Tanulmányi szerződés ismét


Pumalány # 2004.04.28. 14:57

Szasztok! Még soha nem kértem segítséget ilyen formában, remélem mégis, hogy sikerrel járok, mert fontos lenne! Ha 30 napos a felmondási időm a munkahelyemen, és én bontom fel a szerződéseimet, akkor a tanulmányi szerződésben foglalt nem teljesített kötelezettségeim visszafizetésének kezdete mikortól számít? A felmondási idő kezdetén, vagy az utolsó napján? Fontos! Előre is köszi a segítséget! Kicsit kétségbe estem!

Császár Gábor # 2004.04.28. 16:11

A munkaviszony megszünésétől kezdődően követelheti a munkáltató a tanulmányi szerződésből eredő kárát, tehát a felmondási idő lejáratakor.
Azonban számos tényezőt még ez előtt is figyelembe kell venni:

1. Nincs lehetősége a munkavállalónak a rendes felmondás benyújtására, ha a munkáltatóval kötött tanulmányi szerződésben meghatározott idő még nem telt el, ekkor csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással [, illetőleg próbaidő kikötése esetén annak időtartama alatt azonnali hatállyal szüntethető meg a munkaviszony.
A felmondási időre tekintettel:
A munkáltató nem köteles a felmondási időtől eltekinteni, vagy azt lerövidíteni, illetve a felmondási idő alatti munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni a munkavállalót. Ha a munkáltató ragaszkodik a felmondási időhöz, a munkavállaló a foglalkoztatási jogviszonyát annál korábbi időpontban csak rendkívüli felmondással vagy jogellenesen szüntetheti meg. Amennyiben a munkáltató tudomásul veszi a munkajogviszonynak a felmondási idő lejártánál korábbi időpontban történő megszüntetését, ez gyakorlatilag a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűnését eredményezi.
Tanulmányi szerződés megszegésének következményei
Ha a munkáltató a támogatást nem biztosítja, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a másik fél mentesül a szerződésből folyó kötelezettségei alól, és a szerződésszegésből eredő esetleges igényeit is érvényesítheti.
Azaz nem kell letölteni a munkaviszonyban töltendő kikötött időtartamot és kárigényt is lehet érvényesíteni a munkáltatóval szemben.

Amennyiben a támogatásban részesülő munkavállaló

  • tanulmányait nem kielégítő eredménnyel folytatja (pl. megbukik, vagy kimarad az oktatásból),
  • nem lép a szerződés szerinti időben a munkáltatónál munkába, (pl. ha gyes alatti képzést támogatott a munkáltató), illetőleg
  • a meghatározott időtartamot nem tölti le, (pl. előbb megszünteti a munkaviszonyát), vagy
  • egyéb lényeges szerződésszegést követ el, (pl. okot ad a rendkívüli felmondásra)

a munkáltató követelheti tőle az addig nyújtott támogatásának megfelelő összeg megtérítését.
Amennyiben a támogatásban részesült személy a meghatározott időtartamnak csak egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége ezzel arányos.

A tanulmányi szerződéssel kapcsolatos vita munkaügyi vitaként bírálható el, elsősorban a felek közötti egyeztetéssel, másodsorban a munkaügyi bíróság előtti eljárásban.

Tisztelettel!!!


Várom válaszaitokat...

the big cat # 2004.04.29. 04:55

Gábor,

"Nincs lehetősége a munkavállalónak a rendes felmondás benyújtására, ha a munkáltatóval kötött tanulmányi szerződésben meghatározott idő még nem telt el, ekkor csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással [, illetőleg próbaidő kikötése esetén annak időtartama alatt azonnali hatállyal szüntethető meg a munkaviszony.
"

EZ NEM IGAZ, nem tudom honnan vetted, de a magyar jog erről mást mond. A rendes felmondás joga nem korlátozható, minden ilyen korlátozás határozott idejű munkaszerződés megekerülésének minősül. "89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet." Ez azt jelenti, hogy tanulmányi szerződéssel sem lehet eltérni tőle, főleg mivel tanulmányi szerződésben nem rendezhető a munakviszonyra vonatkozó kérdés, az minden esetben a munkaszerződésre tartozik.

Ettől eltérő kérdés, hogy még folyamatban lévő tanulmányi szerződés esetében a rendes felmondás egyúttal a tanulmányi szerződés megeszegésének is minősül, és az Mt-ben és a szerződésben írt jogkövetkezményekkel jár, de semmiféle felmondási tilalom nem létezik a törvény erejénél fogva.

Pumalány, a felmondási idő utolsó napja számít a visszafizetés arányosításánál.

Császár Gábor # 2004.04.29. 09:35

Mivel a tan. szerz,-től kezdődően ez határozott idejű munkaszerződésnek minősül- tulajdonképpen így lehet a szakképzett munkaerőt megtartani, vagy tovább képezni a cégen belül - a határozott idejű munkaszerződés pedig rendes felbontással nem felbontható. Tudtommal.
Ahogy én látom ez az egész jogintézmény lényege...


Várom válaszaitokat...

the big cat # 2004.04.29. 10:27

Ne haragudj, de ez ostobaság. Nem minősül határozott idejű szerződésnek, ez meg honnan vetted?

Munkaszerződést tanulmányi szerződéssel nem lehet módosítani, azt csak munkaszerződésmódosítással lehet módosítani. Ezt épp belefoglalhatják a tanulmányi szerződésbe is, de akkor azt kifejezetten bele kell írni. Az Mt. kifejezetten előírja, hogy ezt explicite kell rendezni a munkaszerződésben, tehát implicit módosításrtól szó se lehet. Egyébként pedig a kommentár és a bírósági gyakorlat szerint is két teljesen külön jogviszonyról van szó.

the big cat # 2004.04.29. 10:32

Feltéve, de meg nem engedve, hogy igaz amit amit állítasz, ez ez egyoldalúan határozott idejű szerződéssé válna, ami csak a munkavállalót kötné röghöz, ami ugye azért már nem divat, amióta eltörölték a jobbágyságot Magyarországon.

Neked egyébként a munkajog szakterületed?

Császár Gábor # 2004.04.29. 10:46

Tisztelt Big Cat!

Természetessen mindent fel lehet mondani, és ahogy írtad a tanulmányi szerződés nem minősül munkaszerződésnek, hiszen külön életet él mindkettő, és valóban a munkaszerződést csak munkaszerződéssel lehet módosítani. A valóságban igen kusza dolgok tudnak kijönni ezen dolgokból, uh. a bírósági döntések sem lehet egyformák.A jogtárban tallózva találtam ezt a magyarázatot amit a freemailes címedre küldtem el. Én is furcsának találtam, de a teljesség igénye miatt ezt is beleírtam. Ostobaságnak én nem nevezném max. nem teljes értékű válasznak.

Tisztelettel!!!


Várom válaszaitokat...

Pumalány # 2004.04.29. 10:55

Akkor, hogy nekem is világos legyen. Ahogy én olvasom, természetesen minden szerződés felbontható, akár egyoldalúan is, munkaszerződés is, természetesen a megfelelő jogkövetkezményekkel. Kiléphetek a munkahelyemről, és természetesen részarányosan meg kell fizetnem a tanulmányi szerződésemben foglalt összeget. Ha mindezt teljesítem egyéb joghátrányaim származhatnak-e az ügyből, vagy mehetek, további kötöttségek nélkül?

the big cat # 2004.04.29. 12:59

A munkaszerződés rendes felmondása teljesen jogszerű. Azonban ezzel a felmondással lehetetlenné válik a tanulmányi szerződésben rögzített kötelezettséged teljesítése, méghozzá a te szándékos magatartásodból kifolyólag, ezért te azt a szerződést megszeged, és ezért a szerződésben és a törvényben írt szankcióval, azaz az időarányos visszafizetéssel felelsz. Ennyi.

Gábor, attól, hogy a jogtárban szerepel, még ostobaság, hiszen nyilvánvalóan ellentmond a hatályos jognak. A bírói ítéletek között is rengeteg a jogsértő, ha a bírók képtelenek normálisan ítélkezni, miért gondolod, hogy a jogtár szerkesztői képesek kiválogatni a megfelelő ítélateket. Bízni kell a saját tudásodban, és jogi értékelésedben, nem kell mindent elhinni, ami a jogtárban van.

Pumalány # 2004.05.03. 15:48

Kedves the big cat! Így látatlanban is köszönök minden segítséget! Sokat jelentett! További jó munkát mindenkinek!

Koti # 2004.05.04. 17:55

Üdvözletem Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni egy nem mindennapi esetben. Röviden az eset lényege a következő: közalkalmazott vagyok, az egészségügyben dolgozom. Júniusban államvizsgázom, másoddiplomázom. A tanulmányaimnak a költségét a munkahelyem álta, de tanulmányi szerződést nem írtunk, illetve halogatva van. Most kaptam egy jó állásajánlatot, amit nem szeretnék elpuskázni. A kérdés az, hogyan lehetne kiküszöbölni, hogy ne kelljen visszafizetni a tandíjat, egyáltalán meg lehet-e ezt oldani???
Mit tehetek akkor, ha nem tudunk a közös megegyezésben megállapodni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv!

the big cat # 2004.05.04. 19:03

Ha nincs tanulmányi szerződés, akkor nincs mit visszafizetni. És a munkáltató a saját mulasztására nem hivatkozhat avégett, hogy a pénzt visszaszerezze.

Koti # 2004.05.05. 05:00

Ez eddig rendben is van, de hogyan tudok eljönni, ha a munkáltató nem megy bele a közös megegyezésbe?

Zoltán György # 2004.05.05. 05:42

Ha jobb álláslehetőséged van, felmondasz!

the big cat # 2004.05.05. 07:10

Pontosan.

Indoklás nélkül.

Karika # 2004.05.05. 08:05

Biztos, hogy minden papir nélkül fizették a képzésed költségeit? Ez a közalkalmazotti munkáltatóknál igen meglepő.

Koti # 2004.05.09. 12:55

Nagyon jó a viszonyom a főnökkel, a bizalomra épít. Írásos nyoma csak a tandíj átutalásának lehet, de nem hiszem, hogy névre szólóan.

Köszi a segítséget!

the big cat # 2004.05.09. 15:12

ha nincs szerződés, nincs kötelezettség.

hung # 2004.05.17. 08:15

Üdv. Röviden: Tan. szerződésem van (volt?) 3 évig, azaz optimálisan ez alatt kellett volna végeznem. Nem történt meg, amit munkáltató tudomásul vett, és (ahogy a szerződésben rögzítve van) nem hosszabbította meg a támogatást (tovább már önerőből kell folytatnom). Ez eddig korrekt. Most viszont eljönnék.
Kérdéseim:
1. Fennáll-e még a tan. szerződés, ha az előírt határidő már lejárt, de a szerződést írásban nem szüntettük meg?
2. Ha most felmondok, 'a képesítés megszerzésétől számított 3 év' időből még nem telt le semmi, lévén a képesítés még nincs meg. Ebben az esetben a támogatás 100%-a visszajár?
3. Lehet-e részletfizetési kérésem a munkáltató felé, vagy egy összegben kell rendeznem mindent?
4. A szép a dologban, hogy egyébként is alkalmazásban állok, tehát a tanulmányok idején is munkaviszonyban, és a képesítés megszerzésére a munkáltató kötelezett, mondván csak akkor alkalmaz, ha beiratkozom, és megszerzem. Tudtommal azonban ilyen esetre tan. szerződés nem is köthető. Ha ezek alapján érvénytelen a szerződés, de már jókora összeget kifizetett, azzal most mi lesz? Vissza kellene fizetnem?

Köszönettel és tisztelettel.

Karika # 2004.05.17. 09:11

Amennyiben írásban köteleztek a képesítés megszerzésére, tanulmányi szerződést nem lehetett volna kötni. Minden költséget a munkáltatónak kellett volna állni.

hung # 2004.05.17. 09:32

A szerződésben szó szerint ez szerepel: "A munkavállaló ..... beiratkozik......"
Tehát írásbeli kötelezés nincs, de a munkahelyi felvétel kitétele volt, hogy "iratkozzak csak be, mert csak így tud alkalmazni".
Még megnézem a munkaszerződést is, abban van-e képesítésről valami, mert ha igen, akkor az kötelezés, ergo a tan. szerződés nem jogszerű.
Ez bonyolódik azzal, hogy hamarosan (ha nem szerzem meg a képesítést) törvényesen nem fog tudni alkalmazni, tehát akár megyek, akár nem, kénytelen lesz felmondani, viszont a tan. szerződést így semmiképpen nem lehet teljesíteni. Az a helyzet, hogy én mindenképp rosszul járok, hiszen utóbbi esetben is az én hibámból nincs szakképesítés, tehát pénz vissza...

hung # 2004.05.18. 06:55

Hogyan lehet azt kideríteni, hogy történt-e kötelezés a továbbképzésre? Ha a jelenlegi képesítésem nem megfelelő (közalkalmazott, és nem a megfelelő szakos, Kjt. 17§), és emiatt küldtek továbbképzésre (hogy egyáltalán alkalmazni tudjanak a törvény szerint), akkor az kötelezés-e?

Karika # 2004.05.18. 07:10

Nézd meg, hogy a közalkalmazotti kinevezésedben mi szerepel. Az tartalmazza a képesítéssel kapcsolatos meglévő állapotot, és az esetleges kötelezést is.

rózsabors # 2004.06.21. 21:01

Közszolgálati jogviszonyban, ha áthelyezéssel mennék át egy másik köztisztviselői állásba, akkor az új munkáltatónak automatikusan meg kell-e térítenie a régi munkáltatóm részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett költségeket? Lehet-e olyan áthelyezés is, hogy az új munkáltató részben vállalja át a költségeket? Áthelyezésnél is ragaszkodhat a régi munkáltató a 2 hónap felmondási időhöz?

Ha az új munkáltató a tanulmányi szerződés alapján eddig kifizetett költségeket nem vállalná át egyáltalán, akkor nem mehetnék át "kikérővel" (áthelyezéssel), csak lemondással + felmondási idővel + a pénz visszafizetésével?

Karika # 2004.06.22. 06:16

Az áthelyezésednek az nem akadálya, hogy tanulmányi szerződésből fakadó kötelezettséged van. Az a tanulmányi szerződéstől független, három oldalú megállapodás. Azonban azt az összget, amit eddig rád költött a munkáltatód - ha az kéri - valakinek ki kell fizetni. Vagy neked, vagy az új munkáltatónak. Természetesen a munkáltatód mondhatja azt, hogy addig nem egyez bele az áthelyezésbe, amíg a tanulmányi költségek kérdésében nincs megállapodás. Így nézve már van összefüggés az áthelyezés és a tanulmányi költségek között.