40 év munkaviszony után nyugdíj


hurrikan # 2010.12.06. 13:40

Nem tudom kit mennyire győz meg a Kormányszóvivő Asszony
a TV2-Mokka műsorában 2010.nov 23-án elhangzott kijelentése (videó megtalálható az interneten is)
Megpróbálom idézni:" Minden nő, akinek 40 év munkaviszony megvan, az elmehet 2011-től nyugdíjba.A gyermekneveléssel eltöltött idő- max 8 év a 40 évből levonandó , így min. 32 év munkaviszonynak meg kell lenni". Értelemszerűen a visszaszámítás csak a gyermekes nőkre vonatkozik

evanyugi # 2010.12.06. 13:27

hars52

Köszönöm a válaszodat, 53. decemberében születtem, és az a sejtésem, hogy nem akar majd felmondani a munkáltatóm, hanem közös megegyezéssel akar elengedni nyuddíjba, hogy elcsón megússza.

hars52 # 2010.12.06. 13:14

Mivel én is közalkalmazott vagyok, eléggé képben vagyok ezen a területen.Ha most is közalkalmazott vagy, csak abban az esetben jár végkielégítés és felmentés is, ha neked mondanak fel, pl: létszámcsökkentés címén. Csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj feltétele: betöltött 59 év és 40 év szolgálati idő, ami már meg is van neked. Azt nem tudom, hogy mikor születtél. Ami pedig a mostani törvény javaslatot illeti, a jogosultsági idő számításába, nem igen fog beleszámítani a szakmunkás iskola, tehát eszerint a 40 éved valamikor jövőre lesz meg. De ha a főnököd felmond, a felmentésed talán kitart addig. Ennek utána kell pontosan számolni.

hars52 # 2010.12.06. 13:01

Már megint nem tudok belépni, csak ha hozzászólok.
bocs

evanyugi # 2010.12.06. 12:47

Kedves Veci!

A segítségedet szeretném kérni,és úgy látom a fórumon hogy segítőkész vagy.53-as születésű vagyok,pár hónappal ezelőtt a munkáltatómnak jeleztem, ha lehet szeretnék elmenni előrehozott nyugdíjba. Úgy tünt beleegyeznek, (leépítés lesz) és akkor kezdődött ez a 40 év után a nők elmehetnek téma. A nyugdíjfolyósító 42 év 131 napot számolt ki ez év végéig nekem, amibe benne van ugye a szakmunkás iskolám is. Én az előrehozott nyugdíjat szeretném jobban, de csak azért mert mint itt is sokan nem tudjuk hogyan fogadják el a törvényt, de már a munkáltatóm is tétovázik.
Én meg nem tudom hogy milyen módon jöhetnék majd el. Felmondással, közös megegyezéssel, vagy hogyan járok jobban? Mikor van végkielégítés stb. Közalkalmazotti éveim száma 18 év.

Kérlek segíts ha tudsz.
Előre is köszönöm.

Éva

lenolaj1 # 2010.12.06. 08:42

A hétvégén volt időm átgondolni ezt az egész 40 éves mizériát.
Részemről ketté választom a bejelentést, és magát a törvényt.
A tv. nagylelkű. Igen, az! Aki kicsit is tudatában van annak, hogy hogyan áll ma a nyugdíjkassza, az ezt a kijelentésemet nem vonja kétségbe. Azon persze lehet vitatkozni, hogy hogyan került a kassza ilyen siralmas állapotba, csak nem érdemes.
Szóval, ha meglesz a tv. örülni kell neki, mert legalább néhányan élni tudnak vele, ami nem kis dolog.

A bejelentés.
Na, ezzel már komoly gondjaim vannak.
Nyilván ez az egész felbolydulás nem lenne, ha a választások előtt nem ették volna be a nőket.
De még mindig nem késő bocsánatot kérni. Én a tv. végleges elfogadásakor ezt várom. Mert utálom, hogy kiesek a jogosultak köréből - mert bizony kiesek -, de a legjobban mégis azt utálom, ha hülyének néznek. Sokat szelídülne a hozzáállásom ha megkövetné a kormány a nőket.
Kedves érintettek, már csak 16-ot kell aludni! :)

Veci # 2010.12.06. 07:31

stelax
Mostmár tényleg jól felhergelted magad. Nem kell az egyik szférát szembeállítani a másikkal. Kirohansz a közalkamazottak ellen, most ők is fókuszba kerültek nálad. Hidd el nekik sem könnyű, ami 15-20 évvel biztosabb munkalehetőségnek tűnt, ma már (szerintem) a mindennapi rettegéssel kezdik és fejezik ők is a munkanapjukat. Hidd el, a közalkalmazott nettó bére akörül van, mint a versenyszférában, csak nekik minden forintjuk le van papírozva, amíg a versenyszférában sok helyen a minimálbér felett zsebbe fizetnek (ha egyáltalán teljes foglalkoztatásra van bejelentve/ez majd a nyugdíjba vonuláskor fog kiderülni), ami a pillanatnyi anyagi helyzeten segít a családoknak, mert ma kell enni, ma kell a gyereknek ruha, ma kell a számlát kifizetni.
Amíg a zsebben fizetéssel kevesebb járulékok kerülnek a nagykalapba, addig a közalkalmazottaknak minden fillér után vonnak. Addig nem kellene ítélkezni, amíg a másik oldalt nem ismerjük, Azonkívül évek óta nincs nekik béremelés, nem változik a bértábla, igaz keveset emelkedik évente a minimálbér, de emelkedik, mint a nyugdíj is.

A kedvezményhez annyit: valóban a kedvezménynek lesznek élvezői, azok 14-15 éves koruk óta dolgoztak (és nem tanultak), mint mi akik szakmunkástanulók voltunk. Igaz, hogy sokat dolgoztunk (a kisiparos mesternél, még a háztartásba, kerti munkában is részt vettünk), de hogyan tanultuk volna meg a szakmát, ha csak néztük volna a varrógépet, a szövőgépet, vagy a fémmegmunkálót. Mi tanulók azért dolgoztunk, hogy egy életen át hasznosítható szakmát tanuljunk (én amit szakmunkástanulóként tanultam, azt hasznosítottam a felsőfokú tanulmányaimmal elért végzettségnél, és szerintem, aki a szakmájában képezte magát, az többnyire így gondolja).

MÁSIK megközelítés (korábban többször is leírtam ezt), ha az 1955-ös születésű is 2011-ben mehet el nyugdíjba, meg az 1952-es születésű is, akkor ott ki a vesztes, vagy nyertes (én még szerencsés évben születtem, mert 57 évesen elmehettem előrehozott nyugdíjba)

MOST nyugodtan lehet rám haragudni, "megkövezni", de nem egymást marni kellene, nem egymásra haragudni, hanem elfogadni vagy beletörődni a helyzetbe. Reméljük a tv. még a te 59. éves korodban is élni fog és teljes összegű nyugdíjba mehetsz el. Sajnálom azokat, akik a rossz választási kommunikáció miatt kimaradnak, de a Mikulás sem egyformán kedvez minden gyermeknek.
Nyugodtan lehet mostmár engem is szapulni (nem értek egyet én sem a kommunikációs zavar miatt kialakult helyzettel), 1-2 napig keveset leszek internet közelben.

Ma este lesz a részletes vitája a tv. módosításnak. ITT lehet majd élőben követni: http://www.parlament.hu/…_ujnapok_ckl


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.12.06. 07:06

Attól tartok a mi jövőnknek már annyi.
De épp ezért, ha van gyereked, tudatosítsd benne, hogy csak saját maga öngondoskodása révén biztosíthatja a jövőjét. Gond akkor van, ha a jelenért is küzdeni kell ...

lenolaj1 # 2010.12.06. 06:37

Elfelejtettem köszönni: pálinkás jó reggelt! :)

lenolaj1 # 2010.12.06. 06:35

Kedves Stelax, miért gondolod, hogy a kérdésedre adott válasz 3 év múlva még aktuális lesz? Ma egy tollvonással (kétharmaddal) bármi átírható. Ami ma fehér, az holnap már fekete lehet.
Én a helyedben inkább először arra lennék kíváncsi, hogy van-e olyan törvény ami gátat szab annak, hogy az x+1 évben nyugdíjra jogosultság feltételei x évben módosításra kerüljenek? Pl. egy 2012-ben nyugdíjra jogosult személy jogosultságának feltételei változhatnak-e (hátrányosan) 2011-ben? Ha erre nincs valami szabályozás, akkor a kérdésed majdhogynem értelmetlen.

Veci # 2010.12.05. 19:49

botty

Jó egészséget kívánok!


Üdvözlettel Veci

akizor # 2010.12.05. 19:37

Miért nem kaptak családi pótlékot a szülők? Úgy emlékszem kaptak...de lehet már kellene szednem a Cavintont!

Lyonee # 2010.12.05. 19:29

Majordomus!
Az 1954-es születésű férfi előrehozott nyugdíjba mehet 42 év szolgálati idővel 60,5 évesen, vagy 37 év szolgálati idővel 61,5 évesen, mindkettő csökkentett lesz. Rendes nyugdíjba mehet 63,5 évesen, ez már teljes lesz. 15 és fél éves korodtól dolgoztál? Elhiszem, hogy eleged van, elfáradtál. Úgy rémlik egy másik topicból, hogy 54-es vagy.
Sokan nem látják be, hogy ez a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazás egy kedvezmény, felesleges vitatkozni az igazságosságán. Lesz , akire teljesülnek a feltételek, lesz, akire nem. Sokan a maguk igazára próbálják csűrni-csavarni, különféle értelmezéseket kitalálva, teljesen feleslegesen, sokszor egymást megsértve és összekavarva azokat, akik végre megértették, hogy miről van szó.

pmarcsi # 2010.12.05. 18:36

Gabicsek !
A szakmunkástanulók után nem kaptak a szülők családi pótlékot!!

botty # 2010.12.05. 17:30

Kedves Veci és kissmama! Ma érkeztem haza a kórházból és visszanéztem a hozzászólásokat!/2010.nov.30-tól a mai napig/ Nagyon köszönöm Veci a biztatást. A dátumot nem írtam el, tényleg 1997.01.31-én volt 26 évem, mert már nyári szünidőben is dolgoztam! Nagyon jó hír, hogy elmehetek 2011. május 6-án csökkentés nélküli nyugdíjba! Nagyon köszönöm a válaszotokat, és a mai naptól ismét veletek vagyok.

Veci # 2010.12.05. 17:20

Nagyon érdek így egymás után (műsorban is ez volt a sorrend):


Üdvözlettel Veci

hars52 # 2010.12.05. 17:04

Na végre sikerült.Veca, egész nap a konyhában dolgoztam, de főzés és takarítás közben nagyon jól lehet mindenfélén gondolkodni. Különben még tegnap olvastam a parlament.hu-n a bizottsági véleményezéseket a módosító javaslatokra,csak azt az egy fidesz módosító javaslatot támogatták, ami 5 gyerek + 1 év-ről szól. (a négy gyerek nem gyerek, azt elegánsan át lehet ugrani). Az egyebek: szakmunkásképző, főiskola, munkanélküli ellátás szóra sem érdemes egyhangulag lesöpörve.Tudom, hogy holnap lesz a részletes vita, de szerintem az semmin nem fog változtatni.Ez a törvény módosítás így lesz elfogadva. Már csak az a nagy kérdés mi lesz a kormányrendeletben? Remélem, nem valami olyan további szűkítés, amire nem is gondolunk. Valami még van a levegőben, úgy érzem.
Zsuzsa

mesehabbal # 2010.12.05. 16:52

Kedves MajorDomus!

Én annyira sajnálok minden férfit. Mivel a kollégáim főleg férfiak, így bármikor cserélnék velük. Látom, hogy viszonyulnak a munkához és milyen a teljesítményük, a fizetés különbséget már nem is említem. Tisztelet a kivételnek!
Egyébként a jelenlegi Tv. szerint 1954-es születésűek öregségi nyugdíj korhatára 63 év és
183 nap nemi megkülönböztetés nélkül. A nők előrehozott öregségi nyugdíj korhatára 60 év a 183 nap, a férfiaké 61 év és 183 nap, vagyis összesen 1 évvel több. Csak az előrehozott tesz kivételt! Nem értem, hogy jött ki neked a 48 év. Nem tudom milyen korú vagy, mert ha túl fiatal, akkor kár gondolkodnod bármin is. 1970-ben még mi is azt hittük, elmehetünk 55 évesen, mint édesanyáink, de a rendszerváltás után folyamatosan emelik kort. Már korábban írták sokan, félnek a „Ratkó” születettektől (sokan vagyunk), pedig nyilvánvaló, hogy a mi korosztályunk szülte a legtöbb ma dolgozó 20-30 éves korú fiatalt is.
Akkoriban sokan neveltünk 2-3 gyereket. Nő létemre, még volt másodállásom is (A munkakönyvemben is szerepel). Nem mindenki volt otthon a gyes végéig. Igaz, a 1970-80-as években nem lehetett a GYES mellett dolgozni (hivatalosan). De aki akart, az akkor is tudott mellékállást találni. Én is ezt tettem és így hozzájárultam a család kiadásaihoz. Tudod, ezt így is lehet, és sosem róttam fel senkinek.

Kedves Veci!
Mi mást tehetnénk várunk és reménykedünk! Köszönjük neked(tek) a segítséget, ami néha vigaszt, nyugalmat jelent(ett) sokunknak.

Üdv: Ágnes

Elnézést a 3 pontért, de nem működött a fórum rendesen. :-(

hars52 # 2010.12.05. 16:50

Nem tudom mi van ezzel az oldallal, egyszerüen nem tudok belépni, az 1.oldal 11.14. dátummal jön.

mesehabbal # 2010.12.05. 16:50

...

Veci # 2010.12.05. 15:57

Lányok!

Advent van, bronzvasárnap, ebédfőzés, karácsonyi készülődés, és a végszavazásig, majd a kornányrendeletig nem tudjuk a pontos választ.
Holnap lesz a részletes vita, este 8:00 után várhatóan a napirend szerint.
De szerintem kevés változtatásra lehet számítani az előterjesztéshez képest. Ami ez érinteteket érdekel, azokat a képviselők (ellenzékiek /mindhárom) elmondták, beadtak módosító javaslatokat, de az nem a kormányoldal javaslata, azt "le is lehet" söpörni", ha úgy tartják jónak. Márpedig ha bennehagynák a tanulmányokat, munkanélküli ellátást, akkor sok nőt érintene, ezt vették számításba a beterjesztésben is szerintem.


Üdvözlettel Veci

MajorDomus # 2010.12.05. 15:35

ugy latom hogy Veci es dtida képviseli itt a józan mértéktartó álláspontot.
18 nap mulva mindent tudtok addig tervezetek meg a karácsonyi menüt es vásároljátok be.

A tövény Atlag Juliskara lett ¨meretezve¨ aki érettségi utan munkaba allt majd szult harom gyereket akikkel összesen 8 evet otthon volt majd összesen 32 ev munka utan 58 évesen elmehet nyugdíjba
ez meg mindig kedvezobb mintha ugyanezt egy 1954-es születésű not feltetelezve, 63 évesen tehetne meg.
Ebbol ténylegesen 32 evet dolgozott.
Nem sajnálom mert megérdemlik, de ne essetek at a lo túlsó oldalára.
Aki becsapva érzi magát annak is igaza van, mert nem ez volt az ígéret, de ne felejtettek fl, hogy ugyanezen törvények alapjan en 48 ev munkaviszony ( es nem 32 ev !)utan kapok nyugdíjat, ha megérem.
Pedig 3 ember helyett kellett dolgoznom es tuloraznom mig a feleségem otthon volt a gyerekekkel mert nem láttunk a nyomortól.

Hát akkor csak kedvezőbb nem ?

könyvmoly # 2010.12.05. 15:15

Szia Becsaptak!
A választási ígéret és a megnyert választás után rádöbbentek túl ígérték magukat a fél százalék járulékemelés talán mégsem elég mindenkinek.
Nosza vegyünk ki pár dolgot jusson is maradjon is.
A politikusok mikor tartották be a kampányban tett ígéretüket? Már egy újszülött sem hisz nekik. Hogy miért nem árulják el az igazságot? Szerintem nem azért,hogy mi idegeskedjünk hanem azért, hogy teljen az idő.

könyvmoly # 2010.12.05. 15:02

Szia Mokus123!
Igazad lehet én is arra várok,hogy visszaküldjék a 6 hónap hiányzó időmet.

becsaptak # 2010.12.05. 15:01

Sziasztok! Szerintem már mindenki belefáradt,hogy hiába mondja mindenki a maga igazát,senkit nem érdekel.Már úgy értem,hogy sokan írtak a képviselőknek meg nagyon sok politikusnak és a kérdésekre senki sem reagál.Azt senki sem tudja megmagyarázni,hogy a kampányban igért 40 éves szolgálati időt amit igértek,miért bonyolítják ennyire mindenféle más elnevezéssel.Mi nem kértük!!!!Ezt igérték nekünk!!! Akkor most miért kell mindenféle megkülönböztetést tenni emberek között!!Miért nem tartják a szavukat és akkor senki sem elégedetlenkedne!A törvény már úgyis megvan akkor miért kell még mindég titokban tartani,ha már úgyis eldöntötték.Azért,hogy még idegeskedjünk egy kicsit,pedig az már nem hiányzik!!!