40 év munkaviszony után nyugdíj


mamamacoka # 2015.11.13. 18:40

én úgy értelemezem, hogy Nika-nak van 32 év munkaviszonya, amiben természetesen benne van a gyeses évek időszaka, de ő azt hiszi, hogy kap jutalomból még +8 évet mert van gyermeke, - na ez a tévedés, nem lehet ugyanazért kétszer sorba állni, és a 65-ös születésűek messze vannak a nyugdíjtól akárhány gyerekük van....

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.13. 19:30

' Nika65 ',így nem lehet értelmezni az írásodat,pontosíts légyszíves ! 1.. A Nők 40-évese az Jogviszony és nem munka meg szolgálati viszony,ezeket csak a nyugdíj összegénél veszik figyelembe!!! /// 2...Ha 3 gyermeked született,/ és voltál velük Gyesen / de ebből kettő gyermek az iker, akkor az ikreket egynek számolják a 40 évesnél, / igen,ez érdekes!/ így kettő gyermek után jár a kedvezmény a 40 évesnél,nézz utána,vagy kérdezd meg az ügyintézőt,ha odakerülsz,mert az a biztos! Üdv.

mamamacoka # 2015.11.16. 10:11
  • az ikreket nem számolják egynek! három gyerek az év !
mamamacoka # 2015.11.16. 10:12
  • az ikreket nem számolják egynek! három gyerek az év 8 !!!!!
munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.16. 12:49

'Nika65... Ikrek !!! Ha három gyerek van és abból kettő iker és úgy voltál otthon gyesen,akkor is ők csak a Gyest számolják és nem a gyermekek számát,viszont az ikrekkel is csak három évet voltál otthon + az egy gyerek és az csak 6 év sajna...! Ha lett volna még egy "külön" gyerek és azzal is Gyesen vagy,akkor lehetne meg a 8 év! Ha ezt nem jól tudom,akkor nekem miért így számolták ezt ki,hiszen van egy ikrem és van egy külön gyermekem...nos azért 5 évet számoltak ki mert az egy gyerekkel csak 2 évet voltam otthon, / a 3 helyett / az ikrekkel meg 3 évet és ezért öt év !!! Sajnos így számolják ki ! De ha nálad másképpen van,vagy lesz,akkor légyszíves írd meg! Kedves 'mamamacóka',ez így történt nálam,valóban..! Üdv.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.16. 12:57

...Na és ha nincs igazam,akkor meg, átlettem vágva...ez érdekes lenne !!!

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.16. 15:23

És a másik,nem akarok senkit sem zavarni......Nem reklamáltam és nem kiabáltam,hogy ez igazságtalan,pedig igaz,hogy nem kétszer szültem,de egyszerre kellet a kettőt nevelnem a másik mellett, és ez mivel járt...,igen azzal,hogy aki külön szült kettőt annak többet és aki egyszer szült kettőt /ikreket/ annak kevesebbet számoltak bele a 40 évesbe,mert az ikreket ugye úgy vették,hogy velük is csak 3 évet voltam Gyesen és nem úgy,hogy ő már három gyereknek számít,de már nem is érdekel !

mamamacoka # 2015.11.16. 15:31

mindenkinek attól függ a 40 éven belüli gyes-kedvezmény, ahány gyerek alapján jogosult, - de félrevezető, hogy az ikrekre a fele jár, de nyilván több év nem lehet belőle, mint amennyit gyesen töltött, sok összetevője van kinek hány év volt a gyesen töltött időszak, lehet hosszabbított gyes is, - és akkor is annyi a kedvezmény maximális lehetősége, amennyi a gyerekei számától függ, de az évek száma a maximális lehetőségen belül nem több mint amennyit valóban gyesen töltött;

ezt csak az gondolja másképp aki úgy gondolja, hogy a gyerekei számával kapcsolatosan jutalomévekben részesül, és a gyeses évei sima munkaviszony, pedig önmagában nagy kedvezmény a 40 év jogviszony, és az, hogy a 40 éven belül a gyerekek számával kapcsolatosan a gyeses éveket elismerik részben, „((hiszen aki 3-4 gyerekkel volt otthon, akkor a 9-vagy 10, vagy akár a 10 és 11 évet is otthon lehetett ))” vagy egészben, „(( hiszen az 1-2 gyermekesek akár a maximumot is kivehették és mind jogviszony))” - ez tévedés, de nem csak tévedés, hanem telhetetlenség - de nem akarok sérteni vele senkit, a józan eszünket ha használjuk, akkor ez fel sem merül;

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.17. 10:10
Így van ,nekem ezt elmagyarázták,de igen,félrevezető,hogy az ikergyermeket azt így számolják bele és gondolom,hogy akik ezt olvassák most már tudják,hiszen erre külön nem térnek ki a 40 évesnél....na jó,persze "lehetne gondolni,vagy következtetni,hogy"...! Ez volt a cél a történetem megírásának
  • Szép hetet,jó egészséget!!
mamamacoka # 2015.11.17. 17:34

én már csak azt nem értem, hogy miért kellett ezt neked elmagyarázni, mindig írjuk, senkinek nem járnak plusz évek, a gyesen eltöltött évekről lehet csak szó, - ha valaki három évet volt egyszerre otthon két gyerekkel, akkor hogy jut eszébe az, hogy neki ezért a duplája jár ? nonszensz... de lehet, hogy nem vagyok eléggé kreatív gondolkodó .. :P

ötvenhetes # 2015.11.20. 13:44

Azt szeretném megkérdezni, hogy a 40 év jogosultsági idő a táppénzen töltött napok száma miatt kitolódhat-e, vagy az is beleszámít-e a 40 évbe?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.20. 14:30

...2016...MARAD A NŐK 40 -PROGRAMJA...http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_no_ugyan_de_nem_annyival_YXWHXD.aspx#rss

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.11.20. 14:30
Viliada # 2015.11.24. 10:55

Kedves mamamacoka és Lyonee!
Még mindig zajlik a 40 éves nyugdíjam körüli ügylet, újabb kérdés merült fel: A munkáltató a 4 hónap nem ledolgozós felmentési időrészre távolléti díjat számol, nem átlagkeresetet. Állítólag akkor nem kell arra a 4 hónapra szabadságot kiadnia, ha távolléti díjjal számol. Igaz-e ez, vagy ezt is vitatnom kell? Hétfőre vagyok idézve a M.bíróságra, érdekelne, hogy elcsúszhat-e ezen a jogos szabadságom? Illetve aki már el tudott menni: milyen címszó alatt számolták a "sétálós" idő bérét?
Köszönöm a választ!

mamamacoka # 2015.11.24. 12:23

távolléti díj van a sétálóidőben, - ez igaz, de a munkaviszony teljes idejére jár a szabadság, a sétálóidőre is, és még ilyen körmönfont kiszúrással nem találkoztam, a távolléti díjjal 2013 augusztus 1-től számolnak és Petróczy Gábor írása pedig 2014 júliusa, vagyis, ha nem tudják kiadni kötelesek kifizetni, de jár! arra az időre is :

http://www.petroczigabor.hu/…s_elott.html

Mentesítés a munkavégzés alól…

Kjt. 33. § (3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat – a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

Magyarázat: A munkavégzés alóli mentesítést a munkáltatók általában praktikusan úgy adják ki, hogy a felmentési idő első felében munkavégzést rendelnek el, a második felében pedig mentesítik a közalkalmazottat a munkavégzési kötelezettség alól. Ez a munkáltató (és többnyire a munkavállaló szempontjából is) célszerű, de nem az egyedül lehetséges megoldás. A munkavégzés alóli mentesítés felének (azaz a felmentési idő negyedének) kiadási idejét ugyanis a közalkalmazott jogosult meghatározni.

Ezen felül azonban ki kell adni a munkavállaló számára járó időarányos szabadságot is. A mentesítési idő alatt a közalkalmazottnak nincs munkavégzési kötelezettsége. Ebből adódóan ezen időtartam alatt szabadságot sem lehet kiadni számára. A felmentési idejét töltő közalkalmazott szabadságát tehát a munkavégzéssel töltött időszakban lehet kiadni. A szabadság a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének napjáig időarányosan jár, a példánkban hozott április 15-i megszüntetés esetében tehát 16 nap szabadságot kell kiadni.

Ha nem fizetik ki, és nem is adható ki mert nem dolgozol akkor, akkor változtasd meg úgy a felmentési idődet, hogy kénytelenek legyenek kiadni, :

A munkavégzés alóli mentesítés felének (azaz a felmentési idő negyedének) kiadási idejét ugyanis a közalkalmazott jogosult meghatározni.

vagyis ennyivel fog kitolódni a felmentési időd, és tovább kapsz bért 2016-ban, - ha már ők ennyire rugalmasak, te is legyél az !

mamamacoka # 2015.11.24. 12:24

de én is várom Lyonee értelmezését is :)

Lyonee # 2015.11.24. 17:10

Mamamacoka, minden oké, amit írsz.
egy kis jogszabályi alátámasztás, bár már sokszor beidéztem.
Villada, figyelj a kiemelt részekre!
MT

"32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

  1. keresőképtelensége,
  2. a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint
  3. a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá
  4. a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,
  5. a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,
  6. hozzátartozója halálakor két munkanapra,
  7. általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,
  8. önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára,
  9. bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra,
  10. a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára, továbbá
  11. munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

(2) A munkáltató, ha a munkavállaló által elkövetett kötelezettségszegés körülményeinek kivizsgálása miatt indokolt, a vizsgálat lefolytatásához szükséges, de legfeljebb harminc napos időtartamra mentesítheti a munkavállalót rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában

  1. a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
  2. a szabadság,
  3. a szülési szabadság,
  4. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,

e)keresőképtelenség,

  1. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,

g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott
tartama
"
A kjt. pedig munkaviszonyra vonatkozó szabály is egyúttal.
kjt. 33.§
"(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni."

Adrienn29 # 2015.11.25. 18:45

Érdekelne egy hozzáértő (ügyvéd)válasza a következő dologgal kapcsoatban.
Egy személy 40 éves munkaviszony után elmehetett korkedvezményes nyugdíjba.A nyugdíj megállapítás a határozatban igen kevés összegnek bizonyult.Az illető fellebbezett és egy idő után a határoztban ugyan olyan összeget állapítottak meg mint előzőleg.Viszont a következő fellebbezésre van lehetősége,amit úgy fogalmaztak,hogy jogszabály sértésre 30 napon belül lhe fellebbezni. Most erre az utolsó mondat érdekelne ,hogy ez pontosan mit is jelent.Érdemes e fellebbezni?

Köszönöm a választ.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.11.25. 18:52

Bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. Nektek kell megjelölni, hogy miért jogszabálysértő a döntés. A jogszabálysértés lehet anyagi- és eljárásjogi jellegű is. A lényeg, hogy a döntés szempontjából lényeges legyen.

A bírósági felülvizsgálati kérelemmel nem veszítesz semmit sem, mert a nyugdíj ügyek tárgyi költségmentes eljárások.

Adrienn29 # 2015.11.25. 19:38

Kevin!

Mennyire célszerű ügyvédet megkeresni a fellebbezési megfogalmazással?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.11.25. 19:51

Ha találtok olyan ügyvédet, aki a nyugdíj ügyekhez ért, akkor érdemes. A megfogalmazás része a "legkönnyebb", nehezebb azt megállapítani, hogy jogszabálysértő-e.

Adrienn29 # 2015.11.25. 20:07

Köszönöm a segítséget.

perszepolisz # 2015.11.26. 18:32

Sziasztok!

Lekértem a Nyufitól a nyugdíjbiztosítási adatokat adategyeztetésre és van egy időszak, ahol az alkalmazás minőségéhez 'munkaviszonyban álló dolgozó', a nők 40 éves nyugdíjához azonban egy lehangoló 'N' (nem vehető figyelembe) betű van.
Felhívom a Nyufit is, de találkozott már valaki ilyennel?

A másik: volt 4 órás és 6 órás munkaviszonyom is. A 4 órás munkaviszonyt csak időarányosan vették figyelembe, a 6 órásat viszont teljes napnak. Pedig egyik esetben sem kaptam meg a minimálbér összegét. Szóval ezért nem értem.

mamamacoka # 2015.11.28. 17:35

esetleg a kérdéses időszak nem végkielégítéses időre vonatkozik ?

perszepolisz # 2015.11.28. 17:39

Ha nekem válaszoltál, akkor nem. Nem végkielégítéses. Arra gondolok, hogy szimplán valami emberi tévedés történt.
(Én már háromszor kértem le a szolgálati időt az elmúlt 6 évben mindhárom alkalommal más volt benne) Igaz a jogszabály is változott már azóta sokszor.