Alkotmányellenes a 98% - os különadó


nandy # 2010.10.29. 15:38
nandy # 2010.10.29. 15:36

cat981:

az ország több mint kétharmada szavazott a fidszeszre

Ez az a propaganda-duma, amitől már kezdetben is felállt a szőr a hátamon... Hát még ma, amikor elolvastam a kerületi újságot... nálunk 14 évig szoci polgármester volt, most először sikerült narancssárgának nyerni, erre mit csinál a szerencsétlen? Rögtön szidja az elődjét, fényezi saját magát, szerinte még a Himnuszt is sokkal hangosabban énekelték az emberek az idei kerületi ok.23. ünnepen, mint tavaly... sőt, még ki is húzták magukat... mert végre változás lesz...
Ezt halál komolyan leírták!

nandy # 2010.10.29. 15:30

Azért azt be kell látni, hogy a magánpénztáraknak kötelezően 90%-ban állampapírokba kellett befektetniük. Ha annak a hozama rossz, akkor nem a tőzsdén, hanem az államon kellene számonkérni. még az sem kizárható, hogy a pozitív szaldó a maradék 10% tőzsdéztetésének köszönhető.

Pont erről beszélek én is! Arról sem nagyon ejt szót S.G. és a többiek, amikor a mnypt. tagokat riogatják, hoy veszélyben van a nyugdíjuk. Pedig nem teljes nyugdíjat fogják a pénztártól kapni, hanem csak az egynegyed részét. A maradék háromnegyed részt az államtól fogják kapni, mivel jelenleg is oda fizetjük a járulék 3/4-ed részét...

Korall54 # 2010.10.29. 15:13

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ. Lehet, hogy kissé cinikus volt a kérdésem, de ezzel bizonyos nyulat akartam kiugrasztani, azaz bizonyos fogalmakat, szituációkat tisztábban látni.

A magam lehetséges ügyei érdekelnek, így a saját adataimra vonatkoztatva kérdezek, közeledvén a nyugdíjhoz. Az utóbbi egy-két évben kezdtem a dologgal foglalkozni és rájöttem, mennyi ága-boga van a dolognak (hála ennek a fórumnak és a lelkes jószándékú korrekt segítőkész válaszolóknak, köztük Neked is).

Nyugdíjjal, jogviszonnyal kapcsolatos lehetséges kimeneteleket és fogalmakat szeretnék megérteni a mai napon hatályos jogszabályok alapján.
Tudom, hogy mostanában lesz törvénymódosítás, nem tudni, mit hoz, de legalább tudjam, mihez képest mi hogyan változott és az új törvényi dzsungelben mielőbb megtaláljam a legjobb ösvényt, illetve ha az én munkaügyi helyzetem változna hirtelen, felkészült legyek.

Középiskolai tanárnő vagyok, egyetemi végzettséggel, két szakkal és egy szakiránnyal, szakvizsgával.(1953.02.27.) 1977. aug. 1-től megszakítás nélkül gimnáziumban vagyok tanár, tehát már megvan 33 év közalkalmazotti évem. Az egyetem előtti egy évben néhány hónapot dolgoztam, már megkértem az eddigi szolgálat időmet, abból következtetve 2012. jan. 4-én lesz meg a 40 évem, terveim szerint 2012. ápr.29-től kérném majd a felmentésemet, ami dec.30-ig fut ki, és onnan indulna a nyugdíj.(Ezt az ötletet Tőled kaptam)

Az elmúlt 2-3 évben nálunk máj.1-től adták a felmentést, 8 hónapot, s az új tanévben már nem dolgozott a nyugdíjas jelölt, nem zavart bele a tantárgyfelosztásba, a szabadság is renben volt.

Felmentési idő: 30 év után 8 hónap, amiből 4-et ledolgoztathat a munkáltató. Ez, ugye nem végkielégítés, vagy igen? Egyébként esetemben ez, ha érvényben marad a mostani bértábla vagy uram bocsá' gesztusmértékben emelkednek is a tételei, akkor az 4 X 252.400 Ft lesz munka nélkül jogviszonyban állva.
Egyébként jól tudom, hogy felmentés csak csak a nyugdíjba vonulás miatt megszűnő jogviszony esetén adható?

A jogviszony utolsó napjáig (2012. dec.30.) jogosult leszek megkapni a 40 év után járó jubileumi jutalmat, mert 2012. aug 2-án haladom meg a 35 év közalk-i időmet. Ez számomra 5 havi bér, 5 X 252.400 Ft. Ez nem végkielégítés, ugye?

Tegyük fel, hogy 2011. jún. 30-ával felmondanak, elbocsátanak, elküldenek, - nem tudom a pontos szakkifejezést - mert megszűnik a munkám, leépítés lesz, nem én követek el valamit, aminek ez akövetkezménye. No az én értelmezésem szerint ekkor jár végkielégítés, ha jól tudom 6 havi bér. Nem félek, ha mégis visszajön a különadó, hogy rosszul járok, én szegény 34 évet ledolgozott pedagógus. Vagy nem jól tudom?
Ha valakinek 35-40 év közalk-i éve van jelenleg, az már nyugdíjas! és korántsem kap még 2 mill. végkielégítést sem, nemhogy afölött!(Persze a felsőoktatást nem tudom, a köztisztviselő pedig külön kaszt, jóval magasabb juttatásokkal.)
Ha meg fiatalabban kerül utcára, akkor a bére is kevesebb. Vagy a végkielégítés kiszámításába az alapbér fölötti pénzek is beszámítanak? (Persze nekem ez is mindegy lenne, mert csupán alapfizetésem van, semmi pótlékom, túlórám nincs.

Felmentés
Jubileumi jutalom
Felmondás
Végkielégítés

Ezeket a fogalmakat és vonzatait szeretném tisztán látni.

Kissé hosszan írtam, bocsánat, de csak így tudtam érthetővé tenni, hogy mik a kérdéseim.

Hálás köszönetem minden válaszolónak, többet ér ez a fórum minden szakszervezetnél, munkaügyi tanácsadónál, vagy hivatali ügyintézőnél!

Üdv, Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.10.29. 08:28

Korall54

Egy közalkalmazottnak (pedagógusnak is) Kjt. alapján a jogviszonyt figyelembevéve, legalább 20 év közalkalmazotti jogviszony alapján (ugyanazon a helyen) max. 8 havi végkielégítés illeti, ha rendes felmentéssel szűnik meg a jogviszonya. Abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjkorhatártól 5 éven belül küldik el, akkor +4 havi végkielégítés lehet, vagyis 12 havi.

Itt a bértábla, lehet esetleg kalkulálni:
http://www.fzolee.hu/…tti_bertabla

Nyilván az átlag illetmény függ a végzettségtől, a munkaviszony hosszától (fizetési fokozat/fizetési osztály).

Az sem mindegy, hogy kiemelt végkielégítést is kaphat, milyen beosztása volt, vagyis vannak/lehetnek olyan pedagógusok, akiket súlyosan érinthet a 98 %-os különadó (nem ez lehet szerintem a zöme).

Nemcsak felfújásról lehet szó. Azonkívül érintheti az egyetemi tanárokat, egyéb közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban lévőket is.

Itt találhatsz is információt az átlagbérekről:
Mennyit keres egy középiskolai, főiskolai vagy egyetemi tanár?
http://www.eduline.hu/…o_berek.aspx

A felmérés összegzése szerint az egész oktatói szférában csak az egyetemi tanárok és a főiskolai oktatók keresete magasabb a magyarországi átlagbérszínvonalnál, havi bruttó 247.300 forint.

Egyébként a versenyszférában is van végkielégítés (kiemelt végkielégítés is), ha nem játszák ki a munkavállalót, legálisan, határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatják (családi tapasztalat). Sajnos a legtöbb foglalkoztató kényesen "ügyel" arra, hogy ebből kimaradjon, egyre inkább határozott idejű szerződést kötnek a munkavállalóval (ez ugyanaz a családi tapasztalat).


Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2010.10.28. 20:11

Tisztelt Fórumozók!

Érdkelne, hogy egy pedagógusnak mikor, milyen feltételekkel, no és persze mennyi végkielégítés jár.
Valóban oly sok millió, hogy számukra hátrányos a különadó, vagy csak jól hangzik ezt a médiában álságos mű sajnálattal így kommentálni?

Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Sherlock # 2010.10.28. 11:39

De ha már Pázmányos volt, azt igazán tudhatná, hogy hogyan kell leírni...

+

Tanítóképzőben újságíró :)

hunfrakk # 2010.10.28. 11:06

üzemgazdász
újságíró
jogász
http://www.parlament.hu/…pv.kepv_adat?…

Egyjogász # 2010.10.28. 10:19

Meg is találtam egy riportját:

http://kepviselofunky.blog.hu/…t_futott_fel

Egyjogász # 2010.10.28. 10:10

Szerintem a Gabi nem orvos. Az első diplomája valami kommunikációs főiskola (úgy 20 éve még riporterkedett is), utána meg a jogot végezte el.

De a nyugdíjtémához biztos nagyon ért, mert az első Orbán kormány alatt is valami TB/OEP főemberré nevezték ki.

hunfrakk # 2010.10.28. 09:29

S. Gabriella orvos is, meg jogász is...

Pázmányra járt

cat981 # 2010.10.28. 08:11

Rexor,
nem tudod hogyan működik a dolog. Én kettő nagy cégnél is megfordultam már és volt szerencsém belepillantani a színfalak mögé. LEhet hogy befizetnek valamennyi adót "papíron", és ezen jót röhögnek,mert ennek többszörösét kapják vissza "nem papíron" és amit végső soron a költségvetés finanszíroz.

cat981 # 2010.10.28. 08:06

Rexor,
nem azért írtam mert jobbikos...

cat981 # 2010.10.28. 08:05

"...vagy kötelesek vagyunk tűrni, hogy a jövőben bármikor KIRABOLHATNAK!!! Ez bizony kőkemény diktatúra."

Igen nandy, pontosan ezt kell tenned, vagy te nem akarsz szófogadó állampolgár lenni? :) Ejnyebejnye, levisz a rendőrbácsi.
Arról nem is beszélve, hogy az ország több mint kétharmada szavazott a fidszeszre a legutóbbi választásokon is, látod ők a jó és okos állampolgárok, jó lenne ha példát vennél tőlük és nem peidg ilyen csúnya dolgokat írkálnál, melyek ráadásul nem is igazak.

*

Egyébként a válaszátsok előtt és után is írtam másik topik(ok)ban, hogy sokan fognak csalódni a Fideszben legkevesebb 1 éven belül és hogy egy modernkori diktatúra előkészületei következnek majd (bocsánat jósoltam, ahogy akkor itt többen írták akkor :)) és leszóltak meg mosolyogtak a hozzászólásaimon. Olvasva pl. csak ezt a topikot, most én is vissza mosolyoghaték itt többekre, az akkori és a mostani hozzászólásokat egymás mellé téve elég vicces kontrasztot mutatnak.

Rexor # 2010.10.28. 07:37

Cat: Tetszik a Jobbikos propagandaszöveg, de főleg a külföldi befektetők által fizetett adóból épülnek utak és jut az egészségügyre is.

cat981 # 2010.10.28. 07:33

"És mellé azt is magyarázd meg, hogy az adó megfizetése mellett miért kell állandóan eljárási illetéket fizetni szinte bármiért, amit egyébként a te befizetésedből finanszírozott állami szolgáltató (pl. önkorm., APEH stb…) nyújt,"

Ezt sokan nem tudják, vagy képtelenségnek tartják - én ezt belő hivatali körökből tudom - hogy az állami hivatalok jó része önellátó, azért ekkora összegűek az illetékek, mert ebből fedezik a működésüket. A földhivatal pl. volt év amikor egy kanyi fillért sem kap a költségvetésből.
Az emberek adója és befizetett járulékainak több mint a fele adóságszolgálatra megy el, a megmaradó részt elsikkasztják a parlamentben ülők, vagy odajuttatják az őket fizető külföldi befektetőknek, bankároknak, üzletembereknek különböző módszerekkel és csak a megmaradó kis hányad jut az egészségügyre, utak építésére stb.

websas # 2010.10.28. 07:32

Azért azt be kell látni, hogy a magánpénztáraknak kötelezően 90%-ban állampapírokba kellett befektetniük. Ha annak a hozama rossz, akkor nem a tőzsdén, hanem az államon kellene számonkérni. még az sem kizárható, hogy a pozitív szaldó a maradék 10% tőzsdéztetésének köszönhető.

Külön öröm számomra S Gabriella Nyugdíjügyi.........
szakember nyilatkozata: mi szerint nem ismeri a magánpénztárak hozamát.( jó tudni, hogy idős korunkra a megtakarításaink "szakember" irányítása alá kerültek)

Veci # 2010.10.28. 07:28
Rexor # 2010.10.28. 07:25

Nandy: ebben teljesen igazad van és nem is vitatkozok veled erről (mint adótanácsadó tisztában vagyok azzal, hogy hogyan működik a "másik" oldal). Tényleg sok felesleges bürokratikus dolog működik teljesen feleslegesen, az is tény hogy ezerszer hatékonyabban lehetne működtetni a rendszert, de az anyagi értékteremtésről beszéltünk (és nem arról, hogy kinek mennyit ér ténylegesen a munkája, vagy hogy szükség van e rá).

Veci # 2010.10.28. 07:06

Az aktív koromban én dolgoztam mindkét szférában (2/3 időt a versenyszférában). Összehasonlíthatatlanul biztosabb volt a jövedelmem a közalkalmazotti jogviszony alatt. De most a közszférában dolgozók bizonytalansága nagyon felerősödött, rendkívüli stressz-helyzet elé állítva az indoklás nélküli felmentés lehetőségével.
Valójában én sem tartom igazságosnak mindenkire egyértelműen kiterjesztve a 98 %-os különadót. Lehetett volna magasabb határt meghúzni, hiszen ez a törvénymódosítás az irreálisan magas végkielégítések ellen irányult volna.


Üdvözlettel Veci

végrehajtó1 # 2010.10.28. 06:56

kovacsz

Azért a rengeteg minimálbérem élő személynek ha 200 évig dolgozik akkor sem lesz annyi pénze a magánszámláján, amiből majd tisztességes nyugdíjat kapna. Ha pedig meg még ezt a keveset is a pénztárak eltapsolják a tőzsdéken, akkor pláne, hogy inkább az államit fogják válaszani, ami talán valami biztonságot ad.

De lásd már be hogy a minimálbéresnek az államiny
ugdijban sem lesz több.Hiszen minimálbéres...

Maple-Leaf # 2010.10.28. 05:42

Nandy, én is hallottam arról, hogy felmentettek valakit a közigben első nap a munkavégzés kötelezettsége alól, mert "cimbinek" kellett a hely (úgy, hogy a 4-5 hónapos felmentési idejéből egyetlen egy napot sem kellett ledolgoznia). Persze, talán ez valóban nem tömegjelenség, de akivel ez idén megtörtént, annak ez a különadó most hatalmas szívás.

Az alapötlet nagyon jó, vagyis ne kapjon már egy állami cégnél dolgozó HR vezető vagy vezérigazgató 100 milliós végkielégítést. A baj azzal van, hogy amit ebből csinált a Fidesz az nagyon elcsúszott. A Fidesz elbújt az ötlet mögé és ezzel most kihúznak több ezer ember zsebéből egy rakás pénzt, pedig ez tényleg csak néhány embert érinthetne.

nandy # 2010.10.27. 21:10

Megjegyzem, hogy a 98%-os elvonás szerintem is nagyon sok. De az elv is sántít, amire a közszolgák hivatkoznak.

nandy # 2010.10.27. 20:01

No igen, de ha egy 59 éves, de nem közszolgáról van szó, akkor annak ki fogy egyáltalán 5-6 havi bért kifizetni úgy, hogy nem kell dolgoznia?

Mondom, nagyon nagy a szakadék a közszolga és a mezei munkás között!

Maple-Leaf # 2010.10.27. 19:48

nandy

"
Ha felmentik a munkavégzés alól, akkor az azt jelenti, hogy máris mehet máshova dolgozni (persze ha tud), így egyazon időre dupla bérezésben is részesülhet. Ezért én nem érzem vérlázító gondolatnak, hogy a végkielégítéssel egy kalap alá vegyék a le nem dolgozott felmentési időt is."

Nandy, 59 évesen hová mész dolgozni? Ki fog neked munkát adni? Szoval ennyit erről.