40 év munkaviszony után nyugdíj


Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.21. 05:48

Valóban. De akkor pláne az lesz előbb.

Ledneczki Jozsefne # 2022.05.03. 14:21

Tisztelt Szakértő!
2017-es adategyeztetéskor, határozatban megkaptam, hogy 1982.08.02. és 2016.12.31. közötti időszakra:
34 év 161 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
34 év 161 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
34 év 161 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem.
Azóta is folyamatosan dolgozom, bejelentve. 2 gyermekem van, 1964.04.05-én születtem.
Jól számoltam, hogy az idén 2022.07.22-én meglesz a 40 évem a nők kedvezményes nyugdíjához?
A nyugdíjigényléséhez meg kell várni a feltételek teljesülését, vagy előtte egy hónappal már az igénylés elküldhető? Az igényléshez kell valamilyen dokumentációt csatolni? Pl.: munkáltatói igazolást a jelenlegi munkaviszonyról, munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel. (Nincs szándékomban tovább dolgozni.)
Tisztelettel és köszönettel: Zsuzsa

Anita68 # 2022.07.09. 17:01

Ha munkanélküli alatt okj tanfolyamot végzett valaki az beleszámít a szolgálati időbe?

Majordomus # 2022.07.09. 19:24

Nem.

Andris11 # 2022.07.10. 07:40

Tisztelt szakértők!

Szeretném kérdezni, hogy ez a megjegyzés valóban helyes-e:

"A nyugdíjmegállapitási kérelem benyújtásakor már nem állhatsz munkaviszonyban!"

Nem ezt a feltételt helyezte hatályon kívül a 2018. évi XL. tv. 22. §?

Tisztelettel

osztap # 2022.07.10. 18:25
Majordomus # 2022.07.10. 19:17

Hatályon kivűl...

az igazi kilroy # 2022.07.21. 07:52

Egy kérdés a szagértőkhöz: 6.5 év földalatti bányamunka (urán) után jár-e korkedvezmény az öregségi nyugdíjra? Tehát nem a bányásznyugdíjról van szó, az más téma.
Magyarázat ehhez: állítólag van egy ilyen szabály:
"A születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményt szerezhetett az a férfi (itt ne akadjunk fel a nemi diszkrimináción, természetesen ez elméletben nőkre, és transzneműekre is is vonatkozik)... aki legalább 6 éven át egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott."
Na most, én úgy tudom, hogy a légnyomás a tengerszinten 100 kPa (1 bar), afölött csökken, az alatt a szint alatt növekszik (és hajóvonták találkozása tilos főleg a bányában, de ez most nem érdekes). Akkor, ha elővesszük az arisztotelészi logikát, abból az következik, hogy jár a 2 év korkedvezmény.
A dolog nyilván nem ilyen egyszerű, hiszen a törvénykező-jogászkodók serényen dolgoznak azon, hogy mindenféle csapdákat helyezzenek el a rendes, becsületes jómunkásemberek útjában - erre mindig számítani kell. No de mi itt a csapda? Hogy lehet ezt kimagyarázni, hogy mégsem jár?
Ja és igen: ki fogja megállapítani azt, hogy pl. az V-ös bányaüzem 6. szintjén (kb. 600 m-re a tengerszint alatt) igazoltan több volt a légnyomás, mint 1 bar? Ki bírálja ezt el? A nyugdíjfolyósító munkatársa, aki jó eséllyel azt sem tudja, hogy mi a különbség a bar, és a kPa között?

osztap # 2022.07.21. 10:12

az igazi kilroy,

Tényleg van ilyen szabály. Itt vannak a részletek:
https://adozona.hu/…_lehe_DCZ7LY

A lényeg, hogy (i) korkedvezményt 2014. 12. 31-ig lehetett megszerezni (a hat évnek e nap előtt kellett lennie, ha utána dolgoztál ilyen munkakörben, az nem számít), és (ii) nem Micike dönti el, hogy mekkora volt a légnyomás a bányában húsz évvel ezelőtt, hanem meg kell nézni a 168/1997. (X.6.) Kormány rendelet 2006. december 31-én hatályos 1. számú mellékletét, hogy a Te munkaköröd ott fel van-e sorolva. Lásd 60. oldal, itt: (A táblázatnak az az oszlopa, ahol a légköri nyomás van, hiányzik - kérd el a listát a Nyufigtól vagy nézd meg a könyvtárban).
https://kisebbsegkutato.tk.hu/…tasokrol.pdf

Ha ezt a két feltételt teljesíted, akkor beszélj a Nyufiggal a következő lépésekről.

az igazi kilroy # 2022.07.21. 11:00

Kedves Osztap, köszönöm a választ.
Akkor ezek szerint ez a szabály még él. Az jó (látá, hogy jó). Azt viszont előre tudtam (de nem sejtettem), hogy ez nem lesz egyszerű menet. Már az a része eléggé érdekes, hogy ugye abból, hogy 1 barnál (100 kPa) nagyobb nyomás, és föld alatti bánya, már egyenesen következik, hogy mivel a bányákban a fizikai törvényszerűségek miatt nagyobb a légnyomás, ezért arra a munkahelyre vonatkozik. Vagyis, ezen felnem sok értelme látszik, annak, ha bányákat, vagy légnyomás értékeket sorolnak fel. Minek, amikor a mély művelésű bányák automatikusan "magasnyomásúak"?
De ami még érdekesebb: az előbb beszéltem telefonon a nyugdíjfolyósító munkatársával. És nem ismerte ezt a szabályt. Nem is tudtam meggyőzni róla, hogy van ilyen, persze nem is próbáltam, hiszen ez nem így működik. De azért érdekes ez, hogy nem ismerte egy olyan dolgozó, aki pedig ezzel foglalkozik, hiszen történetesen ez egy bányavidék volt, ahol több ezer bányász volt, akiknek egy része még ma is él, és nyugdíjas. Ez persze kissé költői kérdés (hogy hogy lehet, hogy nem ismer ilyen szabályt a profi munkatárs), de egyben riasztó is. Hiszen azt jelentheti, hogy mivel a nyugdíjfolyósító nem ismeri ezt a szabályt, ezért nem is alkalmazzák a jogosult nyugdíjasokra. Mindenesetre az én adataimat megnézte, és ott bizony rám nem volt alkalmazva a szabály, pedig járna. Valamit nagyon elbaltázhattak ezek a jómunkásemberek ott a nyugdíjintézetnél. ,Most lehet, hogy én buktatok ki itt valami kurva nagy melléfogást?

osztap # 2022.07.21. 11:29

az igazi kilroy,

Kerítsd elő a teljes táblázatot, a hiányzó oszlopban szerintem világosan ott lesz minden. Egy út a könyvtárba, közlönyöket nézegetni... Feltéve, hogy ha a munkaszerződés szerinti, bejelentett munkakörödet már megtaláltad a táblázatban. Mert ha nem, felejtsd el az egészet.

Szerintem nincs a bányászok elleni világméretű összeesküvés. Te egy telefonos ügyintézővel beszéltél, aki a főszabályra van kiképezve, ami az esetek döntő többségét kiteszi. Te nem ilyen eset vagy. A Te esetedet specialisták fogják átnézni, és valószínűleg nem két perc alatt élőben. :)

az igazi kilroy # 2022.07.21. 11:43

A munkaköröm benne van, megnéztem. A légnyomás-érték miatt annyira nem aggódom, hiszen az elég érdekes lenne ha az 1 km mély bánya légnyomásértékére nem hoztak volna ki többet, mint a felszíni légnyomásokra. Vagy mire is gondolhattak itt a költők? Nem a bányákra, hanem a keszonokra? No de akkor hány olyan keszonmunkás is van Mogyoróországon, aki legalább 6 évet dolgozott olyan helyen? (Erre sejtjük a választ, ami nulla körüli.)
Persze, nyilván igazad van, kutatni kell... De basszameg (már bocs) nekem kell ilyet felderítenem, és nem egy profinak tudni kapásból, aki ezzel foglalkozik nap mint nap? Merthogy, mit már említettem, ez a vidék itt nem csipkerózsikaország, hanem az ország egyik (ha nem a) legnagyobb bányavidéke volt ahol az idők folyamán több 10 ezer bányász volt. És bizony a jelek szerint, ez a szabály sokukra vonatkozna.
És nem, kedves, Osztap, messze nem az a helyzet, hogy én holmi bányászok elleni összeesküvéssel gyanúsítanám azokat a nyugdíjfolyósítós jómunkásembereket. Inkompetenciával esetleg...
Ismételten köszönöm a válaszodat, és az információkat.

az igazi kilroy # 2022.07.21. 12:57

Húha, fennforgás van!
Ugyanis, az a törvény, amit Osztap belinkelt nekem (https://kisebbsegkutato.tk.hu/…tasokrol.pdf), szépen tartalmazza a korkedvezményre vonatkozó szabályokat - amikről eddig itt beszéltünk. De rákerestem a netjogtárban is ugyanerre a törvényre (1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról), és ott (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…) már nyoma sincs a szövegben a korkedvezményeknek.
Na most ilyenkor mi van? Korábban benne volt, de közben szépen fű alatt kivették belőle a korkedvezményt? És akkor most volt, nincs, korkedvezmény?

drbjozsef # 2022.07.21. 16:19

az igazi kilroy,

A jogtárban ingyenesen megnézhető a jogszabályok mai napon hatályos állapota.

A régiek nem, csak előfizetéssel. Ezért írta osztap, hogy menj és keresd meg a 2006-os állapotát a törvénynek, könyvtárban, de akár elő is fizethetsz a jogtárra. Vagy egy ügyvédnél.

osztap # 2022.07.21. 17:04

Húha, fennforgás van!

Olvasd el a cikket, alaposan. Abból kiderül, hogy az ilyen esetekben, amíg valaki nem elég öreg a "normál" nyugdíjhoz, korhatár előtti ellátást kaphat a 2011. évi CLXVII. törvény szerint, aminek a számítása és emelése a nyugdíjakkal azonos módon történik. A cikkben még egy példa is van, hogy hogy működik ez.

Amint írtam, neked a végrehajtási rendelet 2006. 12. 31-i állapota kell, nem a nyugdíjtörvényé. A belinkelt pdf lehet, hogy egy kicsit megzavart, de nem találtam meg más nyilvános forrásban a rendelet ilyen régi verzióját.
Ez csak arra kell, hogy a táblázatban ellenőrizd, hogy a Te munkakörödre jár-e "légnyomásos kedvezmény". Ha igen, akkor a cikk szerint járj el.

az igazi kilroy # 2022.07.21. 19:17

De hát kedves drbjozsef,
ha lehet, ne nézzük egymást hülyének, jó? A jogtárban néztem meg (ingyenesen) a törvény aktuális állapotát. És igen, tudom, hogy elő is lehet ott fizetni. És nem, nem akarom megnézni a törvény 2006-os állapotát. Miért nem? Mert az már nem aktuális, mert azóta százszor módosíthatták a törvényt.
Mint ahogyan - nagyon úgy néz ki -, hogy módosították is, vagyis konkrétan, kivették belőle azt a kitételt, szabályt, amiről én itt beszéltem. Pontosan ez lehet a probléma, de erről a többit már Osztap-nak írom.

az igazi kilroy # 2022.07.21. 19:41

Kedves Osztap,
nagyra értékelem a segítókészségedet, de tényleg. Azonban, én sem ma jöttem le a falvédőről, úgyhogy értem, és szeretem a tiszta, világos beszédet, és az ellenkezőjét meg nem. Nem mintha te eddig nagyon zavaros lettél volna, de azért mégis, mintha lenne itt egy kis félreértés. Lehet, hogy én értek félre valamit, vagy nem tudok valamit - nem vagyok jogász, az igaz - de hát ezért is beszélgetünk, most, hogy megértsem.
Szóval... Ugye eddig arról volt szó, hogy én valahol találtam egy törvényi rendelkezést, amely szerint nekem járna a korkedvezmény (ott ezzel a szóval jelölik). Ez nagyon fasza, örültem, mint majom a szerszámának, sőt Osztap másik linkjén még magyarázzák is a dolgot. Király!
Azonban, beszéltem telefonon a nyugdíjfolyósító egy jómunkásemberével, akinek erről a rendelkezésről fogyalma sem volt. Ez viszont felettébb gyanússá teszi az ügyet, hiszen - gondoljatok csak bele - az nem tud róla, aki profi ebben, és számtalan ilyen esettel kellett volna már találkoznia (hiszen mint említettem volt, ez egy bányavidék). Akkor itt valami fennforgás van, ez nyilvánvaló. (Azért magyarázom ilyen szájbarágósan, hogy érthetőbb legyen.)
A gyanúperrel élve, rákerestem a törvénytárban a nevezett törvény mostani, aktuális állapotára. És láss csodát, abban már nincsen benne az a kitétel, ami pedig a régiben már benne volt - és ami alapján ugye járna nekem a korkedvezmény. Egyáltalán, sehol nincs benne ilyen, vagyis kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a kis hamis törvénybuherálók azt a részt valamikor kiszedték belőle.
No most ugye, mi van ilyenkor? Mondhatjuk azt, hogy nem ér a törvény aktuális állapota, és szövege, hanem a régi állapota érvényes? Ez nem valószínű, hogy megállna bárhol, mint érv. Akkor mi van?
Osztapnak itt alant volt egy érdekes mondata. Ez: "a végrehajtási rendelet 2006. 12. 31-i állapota kell, nem a nyugdíjtörvényé.". De ez valóban így lenne? Tehát van egy nyugdíjtörvény, amelynek ugyan a korábbi verziója tartalmazta, de a mostani már nem tartalmazza a nevezett szabályat, és ennek ellenére mégsem a törvény aktuális állapota számítana, hanem annak a "végrehajtási rendelete"? Amely rendelet ugye értelemszerűen már nem annyira a kire, hanem a hogyan-ra vonatkozó eljárásokat tartalmazza. Szóval ez így egy kicsit sántít, érezhető, hogy semmiképpen nincs rendben ez az ügy.
Ráadásul a nyugdíjfolyósítónál is valószínűleg ugyanez lesz a válasz:: "mutassa meg, hogy a hatályos törvényben hol van az a szabály, ami szerint önnek jár ez!" És nem tudom megmutatni, mert a hatályos törvényben már nincs benne, mert kivették belőle. És a régit, a nem hatályost meg hiába mutogatnám.
Tetszik érteni a problémát? Megpróbáltam világosan, érthetően megfogalmazni.

osztap # 2022.07.21. 20:22

az igazi kilroy,

Tényleg a cikk elolvasása lenne a megoldás kulcsa. :) Azt jól látod, és az ügyintéző is helyesen mondja, hogy bányászok korkedvezménnyel ma már nem mehetnek öregségi nyugdíjba. Ezért nem látod ezt a mai nap hatályos nyugdíjtörvényben. De helyette van "korhatár előtti ellátás", nem a nyugdíjtörvény, hanem a 2011. évi CLXVII. törvény alapján. Ez nem nyugdíj, de az összege ugyanaz, ugyanúgy emelik, de az adózása lehet, hogy más. Ez addig jár, amíg el nem éri a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt, onnantól normál öregségi nyugdíjat kap. Korhatár előtti ellátásra kérdeztél rá a Nyufig ügyintézőjénél, vagy korkedvezményes nyugdíjat kerestél rajta?

Az ilyen korhatár előtti ellátásra való jogosultság munkakörhöz kötött. Az alkalmazandó munkakörlista van a nyugdíjtörvény vhr-jének 2006.12.31-i verziójában. Azért abban, mert utána azt részt hatályon kívül helyezték. De ehhez a konkrét kérdéshez továbbra is alkalmazni kell, mert a (ma hatályos) 2011. évi CLXVII. törvény 7-8. § szerint ebben az ügyben régen hatályon kívül helyezett törvényeket kell alkalmazni, és az egyik ilyen valahol visszautal erre a vhr-re.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ps.: Az adózónás cikkek nem a Szentírás, de ritkán tévednek. És nem, nem kapok tőlük jutalékot... :P

drbjozsef # 2022.07.22. 04:25

ha lehet, ne nézzük egymást hülyének, jó?
Ahogy nézem, kénytelenek leszünk.

az igazi kilroy # 2022.07.22. 05:47

Kedves Osztap,
hát igen, úgy tűnik, nem tudom elkerülni, hogy személyesen ne álljam ki a sort a nyögdíjintézetnél (vagy mi a fene a neve mostanában), az ügyet tisztázandó. (Ahelyett ugye, hogy ők maguk, maguktól "rájönnének", hogy mi a törvény, és azt automatice helyesen alkalmaznák.) Ugyan azt én elvárnám egy ottani ügyintézőtől, hogy a laikus érdeklődőnek elmondja, megvilágítsa a "korkedvezményes nyugdíj", és a "korhatár előtti ellátás" közti különbséget (hiszen, Jézus, meg a Mária, ezzel foglalkozik nap mint nap, kenni vágni kell neki a témát), de hát, ez van. Nagyon méltányolom a segítőkészségedet, ritka az ilyen tartalmas segítség a neten. Ebből már el lehet indulni, bár, őszintén szólva továbbra is némileg szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy a nyugdíjfolyósító/elrendelő/kiszámító/bonyolító/satöbbi dolgozóinak jogértelmezése is ugyanolyan lesz mint a tiéd. De reménykedjünk.

Szomorú örökös # 2022.07.22. 06:25

az igazi kilroy

Ahelyett ugye, hogy ők maguk, maguktól "rájönnének", hogy mi a törvény, és azt automatice helyesen alkalmaznák.)

Nyugdíj kérdésében lehetetlent vársz el tőlük.

Ugyan azt én elvárnám egy ottani ügyintézőtől, hogy a laikus érdeklődőnek elmondja, megvilágítsa a "korkedvezményes nyugdíj", és a "korhatár előtti ellátás" közti különbséget (hiszen, Jézus, meg a Mária, ezzel foglalkozik nap mint nap, kenni vágni kell neki a témát)

Anno 2008-ban átcsúsztam az alanyi mentes határon a vállalkozásomban. Azonban pont akkor emelkedett 4-ről 5 millára a határ a következő évben. Így ha a következő évi határt nem léptem át, elviekben maradhattam alanyi mentes. Mikor bementem a NAV-hoz, az ügyintéző tájékoztatott, hogy ez már sajnos rám nem vonatkozik, mivel év elején volt ez. Aztán több könyvelő ismerősöm unszolására mégis csak visszamentem, mert ők úgy látták, hogy mégis maradhatok alanyi mentes. Bent mondtam a hölgynek, hogy két ablakkal arrébb a másik hölgy mondta, hogy nem. Erre rákérdezett, hogy miért is tájékoztatott félre engem, a válasz erre az volt: „hát bocsi, tévedtem”. Nekem ez a „tévedés” 3 napi megőszülést okozott, hogy most akkor 2 évig ÁFA-köteles leszek, amit minden kifizetőm utált. Szóval ők sem állnak a helyzetük magaslatán néha. Ne várd el tőlük, hogy kenik-vágják a témát. De egy ilyen fontos kérdésben, hogy 2 évvel hamarabb akarsz elmenni nyugdíjba, azért szerintem nem nagy elvárás, hogy személyesen intézd.

az igazi kilroy # 2022.07.22. 07:41

Mindenkinek köszönöm az üggyel kapcsolatos reakciókat. Nyilván most már, miután teljesen gyanútlanul megneszeltem a dolgot (utálom az ilyen hivatalos ügyintézéseket, és alapvetően bízom is a szagemberek szagértelmében - ezt, mint a mellékelt ábra mutatja, lehet, hogy nem kellene), nyilván nem hagyom annyiban az ügyet.
Még egy kérdésem lenne: tulképpen mi az érdemi különbség a "korkedvezményes nyugdíj", és a "korhatár előtti ellátás" között? Már a nevükön kívül. Ugye, a szakértő erről ezt írja: "Az említett ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, tehát az a személy, akinek a részére az ellátást megállapítják, nem válik nyugdíjassá, az ellátás kiszámítása, folyósítása és évenkénti emelése viszont a nyugdíjakkal azonos módon történik." Na most, hogyha minden lényeges ugyanúgy történik, mint a nyugdíjaknál, és gondolom a tényleges "nyugdíjba vonulás" is úgy történik, értsd: dolgozhatsz is tovább, de ha akarod, nem kell felkelni 6 órakor, bebumlizni a melóba, vagyis pihizhetsz otthon, (de egyáltalán jól gondolom ezt a részét?), akkor mégis mi a különbség? Nekem ebből úgy tűnik, hogy ha de jure nem is, de facto nyugdíjassá válik. Vélemény?

osztap # 2022.07.22. 09:41

az igazi kilroy,

Egy jelentős különbség a munkavállalás az ellátás mellett. A korhatár előtti ellátásban részesülőnek korlátozott, hogy mellette munkából mekkor jövedelme lehet, és kell járulékot fizetnie. Ellenben, ha 365 nap szolgálati időt szerez az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt, akkor kérheti (nem automatikus!) emelt összegű öregségi nyugdíj megállapítását.

Munkaügyileg (felmondás, végkielégítés,...) is sajátos szabályok vonatkoznak rá.

Olvasgass még:
https://ado.hu/…unkavallalo/

az igazi kilroy # 2022.07.22. 16:25

... de ha jól értem, (mert ezt így explicite sehol nem láttam leírva - nyilván triviálisnak vették) akkor ez a "korhatár előtti ellátás", ugye abban is egyezik a rendes nyugdíjjal (amellett, hogy néhány dologban különbözik), hogy nem kell mellette dolgozni? Csak lehet, ha valaki akar, és tud. De ha nem akar, akkor "nyugdíjaskodhat" kedvére.

Az ügy amúgy - már a maga kis pitiáner mértékében, és módján - bonyolódik. Csak azért mesélem, el, mert érdekes lehet, és tanulságos. Ma elmentem egy könyvtárba, utánanézni a törvény azon tételeinek, amelyek a jogosult foglalkozások mellett a légköri nyomásokat (!) is felsorolják. Ugyanis az azt leíró oszlop a béna szkennelés miatt lemaradt a szövegből (!) (Osztap tudja miről van szó, említette is ezt a kis malőrt), Szóval hiába nézem meg, nyomtatom ki magamnak a rám vonatkozó szabályokat, és kritériumokat, ha ez az egy nem látszik a törvényszövegben. (Ez most kezd egy kicsit Monty Pythonos lenni, de még fokozódik.)
Nos, a könyvtár nem egy kicsi falusi 100 példányos könyvtár volt, hanem egy nagy, 4 szintes új egyetemi könyvtár. Először elkértem a törvény nyomtatott változatát. Abban sajnos nem volt benne a keresett szöveg. Kis tanakodás után az amúgy nagyon segítőkész, és értelmes könyvtárosnővel azt vélelmeztük, hogy az idők folyamán a törvénynek számos kiadása keletkezett (ez később pontosan be is igazolódott), és pont abban a könyvben nem az a verzió van benne (amelyben az általam keresett adatok vannak).
Közbevetőleg: Noooormális? Úgy változtatgatják a törvényt, hogy a későbbi verziókban bár nem veszíti hatályát valamilyen adat, de azt mégis kifelejtik a leírásból? Ez nem is kérdés, hanem tény, hiszen ez történt.
Sajnos ugye, mivel a törvény nyomtatott szövegében nem volt benne a keresett légnyomás-érték, a könyvtárosnő elkezdte keresni azt a számítógépen. És nem találta meg fél óra alatt sem, pedig igyekezett. Lehet, hogy megtaláltuk volna, ha kapuzárásig ott vagyok, de nem akartam túlfeszíteni a húrt. Érdekes helyzet, ugye?
Most, attól tartok, azt hiszem, indokoltan, hogy ha ez a kritérium tényleg számít (márpedig a törvény szerint igen), és az nincs benne a törvény új leírásaiban, és a fene se tudja, hogy milyen leírásában van benne, akkor azt a nagyságos, tekintetes Nyugdíjfolyósítóban sem fogják megtalálni. És akkor semmivel sem tudom majd meggyőzni őket erről (három páncélos hadosztály meggyőző lenne, de olyanom nekem nincs). Ugye, ez ebben a helyzetben egy eléggé indokolt aggodalom?

osztap # 2022.07.22. 18:31

az igazi kilroy,

Igen, nem kell a korhatár előtti ellátás mellett dolgozni. De lehet.

Kár, hogy a könyvtárban nem tudtak segíteni. Egy másik ingyenes forrás lehet, ha írsz a Nyufignak egy emailt (vagy egy e-papírt a Magyar Államkincstárnak, ahova most tartoznak), amiben kéred, hogy küldjék át a 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 2006. december 31-én hatályos 1. számú mellékletét, mert szeretnéd ellenőrizni, hogy a Te munkaköröd ott fel van-e sorolva. (Ez a rendelet a vhr. - Neked nem a törvény kell, hanem a vhr!)

Most láttam, lehet kérni a net.jogtar.hu oldalon két hét ingyenes kipróbálást. Esetleg próbáld ki. Ott tuti, hogy megvan.