Írásbeli figyelmeztetés következményei


Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 09:23

fordulhatunk a megyei fenntartóhoz az ügy kivizsgálása miatt
Miért nem mindjárt az Alkotmánybírósághoz?

Niki25 # 2014.04.24. 07:25

Tisztelt Fórumozok!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy minap írásbeli figyelmeztetést kaptam egy másik kollégámmal egyetembe.
Közalkalmazottként dolgozom egy eü.intézményben ,az egyik szülő panaszt tett ,de nem én voltam a hunyó és a kollégám sem hanem egy harmadik mivel mi rendbe átadtuk az osztályt majd amikor a szülő megérkezett levetkőzve találta a gyerekét a nyitott ablaknál amit már a nappalos kolléga művelt de ránk fogta .Mi akkor még az osztályon voltunk de kolléganő azt hazudta a szülőnek már elmentünk.
Majd megkaptuk a figyelmeztetést amit nem vettünk át és panasszal éltünk .Az igazgató és helyettese az esetről semmit sem tudott ez a főnővér magán akciója volt .Amikor az igazgató helyettes meg kérdezte miért nem hallgattak meg vizsgálták ki erre a főnővér azt mondta már mindegy megkapták és kész .Próbáltam az igazgatóval beszélni akinek persze a főnővér dirigál ..ö azt mondta majd választ ad a válasz az volt hogy a 'bűnös kolléga ' is leírja hogy volt .Nem hagyom annyiba mert tudom hogy nekünk van igazunk hová fordulhatunk ????Sajnos az igazgató helyettesnek sem sok szava van ..fordulhatunk a megyei fenntartóhoz az ügy kivizsgálása miatt ?Az az érzésünk most megpróbálják eltusolni megkaptuk a figyelmeztetést a főnővér szerint és kész ...de mi nem vettük át mert nem jogos .Most azt hiszi majd idővel elfelejtjük és ennyi ...mit tegyünk hogy érvényesítjük az igazunkat?válaszotokat köszönöm .

TAMOP # 2014.03.10. 10:05

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném a segítségeteket kérni:
MT alá tartozó munkavállaló írásbeli figyelmeztetést kapott. Van-e lehetőség ennek a figyelmeztetésnek a visszavonására? Amennyiben igen, van-e rá bármilyen formanyomtatvány, törvényi hivatkozás, bármi?
Segítségeteket előre is köszönöm! Juli

buszgyuri # 2013.04.29. 19:56

Üdvözletem mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek egy "írásbeli figyelmeztetés" az új Mt. 56.§ (1) bekezdésében foglalt hátrányos jogkövetkezménynek minősül-e? Tehát, kell-e ezt szabályozni a munkaszerződésben?
Előre is köszönöm!

nyerus # 2012.09.01. 17:50

Kedves Fórumozók!
Mai napon kaptam egy írásbeli figyelmeztetést, amit alaptalannak tartok.Az orrom alá nyomták,hogy írjam alá hogy átvettem.Kérdeztem mi ez,erre az volt a válasz felettesemtől, hogy nem tud róla semmit,írjam alá aztán olvassam el. Másik felettesem szerint panasz érkezett rám (panaszkönyvbe beírás nem történt) mikor rákérdeztem konkrétan hogy mi és kitől,akkor meg ködösítettek, hogy vezetőséghez érkezett,nem tudnak semmit.
Az érdekelne, jogom van e hozzá hogy ezt a "panaszlevelet" megtekintsem. Mondtam hogy ha vádolnak valamivel, akkor támasszák azt alá.
Várom mielőbbi válaszukat!

kriszti33 # 2012.04.11. 08:39

Tisztelt Szakértők!

Főnököm két éve terrorizál, személyeskedik, nyíltan ellenséges. Egy alkalommal megrágalmazott, hogy egy általa elkövetett hibát én hoztam főnöke tudomására. Ezt semmivel nem tudta bizonyítani. Legutóbb vállaltam túlórát, majd kiderül, hogy mégsem tudok menni. Jeleztem felé, azt mondta rendben van, addig volt még két hét. Másnap felhívott, a szabadnapomon, és kérte szerezzek valakit magam helyett- Vonakodva, de eleget tettem kérésének. A beszélgetés alatt elmondtam vele kapcsolatos problémáimat, mert egyszerűen betelt a pohár. Kaptam egy szóbeli figyelmeztetést írásban, amit betett a személyi anyagomba. Azzal az indokkal, hogy trágár módon, nem megfelelő hangnemben beszéltem vele+ felhívta figyelmem, hogy a beosztásban történő változtatást az azt érintő kollégának kell megoldania.
A munkaköri leírásomban mindössze ez van leírva "egyéb feladatokkal a vezető bízhatja meg".

Van-e a Mt-nek arra vonatkozó része, hogy a szabadnapomon utasíthat arra, hogy én gondoskodjak ilyen esetben munkaerőről? A fent leírt munkaköri leírásom mondata alapján kötelezhet-e ilyesmire? Kötelezhet-e erre a szabadnapomon? (Kérhette volna munkaidőben is)
Milyen következményei vannak a szóbeli, írásban is leírt figyelmeztetésnek. Kérhetem, kérjem-e hogy pontosan írja le amit mondtam, és írja le azt a szabályt ami engem kötelez munkaerő "beszerzésre".
Elévül-e a figyelmeztetés, és megtámadható-e?
Beteheti-e a személyi anyagomba?

Nagyon köszönöm a választ.

miselino52 # 2012.04.01. 12:21

Elnézést, nem tud tanácsot adni senki?

miselino52 # 2012.03.30. 17:18

Ne haragudjatok de én abszolult amatőr vagyok, tehát kellene egy paragrafus és magyarázat, ha lehetséges.
Azért jutottam el idáig is mert találtam egy hasonló esetet.
Kösz.

pazs # 2012.03.30. 14:51

Mt.

miselino52 # 2012.03.30. 14:39

Milyen törvény alapján.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 11:51

Jogellenes. Elszabták.

miselino52 # 2012.03.30. 11:02

nandy!
Ezt légyszives magyarázd már el, hogy mit takar ez a megjegyzésed mert én is igy jártam: "Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ha egyszer valamilyen ok miatt írásbeli figyelmeztetést adsz, utána arra hivatkozva nem mondhatsz fel rendkívülivel."Az egyik nap feladták a figyelmeztetést, a következő napon a rendkívüli felmondást.
Köszi.

kori28 # 2012.03.22. 13:21

Köszönöm szépen a válaszokat!
Nem voltam net közelben.
Beszéltem az alkalmazottal, elmondtam, hogy mi lesz a következménye, ha továbbra sem változtat. Most talán kicsit komolyabban vette, de minden nap próbálom ellenőrizni. (3 gyerek mellett :) ) Ha nem fog működni, akkor mindenképpen megpróbálom meggyőzni a közös megegyezés előnyeiről. Köszönöm a segítségeteket!

nandy # 2012.03.13. 16:16

Kori, az írásbeli figyelmeztetés valóban nem ér szinte semmit sem. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ha egyszer valamilyen ok miatt írásbeli figyelmeztetést adsz, utána arra hivatkozva nem mondhatsz fel rendkívülivel.
Persze ha a figyelmeztetést követően továbbra is súlyos vétsége(ke)t követ el a munkavállaló, akkor annak okán mehet az rk.

De azt tényleg neked kell eldöntened, hogy a munkavállaló tettei okot adnak-e egyáltalán a rk. felmondásra.
Arról nem is beszélve, hogy még ha van is megfelelő indok, nagyon sokat lehet bukni a nem megfelelő szövegezésen...

Inkább a közös megegyezést próbáld meg. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.11. 09:59

No, ezt nem fogja senki eldönteni helyetted. Hogy tudniillik egy kötelezettségszegés már megfelelő rendkívüli felmondási ok vagy még nem. Épp azt mondtam, hogy az "írásbeli figyelmeztetés" túrót ér, nem azon múlik a dolog.

kori28 # 2012.03.11. 08:29

Kedves KBS!

Köszönöm a válaszod! 4 éve éppen a te segítségeddel sikerült egy munkaügyi vitában peren kívül megegyezni az akkori munkáltatómmal. Utólag is köszönöm!

Nem vagyok szőke, de az alábbi mondatodat nem igazán értem.
"Ha lényeges kötelezettséget jelentős mértékben, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul szeg meg a munkavállaló, akkor élhetsz rendkívüli felmondással; az alkalmatlanság rendes felmondási ok."
Tehát ha jól értem:

  • A felsorolt okok nem állják meg a helyüket egy rendkívüli felmondás esetén? - Felesleges írásba foglalni. Az nem lényeges követelmény, hogy időben megérkezzen a munkahelyére (és nem 15 perccel előbb!) „csak” 8.00- kor nyisson ki?

Élelmiszert is értékesítünk alapvető a tisztaság, de többszöri kérésre sem takarít.

  • Győzzem meg, hogy a közös megegyezés előnyösebb az Ő számára is a további ellátás szempontjából.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.11. 08:00

Semmitől nem véd meg egy "írásbeli figyelmeztetés". (Valójában nincs is ilyen jogintézmény a Mt. hatálya alá tartozó jogviszonyban.) Ha lényeges kötelezettséget jelentős mértékben, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul szeg meg a munkavállaló, akkor élhetsz rendkívüli felmondással; az alkalmatlanság rendes felmondási ok. Vagy meggyőzheted a közös megegyezés szépségeiről.

kori28 # 2012.03.10. 15:12

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi témában:

Van egy boltom, melyben az alkalmazott határozatlan idejű szerződéssel van alkalmazva.
Sorozatosan problémánk van vele:

  • nem nyit ki időben (8 órakor, mert késik)
  • nem takarít

A vevők is panaszkodnak rá. (Speciális bolt vagyunk, nem sok a napi vásárlónk.)
Már többször figyelmeztettem szóban, de nem történt változás. Nem kívánom a továbbiakban foglalkoztatni. Most adjak írásbeli figyelmeztetést? De az abban foglalt indokokra már a rendkívüli felmondásban nem hivatkozhatok?? Tudom, hogy nem feltétele a rendkívüli felmondásnak a figyelmeztetés, csak védeni akarom magamat, ha esetleg Bírósághoz fordul. Korrektül foglalkoztattam, a munkakörében szokásostól magasabb fizetésért.Véleményetek szerint mi ilyenkor a jó megoldás? (Sajnálom rendkívülivel elengedni, mert 90 napig akkor nem kap ellátást…)

Compomegabusa # 2012.03.05. 17:04

Jó napot!

Információra lenne szükségem. Ma kaptam egy írásbeli figyelmeztetést.
indoklás:
valaki látott, hogy filmet nézek.

  • "a vállalat eszközét saját célra használta"
  • "munkaidő alatt nem a munkáját végezte"

a papíromon lentebb le van írva, akkor adható fegyelmi, ha:

  • nem tartózkodok a megadott helyen a megadott időben.

    (ott tartózkodtam)

  • nem vagyok munkaképes állapotban

    (természetesen abba voltam)

  • munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni

    (rendelkezésére álltam)

  • kötelezettségeinek nem tesz eleget

    (eleget tettem)

Ismét lentebb azt írják, hogy "egyértelmű, hogy magatartásommal a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségeimnek nem tettem eleget."

Pedig egyszerűen nem volt "hiba" amit elhárítsak.
Én szervizes vagyok és csak akkor kell mennem ha hibás valamelyik gép. A munkaköri leírásom azt tartalmazza,ha hibák vannak lépnem kell ill., karbantartási feladatokat el kell végeznem, de arra nem tér ki, hogy ha ezek megvannak akkor mi a dolgom.

Szeretnék információt kapni van-e módom felebezni?
Ill. jogosan jártak-e el velem szemben?
Nem szeretnék nagyon ellenkezni a munkáltatómmal csak kíváncsi vagyok, fer volt-e velem szemben ez a lépés 7-év után.

Válaszát várom és köszönöm.

Lótusz # 2011.11.16. 11:13

Rendben. Köszönöm a választ!
Lótusz

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.13. 23:57

Mert nincs is ilyen. De ezt írtam alább.

Lótusz # 2011.11.13. 18:09

Visszaolvastam. Pont ezért érdeklődtem, mert számomra nem egyértelmű. Ugyanis a munkahelyemen azt a "tájékoztatást kaptam" hogy három írásbeli után felmondanak. Csak előre szeretnék érdeklődni, mert ezt így nem tartom korrektnek, mivel erre vonatkozóan nem találok semmit a munkaszerződésemben.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.13. 16:32

Olvass vissza!

Lótusz # 2011.11.13. 15:39

Érdeklődni szeretnék, hogy az írásbeli figyelmeztetőnek van-e elévülési ideje? Továbbá, hogy az alá nem írt írásbeli figyelmeztető számít-e? Ha e-mailben küldik az számít-e ? És végül, ha a személyes anyagomhoz (munkaszerződés) olyan írásbelit csatolnak melyen nem szerepel, hogy átvettem, aláírtam az érvényes-e, írásbeli figyelmeztetőnek számít-e ? Ezekre a kérdésekre nem találtam választ az írásbelikkel foglalkozó hozzászólások között.

Köszönettel
Lótusz

Dr.Attika # 2010.12.02. 09:04

A cucialista munkajogban volt ilyen. Sok munkáltatónak még abból az időkből van tapasztalata, hogy kapott ilyet annak idején és most ő alkalmazza.