40 év munkaviszony után nyugdíj


Veci # 2010.11.29. 19:41

Benyújtott módosító indítványok: http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Pl.:

Nyilván még lesz több módosító indítvány is, ami még nincs fent az oldalon, és még ma beadhatják.


Üdvözlettel Veci

mesehabbal # 2010.11.29. 19:35

A cikk címe "December 4-én demonstrálunk"

mesehabbal # 2010.11.29. 19:26

Sziasztok!

Aki szeretne tenni azért, hogy elismerjék a 40 év szolgálati időnket is, az jöjjön el a három szakszervezeti konföderáció demonstrációjára.

http://www.mszosz.hu/site.php?data[function_id]=7&data[id]=752

negróka # 2010.11.29. 17:06

Most rehabilitációs járadékon vagyok.Ez az idő beleszámít majd a 40 évbe?

ananasz54 # 2010.11.29. 17:02

Hát ha jobb ötlet nincs, akkor nem marad más!


üdv. ananász54

negróka # 2010.11.29. 17:02

Annyira mondják,hogy csak a munkával eltöltött idő számít a 40 évbe. Akkor a szakmunkás tanuló 3 évben a munkahelyen eltöltött napokat vegyék bele!!!!! Keményen dolgoztunk azt hiszem mindnyájan heti 4 napot. 1969-72ben 4 nap munka,2 nap iskola 1 nap szabad /vasárnap/ nap volt. Így talán még belenyugodna az ember. Persze így sem úgy lenne ahogy elhintették.

ananasz54 # 2010.11.29. 15:40

Üdvözlet Mindenkinek!
Vasárnap délután írtam, hogy a kolleganőm telefonált, és elmondta, hogy vírusos influenzája van, köhögés, hasmenés, stb. Az orvos kiírta! Lelkemre kötötte, hogy nézzek utána, hogy ha elmegy betegállományba, akkor beleszámít e a 40 évbe ez az időszak, vagy ki van véve belőle. 100 %-ig nem tudtam megnyugtatni! Ma bejött dolgozni! Borzasztó! Nagyon fogok örülni, ha sikerül megúsznom, és nem kapom el töle a vírusokat. Nem hajlandó otthon maradni! Mi a fenét tudunk csinálni?


üdv. ananász54

izentai # 2010.11.29. 15:13

Gattaga!
Dícséretes dolognak tartom, hogy utánna néztél a törvénynek azzal kapcsolatban, hogy mi számít munkaviszonynak. Ezek a törvények sajnos 2011. jan. 1-től már nem érvényesek mert ez a Kormány egy tollvonással megsemmísítette. Úgy forgatják a köpönyeget ahogy nekik tetszik és neked legyen rossz.
Olyan ledolgozott éveket vettek el ami után fizettük a járulékokat de ez öket nem érdekli. Vissza kellene követelni a kamatokkal együtt.!!!!
Az a nő aki ma eléri a 40 éves munkaviszonyt megérdemli, hogy elmenjen nyugdíjba. Jobb lett volna ha meghadják e régi törvényt de rájöttek, hogy úgy több nő elmehetett volna nyugdíba. Így sikerült átverni és büntetni bennünket.
Via

dareno # 2010.11.29. 14:28

köszi kicsit elkeveredtem a sok dátum között

Jucus52 # 2010.11.29. 14:11

A múlt héten a parlament honlapján megjelent ülésterv szerint:

Az Egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/1745. számú törvényjavaslat a mai naptól kezdődő bizottsági tárgyalásokat követően

2010. december 20-30-(dec. 1.) között az Országgyűlésben általános vita lesz,
2010. december 6-7-(8.) között a részletes vita,
2010. december 13-14-én a módosító javaslatokról szavaznak, és
2010. december 20-án (hétfőn)lesz a zárószavazás a témában.

Forrás: http://www.parlament.hu/…ulesterv.htm

Vagyis előbb tartják az általános vitát magáról a törvényről, aztán részleteiben, majd a módosító indítványokat, és végül lesz a zárószavazás. Bár egy másik fórumon már azt is olvastam, hogy lehet, hogy már 13-án megtartják a zárószavazást, de legkésőbb 20-án. Mindenesetre, az üléstervben az szerepel, amit feljebb bemásoltam.

dareno # 2010.11.29. 13:12

most nem értem , kedden vitáznak? mikor lehet érdemi döntés? az marad dec. 20?

Jucus52 # 2010.11.29. 13:05

http://www.origo.hu/…azasara.html

Rábólintott a nők kedvezményes nyugdíjazására a munkaügyi bizottság

Általános vitára alkalmasnak találta hétfőn a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottság azt a kormánypárti javaslatot, amely értelében jövőre 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A parlament kedden kezdi a javaslat vitáját, de a héten még nem szavaznak róla.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

A bizottság ülésén az LMP-s Kaufer Virág a javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány egyre több intézkedése hat a nők munkavállalása ellen, pedig - például az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésével - a karrier melletti gyermekvállalást is meg kellene könnyíteni. A szocialista Gúr Nándor, a bizottság elnöke "szemfényvesztésnek" nevezte a javaslatot, és kifogásolta, hogy a jogosultsági időből kiemelik például a munkanélküli és a képzési időt, amikor szintén történik járulék-fizetés, és korábban beleszámított a jogosultsági időbe.

Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztály-vezetője hangsúlyozta: minden eddig meglévő, korhatár előtti nyugdíjazási kedvezmény megmarad, tehát aki ezzel a kedvezménnyel nem tud élni, az korlátozás nélkül igénybe veheti a már meglévő, ismert kedvezményeket. Elmondta, hogy a felsőoktatásban töltött idő azért nem szolgálati idő, mert erre az időre soha nem történt járulék-fizetés, és 1998. január elsejétől pedig már nem is szolgálati idő.

A javaslat szerint 2011-től 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A kedvezményes nyugdíjazás a Fidesz egyik hangsúlyos választási ígérete volt, igaz, korábban 40 év szolgálati idő után ígértek teljes jogú nyugdíjat a nőknek. A javaslatot a kedden négy órás időkeretben kezdi el megvitatni a parlament, de a héten még nem szavaznak róla.

mesehabbal # 2010.11.29. 10:56

Én, nem ma küldtem, aki akarta már elolvasta, bár választ egyet sem kaptam.

akizor # 2010.11.29. 10:29

Sziasztok!
Lehet, ezek a levelek már későn mennek.... Most vitáznak erről, de még csak fel sem merült, hogy a szolgálati időt ígérték,most meg már jogviszonyról beszélnek!

Ladányi # 2010.11.29. 10:14

Sziasztok !

Folyamatosan írom a leveleket én is, akinek csak tudom.

jolcsika # 2010.11.29. 09:33

hir24:
A Ház a jövő héten tárgyalja a magán-nyugdíjpénztári változásokról szóló és a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tévő javaslatokat.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint hétfőn és kedden biztosan lesz ülés, szerdán viszont csak akkor ül össze a Ház, ha a Fidesz által kezdeményezett házszabálytól eltérést nem fogadja el a képviselők négyötöde. Mivel azonban az ellenzéki pártok már jelezték, hogy ezt nem támogatják, a Fidesz indítványa várhatóan nem kapja meg a szükséges többséget. Az előzetes információk alapján emiatt egy kétnapos és egy egynapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten.

A Ház hétfőn lefolytatja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett: a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíj biztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

A Parlament megtárgyalja azt a törvényjavaslatot is, amely lehetővé teszi, hogy a nők negyven évnyi munkaviszony után korkedvezménnyel nyugdíjba mehessenek.

Ha lesz szerdán ülés, akkor azon várhatóan lezajlik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások részletes vitája is.

mesehabbal # 2010.11.29. 09:16

Sziasztok, szép hetet mindenkinek!

Kedves Ans53!
Én is írtam egy levelet, és sok képviselőnek elküldtem.

Ans53 # 2010.11.29. 08:16

Sziasztok!

Én is írtam a kerületi országgyűlési képviselőnknek!
Ha mindenki megírná a véleményét a lakhelyén lévő képviselőnek még ma, sok e-mailt kapnának!
Így jeleznénk a véleményünket a szavazás és a döntés előtt!

Ans53 # 2010.11.29. 07:38

Ezt most olvastam:

"Az őszödi beszéd óta tartani kell a legemlékezetesebb választási ígéreteket, és a globális pénzügyi bizalmatlanságot csak a hiánycél kőbe vésésével lehet ellensúlyozni – ez a kormány politikájának két, nehezen megkérdőjelezhető horgonya. "
http://www.fn.hu

gattaga # 2010.11.29. 06:10

A jelenleg legpontosabb meghatározás,és főként az össze-vissza kialakult fogalomzavarokra reagálva próbálok segítséget,illetve támpontot adni,beismerve,hogy az összes hozzászólást nem olvastam el visszamenőleg.
Amennyiben ettől konkrétabban meghatározta valaki,attól elnézést kérek!
Mivel nem akarom terhelni,és főként borzolni a kedélyeket,a hatályos törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról:

1997. évi LXXXI. törvény

Akit érdekel a forrás,és van kedve böngészni:

A jogszabály mai napon hatályos állapota!

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ahol egy kissé érthetőbbé teszik,összefoglalják a törvényt:

A Munkaadó Lapja:

Kiragadva belőlle a fontosabbakat,ateljesség igénye nélkül:

Szolgálati időnek nevezzük azt az időszakot:

Amely alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett. Tehát szolgálati időnek számít a munkaviszony, a közszolgálati és közalkalmazotti, valamint a szolgálati jogviszony, a szakmunkástanulói viszony és a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként, a bedolgozóként, a megbízás alapján, a választott tisztségviselőként, a vállalkozás jellegű jogviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozóként, az alkalmi fizikai munkát végzőként, az ösztöndíjas aspiránsként és doktorjelöltként, továbbá ipari és mezőgazdasági szövetkezeti tagként biztosításban töltött idő. Ezenkívül az az idő is, amelyre nézve a nyugellátást igénylő megállapodást kötött a szolgálati idő megszerzésére és megfizette az erre előírt mértékű járulékot.

A fentieken kívül szolgálati időnként kell figyelembe venni az egyházi szervek által kiállított igazolás alapján az egyházi személyként és szerzetesrendi tagként ilyen minőségben eltöltött időt; a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben megfizették az előírt nyugdíjjárulékot; a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt; a táppénz (betegszabadság), a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának időtartamát; a munkanélküli-járadék és a nyugdíj előtti munkanélküli-segély folyósításának időtartamát, ha megfizették az előírt nyugdíjjárulékot; s azt az időt, amely az 1997. december 31-én hatályos rendelkezések szerint szolgálati időnek minősült.

Felsőfokú tanulmányok

A felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott - legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges - tanulmányok idejét kell figyelembe venni szolgálati időként. Az öregségi nyugdíjjogosultság szempontjából azonban csak az 1998. január 1-je előtti tanulmányok ideje számít szolgálati jogviszonynak, szemben a rokkantsági nyugdíjra való jogosultsággal, ahol nincs ilyen korlátozás.

A felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok címén a tanulmányi időszak (tanulmányi év, félév) kezdetét magában foglaló hónap első napjától a végét magában foglaló hónap utolsó napjáig eltelt idő, továbbá a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet ideje számít szolgálati időnek.

Több képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatása esetén legfeljebb az egyik képesítés megszerzéséhez szükséges idő vehető figyelembe.

Akit érdekel a forrás:

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…olgalati-ido

Itt lehet tobzódni a hatályos jogszabályok és törvények "útvesztőjében" :-)) :

http://szocialis-gondozo.lapunk.hu/?…


By
gattaga

zinrose # 2010.11.28. 20:35

Gabicsek!

Én is már az összes fórumon utána néztem, hogy a betegállomány beleszámit-e a munkaviszonyba.
Ez már nagyon dúrva húzás lenne, ha ezt is kivennék.
Magamról annyit, hogy én is alig 15 évesen kezdtem dolgozni, munka mellett érettségiztem (estin) a további iskoláimat a GYES alatt végeztem.
Ledolgoztam 39 és fél évet, 10 éven keresztül munka mellett ápoltam, főztem minden este két idős hozzátartozómra. Mire a gyerekeim kirepültek, az idősek meghaltak az én egészségem is ráment. Idén április óta táppénzen vagyok. Egyetlen reményem a 40 év utáni nyugdij. 2009 dec-ig 39év 163 napot igazoltak vissza.
Tehát az idén meglenne a 40 év. Januárban leszek 55éves.
Szorítok minden sorstársamnak!
Üdv.ZINROSE

lájza # 2010.11.28. 20:07

Egy kis érdekesség, noha egy része már éppen aktualitását vesztette (tőke felhalmozás) - én nem jöttem rá, hogy mikor íródott:
http://www.investinfonet.com/?p=6

ananasz54 # 2010.11.28. 17:54

Köszönöm szépen!


üdv. ananász54

gattaga # 2010.11.28. 17:34

A rettentően kapkodós,azonnali válaszok,némi kárörömmel kombinált kérdés-válasz csoportra reagáltam csupán.
Hosszú hónapok alatt épült ki a hol is keressem tudásbázisa mindenkinek.


By
gattaga

Veci # 2010.11.28. 17:27

gattaga

Ez a stílus már nem rád jellemző, legalábbis, amit a másik topicban megtapasztaltam. Az egyetemi végzettséggel nem jár együtt, hogy mindent tudnunk kell. Ez a Fórum a segítésről szóljon. Ha valaki már bevágta pl. az általad mellékelteket, az érdekelt volt (pl. te is meg én is), hogy tisztában legyen a fogalmakkal, mit-hol keressen. Amíg nincs rá szükségünk, addig nem is járunk utána. Légyszíves továbbra is építő és segítőkész legyél.


Üdvözlettel Veci