már nem, mert a diplomád a nyelvvizsgabizonyítvány benyújtását követően lesz kiadva, illetve dátumozva. Erre méltányos megoldás lehet, ha szerződésmódosítással kitolátok a diploma megszerzésének idejét.

orcsa # 2004.09.10. 10:24

A kérdésem a következő lenne:

Szerződésszegésnek számít-e, ha a tanulmányi szerződében meghatározott tanulmányokat az adott időre elvégezetem, mindenből sikeresen levizsgáztam, letettem az államvizsgát, a képesítésemről a főiskola kiadta az igazolást, "csak" a diplomát nem kapom még kézhez a nyelvvizsga hiánya miatt?

tana # 2004.08.15. 06:39

Köszi szépen derill a gyors választ.

derill # 2004.08.15. 03:24

Beleszámit. De Te irtad meg a választ a kérdésedre. Ha ugy szól a szerződés, hogy a végzéstől egy év, és végeztél, erről papirod van, akkor attól számit.
ha ugy szól, hogy a diploma megszerzésétől, akkor attól, és az nyelvvizsga után lesz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

tana # 2004.08.14. 20:02

Szerbusztok!
Tanulmányi szerződéssel rendelkezem, amely tartalmazza, hogy a végzést követő 1 évig még fenn kell tartanom a munkaviszonyomat. Az iskolában sikeres záróvizsgát tettem, viszont a diploma kézhezvételéhez szükséges nyelvvizsgát még nem szereztem meg, így a végzésről csak egy papírral rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy a letöltendő 1 év a záróvizsga letételétől, v a diploma megszerzésétől számít? A másik kérdésem pedig az, hogy a táppénz ideje bele számít e ebbe az időtartamba?
Előre is köszi a segítséget!

K.V.B. # 2004.08.03. 10:32

Polett! Nem tudom, milyen viszonyban vagy a munkáltatóval, de érdemes próbálkozni, ha nem kutya-macska módi a dolog: nálunk egyik kollégának - egy fiatalembernek - elengedték a tartozásának egy részét, a többire pedig 6 havi részletfizetési lehetőséget kapott, mivel személyes okok miatt mondott fel, a kollégája (a "felmondási ok") köztudottan fiatalgyűlölő volt, szinte lehetetlen volt vele együttműködni, és a vállalat a fiatalember addigi munkájával meg volt elégedve. Persze nálunk sem gyakori az ilyen "méltányossági döntés"... Érdemes a korábbi jó munkavégzésedre hivatkozni, meg mindenfélére, ami jó színben tüntet fel. Remélem, sikerül, legalább a részletfizetésben való közös megállapodás!

the big cat # 2004.08.03. 09:53

Eltekintve hung esetétől, ahol avlószínűelg a tanulmányi szerződés semmis, persze kérhetsz részletfizetést, de zet a munkáltató nem köteles megadni, vagy feltételekhez, pl. kamathoz kötheti.

A visszafizetés a szerződésszegés időpontjától azonnal esedékes, teljes összegben.

polett # 2004.08.03. 09:38

Sziasztok.

Hung-nak volt egy kérdése még májusban, amire sajnos nem látok választ. A kérdés, hogy a munkáltató kötelezhet-e arra, hogy egyösszegben fizessem vissza a részemre kifizetett tandíjat, vagy én rendelkezhetem-e arról, hogy bizonyos részletekben, bizonyos időtartamig fogom törleszteni. Milyen hosszú lehet a visszafizetés időtartama?

Köszönöm előre is a gyors választ.

Karika # 2004.06.22. 19:37

Ha az áthelyezésnek általad kért időpontja, és kérelem benyújtásának időpontja között kevesebb mint két hónap van, az áthelyezéshez nem köteles hozzájárulni a munkáltató. Ekkor jöhet a közös megegyezés, vagy a lemondás. Ha csak lemondással engednek el, bizony a két hónap lemondási idő ledolgozásához ragaszkodhat a munkáltató. Próbálj megegyezni a főnököddel.

rózsabors # 2004.06.22. 18:56

Köszönöm a gyors választ!

Az még mindig nyitva maradt, hogy ragaszkodhat-e a régi munkáltatóm a felmondási időhöz? (Az új munkáltatóhoz való belépésemet ez megakadályozná!)

Karika # 2004.06.22. 06:16

Az áthelyezésednek az nem akadálya, hogy tanulmányi szerződésből fakadó kötelezettséged van. Az a tanulmányi szerződéstől független, három oldalú megállapodás. Azonban azt az összget, amit eddig rád költött a munkáltatód - ha az kéri - valakinek ki kell fizetni. Vagy neked, vagy az új munkáltatónak. Természetesen a munkáltatód mondhatja azt, hogy addig nem egyez bele az áthelyezésbe, amíg a tanulmányi költségek kérdésében nincs megállapodás. Így nézve már van összefüggés az áthelyezés és a tanulmányi költségek között.

rózsabors # 2004.06.21. 21:01

Közszolgálati jogviszonyban, ha áthelyezéssel mennék át egy másik köztisztviselői állásba, akkor az új munkáltatónak automatikusan meg kell-e térítenie a régi munkáltatóm részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett költségeket? Lehet-e olyan áthelyezés is, hogy az új munkáltató részben vállalja át a költségeket? Áthelyezésnél is ragaszkodhat a régi munkáltató a 2 hónap felmondási időhöz?

Ha az új munkáltató a tanulmányi szerződés alapján eddig kifizetett költségeket nem vállalná át egyáltalán, akkor nem mehetnék át "kikérővel" (áthelyezéssel), csak lemondással + felmondási idővel + a pénz visszafizetésével?

Karika # 2004.05.18. 07:10

Nézd meg, hogy a közalkalmazotti kinevezésedben mi szerepel. Az tartalmazza a képesítéssel kapcsolatos meglévő állapotot, és az esetleges kötelezést is.

hung # 2004.05.18. 06:55

Hogyan lehet azt kideríteni, hogy történt-e kötelezés a továbbképzésre? Ha a jelenlegi képesítésem nem megfelelő (közalkalmazott, és nem a megfelelő szakos, Kjt. 17§), és emiatt küldtek továbbképzésre (hogy egyáltalán alkalmazni tudjanak a törvény szerint), akkor az kötelezés-e?

hung # 2004.05.17. 09:32

A szerződésben szó szerint ez szerepel: "A munkavállaló ..... beiratkozik......"
Tehát írásbeli kötelezés nincs, de a munkahelyi felvétel kitétele volt, hogy "iratkozzak csak be, mert csak így tud alkalmazni".
Még megnézem a munkaszerződést is, abban van-e képesítésről valami, mert ha igen, akkor az kötelezés, ergo a tan. szerződés nem jogszerű.
Ez bonyolódik azzal, hogy hamarosan (ha nem szerzem meg a képesítést) törvényesen nem fog tudni alkalmazni, tehát akár megyek, akár nem, kénytelen lesz felmondani, viszont a tan. szerződést így semmiképpen nem lehet teljesíteni. Az a helyzet, hogy én mindenképp rosszul járok, hiszen utóbbi esetben is az én hibámból nincs szakképesítés, tehát pénz vissza...

Karika # 2004.05.17. 09:11

Amennyiben írásban köteleztek a képesítés megszerzésére, tanulmányi szerződést nem lehetett volna kötni. Minden költséget a munkáltatónak kellett volna állni.