40 év munkaviszony után nyugdíj


mokus123 # 2010.12.05. 14:53

Szia!
Szerintem azért nem ír senki, mert egyenlőre nincs semmi új. Várakoznunk kell sajnos amíg esetleg vki elszólja magát, vagy közzéteszik a jogosultak körét.
Én is tiszta ideg vagyok már, mert csak 1 éven múlik az egész. /szakmunkás iskola/
Üdv Edit

könyvmoly # 2010.12.05. 14:24

Szia Hars52!
Reggel óta lesem, hogy ki fog hozzá szólni talán mindenki erre vár de hogy miért azt nem tudom.
Megszeppentünk? Mindenki azon agyal, hogy ez mit jelenthet? Vagy nem mernek hozzászólni?
Talány!!!!!!!!!!!!!!

hars52 # 2010.12.05. 13:54

Nem tudom elhinni, tegnap este óta se kép, se hang. Nincs egy hozzászólás sem, vagy valami hiba van?

Gabicsek # 2010.12.04. 22:18

Így is köszönet jár, hogy segítesz az útvesztőkben:) Biztos is voltam benne, hogy még semmi nem publikus, nemsokára úgyis minden kiderül, addig marad a reménykedés...

dtida # 2010.12.04. 22:01

Én megértem azokat, akik csalódnak, mert úgy érzik, át lettek verve.
Azt látni kell, hogy egy kedvezményről beszélünk, tehát az "igazságosságot" belekeverni felesleges. Ez egy választási ígéret volt; ezt teljesítik valamennyire. Ez is bizonyítja, hogy miért nem szabadna politikai tényezővé silányítani a nyugdíjbiztosítást, de ez messzire vezet...

Munkaviszony, szolgálati idő, jogosultsági idő...korengedmény, korkedvezmény, előnyugdíj, előrehozott nyugdíj... ezen fogalmak között különbséget kell(ene) tudni tenni.
Nem keverek semmit, csupán nem akarok sokat mondani; a jogosultsági idő fogalmát kormányrendelet fogja rendezni, ami kész van, a tárcaközi egyeztetéseken is túl van már, ha nem is publikus még a tartalma.

Lyonee # 2010.12.04. 21:55

A "szakiskolai gyakorlati évek", ilyen nem is volt, hanem felváltva történt az elméleti és a gyakorlati képzés.
Pl. 1 hét elmélet iskolában, 1 hét gyakorlat, kisiparosnál, üzemben, iskolában.
Mindez tanulói jogviszony alatt és nem munkaviszonyban.

Gabicsek # 2010.12.04. 21:47

az a baj, hogy tudomásom szerint a nappali szakiskolai évek tanulói jogviszonynak és nem munkaviszonynak számítanak. Hiszen aki nappali tanulói jogviszonyban volt, a szülei utána családi pótlékot kaptak nem?

nandy # 2010.12.04. 21:35

Szóval az lenne a lényeg, hogy te magad is belekeveredsz, mert munkaviszonyról beszélsz (amibe természetesen beleszámít a táppénzes időszak, de elvileg a szakiskolai gyakorlati évek is azok lennének...), de a törvény jogosító időről beszél, ami közel nem azonos a munkaviszonnyal.

nandy # 2010.12.04. 21:33

dtida:

Azt mondod, hogy az a kormányzati szándék, hogy 40 LEDOLGOZOTT év után nyugdíjba mehessenek a nők. A munkanélküli ellátás, illetve a szakiskolai ledolgozott évek viszont - jelenlegi ismereteink szerint - nem számítanak bele a jogosító időbe.

Közben azt is mondod, hogy a táppénz beleszámít a munkaviszonyba. Pedig az sem ledolgozott idő. Tehát a munkanélküli nem, a táppénz pedig igen?
Ugyanakkor senki nem tehet arról, hogy elvesztette a munkáját, vagy hosszabb időre lebetegedett, szóval egyiket sem kellene büntetni.

Csakhogy: a tv. egyáltalán nem beszél munkaviszonyról! Ez csak a média felé kommunikált szöveg. A jogosultsági időt meghatározó rendelet pedig sehol nincs még. Így azt gondolom, hogy jogos a táppénz be nem számításával kapcsolatos félelem. Mint ahogyan azt egy nyugdíjszakértő is elmondta egy reggeli tv-műsorban...

A 1745-ös javaslat szerint:

„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik,

Nem kötözködésképpen szánom, csak szeretném veled megértetni, hogy miért van minden fórumon (nem csak itt!) állandó napirenden a téma, és miért "parázik" mindenki. Úgy látszik, hogy még a kormány sem tudja egyértelműen eldönteni, mit szeretne, kiknek akar kedvezni. Nincsenek egyértelmű válaszok, még a Nyufig-nál sem tudnak semmit.
Szerintem nincs ez így jól, de hát ez az én bajom... Bár engem nem is érint az egész, de ettől függetlenül látom, hogy mások mennyit beszélgetnek, találgatnak az ügyben, és egyszerűen nem lehet nekik megnyugtató választ adni.

Gabicsek # 2010.12.04. 21:26

dtida!
Hát, lehet, hogy azon szerencsések közé tartozom, akiket majd érint hálisten ez a tv. módosítás, mivel 1956-os vagyok vagyok, 14 korom óta dolgozom, március 24-én lesz meg a 40 év munkaviszonyom. (3 gyerekkel összesen azt hiszem 5 évig voltam otthon, miközben munkaviszonyban álltam, tehát ellátást is kaptam utánuk) Tehát lesznek szerintem fiatalabbak is, mint az 52-es, 53-asok, egy kolleganőm is 1956-os, mint én, neki is jövőre, de novemberben lesz meg a 40. éve. Az iskolákat munka mellett végeztem, mint az Veci is tudja:) Tehát elvileg halleluja.... Meglátjuk.
Kétlem, hogy a táppénzes napokat nem számolnák, hiszen munkaviszonyban állás alatt voltam táppénzen, ha voltam. Ilyen alapon kiszedhetnék akkor a szabadságot is, a szombat-vasárnapot is:) Legfeljebb majd a nyugdíj összegénél fog ez számítani.
Tény, hogy nem túl sok nő fog tudni így elmenni nyugdíjba, ha munkaviszonyt és nem szolgálati időt számolnak és érthető a csalódás!

Veci # 2010.12.04. 20:36

dtida
Köszönöm, nem faggatlak tovább.


Üdvözlettel Veci

dtida # 2010.12.04. 20:31

Veci:
nemigen tudok többet már hozzáfűzni.
40 év munkaviszony kell: ebben az is benne van, ha valaki eközben mondjuk táppénzen van.
A gyerekszülés ténye nem elég: az kell, hogy ellátást (gyes) kapjon az illető, az ellátás ideje, max 3 év számít a munkaviszonyba.
Véleményem szerint elenyésző azoknak a száma, akik 14 évesen elkezdtek dolgozni, és azóta is ezt teszik folyamatosan; inkább az 1953-54-es korosztályt érintheti jelenleg.

Veci # 2010.12.04. 18:54

dtida
Köszönöm a kiegészítést, szerinted én jól értelmezem, amit lentebb levezettem a 2010.12.04. 14:23 beírásomban?


Üdvözlettel Veci

dtida # 2010.12.04. 18:44

Véleményem szerint a sok egyéni példa beírása zavarja össze a fórumozókat.

A jogalkotói szándék az, hogy a 40 évet ledolgozók nyugdíjba vonulhassanak a rájuk egyébként érvényes, törvényes korhatár figyelembevétele nélkül úgy, hogy a 40 évbe csak a gyermekneveléssel töltött idő (max. 3 év/gyermek, és legfeljebb összesen 8 év) legyen beszámítható.
Ebben induljatok ki mindig.

Ez a gyakorlatban úgy fog megvalósulni, hogy a Tny. (nyugdíjtörvény) 18. szakaszába bekerül ez a lehetőség, a kormány pedig felhatalmazást kap arra (Tny. 101. § o) pont), hogy a szolgálati idő (itt jogosultsági idő) fogalmát ebben az egy esetben kormányrendeletben (a TnyR-ben, a Tny. végrehajtási rendeletében) szabályozza. Mindez ismereteim szerint még karácsonyig megtörténik, és a szabályozás január 1-től hatályos lesz. (ami azt jelenti, hogy ezt követően nyújtható be igény)

Még annyit ide: korábban felmerült, hogy a határidőket hogyan fogják tartani az ügyintézők a jövőben... tájékoztatásul: az előbb említett TnyR-módosítás a nemrégen megváltozott igazgatási határidőktől eltérő határidőket határoz majd meg a nyugdíjbiztosítási szervek számára.

Ennél többet nem hiszem, hogy el lehet mondani a dologról; mindenki nyugodjon meg, és ne zavarjátok össze egymást.

Veci # 2010.12.04. 18:43

Marika54
Szerintem jól gondolod, mint az előző beírásaimban lárhatod.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.04. 18:41

könyvmoly, mária56

Szerintem te jól látod, más megközelítésből, mint én levezetted. Azér voltam részletező, mert hurrikan születési éve nem ismert, a munkakezdés évéből nekem is 2015 jött ki. Úgy éreztem, hogy félreérthette (mint sokan) a tervezetben szereplő 32+8 évet. Hiányolom a kommunikációból, hogy miért nem fejtették ki jobban. Így sokan úgy gondolják, ha van 32 éve és 3 gyermeke, hogy elmehet nyugdíjba. Pedig e kettő időnek összesen meg kell lenni az én értelmezésem szerint.

akizor
Az a 3 gyermekes, aki csak 3-4 évet volt otthon a 3 gyerekkel, az több munkaviszonnyal, több járulékfizetéssel, mit szóljon? És a 4 gyermekes?
Szerintem igazságosabb lett volna, ha gyermekek száma alapján kap az anya gyermekkedvezményt, mert így aránytalanságok vannak (utalok az előbbi példára).

Lyonee
Megerősítettél, én is így gondoltam, ezért vezettem le példán a délutáni beírásomban.

mesehabbal
Szerintem kb. jól érted. A 37 év 210 napod lenne a jogosultsági viszony (ebben az időszakban születtek a gyermekeid, és voltál velük otthon).

hars52
Te is megerősítetted az én levezetésem, azonosan értelmezzük. A táppénzről nincs szó. De szerintem csak a passzív táppénzt nem számítják be a 40 évbe.


Üdvözlettel Veci

Marika54 # 2010.12.04. 18:30

Sziasztok!
Már hetek óta olvasom a fórumot, amiben annyi mindent írt már mindenki, hogy szerintem már egymást megzavarjuk.
Én úgy gondolom /lehet, hogy én is rosszul gondolom/, ha pl. valaki /mint pl.én/ 18 évesen érettségi után elkezdett dolgozni két gyerekkel csak 5 évig volt otthon gyesen, mert akkor még nem volt gyed. meg minden, végig tudja dolgozni az éveit / ha van munkahelye/ akkor az 58 évesen mehet el nyugdíjba ezzel a törvénnyel amit most akarnak bevezetni jan. 1-től.
Jól gondolkozom vagy nem?

hars52 # 2010.12.04. 18:18

Szerintem, nem úgy lesz. Ha valaki például 1970-ben, vagy 1971-ben elment dolgozni és azóta folyamatosan dolgozik,ha ez alatt az évek alatt PL. gyesen otthon volt 2 gyerekkel 6 évet, akkor megvan 2010-ben vagy 2011-ben a 40 éve. Ha 3 gyerekkel volt otthon gyesen 9 évig, akkor 1 éve hiányzik. A lényeg, hogy a ténylegesen ledolgozott idő és a gyes vagy gyed együtt meglegyen 40 év. 6 év gyes esetén 34 év munkaviszony,9 év gyes esetén 32 év munkaviszony, és 8 év gyes-t ismernek csak el 40 évnek. Sajnos én csak így tudom a törvényt értelmezni. Nagy kérdésnek tartom például a táppénzt, mert szerintem, ha nem is saját jogon, de a gyerekével nagyon ritka az a nő aki nem volt táppénzen.Ha ezt kiveszik a jogosultsági időből, lehet hogy marad összesen 100 nő aki igénybe tudja venni, ezt az őrülten kedvezményes nyugdíj lehetőséget.Úgy tűnik erre megy ki a játék.

mesehabbal # 2010.12.04. 17:46

Sziasztok!

Hát, amit most írtatok, az jól hangzik, bár csak így lenne!
Nekem például, 2010.12.31-ig 40 év 145 napom lesz. Na, ebből levonják a szakmunkásképző idejét, az kb. 2. év 300 nap. Így lesz 37 év 210 nap munkaviszonyom. Na, ehhez hozzáadják a három gyerekre igénybe vett 5 év 150 nap szülési szabadság+GYES-t. Ekkor 42 év 360 napom lesz. Megvan a 40 évem!!!

Sajnos nem hiszem, hogy ez így lenne. Azt ugyan, még mindig nem értem, hogy a maximum 8 év mit jelent, mert ugye 3 gyerekkel otthon lehettem volna 9 évet, ebből 8-at vennének figyelembe, de csak 5 évet 150 napot voltam. De ha valaki 14 éves korától dolgozik, van 3 gyereke az + 8 év, így 40+8 = 48 éve lenne????? ;-)

akizor # 2010.12.04. 16:15

Ezt a visszamenőleges nyugdíjbamenetelt elmagyaráznád nekem? Ha mondjuk megszüntetem a munkaviszonyt nov.26.-án ( jövöre fogja betölteni a páron a 60.-at)
nov 27.-étől a munkáltató ujra foglalkoztatja,akkor én majd kérhetem 2012 márciusában mondjuk a visszamenőleges nyugdíjmegállapítást 2011.11.26-tal?
Köszi a választ!

akizor # 2010.12.04. 16:06

Veci!
A háromgyerekes hátrányt szenved,mert csak 8 évet vesznek, ha 9 évig is volt a gyerekekkel otthon. Szerencséje van ha kevesebbet volt és dolgozott mondjuk már a 9. évben. De mi van a négy gyerekesekkel? Ha ő otthon volt 12 évet,akkor veszít ( magyarul büntetik)
4 évet!
A módosító indítványban csak az 5 gyerekesekről van szó...Szerintem ebből is látszik, nem gondolnak át szinte semmit...utána meg magyarázkodnak...No de várjuk ki az a pár hetet...és akkor végre tiszta képet látunk!

akizor # 2010.12.04. 16:01

Szerinted a táppénzt ki fogják venni Lyonee?

mária56 # 2010.12.04. 15:34

Lyonee
A munkaviszonyod illetve kereső tevékenységed akkor sem szűnik meg, ha táppénzen vagy, a gyermekekre kapott három év mindegy, hogy minek nevezzük tisztán megkapod.

mária56 # 2010.12.04. 15:28

hurrikan
Arról nem is beszélve, ha még tanultál szakmát, vagy esetleg főiskolát végeztél akkor a képzési idő sem számít bele, akkor még meg kell toldani a képzési idő éveivel és már meg is van a 43 év szolgálati idő, ami nem egyenlő a jogosultsági idővel, mert a szolgálati idővel kapod a nyugdíjadat, a jogosultsági idővel meg elmehetsz nyugdíjba. Nagyo kilett ez találva.

Lyonee # 2010.12.04. 15:15

A munkaviszony keresettel rendelkező időszakát vehetitek csak figyelembe. A fizetés nélküli szabadság (még a nevében is benne van!) ideje alatt, a GYES -en lévő segélyt kapott és nem fizetést! Nehogy már duplán számoljátok azt az időszakot.