szolgálati idő elismerése a nyugdíjhoz


perszepolisz # 2010.12.11. 10:14

Sziasztok

A szolgálati időm megállapitását kértem a Nyufitól még tavaly. Akkor az egyik munkahelyem miatt, ellenőrzést kellett tartaniuk, mert vmi probléma volt. Ezt a két évet csak most idén ismerték el egy hosszadalmas ellenőrzési eljárás után. A kiküldött határozatban azonban a két év mellett (amit elismertek szolgálati időnek) nem szerepel a nyugdij alapját képező munkabér. Ez lehetséges? A határozatban erről egy szó sincs és úgy tudom, hogy ha nem volt fizetve a járulék, akkor vélelmezni kell a minimálbér után fizetett járulékot. A kérdéses időszak 1996-1998.

gattaga # 2010.12.01. 16:30

Veci

Főként a szolgálat alól kibúvókra vagyok kissé berágva,volt barátom is akad közöttük sajnos.Azok az évek a kereseti alapból nagyon hiányoznak!Az öcsém nős ,gyermekes lévén sem bújt ki a szolgálat alól!Aki műszak után a felesége (amennyiben már nős volt) "szoknyája" mellet tudott melegedni nem sajnálom a sarcért amit fizetnie kellet!!!Az adó levonása után is ezerszer több maradt mint a magamfajtának.
Tiszteletben tartva,ismételve a jogos alkalmatlanságot elismerem!


By
gattaga

Veci # 2010.12.01. 12:11

gattaga
Megértem mindazt, amit leírtál. A férjem határőr volt a Jugó határon, és akkor, amikor hajtóvadászat volt anno egy karányony esti lövöldöző ellen.
Ne itéld meg a feleséget ő sarcnak élte meg, mert a fizetésből vonták le a katonaadót(neked és sorstársaidnak nem is fizettek, távol a családtól a szabadabb élettől).
A sarc természetbeni megéléséről szerintem is a sorkatonai szolgálatban anno résztvevők tudnának regényt mesélni.


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2010.12.01. 11:00

Mint kötelező sorkatonai szolgálatot teljesített ezen felröhögtem:
Duplán sarcolták meg.
Hát a sarcról én mondanék valamit,már bocsánat a szóért!
A katona idő alatt egy árva vasat nem kerestem!Azt a kevés illetményt ( köznyelven zsoldot )a kantinban élelmiszer kiegészítésre költöttem!
Szolgálati időnek nyugdíj megállapításánál (legyen az bármelyik formálya )elismerik,de kereseti alapnak nem!
Akkor kit sarcoltak meg jobban,aki becsűlettel lehúzta a szolgálatot,és egy vasat nem kapott éveken keresztűl vagy aki álrokkantként E kategóriával a katonakönyvében melózott és ezért a néphadsereg igényt tartott a fizetésének bizonyos részére?Kilehet számolni mennyi pénztől estem el!És ez életem végéig kisér!!!
Akinek nem inge ne vegye magára,de ez kikivánkozott belőllem,nem akartam megsérteni a jogos E kategóriásokat!


By
gattaga

Pirénce # 2010.12.01. 10:31

Köszönöm szépen Veci.
Igen, az a reális amit Te írtál, én is így gondolom, csak azért foglalkoztat, mert duplán sarcolták meg a fizetését, ha már mindenhol járulékfizetést emlegetnek az illetékesek, számomra teljesen mindegy, hogy a TB kasszába, vagy a honvédelmi kasszába ment.

gattaga # 2010.12.01. 10:25

Veci

Hajszál pontos a megállapítás.Nem teljesített Sorkatonai szolgálatot.Rendesen dolgozott,mintha semmi nem történt volna,csupán a fizetésének valamennyi %-át vonták le tőlle.Tulajdonképpen megváltotta a levont összegel a kötelező szolgálatot.Ide írnám még,hogy ez természetesen egészségügyi,vagy családfenntartói alapon adták meg!


By
gattaga

Veci # 2010.12.01. 10:13

Pirénce
Erre a Nyugdíjbiztosító tudna tájékoztatást adni, Ha nem volt katona, akkor az azt jelenti, hogy dolgozott, vagyis volt munkaviszonya, így hogy lehetne még a 24 hónap katonaadó fizetési időt beszámítani. A munkaviszonya növelte a szolgálati időt és nem a katonaadó fizetés. De nézz utána, én egy fórumozó vagyok, és a leírtakat logikáztam ki.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.01. 10:09

S Ilona
A tervezet szerint a szakképzős időt nem veszik figyelembe, de hogy mi lesz a törvényben most még nem lehet tudni.


Üdvözlettel Veci

Pirénce # 2010.12.01. 10:03

Szép napot Mindenkinek!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, amire sehol nem találok választ.
Férjem szolgálati idejének kiszámítása kapcsán jutott eszembe. Nem teljesített tényleges katonai szolgálatot, ami beszámítana a jogviszonyba, DE fizetett honvédelmi hozzájárulás, azaz katonaadót, amikor kezdte még 36 hónap volt, de kb. a felénél a tényleges szolgálatot is lecsökkentették 24 hónapra, így a katonaadó fizetésének időtartamát is.
Eléggé meglékelte akkoriban a háztartási költségvetést, mivel egybeesett az én GYES-emmel, ami az első gyerekre 650 Ft volt (1972).
Tehát, ha ő úgymond pénzben megváltotta a katonai szolgálatot, akkor milyen elbírálás alá kerül?

Üdv. Pirénce

S Ilona # 2010.11.29. 18:50

Annyit még kérdésként a gyakorlati időt beszámítják? Ilona

S Ilona # 2010.11.29. 18:39

Mindenkinek szép jó estét! Sziasztók!
Magam is kétségben vagyok esve elmehetnék nyugdijba, mert tanulmányi idővel meg van a 40 évem. A baj az ez nem számít. Szövetkezetnél voltam női szabó tanuló, rövid ideig dolgoztam is ott az igazolást szövetkezeti tagként kaptam. Számít ez? Tudok vele valamit kezdeni? Várom hozzászólásotokat, reménykedve. üdv Ilona

juju # 2010.11.29. 17:42

jogpont.hu - ingyenes jogi tanácsadó hálózat helyi ügyfélfogásán voltam. Nagyon kedves és a szakmáját értő ügyvédnő segített megírni a fellebbezést.
Egyelőre három tanúm van, azt csatolni fogom.
www.jog.hu honlapon megtalálhatók a regionalis fogadóhelyek és az időpontok:
www.jogpont.hu
sok szerencsét mindenkinek!

juju # 2010.11.27. 19:08

Persze Veci, igen, majd ha lesznek fejlemények

Veci # 2010.11.26. 16:27

juju
Informálj bennünket a fejleményekről.


Üdvözlettel Veci

juju # 2010.11.24. 20:34

Köszönöm Veci
Most már jó úton vagyok.
Megírtam a fellebbezést és vannak tanúk is.
Még hétfőn megmutatom a jog.hu ügyvédnek
és azután elküldöm.
A levéltári kutatás is folyamatban van.
köszönöm és minden jót nektek!

Gabicsek # 2010.11.23. 21:17

Veci!

Most vettem észre, amit tegnap írtál. Hát, megtiszteltetésnek érzem a dícséreted:) A két nagy gyerekemnek (tavaly 25, és 26 évesek) is köszönhetem a dolgot, ők segítettek nagyon sokat. Mivel Pécsre jártam, egy hétre tűntem el rendszeresen úgy az előadásoknál, mint a vizsgáknál, ami nem a szomszédunkban van:) De mivel összetartó a családunk, így jött össze a dolog.

Veci # 2010.11.23. 19:07

agica20
Ne szabadkozz, nincs miért. Szerintem következett az alábbi beírásokból az a vélemény, amit élesen fogalmaztál, de talán ez hatott, azóta nincs félreértő beírása. Te nevén nevezted azt, amit mások nem írtak le, a pumpa felment nálad, ami érthető volt az előzmények olvasása után.


Üdvözlettel Veci

agica20 # 2010.11.23. 18:59

Tisztelt Fórumozók!

Fenntartva mindazt, amit írtam,mégis elnézést kérek tőletek,hogy én is elragadtattam magam!

agica20 # 2010.11.22. 15:09

Bukfenc2 !

Elég mocsok stílusod van,nem való vagy te ilyen fórumra.
Bajban vagy? Nem jött be a számításod? Sokan vagytok és még többen lesztek így !
Dolgozz még egy kicsit és akkor "élvezheted" a nyugdíjadat te is !
Szívből kívánom,hogy érd meg a nyugdíjbavonulásod és legyél nagyon boldog azzal az összeggel amit majd kapsz.
Sokan nagyon "boldogok vagyunk " azzal a nyugdíjjal,ami 40 év munkaviszony után sem éri el a jelenlegi minimálbért!

Veci # 2010.11.22. 13:05

JUJU
http://www.onyf.hu/index.php?…
Hogyan igazolható a szolgálati idő?
A társadalombiztosítási szervek nyilvántartásai alapján. Ennek hiányában a foglalkoztató által kiállított egykorú okirattal, vagy a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással. Ezek hiányában lehetőség van az egyéb hitelt érdemlő módon (pl. tanúk nyilatkozata alapján) történő bizonyításra.

Eszerint nem feltétlen volt munkatárs igazolhatja. Olvass vissza (2010.11.20. 11:31), amit a másik topicban válaszoltam: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…
Bemásolom:

Szerintem tökéletesen megfelel, ha két olyan ember tanúskodik, akikel együtt dolgoztál, vagy aki büntetőjogi felelősséggel igazolni tudja (meg kell próbálni).
Szerintem ügyesen fogalmazzátok meg az igazolás szövegét, hivatkozz az adott időszakra, a téves javításra, legyen benne, hogy büntetőjogi felelősséggel kijelentitek.....
De szerintem megkérdezheted a Nyugdíjbiztosítótól, hogy milyen formában legyen megírva, hátha van valami formalevél, de szerintem egyszerűen leírva, megfogalmazva, elég beküldeni tértivevényesen egy szolgálati idő megállapítási kérelemmel.

Talán így is eredményre juthatsz.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 12:53

Gabicsek
Gratulálok az elért eredményhez, ate körülményeid nehezebbek voltak, mint az enyém, mert te egyedül nevelted a gyermekeidet. Nekem a tanulmányok mellett akkor még 3 általános iskolás gyermekem mellett szüleinkre (özvegy édesapám, anyósom, apósom) odafigyelés volt a feladat, de közösen vittük a terhet a férjemmel.
Légy BÜSZKE magadra és érezd magad Veci DÍCSÉRET-ben részeítve.


Üdvözlettel Veci

juju # 2010.11.22. 05:32

Sajnos az egészségbiztosítási felől nem lehet bizonyítékot szerezni, mert csak 2098 januártól tárolják az adatokat.
Irtam a Kormányzati Portálra és a Levéltárnak levelet
De azt még mindig nem tudtam meg, hogy csak volt kolléga tanúskodhat???
Hiszen például egy szomszéd vagy családtag is pontosan tudhatja, hogy van-e munkaviszony vagy nincs?
Erre szeretnék választ, ha tudja valaki.
köszi

bukfenc2 # 2010.11.22. 00:46

Kedves Mindenki!
Azoknak, akik ellentmondást fedeztek fel a két topik közötti írásaimban:
Időpontbeli ellentmondások!!!!! Nézzétek meg! Amikor ócsároltam az MSZP-t, akkor még nem tudtam, hogy a Fidesz is átvágott.
Minden szó állja a helyét! Utáltam az MSZP-t, mert felvitte a nyugdíjkorhatáromat 63,5 évre! Most már utálom a Fideszt is, mert nem jószándékomban voltam munkanélküli segélyen, vén fejjel kellett nyelvet tanulnom, amivel igencsak megizzadtam a sok fiatal, iskolában már előképzettséget szerzett gyerekkel. A Fidesznek kifejezetten ezért "kampányoltam" hogy elmehessek, hogy a lányomnak segíthessek! Egyébként jobboldalt is, baloldalt is, középen is mindenkit magas lóról lesz..ok!

Gabicsek # 2010.11.21. 21:23

óóóóóóóóóóó, köszi:) örültem is neki nagyon!

lenolaj1 # 2010.11.21. 21:09

Gabicsek, az a tény, hogy te 53 éves korodra szereztél diplomát nem szégyen. Dicsőség!!!