Rendes felmondás


tmsnmeth80 # 2013.03.14. 13:14

Sziasztok!

Próbaidős munkavállaló vagyok egy Kft-nél és most szeretném beadni a felmondásomat. Ennek megfelelően a jogviszony megszüntethető közös megegyezéssel, felmondással, azonnali hatályú felmondással. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatályú felmondással megszüntetheti. Én rendes felmondással szeretnék felmondani, viszont félek, hogy a 30 napos felmondási időt le akarják dolgoztatni velem. Nem szeretném ledolgozni a 30 napos felmondási időt. A kérdésem az lenne, hogy ha beadom a rendes felmondásomat és a munkáltató azt mondja, hogy le kell dolgoznom a 30 napos felmondási időt, ekkor beadhatok – e, egy azonnali hatályú felmondást? Érvényes lesz az azonnali hatályú felmondásom?

neked annyi # 2013.03.14. 12:34

Annyit elfelejtettem megírni az előbb, hogy a munkáltató nem biztosította számomra a munkavégzéshez szükséges eszközöket sem (pl. nyugtatömb, ajánlatok)

Szóval hogyan tovább?

neked annyi # 2013.03.14. 12:31

Tisztelt Szakértő!

Kifejtené bővebben hozzászólását?!

Én hiába dolgoznék, ha a munkáltató által felajánlott munkakört nem fogadom el, mivel mind anyagilag mind erkölcsileg hátrányosan érintene.

Ilyen esetben nem a munkáltatónak kellene megszüntetnie a munkaviszonyom rendes felmondással?!

Érdeklődve várom bővebb válaszát! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.14. 11:52

Várni? Nem kellene inkább dolgoznod?

neked annyi # 2013.03.13. 13:57

Tisztelt Szakértők!

Amíg GYED-en voltam itthon megszüntette munkaköröm a munkáltató. Felajánlott másik munkát sokkal alacsonyabb bérért , amit nem fogadtam el.
Most márc. 8-án lejárt a felmondási védelem. Kérdeztem a munkáltatót, hogy hogyan tovább.
Ő elém rakott egy szerződés módosítást, amelyben az általam már előzőleg elutasított munkakör szerepelt. Naná, hogy nem írtam alá.Aztán jött a közös megegyezéssel, amit szintén nem fogadtam el. Annyiban maradtunk, hogy a munkáltató részéről történik a felmondás és kifizetik a felmondási időt, a végkielégítést, és a még idei évre vonatkozó szabadságaim.De azóta semmi hír.
Ilyenkor mi a teendőm? Meddig várjak míg elkészítik a papírjaim?

Válaszukat köszönöm!

dudika18 # 2013.02.14. 11:18

Üdvözlöm!

Meg szeretném kérdezni hogy táppénz allat milyen felmondással tudnak el küldeni? meg hogy lombik kezelés miaat el küldhetnek e?
Köszönöm

illa # 2012.12.19. 16:03

Tisztelt Szakértők!

Múlt héten kaptam kézhez a felmondásomat, visszadátumozva 10 nappal korábbra, vagyis ennyivel előbb elkezdték a felmondási időt, ráadásul egy olyan napon, amely a keresőképtelen állományom utolsó napja volt.(Én az aláírásnál a kézhezvétel dátumát jelöltem meg, bár rá akartak beszélni a korábbi időpontra.)
Közalkalmazottként, pedagógusként dolgozom, a felmentés indoka: létszámcsökkentés, a munkaköröm megszűnt. (További "érdekessége" a dolognak, hogy felmondási korlátozás alatt állok, mivel egyedül nevelem két kiskorú gyermekemet. A velem azonos munkakört betöltő kollégák viszont nem állnak sem felmondási védelem, sem korlátozás alatt.)
A kérdésem: Érdemes-e Munkaügyi Bírósághoz fordulnom, vagy jobb, ha beletörődöm ebbe a helyzetbe. Táppénz alatt ugyan az új Mt. alapján fel lehet már mondani, nem tudom, a Kjt. szerint esetleg megmaradt -e még a felmondási tilalom. A korlátozás még, ha minden igaz, érvényben van.
Segítségeteket köszönöm!

noanoa # 2012.04.05. 11:16

Köszönöm!

pazs # 2012.04.05. 10:57

A keresőképtelenség miatti táppénz a munkáltatói rendes felmondás ellen véd, az alatt nem lehet kézbesíteni, kivéve ha a keresőképtelenség még nem állt fenn a csoportos létszámleépítés bejelentésekor. (Vagyis ha táppénzen vagy, a munkáltató rendes felmondással nem élhet, ha viszont bejelentik a csoportos létszámleépítést, az ellen nem véd, ha a bejelentés után táppénzre mész, csak ha már a bejelentéskor is táppénzen voltál.)

noanoa # 2012.04.05. 10:37

Bocsánat, nincs időm visszaolvasni.
Kaphatnék egy gyors választ, hogy táppénz alatt a mai szabályok szerint felmondhatnak-e? Csoportos, illetve nem csoportos felmondás esetén.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 20:45

Természetesen csoportos létszámleépítésnél megszüntethető a jogviszony rendes felmondással. Nincs olyan szabály, hogy ilyenkor közös megegyezéssel kellene a jogviszonyt megszüntetni.

www.bodnarugyvediroda.hu

ipomea # 2012.04.04. 06:01

Tisztelt Fórumozók!

Rendes felmondással kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
A párom rendes felmondással felmondott a munkaadójánál két hete, kérve, hogy a 45 napos felmondási idejéből valamennyit engedjenek el.
A HR-esük átiratta a munkavállalói felmondását közös megegyezésre, hivatkozva arra, hogy így van lehetőségük a felmondási idő valamennyi idejének elengedésére. Ezzel együtt párom az utolsó napig állományban marad.
Tudom, hogy ezzel nincs alapvetően gond, csak a cég eddig sem a munkavállalókkal szembeni lojalitásáról volt híres és mivel úgy tudom, hogy a munkavállalói felmondás esetén is van a munkaadónak mérlegelési lehetősége a felmondási idő kitöltésével kapcsolatban én nem érzem érvnek, hogy csak emiatt átirassák a felmondást.

Az is gyanús, hogy párom mind a mai napig nem kapott másolatot a felmondásáról és miután a tegnapi napon rákérdezett a HR-esnél, először azt választ kapta, hogy minek az neki, másodszor pedig, hogy még nincs aláírva a főnöke részéről.
Mindemellett főnöke azt híreszteli a kollégáinak, hogy addig amúgy sem fogja elengedni, amíg ezt meg azt meg nem csinálja.

A fentiek tükrében a kérdések a következők:

  • tényleg jót akarnak-e a közös megegyezéssel?
  • miért nem kapott még aláírt példány a felmondó levélből?
  • tényleg megteheti, hogy ezek miatt a végén nem engedi el időben?

Segítségüket előre is köszönöm,
ipomea

pippó # 2012.03.31. 12:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy multinacionális cégnél dolgoztam tegnapig válakozón keresztül.A cégnél csoportos létszámleépítés van.Az lenne a kérdésem, hogy engem meg illet-e a "rendes felmondás", vagy muszáj közös megegyezéssel távoznom.Olyan dolgokat hallottam más emberektől,hogy a válalkozó csak a közös megegyezéssel történő felmondást kezdeményezi.

pazs # 2012.03.29. 14:39

De a szabid alatt is telik a felmondási idő.

Goodwitch # 2012.03.29. 13:08

Igen, a lemondási időt köteles vagy ledolgozni, rövidebb lemondási időben megállapodhattok.


Goodwitch

flódni # 2012.03.29. 10:48

Tisztelt szakértők!

14 éve köztisztviselő, illetve most már kormánytisztviselő vagyok. Jelenleg a gyes utáni szabadságomat töltöm. Nem igazán jó a viszony a felettesemmel, nem szeretnék visszamenni a munkahelyemre, ezért benyújtottam a lemondásomat. Azt szeretném megtudni, hogy a munkáltatóm a felmondási idő teljes idejére kötelezhet a munkavégzésre? Köszönettel

pazs # 2012.03.27. 09:24

GoldenTiger: Munkáltatói rendes felmondás esetén a feléről kötelesek mentesíteni. Munkavállalói rendes felmondás esetén egyáltalán nem kötelesek mentesíteni. Közös megegyezés esetén meg az van, amiben megegyeztek.

Tomy61: számold ki, mennyi a felmondási időd, azzal a nappal írj alá munkaszerződést az új helyen és a jelenlegin pedig adj be írásos felmondást.

GoldenTiger # 2012.03.27. 08:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!Azzal kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a felmondási időből mennyit vagyok köteles letölteni?Négy és félév után mondtam fel közös megegyezéssel,kértem hogy két hét felmondási időben egyezzünk meg de ragaszkodnak 30 nap ledolgozásához.Azt olvastam hogy a felmondási idő feléről köteles a munkáltatónak lemondania.Ez valós ebben a formában?Tehát a 30 napból mennyit kell ledolgoznom és milyen következményei lehetnek ha nem dolgozom le a kiszabott 30 napot?Válaszát előre is köszönöm.

Tomy61 # 2012.03.25. 11:33

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Közel 15 év elteltével munkahelyet kívánok változtatni, jelentősen jobb munkakörülmények és nem utolsó sorban biztosabb anyagi juttatások okán. Az új munkahely megvan, állás interjú sikeresen lezajlott, várnak munkavégzésre mielőbb. Kérdésem az, hogy mi az az eljárás, amiképpen a lehető leggördülékenyebben, korrekt módon távozhatnék a régi munkahelyemről?

Köszönettel:Tomy61

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 08:45

A felmondási idő 55 nap, a végkielégítés három havi. De a munkaviszony hosszánál a munkaviszony megszűnésének a napját kel figyelembe venni, vagyis a felmondási idő végét. Ha addigra eltelne a 15. év is, akkor a felmondási idő 60 nap, a végkielégítés négyhavi.

Természetesen a szerződés szerinti személyi alapbérrel kell számolni. Megpróbálhat többet követelni, és vita esetén bizonyítani, hogy a fizetése egy részét feketén kapta; de ez nem kockázatmentes, hiszen egyúttal saját magát is adócsalással vádolja.

(Az internetem általános a pertu. szervusz!)

miskulancia # 2012.02.08. 20:00

Tisztelt Ügyvéd úr, 14 éve után mondtak fel a munkahelyemen, azt szeretném kérdezni hogy milyen felmondási időben bízhatom, és milyen végkielégítésre számíthatok !Azt még hozzátenném hogy a bejelentett jövedelmem 74000ft kb, a valóságban ez 250000ft körül erről sokan tudnak !

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 05:09

ost megdöbbenésre látom, hogy tartósan beteg gyereknél, addig, ameddig a gyes jár.

Rosszul látod.
Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő időtartama.
Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 05:06

Nincs már passzív táppénz.

Szeditke # 2011.10.26. 21:53

Szép napot.
Több kérdéssel fordulok önökhöz.
Először is, ma 9év után, munkáltató által, rendes felmondással megszűnt a munkaviszonyom.
Korrekt módon, végkielégítéssel, felmondási idővel.
Amit nem kell le dolgoznom, a szerződés szerint.
Az egyik kérdésem, hogy ilyenkor hogy jobb csinálni, menjek el passzívtáppénzre, és utána álláskeresési járadékra? Vagy a passzívtáppénzzel nem sokra megyek?
Az ujjam el van törve, szóval a táppénz sima ügy.
És ez mind szép és jó, de itt jön az inkorrektség.
Vagyis ezt nem tudom.
A kislányom 3,5 éves, tartósan beteg, tehát gyest, és emelt összegű családit kapok.
Régebben, a védettségről én a gyerek 3 éves koráig tudtam, erre most megdöbbenésre látom, hogy tartósan beteg gyereknél, addig, ameddig a gyes jár.
Viszont én aláírtam a papírt, ők meg jogot sértettek, nem kicsit.
Kérdésem, hogy van-e értelme ezzel foglalkozni, vagy kár az idő.
Előre is köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.12. 13:49

Nem.