Alkotmányellenes a 98% - os különadó


Berényi Miki # 2010.10.27. 08:43

A cél jó lett volna, az eszköz rossz... azt hiszem valahol feláldozták az igazságosságot a látványos igazságtétel oltárán. Az AB hatáskörét megváltoztatják, és ugyanazt a törvényt elfogadják: azt hiszem mindenkinek megvan a "maga Sólyom Lászlója", akiből ilyen téren hülyét csinálhat.

Én a magánnyugdíjpénztárakat nem sajnálom, nekem, amikor munkába álltam, nem volt választási lehetőségem: egybe be kellett lépnem, hogy a pénzem annak a feneketlen belébe pakoljam. Szóval ilyen téren választási lehetőségről beszélni csak hangulatkeltés.

Littinger # 2010.10.27. 07:45

Rexor, egyetértek maximálisan!

Marcika, te meg olvasd el a Ktv. 19. §-át. 20 év után már nyolchavi végkielégítés jár. Van rokon a közigben és tudom, hogy egy mezei főosztályvezető 6-7 kilót keres egy hónapban. Ezzel az összeggel számolva 4,8 és 5,6 millió között lesz (lenne) a végkielégítés, amiből gyakorlatilag a két millió feletti része megy a levesbe. Igaza van Maplenek, ez a fidesz hálája 20 év közszolgálatért. És mindez azért, mert néhány barom nokiás dobozban lapátolta haza a milliókat. Ezekenek a tökét kellett volna elsősorban megszorítani és nem azokét, akik becsületesen végigdolgozták a fél életüket és csak azt akarják megkapni, ami nekik JOGSZABÁLY alapján járna. Szerintem is valahol a 10 milla körül kellett volna meghúzni a határt, mert ezzel nem bántották volna az átlagembert, de másrészt meg a vezetők trükközésének véget lehetett volna így is vetni és ez ebben a formában a felsővezetőkön kívül senkinek nem fájt volna.

De annyi megjegyzésem volna, hogy a k..a BKV mindig azzal érvel, hogy azért vannak nyugati szinvonalon a bérlet- és jegyárak, mert nyugati szinvonalat akarnak előbb utóbb biztosítani. Ha tehát mi megfizetjük a nyugati bérletárakat, akkor a BKV fizethet nyugati béreket. De ez az én magánvéleményem. Az sem kóser, hogy keleti béreket fizetek miközben nyugati árakért adom el a szolgáltatást.

Rexor # 2010.10.27. 06:27

Heller Ágnes nagyon találóan hívta a mai rendszert totális demokráciának. Amikor a kormányzó párt mindent megtehet, de az a kérdés, hogy hogyan élnek ezzel a hatalommal. Ezt a lépést nagyon nagy szégyennek tartom, tényleg semmi értelme így az Alkotmánybíróságnak, az Országgyűlés jelenleg korlátlan hatalmi tényező.

Nandyval teljesen egyetértek. Nem az a baj, hogy a nyugdíjpénztárak veszteséget termelnek, hanem, ha ellehetetelnítik a működésüket, akkor a választás jogától fosztják meg az embereket. Ha nekem kedvem van arra, hogy ne az állam feneketlen belébe paokoljam a pénzem akkor tiszteljék meg ezt a döntésemet. Ha veszteséges lesz, akkor az én döntésem volt.

marcika # 2010.10.27. 06:15

Az Isten szerelmére számoljatok egy kicsit.
A végkielégítés mértéke 6 hó lehet max.
98% terhelné a 2 milla fölötti összeget.

ossztuk el a 2 millát 6 hóval =333.333 ft/hó
A köztisztviselők mennyit keresnek? És a közalkalmazottak? Ápolók?

Maple-Leaf # 2010.10.27. 05:06

Az a baj, hogy ezzel a 98%-os különadóval valójában nem azokat (vagy legalábbis nem csak azokat) terhelik, akik tényleg. Lehet, hogy van 15 felsővezető az országban (vagy felőlem legyen akár 50), akit érint ez a dolog és innentől kezdve nem kaphat már sajnos 80 meg 120 milliós végkielégítést.

Na de mi van azzal a több ezer köztisztviselővel és állami tulajdonban álló cégek munkavállalóival, akik tizen-X, huszon-X vagy akár harmincegynéhány év után „leszerelnek” és a KIÉRDEMELT és jogszabály alapján járó végkielégítésüket betolhatják adóként az államnak. Ismerek olyan főosztályvezetőt, akit ez év elején küldtek el a minisztériumból, kapott több millió Ft végkielégítést, melynek nagy részét elköltötte lakásfelújításra és a gyerekeinek adta lakásvásárlásra. Most meg itt áll és azt mondják neki, hogy „barátom, 3 misit lökjél vissza szépen”. Miből? Húzza ki a fenekéből vagy rajzoljon ennyi pénzt?

Szóval egyrészt nagy rohadék volt, aki kitalálta, hogy ezt visszamenőleg mindenkinek ki kell fizetni. Így nem csak azzal a 8 vezetővel ba…tak ki nagyon, hanem azzal a több száz vagy több ezer becsületesen dolgozó közszolgával, akik azóta talán ezt a pénzt el is költötték. 2-3 milliót megkeresni nagyon nehéz, de venni rajta sok mindent nem lehet (egy lakásfelújítás, talán egy Suzuki Swift aztán kifújt – minden esetre a Bill Gates féle nyugdíjasok élete ezzel még nagyon távol van), Másrészt nem két milliónál kellett volna meghúzni az összeghatárt, hanem jóval feljebb. Ha nem két millió az összeghatár, hanem mondjuk 10 millió, akkor is elérte volna hatását ez a törvény, mivel akkor nagy valószínűséggel tényleg azokat érintette volna, akiket eredetileg becéloztak, vagyis a felsővezetőket, akik 60 milliós végkielégítéssel távoztak.

Felháborító az is, hogy a fidesz azzal érvel, hogy a két millió Ft feletti részt azért adóztatják meg 98%-os különadóval, mert az már „jó erkölcsbe ütköző” összeg. Demagóg barmok. Hogy lehet valami „jó erkölcsbe ütköző”, ha maga a jogalkotó határozta meg törvényben, hogy X év után ennyi jár??? Ha tehát 25 év közszolgálat után elküldenek egy köztisztviselőt és megkapja a több milliós végkielégítését, akkor azt nyilván azért kapja, mert a jogalkotó maga rendelkezet erről a Ktv-ben , és nem azért kapja, mert jó haverja az államtitkárnak és a liftben búcsúzás közben még odatolták neki „Nokiás dobozban”.

Egyjogász # 2010.10.27. 01:09

Nem tudom, mit aprózza el a Lázár Jani ezzel a hatáskörmegnyirbálással, meg kell szüntetni az AB-t és kész.

Úgy látszik, az nem volt elég, hogy beültették az AB-be a korábbi Fidesz főembert, egy durván és több ok miatt is alkotmánysértő törvényről ő sem mondhatott mást, mint hogy durván és több ok miatt is alkotmánysértő. Nahát ez nemjárja.

Úgy hogy a Jani gyorsan beterjesztette törvénycsomagját, amelynek az egyszerűség és közérthetőség kedvéért az "Alkotmányosság és az AB magasról való leszarásáról" címet is lehetett volna adni.

Dr.Attika # 2010.10.26. 21:22

nandy!
Nem erről van szó. Ne dőlj be a "szocialista" és "liberális" seggfejek érveinek. A magán nyugdíj pénztárak tizenéves működésük alatt csak veszteséget termeltek.
Te könyvelő vagy. Hol van az 1989-ig befizetett nyugdíjjárulék? A rendszerváltás előtt a munkabérből csak egy rendszeres levonás volt az a 10% nyugdíjjárulék. ( Ide nem értve a gyermektartást és egyéb tartozásokat, köztük a szakszervezeti és párttagsági díjakat.) Azt valakik eltüntették . És ezek a valakik a mai szocik és libsik voltak vagy azok felmenői.

Krujnek Attila # 2010.10.26. 21:12

Arról mikor fog dönteni az AB, hogy vajon alkotmányellenes-e az indokolás nélküli felmentés?

nandy # 2010.10.26. 21:06

Az sem piskóta, amit a magánnyugdíjpénztárakkal művelnek! Egy tollvonással elveszik a magánemberek megtakarítását, mert ők így akarják...
Na persze.

Dr.Attika # 2010.10.26. 20:35

Alábbi linken olvasható az Alkotmány Bíróság e tárgyban hozott határozata.
Scherlock! A semmítőszék a francia jogban létezik, mégpedig a közigazgatási határozatok felülvizsgálata kapcsán.
Joghallgatóként nem ajánlatos keverni a magyar AB hatáskörével.
http://www.mkab.hu/index.php?…

Sherlock # 2010.10.26. 20:02

ha jól tévedek, az alkotmánymódosító törvénykehez nem nyúlhat a Semmítőszék.

efi99 # 2010.10.26. 19:36

lawcitrom
Na és mi lesz, ha az AB alkotmányellenesnek találja a törvénymódosítást? :)
Végtelen ciklusba kerülnek és lefagy a fidesz? De jó lenne.

efi99 # 2010.10.26. 17:08

Jó reggelt a későn ébredőknek.
Főleg a 2/3-nak.

Veci # 2010.10.26. 16:56

Ehhez nem lehet mit mondani.


Üdvözlettel Veci

lawcitrom # 2010.10.26. 14:52

Az olvasás kellemes, hasznos, olcsó szórakozás:

T/1446:

http://www.parlament.hu/…46/01446.pdf

...

Littinger # 2010.10.26. 13:38

A fidesz lassan kezd emlékeztetni egy 3 éves gyerekre, akinek az apja kalapácsot adott a kezébe azzal, hogy azt csinál vele amit akar. A 3 éves kisgyerek naná hogy törni zúzni fog. Azt hiszem így van ez a Fidesszel is. Kalapács helyett megkapták a 2/3-os többséget és most egyik ámokfutás jön a másik után. Nem sok hiányzik és visszaidézik a legsötétebb Rákosi korszakot: államosítás, szájkosár a bíróságonak. Mi jön még? Aki majd 2011. március 15-én nem áll kint az Andrássy úton vagy a Kossuth téren és nem kiabálja azt, hogy "éljen vezérünk Orbán Viktor" (persze mindezt ritmikus vastaps kiséri majd), akkor este már jön a fekete Volga?

http://munkajogportal.hu/…-os-kulonado

Maple-Leaf # 2010.10.26. 13:03

Ez a Fidesz válasza:

"A Fidesz bejelentette: alkotmánymódosítással vonnák el az ilyen ügyekben az AB hatáskörét, és a 98 százalékos különadóról szóló törvényt újra beterjeszti a parlamentnek változatlan formában." (Index.hu)

http://index.hu/…98_-os_adot/

A jóóóóóó büdös kuuuuuuuuuuuuu...a anyjukat!!!!!!!!!!!!!!!!

Sherlock # 2010.10.26. 12:27

Igen;

határozottan elégedett vagyok mostanában a Semmítőszék(nem bántás, szerintem baromira találó) munkájával.

Maple-Leaf # 2010.10.26. 12:08

Már épp ideje volt!!!

Littinger # 2010.10.26. 11:56

Az alkotménybíróság ma döntött a 98%-os különadóról. E szerint alkotményellenes a törvény.

Lásd: http://munkajogportal.hu/…-os-kulonado