Monitor előtti munkavégzés - védöszemüveg?


ildikó31 # 2005.01.27. 10:31

Kedves Kirby!

50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet
a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről


ildiko31

Kirby # 2005.01.27. 07:55

Sziasztok!

Melyik kormányrendelet/mi szabályozza pontosan ezt a kérdést?
Remélem akkor is lehet igényelni a védőszemüt, ha még nem romlott meg a látásom:-)

the big cat # 2003.05.16. 11:41

Viszont az biztos, hogy a kötelezettség nem téged, hanem a munkáltatódat terhel, tehát neked nem kel új szemüveget csináltatnod. Ha ellenőrzés jön, és nem lesz védőszemüveged, akkor a munkáltatódat büntetik meg.

the big cat # 2003.05.16. 11:40

Sajnos a szabályozás nagyon nem egyértelmű.

Ami biztos, a 6 óránál hosszabb monitoros munkához a munkáltatónak védőszemüveget kell biztosítani. A költségét is ő viseli. És ő dönti el, hogy ez a szemüveg milyen legyen, persze a védőszemüveg paramétereinek meg kell felelnie.

Akinek dioptriás szemüveg kell, annál a két véglet az lehet, hogy csak a védőbevonat költségét állja a munkáltató, vagy az egyéz szemüveget téríti, költségre tekintet nélkül.

Viszont mi van akkor, ha valaki nem akar egész nap védőbevonatos szemügben járkálni, csak a munkahelyén kíván olyat használni. Ebben az esetben a munkáltatónak dioptriás védőszemüveget kellene készítettnie. Az APEH szerint a munkáltató által állt védőszemüveg csak munkára használható, egyébként természetbeni juttatás. Ugyancsak az APEH ismerte el, hogy képtelenség ezt az álláspontját ellenőrizni, és végrehajtatni.

A gyakorlat az, hogy a munkáltatók meghatároznak egy összeget, amellyel a dioptriás szemüveghez hozzájárulnak (5-30 ezer Ft)és azt térítik a dolgozónak.
Más cégek a teljes összeget térítik. Attól függően, hogy az erről döntést hozó szemüveges-e.

Gyöngy # 2003.05.16. 10:39

Sziasztok! Olvastam valahol, hogy a teljes munkaidö alatti monitor elött végzett munkához védöszemüveget kellene biztosítani. Kérdésem: nekem egyébként is kell szemüveget viselnem, ez azt jelenti számomra, hogy kell csináltatnom egy új szemüveget, amit védöréteggel láttak el? Ki viseli ennek költségeit? A munkáltatónak csak a védöréteg árát kell térítenie? Vagy az egészet? Vagy csak egy részét? Ha csak egy részét, akkor mennyit? Köszönöm, ha tudtok rá válaszolni... Gyöngy


Gyöngy