40 év munkaviszony után nyugdíj


Lyonee # 2015.11.28. 19:10

És mit csináltál a kérdéses időszakban? (N)

mamamacoka # 2015.11.28. 20:24

Perszepolisz, igen, bocs, hogy nem nevesítettelek, neked írtam, - igen, az lehet, hogy eddig nem volt világos, hogy ez milyen időszak, mert nem tudom mikor kérted először, a 2011 előtti időszakban csak szolgálati időt számoltak, utána jött be a 40 éves nyugdíjjal az új fogalom, hogy nem minden szolgálati idő jogosultsági, és gondolom a kérdezett időszak szolgálati idő, - csak nem jogosultsági, - nem hiszem, hogy innen meg tudjuk válaszolni a kérdéseidet, én a helyedben felkeresném személyesen az ügyintézőt, akinek a neve rajta van a papírodon, - neki tudnia kell mi miért van úgy megjelölve, és azt is megmondja mikor leszel jogosult a 40 éves nyugdíjra az elszámolás alapján;
sajnálom, hogy nem tudok segíteni, de hidd el, ez lesz az egyszerű és biztos megoldás;

perszepolisz # 2015.11.29. 08:39

Tudom, majd felhívom őket aztán kiderül.
Amúgy egy 206 napos időszakról van szó és az az időszak szerintem nem jogosultsági idő - ugyanis az az időszak bizonyos ipari tanuló időszak. (Tudjátok érettségi után másfél éves tanulással egybekötött munka)

Azért érdekes, mert a másfél évből az első tanévnél az alkalmazás minősége: 'szakmunkástanuló,szakmunkástanuló munkabérrel, ipari tanuló (PTMNYE), a fél év meg a 'munkaviszonyban álló dolgozó' (Bár nem értem miért nem számít bele a keresőtevékenységben - hiszen munkabér volt és a munkakönyvben is benne van - de mindegy)
A nyári szünetet (48 nap) ugye beleszámították a jogosultsági időbe.

Szóval igazából nem aggódom, ezzel az idővel nem is számoltam, jobban érdekel a részmunkaidő utáni jogosultsági idő. Hogy azt hogyan számítják. Mert szerintem nem úgy mint a szolgálati időt.

Lyonee # 2015.11.29. 10:02

Hisz te is tudod, hogy a szakmunkástanuló évekre nem jár a jogosultsági idő. Téves az a bejegyzés a munkakönyvbe, hogy munkaviszony, mert tanulói jogviszonyban álltál. A gyakorlati hely vezetőjének, akivel szerződésben állt az iskola, a kamara, nem volt joga ezt beírni egy munkakönyvbe!
A jogosultsági idő megállapításánál nincs arányosítás, teljes napnak számít a részmunkaidő is.

perszepolisz # 2015.11.29. 10:07

A jogosultsági idő teljes napnak számít: Ezt honnan vezetjük le? Kiadtak erről egy állásfoglalást vagy ilyesmi?

Lyonee # 2015.11.29. 11:18

Onyf weblapján olvastam nemrég, de már régóta köztudott.

Lyonee # 2015.11.29. 11:21

Nem kell ehhez állásfoglalás. A szolgálati időnél a nytv. leírja az arányosítást pontosan. A jogosultsági időnél nincs ilyen.

Lyonee # 2015.11.29. 11:46
perszepolisz # 2015.11.29. 11:59

Köszönöm.
Én nem olvastam ezt az ONYF honlapját. Én is úgy gondoltam, hogy mivel a szolgálati időnél részletezve van az arányosítás, míg a jogosultsági időnél nincs ezért a jogosultsági időnél teljes napnak számít a részmunkaidő is.

Lyonee # 2015.11.29. 12:06

http://www.onyf.hu/hu/?…
Itt az "öregségi nyugdíj"-at válaszd, majd a "Tájékoztató az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséről egyéb ellátásban részesülők számára " linkeket.

Lyonee # 2015.11.29. 12:07

A végét elírtam: "Tájékoztató a nők kedvezményes öregségi nyugdíjáról "

perszepolisz # 2015.11.29. 14:47

Köszönöm

kodo1225 # 2015.11.29. 15:03

Sziasztok!
Lekértem én is a munkában töltött éveimet.... az egy dolog, hogy kapásból hiányzik két munkaviszonyom - több mint 3 év! De kérdezném, ha tudja valaki a választ: a fiam születése előtt sajnos szinte végig veszélyeztetett terhes voltam. Az az idő semmiképpen nem számít bele a nyugdíjhoz figyelembe vett időhöz???
Előre is köszönöm a választ!

mamamacoka # 2015.12.01. 20:08

ha munkaviszonyból voltál betegállományban akkor beleszámít,

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.12.08. 17:25
bodovalineni # 2015.12.11. 18:24

Kedves fórumozók!2012 December 1.-vel nyugdíjba mentem/40-éves munkaviszony/.Óvónnő voltam.2014 szeptember elején nagyon kért a volt vezetőóvónőm,hogy menjek vissza,mert a kolleganőm,aki az én helyemre ment ,szülésire megy.
Szeptembet 15-vel vissza mentem,ugyan abba a csoportba ahol addig dolgoztam.Fel kellett függeszteni a nyugdíjjamat,viszont közben emelték az óvónők fizetését amit természetesen én is megkaptam.Úgy beszéltük meg,hogy 2 évig szeretné,ha maradnák.Most azt szeretném tudni,hogy ez az kb 20 hónap és a közben emelkedett fizetés mennyiben módosítja a nyugdíjjam összegét?Válaszotokat előre is köszönöm!

manyi57 # 2015.12.13. 07:37

Kedves Fórum Társak!
Tudja-e valaki, hogy a nyugdíj előleg a későbbi megállapított nyugdíj hány százaléka kb.?
Köszönöm előre is
Üdv és szép napot mindenkinek.

mamamacoka # 2015.12.13. 22:02

bodovalineni - talán Lyonee ebben a kérdésben is tud reális választ adni, majd csak benéz :)

mamamacoka # 2015.12.13. 22:04

Manyi57 én rögtön a nyugdíjat kaptam meg, nem volt előleg, de aki itt erről írt általában az volt a tapasztalat, hogy közel azonos, vagy nem túl nagy eltérést mutatott a két összeg, néhány ezer ft különbségnyit, nem tudom ez a válasz mennyiben segítség ;

Lyonee # 2015.12.14. 20:36

bodovalineni
1997. évi LXXXI. törvény
22/A. § (1) A saját jogú nyugellátásban részesülő személy – ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel – nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell. A növelést megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos bruttó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a növelést megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.
(2) A saját jogú nyugellátásban részesülő személy kérelmére a nyugellátását az (1) bekezdés szerint kell növelni akkor is, ha arra a jogosultságot korábban, azóta megszűnt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj vagy rehabilitációs járadék mellett szerezte. A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység időtartama szolgálati időként nem vehető figyelembe. A sajátjogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett, nyugdíjjárulék alapot képező kereset, jövedelem összege az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során nem vehető figyelembe.
(3) A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.
(4) Ha a növelés iránti kérelem több naptári évben megszerzett keresetre, jövedelemre vonatkozik, a növelés összegét naptári évenként kell meghatározni.
(5) Ha a növelésre jogosult személy a növelés megállapítása előtt elhunyt, a növelésre szerzett jog a hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérelmére a hozzátartozói nyugellátás megállapítására irányuló eljárás során érvényesíthető. Ebben az esetben a (3) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók.
83/A. § (1) Az öregségi, valamint a 6. § (4) bekezdése szerinti nyugdíj tárgyhónapra (tárgyhónapokra) járó folyósítását a jogosult kérelmére mindaddig szüneteltetni kell, amíg annak újbóli folyósítását nem kéri.
(2) A nyugellátás szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül.
(3) Az újbóli folyósítás során a jogosultat az (1) bekezdés szerinti ellátás szüneteltetést megelőző összegének a 22/A. § szerinti növeléssel, továbbá az időközben végrehajtott emelésekkel – a növelés időpontjának és az egyes emelések esedékességének figyelembevételével – növelt összege illeti meg.
83/C. § (1) Az öregségi nyugdíj folyósítását – a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti rendvédelmi feladatokat ellátó szervvel hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.
(2) A nyugdíjfolyósító szerv az öregségi nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről és a jogalap nélkül felvett öregségi nyugdíj visszafizettetéséről – a nyugellátásban részesülő személynek a 97. § (5) bekezdése szerint tett bejelentése, illetve az állami adóhatóság által közölt adatok alapján – hivatalból dönt.
(3) Az öregségi nyugdíj szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül.
(4) Az öregségi nyugdíj a nyugdíjas kérelmére akkor folyósítható újból, ha a jogosult igazolja az (1) bekezdés szerinti jogviszony megszűnését.
(5) Az öregségi nyugdíj újbóli folyósítása során a 83/A. § (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

mamamacoka # 2015.12.16. 07:36

még nem jogerős, - DE! érdekes , és ha így marad, akkor változik a törvény, vagy minden volt közszolgának el kell majd mennie Strasbourgig ?

http://vs.hu/…ugdijat-1215?…

én ugyan nem vágyok vissza, de tény, hogy ez a törvény diszkriminatív valóban ;

ikotak # 2015.12.16. 11:33

Tisztelt hozzáértők ! Segítségeteket kérném .

Ismerősöm eddig számlára kapta a nyugdíját, de leköltözött falura és szeretné ha postai úton kapná a nyugdíját. Mi a teendője ?

Válaszotokat előre is köszönöm !

Jereván # 2015.12.16. 12:03

mamamacoka 2015.12.16. 08:36

még nem jogerős, - DE! érdekes , és ha így marad, akkor változik a törvény, vagy minden volt közszolgának el kell majd mennie Strasbourgig ?

http://vs.hu/…ugdijat-1215?…

én ugyan nem vágyok vissza, de tény, hogy ez a törvény diszkriminatív valóban ;

A Kormány választhat vagy megszünteti a jelenlegi állapotot, vagy nem.

Utóbbi esetében mindenkinek egyenként kell kérelmeznie a jogsértés miatti kártérítést.

Pozitív viszont, hogy ezen "precedens" alapján mindenki számára kedvező döntést fognak hozni.

Lásd a börtönök zsúfoltsága miatti pereket és az azokban hozott döntéseket.

http://www.origo.hu/…z-allam.html

A cikk szerint:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága utoljára a múlt csütörtökön ítélt meg negyedmilliárd forintot 40 elítéltnek, akik az embertelen börtönviszonyok miatt tettek panaszt.

Ők csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is jelenleg körülbelül 3000 rab pere van a testület előtt. Könnyű kiszámolni, hogy ha mindannyian nyernek, az akár 10 milliárdos kiadást is jelenhet a magyar államnak.

A kormány szankciókra nem, további perekre viszont számíthat. Eddig ugyanis mindössze 49 esetet bíráltak el, csak idén márciusig viszont már 600 panaszt nyújtottak be magyar rabok. A szám azóta legalább 3000-re nőtt.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.12.16. 14:53

ikotak...Nyugdíjfolyósító,vagy Kormányablak.Jelezni,hogy lemondja a számlást és postai úton kéri!Ha lehet,akkor személyesen és ne postai úton .

ikotak # 2015.12.16. 14:55

munkásnő ! Köszönöm a segítségedet !