Alkotmányellenes a 98% - os különadó


majd # 2015.02.11. 14:27

Felhívtam a névrokont, mivel nem jött ma se a lóvé persze. Végighallgattam a kioktatást, h a MÁK nem giroval utal (nem is értem, de nem is akarom), és tőlük már elment, és a bankomnál reklamáljak. A butaság és a rosszindulat együtt annyira felbosszant, hogy vérvörös bikák táncolnak a szemem előtt.

Nektek most nem magyarázom el, hogy miért is nem reklamálhatok a bankommál. Neki se tettem, csupán annyit jegyeztem meg, h kétlem: annyira tájékozatlan lenne a világ dolgaiban, hogy ezt egészen komolyan mondja.

Hosszas kényszer alatt tartás után bevallotta, hogy ő a folyósítási osztály (SIC!), de a gombot az informatikusok nyomják meg (megint sic!) És hát azt ugyi nem tudhassuk, hogy ők mikor mit nyomkodnak. (ez nem sic!) Majd nyomják, ha sorra kerül. A gomb. Az informatikusoknál. Addig is reklamáljak a bankomnál. bbbbbbbbbbrrrrrrrrrrrrrr

Ha holnap se jön a lóvé, akkor a főnökével beszélek. Hátha kevésbé bosszantó és értelmesebb infó jön ki belőle.

majd # 2015.02.11. 10:17

Vérfagyasztó, szerintem. Akkor is, amikor történtek a sajánlatos események és most, amikor olvasom az az érzésem, hogy ez nem a mi XXI. sz.i Magyarországunk, a mi életünk, hanem egy filmet látok a 30-as évek Amerikájában történtekről. Hiába tudom, hogy konkrétan megtörtént, ismerem az embereket, akikkel történt, tanuja voltam az eseményeknek, némelyiknek szenvedő szereplője, nem hiszem el. Ilyen nincs, hogy gyakolratilag maffiamódszerekkel, lelki és konkrét fizikai fenyegetésekkel bírnak rá embereket arra, amit azok nem akarnak, és ami egyélrteműen az érdekeik és a családjuk érdeke (hogy az országuk érdeke és jövője, azt már nem is mondom) ellen van.

És amitől végképp kiborulok, az a mi reakciónk. Az értelmesebb értelmiségi réteg (van ilyen egyáltalán?) reakciója. Kussolunk. Ki félelemből (de mi a fenétől félünk most már?), ki tehetetlenségből, mindenki más miatt. Nem teszünk semmit, semmit, aminek hatása is lenne. A szánk jár maximum. (Bocsánat a többes számért, elsősorban magamról beszélek.)

Aromo # 2015.02.10. 21:57

Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl történetét Lázár Ervin már megírta, csak a színek maradtak ki belőle. Húsz évig eltevékenykedtem a tartozik-követel, az adók meg a számok világában, igaz négy évente cserélődtek fölöttem a főnökök, de az ilyen munkás területeket békén hagyták, ott az éppen aktuális ideológiával foglalkozni nem kellett, ejtőernyősök oda nem vágytak, csak dolgozni kellett pontosan, szépen. Aztán egy nap megérkeztek a narancssárga „kövér, pirospozsgás urak” és elindult a „Nyúlfutást Oktató Főtanfolyam”, amikor is a narancssárga teknősbékától meg kellett volna tanulni az ideológiát, majd végül a miskolci fővérebet eresztették rám. Hát így, egészen a négyszögletű kerek erdőig menekültem.
Gondolom mindenhol hasonló forgatókönyvek szerint zajlott le az "átszervezés", a kommandó megérkezésekor átadott utasítások formalevelek voltak, kipontozott helyekre írták be a cégnevet. Most, hogy rákészültem, hátha behívnak a NAV-hoz , előszedtem a papírjaimat, így több év távlatából már tárgyilagosabban tudtam olvasgatni ezeket, akkor sokkolóak voltak. Szinte minden második mondat egy fenyegetés, ha másolni mered a papírjaikat, ha beszélni mersz bárkinek, voltaképpen minden, ami eltér az ő elvárásaiktól az „súlyos kötelezettségszegésnek vagy különösen kirívó kötelezettségszegésnek minősül (ezt a kettőt váltogatták felváltva), amely a munkaviszony rendkívüli felmondását vonja maga után.” Amikor első nap találkoztam ezekkel az irományokkal, még most is emlékszem, ahogy próbáltam rájönni, hogy a sok fenyegetés közé rejtett , egy órán belül megírandó „maximum két oldal terjedelemben, 12-es betűmérettel és 1,5-es sortávolsággal nyomtatva, kézzel aláírt irat” tekintetében vajon mi az elvárás, és arra az érzésre, ahogy ebben az egész elviselhetetlen rettenetben vártuk, hogy vajon ki lesz a következő a kirúgandók listáján, akit visznek a zárt ajtók mögé, ahogy Majd nálatok is. Még kaptunk egy olyan „aranyos” utasítást is, ami azt tartalmazta, hogy „Amennyiben a kéréseim, annak meghatározásai szakszerűtlenek, vagy szakmailag célszerűtlenek, úgy arra szíveskedjenek a figyelmet felhívni”, amely utasítás azt jelentette, hogyha mersz szólni, megnézheted magad, de ha meg nem, és a szakszerűtlenségből baj van, akkor is te vagy a hibás, mert hiszen te nem szóltál.

Pocakmarci # 2015.02.10. 18:13

A focicsapat tényleg jó ötlet :). Nálam is a "színekkel" volt a probléma, rossz időben voltam rossz helyen és mivel nem velük voltam, így ellenük. Normális munkát én sem találtam azóta, sőt, volt két hely, ahol befutó voltam, de az utolsó pillanatban a politika közbeszólt... gusztustalannak tartom ezeket.

majd # 2015.02.10. 15:54

A focicsapat tök jó ötlet! Én pl. minden labdajátékban kitűnök: garantáltan a másik oldalra vetődöm, mint amerre a labda jön. A suliban kidobósnál rögtön az elején kidobattam maga, így aztán békében unatkoztam a kispad mögött, és titopkban talajtormáztam egy kcsit.

Nemcsak a túlképzettségem a baj, a nemem és a korom sem előny ahhoz, hogy bárhol elhelyezkedjem. De a kirúgásomnak erősen politikai magyarázata is lehet: a közmédiából repültem ugyanis (a körülmények is eléggé gusztustalanok voltak). Ott pedig az maradt csak, aki nyílt sisakkal és teljes mellszélességgel, valamint -bedobással volt narancsasárga, és vett részt az indormányban. Én meg elvek alapján és ösztönösen tevékenykedem, a szakma szabályai szerint. Na ez rossz pont volt. Persze az is előny volt, ha nem gondolkozott valaki. Na ezt se tudtam vállalni. Tehát több sebből véreztem.

Hát így.

És ha már: és te?

Aromo # 2015.02.10. 14:27

Ez érdekes, a különadó és az átalányközteher különbözetét adómentes többletnek nevezték el. Ezek szerint a pénzforgalmi lábát meg sehol sem jelöli még, tehát meg sem kísérelte a kiutalást.
Rejtély ez az egész.
Nem is tudtam, hogy a kitöltési útmutatókat külsősök csinálják. De mondjuk az is igaz, hogy egy rosszul megszövegezett jogszabály - lásd pl. különadó határidőre vonatkozó pontja - nehéz egy korrekt kitöltésit írni.
Amúgy ezek szerint Majd veled is az lehetett a baj, hogy túlképzett vagy. Mostanában gyakran felmerül bennem, hogy lehet nem tanulni kellett volna annyit, meg diplomát szerezni, meg jó sokat dolgozni, hanem focizni (nem tudom női foci is támogatott?)vagy legalább valami látványcsapatsportot űzni. Azt nézegettem, hogy ezt a 30 napos (de legkorábban belül) kiutalási határidőt egy esetben rövidítették le rendszerszinten a felére, amikor a társasági adóelőlegeket valamilyen látványcsapatsportra rendelik utalni. Ott biztos nincs határidő csúszás. Lehet hamar kéne nekünk is alakítani egy focicsapatot:)

majd # 2015.02.10. 13:25

Jól gondolod, Aromo, ott van a folyószámlámon a megfelelő összeg "adómentes többlet" megjelöléssel.

Most jön a vicc: a dátum jan. 1. Igen, elseje.

A rendszerben lévő tehetetlenségnek hívott baromságot egy közepes informatikus cca 1/2 órás munkával átprogramoz, megszüntet. Már ha megbízást / utasítást kap rá. De jól tudjuk, hogy nem az a cél, hogy működjön és érthető legyen.

Nekem ezt írásba is adta a NAV, mikor pár évvel ezelőtt rosszul töltöttem ki vmit az szja-bevallásban, amiért behívtak, és bár a saját káromra tévedtem, megbüntettek. Akkor szóban és írásban felajánlottam a megfelelő főosztályvezetőenk, hogy a kitöltési útmutatót a jövőben segítek megfogalmazni. Nekem ugyanis több diplomám van, amelyek predesztinálnak rá, hogy értsem, amit oda be kell írni, ki kell tölteni. És azt hiszem, mert beképzelt vagyok és szerénytelen, hogy szövegértésben is jó vagyok. Ennek ellenére az útmutatót félreértettem a jelek szerint. Lehet, hogy rossz az útmutató? Vagy lehetne jobb is? Nosza, hadd segítsek, ingyé', állampolgári hevületből és x néni, y bácsi iránti szolidaritásból. Nem méltattak válaszra.

Vagy fél év (vagy több) múlva kaptam egy levelet, már azt se tudtam hirtelen, miről beszélnek, amiben egy főosztályvezető hölgy közölte: szerződésük van egy kft-vel, akik folyamatosan karbantartják ezt a szöveget, és bár nem ingyen, de mindenki megelégedésére végzik a munkájukat, tehát nem kérnek a segítségből.

Aromo # 2015.02.10. 12:52

Majd, ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor azon keresztül is lehet igényelni, egy frappánsan TEL –nek elnevezett nyomtatványon:
http://www.nav.gov.hu/…mek/tel.html

Nekem – a különadó kivételével – csak jó tapasztalataim vannak erről, de mivel neked már a folyószámlán kell, hogy legyen az ügyed, tudsz velük beazonosítva, hangrögzítőre véve – amit vissza tudsz hallgatni - kommunikálni, bár a kód kézhez vételének is van átfutási ideje:)
A folyószámládon még mindig nem látszik semmi? Elvileg ott már látszódnia kellene, hogy milyen dátummal és mit könyveltek, előre dátumozva is lehet lekérdezni.
Az látszik, hogy ilyenkor már egy totál tehetetlenség van a rendszerben, lehet, hogy visszadátumozták neked február 7-re, emiatt viszont az éjszaka nem hozott megoldást, mert 9-én már csak az aznapi dátumokat tudja figyelni a „program”, valami hiba kódot is kell oda rakni, hogy felfigyeljen rá. Nekem is volt olyan, hogy elmagyarázták, hogy hiába tudják, mert megküldtem, hogy időközben változott egy önkéntes pénztár számlaszáma, ők csak úgy tudják a jó számlaszámra elutalni a pénzt, ha előbb elutalják a rosszra, megvárják míg visszajön (mivel hibás), akkor kap egy megfelelő hiba kódot és csak utána tudják a jóra utalni. Agyrém, de ez sokszor így működik.
Pocakmarci, én is szívből gratulálok, ezek szerint közel 11 hónapig csatáztál, de végül nyertél.

majd # 2015.02.10. 12:01

Sydney, mindannyian dobogósok vagyunk, amennyiben egyáltalán eljutottunk idáíg.

Köszönjük azoknak, akik elmentek nemzetközi szintre, így aztán a korsót is vitték magukkal, addig-addig, míg az, ha nem is törött el, de megrepedt. Most megpróbálják kicsit még megragasztani, halogatni a repedés elismerését, de ez már nagyon szánalmas. (Majdnem annyira, mint az én hasonlatom.)

Természetesen nem kaptam ma pénzt. És ha holnapra sem sikerül a gépnek válogatás közben fel-ki-leszűrnie engem, akkor megint hívom a névrokonyt, és rögtön a főnökét kérem. Hátha kapom. És amit (meg)beszélünk, azt leírom.

Aromo, ahova te szép kitartóan telefonálsz és üzenetet hagysz, az csk a NAV-os regisztrációt követően működik? Ha igen: személyesen kell regisztrálni? (Fontolgatom, hogy a levelező tagozaton elért eredméyneim elismerése gyanánt ne iratkozzam-e be a verbális tagozatra is.)

És jut eszembe: a te nénid/bácsid főnökével még nem próbálkoztál csevelybe bonyolódni?

Sydney2000 # 2015.02.10. 11:56

jut eszembe a mire költésről. ha más sürgős kiadás nincs, egy kis ötlet:

érdemes évente 750 ezret befizetni önkéntes nyugdíjpénztárba. erre jön 150 ezer ft plusz a NAV-tól.

Sydney2000 # 2015.02.10. 11:53

Pocakmarci, grat! Első lettél! :-)

Hajrá majd, az ezüstérem Neked áll! :-)

én max bronzérmes lehetek, de jó eséllyel lecsúszok a dobogóról (febr.19.) :-)

Pocakmarci # 2015.02.10. 09:32

Abbey, köszönöm! Az az igazság, hogy még nem gondolkodtam rajta, mire költöm a pénzt. Addig, amíg nincs a számlámon, semmi sem biztos, főleg ebben az országban :( . Nem elég, hogy ez lett a sorsunk, távoznunk kellett mindegy, hogy hány évet dolgoztunk az adott helyen és milyen munkát végeztünk. De ezt a témát gondolom, már kiveséztétek.

Abbey # 2015.02.09. 21:22

Köszönet a jó hírért Pocakmarci! Nagyszerű, hogy te már végre megkaptad a jussodat. Sikeres pénzköltést kívánok!

majd # 2015.02.09. 17:55

Szuper Pocakmarci! Akkor te vagy az első, akiről tudunk. Persze, ha jan. 6-án elküldtétek a 17-est meg a lemondást, akkor ma kellett legkésőbb megkapnod (30 nap után 1-gyel hihi), de legalább itt nem volt technikai hibának nevezett hanyagság v pofátlanság, ki tudja?

A kedvencem, Abbey, akkor nem is most született, hanem már régi keletű ökörség: "de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül". Én isten bizony ismerek olyan jogászt, aki tud magyarul, okos, gyors, értelmes, nem gondosz, tud fogalmazni. Na nem sokat, de van ilyen.

Igen, Aromo, pont ez a rémes benne, hogy életszerű és rendszerszerű. De nem hiszem, hogy ez mindenütt így van. Kell hozzá a megfelelő földrajzi elhelyezkedés :(.

Szólok, ha gép iccaka eldönti a sorsomat, és velem is közlik vhogy.

Tudom, Sydney, hogy a kamat minimális, jó, hogy nem negatív. De sztem is elvi kérdés. Az is, hogy ilyen aranyosan kezelik a dolgot. Mert az ügyintéző valóban nem tehet a rendszerbe szándékosan beépített vagy véletlenül bekerült - mondjuk úgy - akadályképző morzsácskákról. De ő is szenvedő alyanya ugyanennek más ügyben + neki nem lesz rosszabb attól, ha megpróbál segíteni. Az nem kerül az állásába. A többség mégse teszi, Mert mi itt nem így vagyunk szocializálva. Nem erre kondicionálnak, és mi hagyjuk magunkat kondicionálni. Na jó, eldugulok magamtól is.

Pocakmarci # 2015.02.09. 15:47

Majd, sajnálom, hogy ma nem kaptad meg az összeget :(
Én ma megkaptam a NAV-tól az utalást. Jan. 5-én jött az ügyvédemtől a hír (én általa intéztem az ügyet, még március elején bíztam meg), hogy megszületett a határozat és másnap el is küldte a lemondó nyilatkozatot és a kiutalási kérelmet. Remélem, hamarosan és minél hamarabb mindenki megkapja a határozatot és az utalást is.

Aromo # 2015.02.09. 12:43

Majd, ez olyan aranyos és életszerű:) Korrigálni hibát csak az éjszakai automatizmus tud és az ügyintézőknek fogalmuk sincs róla, hogy így lesz-e. Sőt a késedelmi pótlékot is csak az automatizmus tudja rárakni, ha úgy van programozva (ki tudja azt már mikor mit csinálnak azok az éjszakánként futó programok, onnan is annyi embert elküldtek), de csak másnap:) Viszont az jó hír, hogyha így elírogatják a határidőket, akkor az időhúzás érdekében nem tudnak élni jó öreg kiutalás előtti ellenőrzés trükkjével:)

Abbey # 2015.02.09. 12:35

Látod, látod ebben a mi szép hazánkban csak az tud eredményes lenni, aki legalább egy "erő-szakon"szerzett postgrad. oklevéllel rendelkezik, de még jobb, ha PhD-ja van ugyanezen szakirányon. Üggggyes voltál, persze túúúúdom, nyugtával a napot.

Mindenesetre "úttörőként" (ideértve: az ahol tud segít fordulatot is) legalább mintául szolgál az eseted, hogy a 30 nap lejártával nyüzsögni kell. Nem mintha nem lenne mindegy -ennyi idő után - hogy egy héttel előbb vagy később jön meg a pénz, de sztem ez is meg a kamat is elvi kérdés.

Mindenki okulására: ha nincs ügyfélkapus regisztrációja valakinek,érdemes személyesen beadni a 17-es nyomtatványt, vagy tértivevénnyel beküldeni, mert ez esetben nem tudnak trükközni a dátummal.

Megnéztem az Art. idevonatkozó rendelkezéseit, bemásolom:
"4.§ (3) b) az adó-visszaigénylés és az adó-visszatérítés tekintetében a költségvetési támogatásra
vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
37.§ (4) A költségvetési támogatást az igény (bevallás) beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, ... kell kiutalni.
(5) A kiutalás napjának az számít, amelyen az adóhatóság az átutalásra megbízást adott.
(6) Ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet.
165.§ (2) A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része."

majd # 2015.02.09. 11:17

Éééééééééééééés: már vissza is hívott.

Nem én vagyok az egyetlen - mondtam ez nekem nem vígasz, sőt, ettől nekem sokkal rosszabb.

Elnézést kér, technikai hiba történt, ma éjjel, mikor "leválogatja a rendszer", akkor már "ki fogja szűrni".
Én: hüm????
Ő: holnap vagy holnap után a számlámon a pénz.
Én: késedelmi kamattal együtt?
Ő: hát ezt nem tudja, majd szerdán fölhív megmondani.
Én: mit?
Ő: lehet, hogy a "tőkét" és a kamatot két külön utalásban kapom.
Én: a többiek, akik szintén technikai hiba miatt nem kapják a pénzüket, ezennel szintén megoldottnak tekinthetik a gondot, hiszen úgy tűnik, elhárították a technikai hibát?
Ő: Hááááát, önnél más a helyzet, mert önnél elírták a dátumot.
Én: Tehát nem technikai hiba okozza a késedelmet, hanem szándékos vagy véletlen emberi hanyagság?
Ő: Igen.
Én: ........... na ezt nem akarjátok tudni.

majd # 2015.02.09. 11:07

Jelentem: a bácsim természetesen továbbkapcsolt az utalásos részleghez. Ott nénim van (jópofa: névrokon - bár nem túl ritka a nevünk, de mégis). Elég nagy mellénnyel kezdte, mioszerint csak jan. 15. a folyósításba helyezés menetének a... (vmi ilyesmi) első napja, szal attól kezdve 30 nap. Mondtam: téves, a 17-est jan. 7-én adtam be, online, hogy mennyit kevergett náluk, az az ő belügyük. És a lemondó levelemet is még aznap és faxon, tehát lásd fönt.

Hosszas beszélgetés volt. Kamatról, Kossuth tér 1-ben leadandó panaszirományomról, ha vmi nem tetszik, az ő kötelességéről és munkaköri leírásáról stb. Miután ily módon megbeszéltünk minden világrengető és nem ide tatozó kérdést, és nagyon megszerettük egymást, belátta a szerencsétlen, h esélytelen velem szemben, és azt is, hogy mikor adtam be és mikor járt le a 30 nap. Sőt, azt is, h erre jár a késedelmi. De ő nem tud érdemben nyilatkozni (az lepergett, h neki nem nyilatkozni kell, hanem utalni - jut eszembe: klipp und klar kimondta, h a 30. napon utalnak, pontosabban helyezik folyamatba az utalást: gondolom, ez újabb pár hét lauf nekik - és nem korábban), utánanéz, h nála mért szerepel jan. 15., és legkésőbb holnap visszahív.

Hát így.

majd # 2015.02.08. 20:28

Abbey, kizárólag a te kedvedért (valóban, mert épp iszonyú beteg vagyok - na de ha veletek dumálok, társaloghatok a bácsimmal is, nanem?) fölhívom a drágákat. A giro ugyebár 4 óra. Mivel 7. szombat volt, megvárom mondjuk a delet. Addigra letelik.

De - megígérem - egyrészt nem fog tudni válaszolni, ahogy te is sejtetted, másrészt el fogja magyarázni, hogy ők utalványozzák, és akkor az még milyen köröket jár be náluk. Mondjuk Aromo határozatával kézenfogva. (De csak kezdő ipari tanuló lehet Aromo levele mellett.)

Majd jelentek holnap.

(Olyan rendesek, hogy lehetőséget teremtenek, ürügyet nyújtanak, hogy tovább vezessük ezt a fórumot:)

Sydney2000 # 2015.02.08. 20:28

majd, ha 7-én jár le, akkor holnap meg kell kapnod a pénzt.

én január 20-án adtam be, nálam február 19. a határidő.

(késés esetén minimális kamat jár, ugyanis a jegybanki alapkamat most talán 2,1%)

Abbey # 2015.02.08. 19:55

Majd, én a helyedben nem lennék ennyire türelmes, ha hétfőn délelőtt nem jön meg az utalás, hívjad csak nyugodtan a bácsidat(bár nyilván az utalást egy másik szervezeti egység csinálja, de ki máshoz is fordulhatnál mint az eddigi ügyintéződhöz).A 30 nap az tényleg belül és nem "legkorábban kívül". Amúgy meg a 31. naptól szerintem ketyeg a kamat, persze a mai jegybanki alapkamat mértékek mellett, nagyot nem lehet szakítani.
Szerintem azért már lassan foglaljad csak az asztalt a kocsmában :-)!

Én úgy emlékszem, hogy a törzsgárdából Sidney meg én vagyunk még, akik beadtuk a 17-est, de én jóval később küldtem be, szintén ügyfélkapun. Tehát, ha a beküldés napja is számít, akkor február 28-án telik le a 30 nap.

majd # 2015.02.08. 16:19

Lebuktam.

7-én járt le a 30 nap. Adok nekik ügyintézési időt, legyen az egy hét. Pénteken tervezem először fölhívni a bácsimat, hogy ugyan mondaná el, hol tart ez a bonyolult feladat, segíthetnék-e valahogy megoldani. Aztán lépek Aromo nyomdokaiba, és folytatom a levelezőt postgradon.

De legalább ketten voltatok még, akik pár nap különbséggel mondtatok le a fellebbezési jogotokról. Rosszul emlékeznék?

Sydney, biztos lehetsz benne, hogy ti lesztek az elsők, akinek elmesélem, ha vmi félreértés folytán megkapnám a pénzt. Ígérem, még a család előtt. Titeket sokkal jobban érint, és nagyobb részt is vállaltatok belőle :). Ezt itt újra köszönöm, még ha nincs is a számlámon egyelőre egy peták se tőlük.

Sydney2000 # 2015.02.08. 12:42

ha jól emlékszem, már kell lennie olyan topiktársnak, aki már visszakapta a pénzét, azaz letelt a 30 nap a 17-es beadása óta.

majd, nem Te vagy éppen az? megjött az utalás?

majd # 2015.02.06. 18:00

Tudjuk. Mélyről jövő intuíció segít. Az ügyintéző szegény - egyetértek veled - örül, hogy van munkahelye, és nem akarja elveszíteni. Megértem, mi se akartuk.

Igazad van, akárhogy is járjuk körbe, és akármennyire is sajnálom: nincs mit tenni, csak várni. A 120 napon belül vagy túl feltételt mindenképpen teljesítik, és ha nem, akkor sincs semmi. A telefonálgatás és írogatás meg jó ötlet, legalább legyen nyoma.

Ahogy hazánk nagyjai mondják: amúgy se számítottunk erre a pénzre, egyszer csak megjön. (És újra mondom, a 0. évfolyam is csak papírokat kapott eddig!)